Mødedato: 21.11.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Klubfællesskaber

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til forslag om sammensætning af klubfællesskaber og deres ledelse.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender forslag til sammensætning af klubfællesskaber og ledelse af de enkelte klubfællesskaber
  2. at udvalget godkender, at sammensætningen af klubfællesskaberne i Bispebjerg og Amager evalueres efter 2 år, som følge af mulige strukturelle beslutninger i budget 13  

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har på sit møde den 13. juni 2012 godkendt forslag til principper, forudsætninger og proces for dannelse af en ny ungestruktur med klubfællesskaber. Udvalget har på denne baggrund besluttet den 29. august 2012 at sende forslag om sammensætning af klubfællesskaber i høring. Se bilag 1; Tidligere politisk behandling. På baggrund af høringen fremlægger Børne- og Ungdomsudvalget nu konkrete forslag til sammensætning af klubfællesskaber i København.

 

Klubfællesskabet skal udarbejde en klubbydelsplan, som bl.a. indeholder konkrete aktiviteter, der understøtter de faglige målsætninger set i lyset af de udfordringer, det pågældende lokalområde står over for.  Der udpeges en leder af hvert klubfællesskab, der bliver ansvarlig for - i samarbejde med klubfællesskabets øvrige klubenheder - at klubbydelsplanen udarbejdes. Klubbydelsplanens aktiviteter danner grundlag for fordeling af en aktivitetspulje, og det er ligeledes lederen af klubfællesskabets ansvar, at disse midler bliver fordelt til de andre klubber i fællesskabet i henhold til denne plan. Det er således klubfællesskabslederens opgave at sikre, at klubbydelsplanen bliver udarbejdet, og at de økonomiske midler fordeles. Ansvaret for udførslen af aktiviteterne ligger fortsat hos ledelsen i de enkelte klynger / institutioner, som er med i det pågældende klubfællesskab, og lederen af klubfællesskabet har i denne egenskab ingen beføjelser til at sanktionere dette arbejde. Det vil fortsat være det pædagogiske tilsyn der, lige som i dag, vil sikre, at arbejdet i hver enkelt klub foregår efter de vedtagne retningslinjer, bestemmelser og målsætninger.  

 

Strukturændringen på ungdomsklubområdet skal ses i sammenhæng med forslaget om en ny budgetmodel for ungdomsklubberne, der også indeholder en nærmere beskrivelse af aktivitetspuljen og klubbernes økonomi i øvrigt. Budgetmodellen fremlægges i særskilt indstilling.

Løsning

De forslag, der er blevet sendt i høring, er blevet udarbejdet med udgangspunkt i de principper, som Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 13. juni 2012.  Principperne er:

  1. Klubstrukturen skal så vidt mulig være ensartet, men den skal også tage højde for lokale særforhold (blandt andet ved differentieret pladspris og opgaveportefølje)
  2. Klubstrukturen skal ikke medføre, at eksisterende klynger eller netværk mister deres bæredygtighed
  3. Klubstrukturen skal fungere på tværs af klynger og på tværs af selvejende / kommunale enheder
  4. Der skal være entydig ledelsesstreng
  5. Klubstrukturen skal være ensartet selv om nogle klubfællesskaber vil være defineret ved at have fysiske rammer, der kun rummer klubtilbud, mens andre klubfællesskaber indgår som del i større sammenhænge. 
  6. Klubfællesskaber kan være ledet af ledere fra kommunale såvel som selvejende klynger/institutioner.

Af bilagene fremgår et resume af høringssvarene, bilag 2, samtlige høringssvar opdelt efter områder, bilag 4-15, samt en samlet oversigt over de forslag, der fremlægges efter høringen, bilag 2.

Forvaltningen har modtaget 6 høringssvar, som mere generelt omtaler forslagene om klubfællesskaber, og herudover 42 høringssvar i tilknytning til de konkrete forslag. I det følgende gennemgås de enkelte forslag  samt forvaltningens konkluderende anbefalinger.     

1.      Klubfællesskab Vanløse

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 1 klubfællesskab i Vanløse, og at Klynge VAN5 varetager ledelsesopgaven. Der er modtaget høringssvar fra Vanløse Lokaludvalg samt et fællessvar fra alle de 4 berørte klubber. Begge høringssvar stiller sig positive over for det aktuelle forslag, hvorfor forvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at fastholde forslaget.

2.      Klubfællesskab Brønshøj

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 1 klubfællesskab i Brønshøj, og at Brønsparken varetager ledelsesopgaven. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra 3 ud de 5 berørte klubber, som stiller sig positivt over for forslaget. Smørhullet er også foreslået som medlem af klubfællesskab Husum – Tingbjerg, men ønsker at tilhøre klubfællesskabet i Brønshøj. Det er efterfølgende aftalt med Smørhullet, at de fremover primært skal arbejde med unge fra Husum – Tingbjerg området, hvorfor forvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at den foreslåede sammensætning af klubfællesskabet i dette Område gennemføres uden Smørhullet. 

