Mødedato: 13.06.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal godkende et høringssvar om VVM-tilladelse for projekt om ny krydstogtterminal nr. 4 i Ydre Nordhavn til Miljøstyrelsen, Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen, Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender, at høringssvaret om VVM-tilladelse for projekt om ny krydstogtterminal nr. 4 i Ydre Nordhavn, der fremgår af løsningsafsnittet, sendes til Miljøstyrelsen, Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen, Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

Problemstilling

Miljøstyrelsen offentliggjorde med mail d. 27. maj 2019 til bl.a. Indre By Lokaludvalg bygherres miljøkonsekvensrapport om vurdering af projektets virkninger på miljøet samt udkast til miljøgodkendelse og § 25-tilladelse (VVM-tilladelse) for projekt om ny containerterminal og ny krydstogtterminal nr. 4 med tilhørende anlæg i Ydre Nordhavn. Indsigelser og bemærkninger skal være Miljøstyrelsen eller Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen i hænde senest den 29. juli 2019 for at indgå i den endelige vurdering af, om projektet kan gennemføres.

Projektet

Bygherrerne By & Havn og Copenhagen Malmö Port (CMP) planlægger i samarbejde udflytning af den eksisterende containerterminal fra Levantkaj til Ydre Nordhavn, samt etablering af en ny fjerde krydstogtterminal i forlængelse af de tre eksisterende krydstogtterminaler, ligeledes i Ydre Nordhavn. Som en del af projektet gennemføres desuden uddybning af havbunden udfor de nye terminaler.

Den nye krydstogtterminal skal som de tre eksisterende terminaler hovedsageligt anvendes til skibe, der ligger til kaj som turn-around skibe, mens de skifter passagerer, besætning og modtager forsyninger.

Krydstogtskibene ved den nye terminal vil være op til 360 m lange, op til ca. 70 meter høje og med en kapacitet på op til 6.000 passagerer og ca.2.500 besætningsmedlemmer. Krydstogtsæsonen er pt. primært i perioden april til oktober, men der kan forekomme anløb hele året. Der forventes i alt 50 til 75 krydstogtanløb pr. år på den nye terminal. De tre eksisterende krydstogtterminaler modtager i alt 110 – 120 anløb årligt, svarende til i alt 410.000 passagerer årligt, og der var 128 anløb i 2018.

Skibene kommer primært mellem kl. 05 – 08 og afgår mellem kl. 17 – 19, ca. 5 % af skibene forventes dog at ligge over nat. Ca. 60% af skibene ankommer i weekenden. Der kan også forekomme transitanløb på krydstogtterminalen.

Det forventes, at et anløb af et krydstogtskib med fuld passagerbelægning ved den nye terminal vil kunne give anledning til følgende trafik i alt til og fra terminalen morgen og eftermiddag:

  • 1.000-1.300 taxaer
  • 45-50 busser
  • 20-25 lastbiler med proviant
  • 200 privatbiler
  • 4 lastbiler til renovation

Der forberedes til installation og levering af landstrøm til krydstogtskibe ved kaj.

 

Udkast til §25-tilladelse (VVM-tilladelse) til krydstogtterminal nr. 4 på Ydre Nordhavn
Det fremgår af udkastet til §25-tilladelsen, at Miljøstyrelsen vil tillade bygherrerne at etablere krydstogtterminal nr. 4 med tilhørende anlæg på land samt adgangsvej på Ydre Nordhavn. Dette i henhold til § 25 i Miljøvurderingsloven.

I udkastet omtales en redegørelse om krydstogtskibes anvendelse af landstrømanlæg:

"Som en mulig afværgeforanstaltning er CMP/By & Havn blevet anmodet om at redegøre for konsekvenser ved anvendelse af landstrøm på den nye krydstogtterminal nr. 4.

Ved at forsyne krydstogtskibene med landstrøm kan skibets hovedmotor slukkes, og derved opnås en betydelig reduktion af støj og luftformige emissioner.

Ved etablering af landstrøm på én terminal vurderer CMP, at der med den rette planlægning af anløb med skibe til alle 4 terminaler på Oceankaj og med en antagelse om, at 34 % af krydstogtskibene kan anvende landstrøm, vil kunne leveres landstrøm til 70 % af anløbene svarende til en tilslutningstid på 252 timer pr. år. Det betyder, at de luftformige emissioner fra krydstogtterminal 1-4 på Oceankaj kan reduceres med 14 %.

CMP vurderer på baggrund af de anvendte støjdata, at støjen fra det enkelte skib kan reduceres med 10-15 dB(A). Etablering af landstrøm ved krydstogtterminal nr. 4 vil dog kun have marginal effekt på den samlede støjbelastningen fra alle 4 terminaler. Støjbelastningen i beregningspunktet i byudviklingsområdet på Levantkaj reduceres med 0,2 dB(A).

