Mødedato: 28.11.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan til midlertidigt jorddepot ved Kløverparken, Amager Øst

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal give en tidsbegrænset dispensation fra lokalplan nr. 136 ”Kløverparken”, så der indtil 1. april 2028 kan etableres et midlertidigt jorddepot på et ubebygget areal ved Kløverparken på Prags Boulevard 71A. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen giver en tidsbegrænset dispensation fra lokalplan nr. 136 ”Kløverparken” til etablering af jorddepot.

Problemstilling

Som følge af Folketingets aftale om ”Tilpasning af Lynetteholm og forundersøgelser af Stormflodssikring” af 31. maj 2022, er kapaciteten for jord i Lynetteholm reduceret til ca. 3 mio. tons i fase 1 og åbning for fase 2 er udskudt med et år til april 2026. Disse to beslutninger betyder, at der i perioden 2023 til 2026 opstår stor kapacitetsmangel på bortskaffelse af overskudsjord.  

Forvaltningen har den 12. april 2022 modtaget en ansøgning om at anvende ca. 150.000 m² af et ubebygget areal ved Kløverparken ud mod kysten til midlertidig opbevaring af op til 2 mio. tons (uforurenet) jord (bilag 2). Området er omfattet af lokalplan nr. 136 ”Kløverparken” fra 1989, som beskriver, at det er tilladt at placere oplag på op til 4 meter på det pågældende areal. Det ansøgte jorddepot vil få en højde på op til 12 meter og kræver derfor dispensation fra lokalplanen. Lokalplandispensationen er en forudsætning for, at det ansøgte kan gennemføres. Forvaltningen er indstillet på at give dispensationen, fordi jorddepotet er midlertidigt og har en hensigtsmæssig placering i forhold til de omkringliggende naboer og for trafikafviklingen. 

Sagen forelægges Teknik- og Miljøudvalget, fordi Enhedslisten (Ø) har løftet sagen på udvalgsmødet den 15. august 2022.

Løsning

Jordkapacitetsproblematikken
Teknik- og Miljøforvaltningen har stået for deponering af forurenet jord i Nordhavnsdepotet siden 2012. Depotet blev fyldt op i november 2020 og den mængde jord, der er modtaget siden da, er midlertidigt oplagret oven på det fyldte depot. Teknik- og Miljøforvaltningen afventer, at den oplagrede jord kan transporteres til Lynetteholm til endelig deponering. Den resterende kapacitet i første fase af Lynetteholm forventes nu anvendt til den forurenede jord, der allerede er mellemlagret i Nordhavn. Det synes kun muligt i begrænset omfang at finde yderligere kapacitet til mellemlagring af forurenet jord, fx på Prøvestenen i København. Den forurenede jord, ca. 5 mio. tons, der opgraves i København de kommende tre år, skal derfor primært transporteres over større afstande til fx Vordingborg, Randers og evt. Norge, med deraf større udledninger af CO2 og kraftigt stigende omkostninger.

Der kan i større udstrækning findes arealer til mellemlagring af ren jord i København frem til 2026, hvor anden fase af Lynetteholm åbner. Der arbejdes på løsninger med en kapacitet på ca. 5 mio. tons ren jord frem til 2026 i Nordhavn og på Prags Boulevard. Dette forventes at kunne dække behovet for bortskaffelse af ren jord i perioden. Ansøgning om dispensation til mellemlagring af jord på Prags Boulevard skal ses i dette lys. Se bilag 8 for en uddybende beskrivelse af kapacitetsproblematikken (bilag 8).

Dispensation fra lokalplan til jordoplag på Prags Boulevard/Kløverparken

Etablering af jordoplag på op til 12 meter kræver dispensation fra lokalplanens § 9, stk. 3, som fastlægger, at: ”Oplag uden for bygningsanlæg må ikke uden Magistratens [nu Teknik- og Miljøforvaltningen] tilladelse etableres i en højde, der overstiger 4 m.” Alle øvrige bestemmelser i lokalplanen, som er relevante for sagen, er overholdt. Udover jordoplaget opføres der også en mandskabspavillon på 17 m2 og vejebod på arealet. Disse kræver ikke dispensation.