3.      Klubfællesskab Husum - Tingbjerg

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 1 klubfællesskab i Husum - Tingbjerg, og at Gavlhuset varetager ledelsesopgaven. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra 1 ud de 5 berørte klubber Forvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at Smørhullet inkluderes i dette klubfællesskab, (se ovenstående forslag om klubfællesskabet i Brønshøj) og at forslaget i øvrigt gennemføres.

Der er desuden forslået en administrativ sammenlægning af Voldparken og Klub 348. Voldparken har i kommenteringen forud for høringen erklæret sig positiv overfor forslaget. Forvaltningen har ikke modtaget yderligere tilkendegivelser fra de 2 klubber i høringsperioden. Forvaltningen indstiller på denne baggrund til Børne- og Ungdomsudvalget, at disse 2 klubber sammenlægges forudsat, at Klub 348 stiller sig positiv overfor forslaget. Forvaltningen vil indhente en udtalelse fra Klub 348.   

4.      Klubfællesskab Indre By

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 1 klubfællesskab i Indre By og at den selvejende klub Thomas P. Hejle varetager ledelsesopgaven. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra begge berørte klubber; bestyrelsen i Thomas P. Hejle samt klyngelederen i IB3, der blandt andet omfatter fritidshjemmet og Klubben Dronen, samt Indre By Lokaludvalg. Sidstnævnte har ingen bemærkninger til forslaget. Klyngelederen argumenterer for at denne bør varetage ledelsesopgaven, da klubben har gode fysiske forhold og tidligere har varetaget initiativer og løftet klubopgaver af samlende karakter i bydelen. Desuden opfattes Dronens struktur som værende identisk med Thomas P. Hejles. Synspunkterne tages til efterretning, men med udgangspunkt i de kriterier, der danner grundlag for udarbejdelsen af forslag til klubfællesskaber, indstiller forvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget at fastholde det indstillede forslag. 

5.      Klubfællesskab Østerbro

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 1 klubfællesskab i Østerbro, og at den selvejende klub Haunstrupgård varetager ledelsesopgaven. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra begge berørte klubber; Kennedygården argumenterer for at denne skal varetage ledelsesopgaven, da det er den største institution, og fordi institutionen har repræsentation i SSP-ledergruppen på Østerbro og i den koordinerende gruppe for det opsøgende team i bydelen. Med udgangspunkt i de kriterier, der danner grundlag for udarbejdelsen af forslag til klubfællesskaber, indstiller forvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget at fastholde det indstillede forslag. 

6.      Klubfællesskab Christianshavn

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 1 klubfællesskab på Christianshavn, og at klynge IB8 varetager ledelsesopgaven. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra begge berørte klubber, samt Christianshavns Lokaludvalg. Lokaludvalget mener, at forslaget ”umiddelbart er i orden”, men peger på, at ledelsen på klubområdet bør forenkles. Klubberne stiller sig begge positive overfor forslaget, hvorfor forvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget at fastholde det indstillede forslag.   

7.      Klubfællesskab Indre Nørrebro og Klubfællesskab Ydre Nørrebro

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 2 klubfællesskaber på Nørrebro, og at hhv. First Floor og Kvisten varetager ledelsesopgaverne. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra 1 klub samt Nørrebros Lokaludvalg. Begge høringssvar stiller sig positive overfor forslaget. Der fremsættes desuden forslag om et udvidet klubsamarbejde, som også omfatter fritids- og juniorklubberne. Forvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget at fastholde det indstillede forslag.   

8.      Klubfællesskab Vesterbro

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 1 klubfællesskab på Vesterbro, og at den selvejende institution Vesterbro Ungdomsgård varetager ledelsesopgaven. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra de to andre ungdomsklubber i området samt Vesterbro lokaludvalg Både klub og lokaludvalg foreslår, at der etableres et delt lederansvar, eventuelt på forsøgsbasis. Med udgangspunkt i de kriterier, der danner grundlag for udarbejdelsen af forslag til klubfællesskaber, indstiller forvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget at fastholde det indstillede forslag.

9.      Klubfællesskab Valby

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om enten 1 eller 2 klubfællesskaber i Valby (hhv. klynge VAL4 eller VAL4 og VAL3 varetager ledelsesopgaven). Forvaltningen har modtaget høringssvar fra VAL4 samt Folehavens Ungdomshus, VAL3, og Valby Lokaludvalg, som alle mener, at området skal deles i 2 klubfællesskaber. På denne baggrund indstiller forvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget, at der etableres 2 klubfællesskaber i Valby. 

10.  Klubfællesskab Amager (Sundby nord og Sundby syd)

Sundby nord

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 1 klubfællesskab i Sundby Nord, og at klynge A19 varetager ledelsesopgaven. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra lokaludvalget og 3 af de berørte klubber. De to bydækkende ungdomsklubber i området ønsker ikke at deltage i klubfællesskabet, da de ikke mener, de er egnet på grund af deres særlige aktiviteter. Da klubbernes medlemmer også er omfattet af klubbydelsplanen indstiller forvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget, at klubberne fastholdes i klubfællesskabet.

