Mødedato: 19.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udmøntning af politisk beslutning om udvidet arbejdstid på Cityringens byggepladser

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tiltræde forslag fra Metroselskabet I/S om ændret arbejdstid, og fastlægge rammer for den efterfølgende myndighedsbehandling på Cityringens byggepladser.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Metroselskabets anmodning (bilag 1) tiltrædes med de justeringer, som fremgår af løsningsafsnittet,
  2. at forslaget til rammer for myndighedsbehandling (bilag 2) tiltrædes som grundlag for den efterfølgende myndighedsbehandling,
  3. at Borgerrepræsentationen tiltræder vedlagte bilag med initiativer i relation til de udvidede arbejdstider på Cityringen,
  4. at Økonomiforvaltningen får mandat til på vegne af Københavns Kommune, som interessent i Metroselskabet, at varetage kommunens beslutning om, at tiltagene i bilaget gennemføres,
  5. at der i 2013 og 2014 afsættes henholdsvis 2 mio. kr. og 4 mio. kr. til et døgnbemandet kommunalt metrotilsyn i Teknik- og Miljøforvaltningen, samt
  6. at der i 2013 gives en bevilling på 2 mio. kr. til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, ordinær drift, funktion 0.52.87.1 (Miljøtilsyn – virksomheder), som finansieres fra Økonomiudvalgets bevilling fælles driftspulje, funktion 6.45.51.1, puljen for uforudsete udgifter, og aktiviteten i 2014 indarbejdes i budgetforslaget for 2014.

(Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune har den 29. april 2013 modtaget en anmodning fra Metroselskabet I/S, hvori de søger om, at ejerbeslutningen fra december 2010 udmøntes. Ejerbeslutningen blev tiltrådt på Borgerrepræsentationens møde den 16. december 2010 i forbindelse med indgåelse af kontrakterne for Cityringen og giver selskabet mulighed for at udføre døgnarbejde på 4 valgfrie stationer/byggepladser. Som det fremgår af den daværende beslutning, vil døgnarbejde kræve dispensationer fra de generelle støjkrav og begrænsninger, og vil skulle håndteres af de relevante miljømyndigheder. Det fremgår endvidere, at i hvilket omfang disse vil kunne imødekommes vil blive afklaret i den videre proces med de relevante myndigheder, dvs. Københavns og Frederiksberg Kommunes miljøafdelinger med tilhørende politisk behandling.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til rammerne for Teknik- og Miljøforvaltningens håndtering af Metroselskabets ansøgninger for de enkelte byggepladser. Rammerne i bilag 2 vil efterfølgende danne grundlag for kommunens myndighedsbehandling for de enkelte byggepladser.

Muligheden for døgnarbejde er en forudsætning for Cityringens færdiggørelse i 2018.

Metroselskabet har jf. Borgerrepræsentationens beslutning i december 2010 mulighed for at benytte døgnarbejdspladser på 4 stationer/byggepladser. VVM-redegørelsen for Cityringen giver dertil mulighed for døgnarbejde med aktiviteter, der er nødvendige for den kontinuerte tunnelboring på de tre tunnelarbejdspladser. En tunnelarbejdsplads er en byggeplads, der betjener tunnelboremaskinen med materialer mv. De 3 tunnelarbejdspladser er Nørrebroparken, Øster Søgade og Otto Busses Vej.

Metroselskabet foreslår i deres anmodning, at Borgerrepræsentationens beslutning udmøntes i:
  • døgnarbejde på stationsbyggepladsen ved Marmorkirken,
  • døgnarbejde på tunnelarbejdspladsen ved Øster Søgade med aktiviteter, der ikke er nødvendige for den kontinuerte tunnelboring, ligesom det allerede foregår i Nørrebroparken,
  • udvidelse af arbejdstiden med 4 timer på alle byggepladser for konkrete aktiviteter til kl. 7-22 på hverdage, når arbejdet ”går under jorden”, hvor støjniveauet generelt er lavere og i nogle tilfælde på lørdage og søndage, samt
  • udvidelse af arbejdstiden med 4 timer på Trianglen, Rådhuspladsen og Gammel Strand til kl. 7-22 på hverdage for alle aktiviteter.
Ønsket om udvidet arbejdstid omhandler således metrobyggepladser i både Københavns og Frederiksberg Kommune.

