Mødedato: 12.11.2015, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om cykelruten "Københavnerruten"

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal godkende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om mindre anlægsprojekter i forbindelse etablering af cykelruten
"Københavnerruten" mellem Lille Triangel og Østamager.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om cykelruten "Københavnerruten", der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Københavnerruten er en del af Supercykelsti-netværket. Formålet med etableringen af cykelsuperstierne er at øge cykeltrafikkens andel af den samlede transport i regionen. Dette skal ske ved, på supercykelstierne, at sikre sammenhængende strækninger, der føles trygge og sikre samt har en god fremkommelighed for cyklister på hele strækningen. Supercykelstierne har overordnet fire kvalitetsmål:
  • Tilgængelighed
  • Fremkommelighed
  • Komfort
  • Sikkerhed og Tryghed
Københavnerruten er 9,2 km lang og går fra Lille Triangel i Indre By til Hedegaardsvej på Amager. I Indre By er den lagt i Øster Farimagsgade, Nørre Farimagsgade, H.C. Boulevard og Langebro. Her indebærer etableringen af "Københavnerruten" følgende anlægsarbejder:
  • Delområde 1A: Øster Farimagsgade/Østerbrogade/Dags Hammerskjolds Alle:
    • Der etableres cykelbane og cykelboks på Classensgade.
    • Cykelstien på Østerbrogade udvides til 4 meter ved flytning af støttemur og kantsten hæves. Løsningen kræver dispensation fra fredning.
    • Der etableres cykelshunt ve lille lokalvej udfor nr. 37.
    • Busbane og perron på Øster Farimagsgade nedlægges og busstoppested flyttes til det sydlige busstoppested, så bus 14 og 95N stopper samme sted som bus 40. Der etableres busperron.
    • Læskærm ved sydligt busstoppested rykkes til bagkantfortov og der anlægges fortovsbelægning mellem træerne udfor stoppestedet.
    • To ud af fire parkeringspladser nedlægges.
    • Der fældes to træer.
       
  • Delområde 1B: Øster Farimagsgade Nord:
    • Der anlægges en 2 meter bred busperron.
    • Cykelstien føres i den sydlige side udenom signalet

           Forvaltningen er opmærksom på, at løsningen kan virke forvirrende for skolebørn, da det kun er en del af overgangen, som er signalreguleret.

  • Delområde 1C: Øster Farimagsgade Syd:
    • I vestsiden forbedres oversigtsforholdene fra sidevejen ved anlæg af sideheller.
    • I østsiden udvides fortov og cykelsti og der anlægges busperron.
    • Parkeringspladser bevares, idet behovet for en handicapparkeringsplads undersøges.
       
  • Delområde 1D: Sølvtorvet:
    • ved Sølvgade anlægges cykelbane og cykelboks.
    • I krydset anlægges cykelstier og der ændres på antal og bredde af vognbaner.
    • I det sydøstlige hjørne i krydset kanaliseres cykelstien til en ligeud-bane og en højresvingsbane for at undgå højresvingsulykker.
       
  • Delområde 1E: Øster Farimagsgade / Gothersgade:
    • Cykelbane hæves til cykelsti med kantstenopspring mod kørebane.
  • Delområde 1F: Nørre Farimagsgade / Ahlefeldtsgade:
    • Der anlægges cykelsti og virtuel busperron i det sydlige ben i krydset.
    • Der anlægges kombineret busbane og højresvingsspor i det nordlige ben.

Den 28. oktober 2015 var Indre By Lokaludvalg vært for et offentligt dialogmøde om cykelprojekter i indre By, herunder om "Københavnerruten." Se referatet af mødet i bilag 9.

Løsning

Lokaludvalgets kvartersansvarlige i de berørte kvarterer har haft mulighed for at kommentere projektet. Byudviklingsgruppen har i sit møde den 5. november 2015 drøftet projektet i sin helhed samt de forskellige delprojekter.

På den baggrund foreslår formanden, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøforvaltningen:
"Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt Indre By Lokaludvalg om et høringssvar om mindre anlægsprojekter på Lille Triangel, Øster Farimagsgade, Sølvtorvet og Nørre Farimagsgade som led i fuldførelsen af cykelruten "Københavnerruten" mellem Lille Triangel i Indre By og Østamager.

Borgerdialog
Lokaludvalget var den 28. oktober 2015 vært for et offentligt om cykelprojekter i Indre By, herunder om "Københavnerruten", hvor Teknik- og Miljøforvaltningen holdte oplæg. Se et referat af mødet i bilaget. 

Lokaludvalgets holdning 
Lokaludvalget bakker op om kommunens styrkelse af cyklismen, som etableringen af "Københavnerruten" er udtryk for.

Lokaludvalget vurderer, at forholdene i Øster Farimagsgade og i Nørre Farimagsgade er sådan, at man ikke vil kunne leve op til kravene til en supercykelsti, jf. "Baggrund og mål" i høringspapiret "Københavnerruten - Forundersøgelser & dispositionsforslag". Der er busser, skoler, børneinstitutioner, butikker og et universitet på strækningen og dermed mange fodgængere og "almindelige" cyklister, så man bør ikke opfordre cyklister til at cykle hurtig her. Når det er sagt, mener lokaludvalget, at flere af foreslåede projekter bør gennemføres til glæde og gavn for almindelige cyklister. 

Lokaludvalget foreslår, at forvaltningen undersøger, om det vil være bedre at lægge supercykelstien i Øster Søgade og Nørre Søgade, hvor forholdene synes at være til en supercykelsti,  fremfor i Øster Farimagsgade og Nørre Farimagsgade. 