Sundby syd

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 1 klubfællesskab i Sundby Syd (hhv. Lumix eller klynge A5 varetager ledelsen af klubfællesskabet).

Forvaltningen har modtaget høringssvar fra lokaludvalget og 1 af de berørte klubber, samt de to potentielle klubfællesskabsledere. A5 mener at de med tilførsel af klubpladser vil kunne løfte opgaven, mens Lumix og Gyldenrisparken mener, at de få ungdomsklubpladser i Sundby syd ligeså godt kan samles med klubberne i nord i et samlet klubfællesskab for Amager.

Da der ikke er bevilliget ekstra ungdomsklubpladser i budgettet for 2013, og da kun fritidsklubdelen af Bakkehuset rømmes indtil videre foreslår forvaltningen, at der oprettes ét samlet klubfællesskab på Amager under ledelse a A19 indtil disse 2 forhold måtte ændre sig.

Forvaltningen indstiller således til Børne- og Ungdomsudvalget, at der oprettes et samlet klubfællesskab på Amager under ledelse a A19. Ordningen skal evalueres efter 2 år mhp. at vurdere, om der også skal etableres et klubfællesskab i Sundby syd. 

11.  2 klubfællesskaber i hhv. Bispebjerg Nord og Syd – alternativt ét samlet

klubfællesskab

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 2 klubfællesskaber alternativt ét samlet klubfællesskab. Forvaltningen har modtaget i alt 7 høringssvar: I Klubfællesskab Bispebjerg Nord foreslås, at TK´s Ungdomsgård varetager ledelsesopgaven, mens Smedetoften foreslås som leder i Bispebjerg Syd. Høringssvarene giver udtryk for uenighed om hvorvidt bydelen bør opdeles i 2 klubfællesskaber, og om hvem der bør være ledere af disse klubfællesskaber. Flere høringssvar giver udtryk for den opfattelse, at det i forslaget er forudsat, at klubpladser beliggende i Bispeparken skal nedlægges, og lægger dette til grund for deres stillingtagen. Dette er imidlertid ikke en del af det fremlagte forslag. 

Det er i Budget 2013 vedtaget, at Børne- og ungdomsforvaltningen skal undersøge mulighederne for at udvide klubfællesskabet i Smedetoften. Forvaltningen indstiller på denne baggrund til Børne- og Ungdomsudvalget, at forslaget om 2 klubfællesskaber gennemføres, og at ordningen evalueres efter 2 år mhp. at vurdere, om der skal være et eller to klubfællesskaber i området.  

12.  Klubfællesskab Kgs. Enghave

Der er i høringsmaterialet fremlagt forslag om 1 klubfællesskab i Kgs.Enghave, og at VE8 varetager ledelsesopgaven samt at Frederiksholms fritidsklubpladser overflyttes til klynge VE8. Forvaltningen har ikke modtaget nogen høringssvar til dette klubfællesskab. Forvaltningen indstiller derfor til Børne- og Ungdomsudvalget, at det indstillede forslag fastholdes.  

Økonomi

Der er udarbejdet en ny budgetmodel for ungdomsklubberne, der også fremlægges på dette udvalgsmøde (2012-134182).

Såfremt indstillingen vedtages og klubfællesskaberne etableres, vil der efterfølgende blive gennemført en forhandling med LFS og BUPL omkring en stillingsmæssig definition af en konkret lederkategori for klubfælleskabslederen.

Videre proces

  • Den 1. december.  Udmeldes klubbernes budgetter for 2013 dog ikke aktivitetspuljen. Klubbydelsplanerne er først færdige d. 15. februar, derfor vil den andel af aktivitetspuljen, der ikke er anvendt i årets tre første måneder kunne bruges som indfasning, fx til at videreføre aktiviteterne i særordningerne og den nuværende lokalpulje indtil klubfællesskabspuljen og klubbydelsplanerne tager over.
  • 1. december – 15. februar.  Klubbydelsplaner udarbejdes for 2. – 4. kvartal 2013.
  • 1. april. Aktivitetspuljen udmeldes for 2. – 4. kvartal 2013.
  • 1. oktober – 1.november. Klubbydelsplaner udarbejdes for 2014 – 15.
  • Ultimo oktober. Klubbydelsplaner godkendes.
  • Primo december. Budgetter 2014 udmeldes.
  • 1. januar 2014. Ny klubmodel er fuldt implementeret.

Forvaltningen fremlægger en evaluering af den nye struktur efter to år, dvs. med udgangen af 2014.
 
                                   Else Sommer                             /Henriette Bjørn Nielsen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, B, F og Ø.

Imod stemte 2 medlemmer: C og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Rasmus Jarlov (C) og Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ønskede følgende tilført protokollen (videreført fra tidligere behandling): "Vi kan ikke umiddelbart gennemskue det vise i denne indstilling - og mener, at det alt andet lige havde været mere enkelt at løfte klubberne ud af klyngekonstellationerne og på den måde lave en én-strenget klubstruktur".

Til top