Forvaltningen vurderer, at der kan gives en tidsbegrænset dispensation indtil den 1. april 2028, fordi jorddepot er placeret på et ubebygget areal, som kun i en tidsbegrænset årrække skal benyttes til jordoplag. Dertil ses projektet at være i overensstemmelse med intentionerne i lokalplanen, og der er stor afstand (100 meter) til naboerne (bortset fra virksomheden BYGMA, som ligger tættere på) med den ansøgte placering, som trafikalt er hensigtsmæssig i forhold til trafikafviklingen til og fra arealet. Når oplagret er tømt, nedlægges aktiviteten, og ansøger oplyser, at området reetableres til dets nuværende stand.

Miljøgodkendelse efter miljøbeskyttelsesloven
Udover dispensation fra lokalplanen kræver jorddepotet også miljøgodkendelse efter § 33 i miljøbeskyttelsesloven og behandling efter VVM-bekendtgørelsen. Miljøgodkendelsen vil være tidsbegrænset indtil den 31. december 2028, hvilket giver bygherre mulighed for at fjerne jorden og reetablere området efter lokalplandispensationens ophør (bilag 3). Forvaltningen har i perioden den 23. august – 6. september 2022 orienteret tre omkringliggende naboer om miljøgodkendelsen, som indeholder vilkår, der skal sikre omgivelserne mod bl.a. støv. Der er ikke indkommet bemærkninger til vilkårene i høringen.

Der vil i miljøgodkendelsen blive stillet krav om, at oplaget ikke må give anledning til miljøgener i omgivelserne, som efter tilsynsmyndighedens vurdering er væsentlige. Tilsynsmyndigheden kan, såfremt der konstateres væsentlige støvgener, kræve, at de støvende oplag overdækkes, befugtes eller at der iværksættes andre forebyggende eller begrænsende foranstaltninger. Der er planlagt et bufferareal mellem oplagsområdet og nabogrunde mod vest samt tilkørsel via Prags Boulevard, som vil medvirke til at begrænse spredning af støv fra jordtransporter og oplag til omgivelserne.

Naboorientering efter planloven
Ansøgningen om jorddepot har været i naboorientering efter planloven i perioden fra den 18. juli - 8. august 2022, og i perioden fra den 5. oktober - 26. oktober 2022 om ændring af den ansøgte tidsperiode frem til 1. april 2028. Naboorienteringerne er sendt til fire omkringliggende naboer (virksomheder), beboerne i to nærliggende haveforeninger og til forvaltningens faste høringsparter, herunder lokaludvalget. Der er fra begge høringsperioder i alt kommet 20 høringssvar. Fire er fra de tætte nabovirksomheder, 11 er fra beboere i haveforeningerne, to er fra haveforeningsbestyrelser, en fra lokaludvalget og to fra Metroselskabet (bilag 4). Forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 5. Ansøger har fået tilsendt høringssvarene til kommentering som en del af sagsoplysningen, og bemærkningerne fremgår af bilag 6.

Høringssvar fra Lokaludvalg og Metroselskabet
Amager Øst Lokaludvalg ønsker, at der etableres en sti langs kysten, som lokalplanen giver mulighed for. Metroselskabet oplyser, at den potentielt kommende metrolinje M5 starter i 2027 og vil berøre en del af arealet på Prags Boulevard. Metroselskabet oplyser, at de kan have behov for adgang til arealet før april 2028. Forvaltningen bemærker, at dispensationen er en mulighed, men ikke en ret. Så hvis anden lovgivning/eller ekspropriation medfører at arealet skal anvendes til anden formål, så kan dispensationen ikke længere udnyttes.