Om delområde 1B:

  1. Lokaludvalget er bekymret for løsningen, idet man ikke kan forvente at skolebørn kan forstå, hvordan de skal krydse Øster Farimagsgade. Lokaludvalget foreslår, at forvaltningen hører de omkringliggende skoler og institutioner om løsningen.

Om delområde 1C:

  1. Forvaltningen skal være opmærksom på, at der ligger en friskole på adressen Øster Farimagsgade 16B samt at oversigtsforholdene for de, der kører ind og ud af portene i Øster Farimagsgade 14 og 16C, er ringe.
  2. Forvaltningen skal være opmærksom på, at der er en del kortidsparkering ved take away-spisestederne på denne del af Øster Farimagsgade, fx Just Eat-bilerne.
  3. Lokaludvalget foreslår, at der etableres en perronløsning i Øster Farimagsgade for busserne, der kører børn i skovbørnehave. I dag holder de i Lundsgade, når børnene skal stige på og af.
  4. Lokaludvalget foreslår, at forvaltningen undersøger, om der er en konflikt mellem bilister, der fra Øster Farimagsgade skal til højre ad Webersgade, og cyklister, der skal ligeud, og i givet fald komme med bud på en løsning. Erfaringen er, at bilisterne har svært ved at dreje til højre på grund af de mange cyklister og derfor bliver fanget i krydset eller svinger til højre for rødt.
  5. En løsning i krydset Øster Farimagsgade / Webersgade / Sølvgade /Nørre Farimagsgade skal tage højde for planerne om en Tagensvej-cykelkorridor, der påtænkes lagt i Webersgade.

Om delområde 1D:

  1. Lokaludvalget synes, at løsningen er god.

Om delområde 1E:

  1. Den nuværende rytme for skift i vejkrydsets lyssignal er forvirrende for cyklister og fodgængere og atypisk for København.

Om delområde 1F:

  1. I beskrivelsen af løsningen står der, at ligeudkørende og venstresvingende skal afvikles i et spor. Det fremgår ikke af tegningen, så vidt vi kan se.
  2. Lokaludvalget er overordnet bekymret for ideen om virtuelle busperroner. Vi beder om en detaljeret beskrivelse af, hvordan de fungerer og hvordan de påvirker cykeltrafikken.
  3. Lokaludvalget foreslår, at man i stedet for an anlægge to virtuelle busperroner, undersøger muligheden for at nedlægge buslinje 40 på denne del af strækningen (Vesterport st.-Lille Triangel/Nordhavn st.), så Nørre Farimagsgade mellem Gyldenløvesgade og Frederiksborggade helt friholdes fra busser, således at der er mere plads til cykelstier, beplantning mm. Det er lokaludvalgets indtryk, at der ikke er det store behov for buslinjen på dette stykke og området er rigeligt forsynet med S-tog, metro og andre buslinjer.
  4. Forslaget tager ikke stilling til krydset Nørre Farimagsgade/Vendersgade. Her krydser Købehavnerruten med Nørregadekorridoren (jf. Cykeloptimeringsplan), og planen for Nørregadekorridoren gør heller ikke noget ud af dette kryds. Lokaludvalget er betænkelig ved, at man lader to kommende hovedveje for cykeltrafik krydse hinanden uden at tage stilling til, hvordan det skal afvikles – også i forhold til gående og biltrafik. Da Nørregadekorridoren fører samme sted hen som Købehavnerruten og tilbyder en genvej, må man også forvente, at mange vil skifte fra Købehavnerruten til Nørregadekorridoren i dette kryds. Lokaludvalget savner en stillingtagen til, hvordan store mængder af svingende cykeltrafik skal afvikles.
  5. I krydset Nørre Farimagsgade/Vendersgade er lyssignalet indstillet sådan, at biltrafikken i Nørre Farimagsgade har grønt i forholdsvis lang tid. Imidlertid er der forholdsvis lidt trafik i gaden en stor del af døgnet. Signalet bør derfor indstilles sådan, at de forholdsvis mange cyklister, der kører ad Vendersgade, bliver tilgodeset.

 

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøforvaltningen.
Om bilagene
Bilag 3-8: De tekniske tegninger vedrørende delområderne 1A-1F er ikke sendt til lokaludvalget på papir, men vil blive lagt frem i lokaludvalgsmødet.
Bilag 9: Bilaget er det samme som bilaget til sagen "Opfølgning på dialogmøde om cykelprojekter i Indre By" på dagsordenen for lokaludvalgsmødet den 12. november 2015.

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om i høringssvaret at fremhæve forslaget om at lægge "Københavnerruten" i Øster Søgade og Nørre Søgade.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om i høringssvaret at gøre opmærksom på, at der er mange lyskryds i Øster Farimagsgade og i Nørre Farimagsgade.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Erik Frandsen om, at følgende sætning i høringssvaret slettes: "Når det er sagt, mener lokaludvalget, at flere af foreslåede projekter bør gennemføres til glæde og gavn for almindelige cyklister."

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget i høringssvaret beder forvaltningen undersøge, hvordan krydset Øster Søgade / Fredensgade /Webersgade / Sølvgade og krydset Nørre Søgade / Nørrebrogade / Frederiksborggade / Vendersgade kan indrettes, så Øster Søgade og Nørre Søgade kan indgå i "Københavnerruten", idet lokaludvalget ser de to kryds som de væsentligste hindringer for en supercykelsti her.

Lokaludvalget godkendte det foreslåede høringssvar med de tiltrådte ændringsforslag, idet formanden blev bemyndiget til at formulere høringssvaret i samarbejde med sekretariatet.
Til top