Løsning

Det vurderes, at Metroselskabets forslag til anvendelse af udvidet arbejdstid er bedre end at anvende muligheden med fire døgnarbejdspladser, idet langt færre naboer udsættes for nattestøj. Samtidig bliver anlægsperioden forkortet, og det sikres, at den samlede tidsplan bliver overholdt, så Cityringen kan åbne som planlagt.

Metroselskabet vurderer, at den foreslåede arbejdstid vil give den største effekt for fremdriften i metrobyggeriet samtidig med, at det generer færre naboer. Udvidelsen om aftenen gennemføres primært efter færdiggørelse af det mest støjende arbejde, og når arbejdet foregår under jorden. Samtidig vil Metroselskabet iværksætte yderligere støjreducerende tiltag.

På baggrund af beregninger af støj og effekter af støjreducerende tiltag på byggepladserne, kan Metroselskabet samlet godtgøre, at forslaget medfører, at de samlede støjgener bliver mindre og de støjende aktiviteter i anlægsarbejderne samlet kommer til at tage kortere tid end de ellers ville gøre. Metroselskabets beregninger viser således, at der vil være 60.200 støjtimer ud over normal arbejdstid i det oprindelige forslag med 4 døgnarbejdspladser alle ugens dage, mod 59.500 støjtimer i det fremsendte forslag.

Muligheden for døgnarbejde på Marmorkirken vil betyde, at anlægsperioden for stationsboksen, der er den mest støjende aktivitet, vil blive forkortet fra 39 måneder til ca. 18 måneder, Tilsvarende kan anlægsperioden på Øster Søgade reduceres fra ca. 30 måneder til ca. 16 måneder.

Den konkrete regulering af støjen på byggepladserne vil tage udgangspunkt i bilag 2, som opdeler byggepladserne i tre forskellige kategorier:

Døgnarbejdspladser, hvor der må arbejdes med støjende aktiviteter døgnet rundt og hvor støjgenerne vil have så stort et omfang, at ekspropriationskommissionen skal tage stilling til, hvorledes naboerne kompenseres.

Byggepladser med udvidet arbejdstid til etablering af vægge til stationsboksene, hvor alle byggeaktiviteter må gennemføres i hverdage mellem 07-18 og på lørdage mellem 09-15, hvor det i aftentimerne kun tillades at arbejde med etablering af slidsevægge og hvor andre støjende aktiviteter med støjgener over 60 dB kun tillades, når der er særlige, dokumenterede behov.

Øvrige byggepladser, hvor alle byggeaktiviteter må gennemføres i hverdage mellem 07-18 og på lørdage mellem 09-15, hvor der må arbejdes om aftenen, men hvor aktiviteter, som støjer mere end 55 dB kun tillades, når der er særlige, dokumenterede behov.

For at kunne skabe den ønskede fremdrift i byggeriet, vil der som beskrevet i ansøgningen være behov for at tillade aktiviteter på de to sidstnævnte typer byggepladser, hvis støjeffekter i aftentimerne overstiger de nævnte grænser på hhv. 60 og 55 dB. Metroselskabets ansøgning rummer et ønske om at få fastsat en generel støjramme for byggepladserne Da der er tale om byggeaktiviteter, som skaber væsentlige nabogener, vil der imidlertid fra miljømyndighedens side blive stillet krav om, at Metroselskabet i de enkelte ansøgninger specifikt skal kunne redegøre for de særlige forhold, som kan ligge til grund for at miljømyndigheden kan meddele tilladelse til støjende aktiviteter i aftentimerne. Der lægges desuden i bilag 2 op til begrænsninger i forhold til Metroselskabets ønsker, herunder begrænsning af byggeaktiviteter om søndagen, arbejdstider om lørdagen og muligheden for at gennemføre byggeaktiviteter af særlig støjende karakter. 

Baggrund

VVM-vurdering

Transportministeriet er VVM-myndighed efter Lov om Cityringen. VVM-redegørelsen for Cityringen samt hvidbog og tillæg til kommuneplan blev tiltrådt af Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune primo 2009 og dannede baggrund for Transportministeriets godkendelse af projektet den 27. marts 2009.

Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Transportministeriet har i fællesskab fortolket Metroselskabets forslag op imod VVM-redegørelsen og VVM-godkendelsen. Det er vurderingen, at forslaget om ændret arbejdstid kan rummes inden for den godkendte VVM-redegørelse, idet det fremgår af Metroselskabets ansøgning og indsendte materiale, at de samlede støjgener ikke bliver værre, se bilag 3.

