Mødedato: 14.03.2022, kl. 10:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

1. behandling af budgetforslag 2023

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) skal med denne sag drøfte forvaltningens budgetforslag 2023, som indeholder nye effektiviseringer for 55,3 mio.kr. på udvalgets område. Derudover skal udvalget drøfte forslag til intern omstilling for 3,5 mio. kr. samt udløb af bevillinger for 12,7 mio. kr. i 2023. Budgetforslaget skal endelig godkendes med 2. behandlingen på udvalgsmødet den 4. maj 2022.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at udvalget drøfter forslag til opfyldelse af kravet om nye effektiviseringer på 55,3 mio. kr.
  2. at udvalget drøfter forslag til intern omstilling for 3,5 mio. kr.
  3. at udvalget drøfter udløb af bevillinger for 12,7 mio. kr.

Problemstilling

Økonomiudvalget (ØU) besluttede den 26. januar 2022 med indkaldelsescirkulæret for budget 2023, at kommunens samlede effektiviseringsbehov i 2023 er 240 mio. kr. Behovet er fordelt som måltal mellem udvalgene på baggrund af deres andel af kommunens samlede serviceudgifter. De enkelte udvalg har herefter til opgave at finde effektiviseringer, som opfylder måltallet.

BUU’s andel af serviceudgifterne er 42%, og BUU skal derfor aflevere et budgetforslag med effektiviseringer for 100,8 mio. kr. til ØU. Til at indfri effektiviseringsmåltallet er der 45,5 mio. kr. i stigende profiler, hvoraf 13,9 mio. kr. er tværgående indkøbseffektiviseringer. De stigende profiler er vedtagne effektiviseringer fra tidligere budgetter, som er implementeret eller i gang med at blive implementeret, og som bidrager til håndteringen af effektiviseringsmåltallet i 2023. I bilag 1 er der en oversigt over de stigende profiler. Udvalget skal dermed i forbindelse med 2. behandlingen af budgetforslaget vedtage nye effektiviseringer for 55,3 mio. kr. i 2023.

Udvalget har i budgetforslaget mulighed for at vedtage yderligere effektiviseringer til interne omprioriteringer. Forvaltningen foreslår, at der findes effektiviseringer for 3,5 mio. kr. til intern omstilling.

Med udgangen af 2022 udløber der bevillinger for 12,7 mio. kr. Det betyder, at de tilhørende aktiviteter ophører, hvis der ikke findes finansiering til en fortsættelse.

Løsning

Der er tre typer af effektiviseringer, som kan bidrage med de nye effektiviseringer: BUF’s investeringsforslag, tværgående investeringsforslag og BUF’s effektiviseringsforslag.

BUF’s Investeringsforslag

Forvaltningen har udarbejdet 8 investeringsforslag, som bliver håndteret med indstillingen ”Investerings- og innovationsforslag til OFS 21-22” på samme BUU-møde som denne indstilling. Hvis udvalget vedtager alle investeringsforslagene, bidrager de til at løse 5,9 mio. kr. af effektiviseringskravet i 2023, jf. tabel 1.

Tabel 1: Effektiviseringer knyttet til 8 investeringsforslag i BUF

 

Tværgående investerings- og effektiviseringsforslag

Hvert år udarbejder forvaltningerne tværgående investerings- og effektiviseringsforslag, som kan indgå i de enkelte udvalgs budgetforslag. De tværgående forslag er typisk forslag, som er initieret af koncernenhederne Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) og Koncernservice (KS). På BUF’s område er der udarbejdet tre forslag for i alt 0,9 mio. kr.

De tre forslag er ”Indregning af energibesparelser ved renovering og planlagt vedligehold”, ”Ny fælles onboardingplatform i Københavns Kommune samt ”Autopilot – automatisk installation af egen medarbejder-PC”. Forslagene er vil blive forelagt udvalget ved 2. behandlingen af budgetforslaget.

BUF’s effektiviseringsforslag

Hvis investeringsforslagene bidrager med 5,9 mio. kr. og de tværgående forslag med 0,9 mio. kr., så er udfordringen reduceret til 48,5 mio. kr. Forvaltningen har udarbejdet 22 effektiviseringsforslag for i alt 72,9 mio. kr., som kan opfylde effektiviseringskravet.