Høringssvar fra nabovirksomheder og borgere
Hoveddelen af høringssvarene udtrykker bekymring for, om jorddepotet vil medføre støv og forøget trafik i området til gene for de omkringliggende ejendomme.

  1. Fire henvendelser fra nabovirksomhederne og tre fra beboere/bestyrelse i kolonihaveforeningerne udtrykker bekymring for, om der vil komme støvgener fra jorddepotet og støjgener fra lastbiler, som kører med jorden. Tre af henvendelserne fra nabovirksomhederne indeholder bemærkninger om højden på oplaget, som menes at bevirke, at støvet kan komme længere væk og medføre støvgener for de omkringboende.
  2. Der er kommet ni henvendelser om trafikforholdene, og der udtrykkes i høringssvarene bekymring for, om jordtilførslen vil give mere tung trafik på Kløvermarksvej. Der er enkelte, som foreslår at adgangen helt eller delvist flyttes til Kløvermarksvej/Forlandet.
  3. En henvendelse fra HF Strandlyst mener ikke, at etablering af jorddepot er i overensstemmelse med lokalplanens anvendelsesbestemmelse, og forvaltningen derfor ikke kan dispensere hertil.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

  1. Støj- og støvgener fra arbejdet på området bliver reguleret af miljøgodkendelsen. Denne indeholder krav om, at oplaget ikke må give anledning til gener for omgivelserne, som efter tilsynsmyndighedens vurdering er væsentlige, jf. afsnittet ovenfor og bilag 3. Afstande til naboer m.fl. er i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser om byggelinjer og promenaden langs kysten friholdes.
  2. Adgangen til området er fastlagt til at ske fra Prags Boulevard, så der vil ikke komme yderligere tung trafik på Kløvermarksvej (bilag 7). Kløverparken ligger ved Prøvestensbroen, der i anlægsloven er forudsat anvendt som adgangsvej for jord til Lynetteholm. Mellemdeponiet på Kløverparken medfører derved ikke mere vejtransport til Lynetteholm end hidtil forudsat. Forvaltningen vurderer desuden, at jordtransporter af trafiksikkerhedsmæssige årsager ikke kan køre på Raffinaderivej, som er en smal vej med en kort strækning med cykelsti. Vejene omkring Kløvermarken benyttes desuden af mange børn og unge til idrætsformål, så forvaltningen vurderer, at trafikken vil ske mere sikkert gennem lysregulerede kryds på Prags Boulevard.
  3. Lokalplanen fastlægger anvendelsen i området til erhvervsformål, og jorddeponering er i overensstemmelse med denne anvendelse. Lokalplanen tillader også, at der kan etableres (jord)oplag i området. Det er højden herpå, som kræver dispensation fra lokalplanen.

Henvendelserne har ikke givet anledning til, at forvaltningen ændrer sin vurdering af, at der kan gives en tidsbegrænset lokalplandispensation til et højere oplag, fordi jorddepotet bliver placeret med stor afstand til naboerne, samt at eventuelle støvgener fra jorddepotet kan reguleres efter miljølovgivningen.

Politisk handlerum
Dispensationen er ikke en forudsætning for at etablere jorddepot på området, da det er tilladt at placere oplag på op til 4 meter på det pågældende areal uden dispensation fra lokalplanen. Udvalget kan på baggrund af høringen beslutte ikke at give dispensation til den ansøgte højde af oplaget. På baggrund af Metroselskabets høringssvar kan udvalget beslutte at forkorte tidsperioden eller fastholde tidsperioden og tage stilling til eventuelle udfordringer senere, hvis de opstår.

Hvis der ikke etableres mellemdeponering på Prags Boulevard frem til 1. april 2028, vil lastbiler med overskudsjord fra de københavnske byggepladser i stedet skulle køre til andre modtagesteder udenfor Hovedstadsområdet. Denne løsning kan medføre en miljøpåvirkning.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele dispensation fra lokalplanen.

Søren Wille

                                                          / Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. november 2022

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top