Afværgeforanstaltninger

Metroselskabet ønsker at iværksætte en række støjdæmpende initiativer, der forventes at kunne nedbringe det samlede støjbillede med cirka 5 dB og i perioder mere. De støjdæmpende tiltag finansieres gennem anlægsbudgettet. De støjdæmpende tiltag, der nævnes i Metroselskabets anmodning er:
  • Lydpotter eller lydsluser på de mest støjende maskiners indsugning og udstødning
  • lndkapsling af kapning af pæletoppe
  • Tildækning af huller i toppladen
  • Forhøjet støjhegn eller facadeafskærming
  • Evt. lydreducerende forsatsvinduer
Til brug for myndighedsbehandlingen vil Metroselskabet i de konkrete ansøgninger udarbejde en redegørelse for, at man har valgt de mest støjsvage maskiner, værktøjer, jf. oplysningerne i bilag 4, og metoder, som det er teknisk muligt at benytte jævnfør BAT-princippet (bedst tilgængelige teknik). I forbindelse med myndighedsbehandlingen af de konkrete ansøgninger vil der blive lagt vægt på, hvilke afværgeforanstaltninger Metroselskabet påtænker iværksat på de enkelte pladser, herunder facadeisolering eller afskærmning, aflastningstilbud mv. Nye rammer for Metroselskabets arbejde vil betyde et behov for styrket miljøtilsyn og myndighedshåndhævelse af byggepladserne for i nødvendigt omfang at kunne sikre en systematisk opfølgning på nabohenvendelser og naboklager og for at tilse, at påbudte krav om fx støjdæmpning, støjniveauer, arbejdstider og aktiviteter føres ud i livet af entreprenørerne.

Ekspropriation

Ekspropriationskommissionen vil skulle afgøre, hvorvidt den naboretlige tålegrænse, som følge af de udvidede arbejdstider, er overskredet ved metrobyggepladserne. Det er også Ekspropriationskommissionen, der fastlægger størrelsen af en eventuel økonomisk kompensation. For at minimere sagsbehandlingstiden vil Metroselskabet anmode Ekspropriationskommissionen om hurtigst muligt at træffe en principiel afgørelse, og derefter tilbyde andre naboer samme kompensation som Ekspropriationskommissionen har fastlagt.

Lov om Cityringen regulerer udtømmende bl.a. hvem, der har ansvar for hvad i forbindelse med Metrocityringen, samt forholdet til de ejere og lejere, der er berørt af metrobyggerierne. Københavns Kommune kan derfor ikke med hjemmel i de ulovbestemte kommunalfuldmagtsregler kompensere yderligere for de gener, som ejere og lejere har fra støj og andet, der er en følge af anlægsarbejder. Kommunen må kun yde genhusning, hvis man er lejer i en ejendom, der bliver eksproprieret, og kommunen kan således ikke yde støtte til boligejere og andelshavere, se bilag 6.

§ 6 i Lov om en Cityring omhandler den enkelte kommunes adgang til i forbindelse med anlægget af Cityringen at vælge særlige udformninger/forbedringer mv. af stationer ved tilkøb. Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at kompensation til berørte ejere og lejere, udover de erstatninger for værditab og godtgørelser for ulemper mv., som Ekspropriationskommissionen har tilkendt dem, ikke vil være et tilkøb i lovens forstand, men vil forudsætte et nyt retsgrundlag i form af en ny bekendtgørelse fra transportministeren, hvor loven defineres nærmere.

I situationer med støjende arbejder i døgndrift er relevante afværgeforanstaltninger bl.a. genhusning og aflastningssteder, som er Metroselskabets ansvarsområde og som Ekspropriationskommissionen fastsætter rammen for ejernes og lejernes retskrav på. En udstedelse af et § 42-påbud, som muliggør støjende døgnarbejder, vil således på de konkrete arbejdspladser af juridiske årsager skulle kædes sammen med en beslutning i Ekspropriationskommissionen.

Københavns Kommune vil i forbindelse med behandling af de konkrete sager, herunder udstedelse af nye påbud, påse, at der er taget højde for de nødvendige afværgeforanstaltninger.

Støj og sundhed

Embedslægen har i forbindelse med Ekspropriationskommissionens kendelse af 8. januar 2013 udtalt, at der ikke er nogen facitliste for, hvor meget støj man kan tåle.

Genevirkningen af støj afhænger af tidspunktet på døgnet. Ved regulering af ekstern støj fra virksomheder er der derfor forskellige vejledende grænseværdier for perioderne dag, aften og nat. Ved kortlægning af støj fra veje og jernbaner tillægges støj om aftenen et ’genetillæg’ på 5 dB, mens støj om natten tillægges et ’genetillæg’ på 10 dB.