Med udgangspunkt i udvalgets drøftelse på budgetseminaret har forvaltningen udarbejdet et udkast til budgetforslag 2023, som summer til 48,7 mio. kr., mens der er alternative forslag for yderligere 24,3 mio. kr. Det er foreløbige forslag, hvor indhold og effektiviseringspotentiale skal kvalificeres frem mod 2. behandlingen af budgetforslaget. Alle forslagene fremgår af tabel 2 herunder og de er nærmere beskrevet i bilag 5.1-5.22.

Tabel 2. Nye effektiviseringsforslag

Hvis BUU ønsker, at forvaltningen skal udarbejde yderligere effektiviseringsforslag frem mod 2. behandlingen af budgettet, så er der mulighed for at udarbejde forslag vedr. de særlige københavnske tilbud (bilag 2) eller ved at øge brugerbetalingen (bilag 3).

Intern omstilling

København er vokset betydeligt i de seneste år, og den udvikling vil fortsætte. Børnetallet er fulgt med, og antallet af institutioner, skoler og medarbejdere er steget i BUF. Det giver øget pres på forvaltningen med opgaver og ansvarsområder, der løbende bliver udvidet og forskubbet. BUF’s administration og centrale ledelse er ikke vokset, men er tværtimod blevet reduceret som resultat af effektiviseringer.

Aktuelt opleves udfordringer ved et stort arbejdspres på topledelsen, blandt betyder at der mangler tid til faglig ledelse af og opfølgning på faglig kvalitet i dagtilbud og skoler. Der er derfor behov for at styrke topledelsen gennem flere niveau 2 chefer og en styrkelse af ledelsen på de underliggende niveauer. Formålet er primært at aflaste områdechefernes ledelsesopgave, uden at pålægge de eksisterende chefer yderligere ledelsesopgaver.

Forvaltningen arbejder med løsning for ændret organisering på to områder, hvor der er behov ekstra ledelseskræfter: Ungeområdet og Administrative fællesskaber. Til 2. behandlingen vil forvaltningen udarbejde et notat, der uddyber forslaget.

Udgiften til den ekstra ledelseskraft er 3,5 mio. kr., og forvaltningen forslår, at behovet finansieres ved at afskaffe kutymefridage for de medarbejdergrupper, som har ekstra fridag, som ikke er indskrevet i overenskomster eller lokalaftaler. Det er for en stor dels vedkommende administrative medarbejdere. Forslaget er uddybet i bilag 6.

Udløb af bevillinger

Der udløber bevillinger vedtaget i tidligere budgetter for 12,7 mio. kr. Heraf udgør 3,2 mio. kr. midler til projekter, som under alle omstændigheder stopper, og det er derfor ikke relevant at videreføre midlerne. Med de resterende udløb til udvidet åbningstid og aktivitet i klubberne samt virksomhedssamarbejde i folkeskolen ophører aktiviteterne. Bevillingsudløbene er beskrevet i bilag 4.

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger

Videre proces

På baggrund af udvalget drøftelse arbejder forvaltningen videre med effektiviseringsforslagene frem mod udvalgets 2. behandling af budgetforslag 2023 på BUU-mødet 4. maj 2022.

 

Tobias Børner Stax                                           Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 14. marts 2022:

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 3. at-punkt blev drøftet.

Forvaltningen arbejder videre med forslaget - under hensyntagen til udvalgets ønsker, tilkendegivelser og bestillinger - frem mod udvalgets 2. behandling af budgetforslaget for 2023 den 4. maj 2022.

Enhedslisten ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket Socialistisk Folkeparti tilsluttede sig: “For at skolen kan sætte fagligheden i højsædet, må vi forkorte skoledagen. Derfor vil vi frem mod andenbehandlingen af budgettet søge veje til at benytte et friere spillerum, som Undervisningsministeriet tilsyneladende er på vej til at give København, til at afskaffe den understøttende undervisning, som ikke har vist sig at fungere efter hensigten. Med kortere skoledage vil der være behov for flere pædagoger i fritidstilbud. Mens de lærere, som ikke længere skal varetage understøttende undervisning, kan sikre flere fagtimer med to-lærerordning. I det omfang fritidsordningerne vil fordyres i en sådan omstilling, er det ikke urimeligt at forhøje takster tilsvarende. Vi ønsker budgetnotater på en forkortelse af skoledagen og en forlængelse af fritidsordninger.”

Bilag

Til top