Udsættelse for støj ved høje niveauer især om natten over lang tid vil kunne påvirke menneskers sundhed. Årsagen til dette menes at være øget stress og søvnforstyrrelser. Derfor anbefaler WHO en grænse for udendørs støj om natten på 55 dB.

Berørte naboer

En udvidelse af arbejdstiden vil medføre en yderligere støjpåvirkning af naboerne i forhold til en arbejdstid, der i dag i udgangspunktet er kl. 7-18 på hverdage. Metroselskabet har i forslaget om udvidet arbejdstid opgjort antal boliger i forskellige hovedbyggefaser. Den mest støjende fase er etablering af afstivende vægge.

Berørte boliger ved etablering af afstivende vægge uden og med dæmpning på 5 dB
Støjniveau, udendørs Interval 55<x≤60 Boliger Interval 60<x≤65 Boliger Interval 65<x≤70 Boliger Interval 70<x Boliger

Uden

Dæmpning

Boliger

Med Dæmpning Boliger
Lokalitet
Rådhuspladsen 48 26 3 3 80 32
Gammel Strand 32 53 9 14 108 76
Marmorkirken 8 42 25 14 89 81
Øster Søgade 317 285 78 34 714 397
Trianglen 130 186 207 0 523 393
 
Metroselskabets forslag om døgnarbejde vil, med en dæmpning på 5 dB, betyde, at i alt ca. 480 boliger ved Marmorkirken og Øster Søgade udsættes for 55 dB, heraf udsættes 150 boliger for 60 dB, eller mere om aftenen og natten i ca. 1½ år.

Ved de andre byggepladser i skemaet oven over vil naboer i ca. 9 måneder opleve støj over 60 dB i op til fire timer yderligere om aftenen, og syv timer om lørdagen, men ikke om natten.

Der er i forbindelse med de politiske drøftelser af sagen blevet rejst en række konkrete spørgsmål. De er belyst i den samling dokumenter, der er vedlagt som bilag 8.

Økonomi

Det er Metroselskabets vurdering, at såfremt selskabet ikke udnytter ejernes forudsatte mulighed for udvidede arbejdstider vil projektet risikere en udskydelse i op til 1 år. De samlede ekstraomkostninger herfor vurderes at være i størrelsesordenen 1,2-1,5 mia. kr. inklusiv renteudgifter og direkte og afledte omkostninger. Heri er ikke medtaget tabte driftsindtægter ved forsinket åbning af Cityringen for passagerdrift. Disse merudgifter vil i givet fald skulle dækkes af selskabets ejere, dvs. Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Transportministeriet. Det vurderes, at forslaget giver den største effekt for projektets fremdrift og samtidig sikrer, at den samlede tidsplan bliver overholdt, så Cityringen kan åbne som planlagt.

Videre proces

Tiltræder Borgerrepræsentationen Metroselskabets anmodning, kan den konkrete myndighedsbehandling for de enkelt byggepladser afsluttes på baggrund af Metroselskabets konkrete ansøgning for hver byggeplads, jf. bilag 2.

Metroselskabet vil, såfremt ejerkredsen tiltræder dette, oprette en lokal aflastningspulje på forventet 10 mio. kr. til naboer.

Metroselskabet vil gennemføre en ekstraordinær og målrettet kommunikationsindsats over for de berørte naboer og afholder borgermøder for at redegøre for forholdene på byggepladserne. Metroselskabet udsender desuden skriftlig information mv., der beskriver de ændrede og specifikke forhold på den konkrete byggeplads, jf. bilag 5.

Metroselskabets ansøgninger skal gennem disse trin, før forvaltningen kan udmønte ansøgningen i et påbud efter § 42 i Miljøbeskyttelsesloven:
  • Ansøgning fra Metroselskabet
  • Behandling af ansøgning i forvaltningen (14 dage afhængig af ansøgningens kvalitet og omfang)
  • Partshøring af berørte naboer og Metroselskabet (14 dage)
  • Behandling af høringssvar fra partshøringen i forvaltningen (7 dage)
  • Påbud efter § 42 i Miljøbeskyttelsesloven
Påbud efter Miljøbeskyttelseslovens § 42 kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet af alle med en individuel, væsentlig interesse i sagen indtil 4 uger fra påbuddet er meddelt. Natur- og Miljøklagenævnet vil herefter dels tage stilling til om klagen har opsættende virkning, dels tage stilling til påbuddets indhold og vilkår. På grund af sagens helt særlige karakter findes der ikke en praksis for, hvordan klagenævnet vil vurdere eventuelle klager.

Med den udvidede arbejdstid forventer Metroselskabet, at metroen vil kunne åbne som planlagt i 2018.

Behandlingen af Metroselskabets anmodning er koordineret med Frederiksberg Kommune.


                Claus Juhl                                     Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at Metroselskabets anmodning (bilag 1) tiltrædes med de justeringer, som fremgår af løsningsafsnittet, samt

2. at forslaget til rammer for myndighedsbehandling (bilag 2) tiltrædes som grundlag for den efterfølgende myndighedsbehandling.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 3. juni 2013:

Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance stillede følgende ændringsforslag til 3,4,5 og 6 at-punkt:

”3. At Borgerrepræsentationen tiltræder vedlagte bilag med initiativer i relation til de udvidede arbejdstider på Cityringen.

4. At Økonomiforvaltningen får mandat til på vegne af Københavns Kommune, som interessent i Metroselskabet, at varetage kommunens beslutning om, at tiltagene i bilaget gennemføres.

5. At der i 2013 og 2014 afsættes henholdsvis 2 mio. kr. og 4 mio. kr. til et døgnbemandet kommunalt metrotilsyn i Teknik- og Miljøforvaltningen.

6. At der i 2013 gives en bevilling på 2 mio. kr. til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, ordinær drift, funktion 0.52.87.1 (Miljøtilsyn – virksomheder), som finansieres fra Økonomiudvalgets bevilling fælles driftspulje, funktion 6.45.51.1, puljen for uforudsete udgifter, og aktiviteten i 2014 indarbejdes i budgetforslaget for 2014.”

Der blev stemt om ændringsforslagene:

For ændringsforslaget stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø, I
Imod ændringsforslaget stemte ingen udvalgsmedlemmer.
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O, C
Ændringsforslaget blev vedtaget

Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø, I
Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O, C
Indstillingen blev anbefalet med de ændrede 3, 4, 5 og 6 at-punkter. 

Som konsekvens af beslutningen er indstillingen tilføjet bilag 10, som refereres til i ændringsforslaget.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2013

Beboerforeningen omkring Marmorkirken ved Maya Glem og Frederik Bjørndal, Sortedamsgruppen ved Christian Ahlsted og Bjarne Pedersen og Naboer til Nørrebroparken ved Søren Sandahl havde foretræde ved dagsordenspunktets behandling.

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Dansk Folkeparti tog forbehold for sagens behandling i Borgerrepræsentationen.

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti tager forbehold for sagen. Vi afgiver vores endelige stillingtagen ved behandlingen i Borgerrepræsentationen.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. juni 2013

 

På baggrund af den politiske aftale (S, F, Ø, B, V, I) der blev indgået den 31. maj 2013 om en lokal aflastningspulje til de berørte naboer på 20 mio. kr., ønsker Dansk Folkeparti tilføjelse af følgende nye at-punkt:

”Det foreslås, at Økonomiforvaltningen frem mod evalueringen i september undersøger muligheden for at afsætte ekstra 30 mio. kr. til støjisolering af berørte boliger finansieret af kommunen.”

 

Det af Dansk Folkeparti stillede ændringsforslag blev forkastet med 41 stemmer imod 7. 3 undlod.

For stemte: C og O.

Imod stemte: A, B, F, V, Signe Goldmann (løsgænger), Sofie K. Led (løsgænger) og Ø.

Følgende undlod at stemme: I og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

Indstillingen blev herefter godkendt med 47 stemmer imod 0. 4 undlod.

For stemte: A, B, F, I, O, V, Signe Goldmann (løsgænger), Sofie K. Led (løsgænger) og Ø.

Følgende undlod at stemme: C og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

” Dansk Folkeparti har stor forståelse for de berørte borgere, som udsættes for støj udover normal arbejdstid i forbindelse med Metrobyggeriet.

Dansk Folkeparti prioriterer beboerne meget højt. Beboerne skal ubetinget kompenseres for denne støj og gene.

Yderligere vil vi gerne præcisere, at man skal tage hensyn til beboerne, således de kan opretholde et normalt hverdagsliv uden at blive påvirket i en sådan grad, at det går udover deres helbredstilstand og almene velbefindende.”

Bilag

Til top