Etableringen af landstrøm på krydstogtterminal nr. 4 alene vil isoleret set have beskedne positive effekter på det lokale miljø.

Krydstogtterminal nr. 4 vil anlægsmæssigt blive forberedt til etablering af landstrøm jf. anlægsloven. By & Havn har oplyst, at Københavns Kommune, CMP og By & Havn i øjeblikket samarbejder om at sikre bedre luftkvalitet for beboere og naboer til Københavns havn, og begrænse udledning fra krydstogtsskibe i de kvarterer, der ligger tæt på havnen. Det sker i første omgang ved projektering af et landstrømanlæg til krydstogtsskibe ved Oceankaj i Nordhavn med henblik på etablering i 2021. Miljøstyrelsen tager dette til efterretning."

 

Uddrag fra udkast til Miljøgodkendelse
"Det er Miljøstyrelsens samlede vurdering, at virksomheden kan drives på stedet uden at påføre omgivelserne forurening, som er uforenelig med hensynet til omgivelsernes sårbarhed og kvalitet.

Det er ligeledes vurderet, at til- og frakørsel til virksomheden vil kunne ske uden væsentlige gener for de omkringboende. Det er endvidere Miljøstyrelsens vurdering, at virksomheden har truffet de nødvendige foranstaltninger med henblik på at forebygge uheld og undgå konsekvenserne heraf."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Miljøstyrelsen, Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen, Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget:

"Miljøstyrelsen offentliggjorde med mail d. 27. maj 2019 til bl.a. Indre By Lokaludvalg bygherrerne By & Havn og Copenhagen Malmö Ports miljøkonsekvensrapport om vurdering af projektets virkninger på miljøet samt udkast til miljøgodkendelse og § 25-tilladelse (VVM-tilladelse) for projekt om ny containerterminal og ny krydstogtterminal nr. 4 med tilhørende anlæg i Ydre Nordhavn.

Indre By Lokaludvalg foreslår,

  • at der stilles krav om, at VVM-rapporten omfatter krydstogtterminal nr. 4's virkninger for så vidt angår
    • luftforurening i Indre By fra krydstogtskibene, der lægger til ved krydstogtterminalen 
    • luft- og støjforurening i Indre By fra køretøjerne, der betjener krydstogtterminalen.

  • at Københavns Kommune udarbejder og offentliggør en analyse af, hvordan trafikken til og fra krydstogttogtterminalen påvirker den øvrige trafik i Indre By, som kan bruges som grundlag for beslutninger om krav til trafikken til og fra krydstogtterminalerne i Ydre Nordhavn.

  • at der stilles krav om, at kørsel på hverdage med passagerer til og fra krydstogtskibene i Ydre Nordhavn sker udenfor myldretiden for at hindre yderligere trængsel på Københavns gadenet.  Et sådant krav kan stilles indirekte ved at stille krav til krydstogtskibenes ankomst- og afgangstider.

  • at der stilles krav om, at senest i 2025 skal transport af passagerer mellem krydstogtterminalerne og Indre By og mellem krydstogtterminalerne og lufthavnen ske ad vandvejen.

  • at krydstogtterminal nr. 4 tillades under forudsætning af, at alle krydstogtskibe, der anløber krydstogtterminalerne, anvender landstrøm.

 

Indre By Lokaludvalg værdsætter offentligheden om dette projektet, men foreslår, at Miljøstyrelsen og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen  følger op på sagen med et borgermøde med oplæg fra fagfolk om de afledte miljømæssige konsekvenser for København af etablering af krydstogtterminal nr. 4. Formålet med borgermødet skal dels være at informere borgerne om projektet og dets konsekvenser for byen og dels give Miljøstyrelsen og bygherrerne viden om, hvordan borgerne og erhvervslivet i København ser på projektet. Indre By Lokaludvalg deltager gerne i planlægningen af et sådant borgermøde.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet høringssvaret, sender sekretariatet det til Miljøstyrelsen, Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen, Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget. Endvidere sendes det til orientering til Østerbro Lokaludvalg.

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvaret skal indeholde bemærkninger om, at lokaludvalget mener, at Miljøkonsekvensrapporten skal omfatte en vurdering af og konklusion vedr. virkningen af CO2-udslip i projektets anlægsfase.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvaret skal indeholde bemærkninger om, at Miljøkonsekvensrapporten skal omfatte en vurdering af og konklusion vedr. de afledte virkninger af driften af krydstogtterminal nr. 4.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at høringssvaret skal indeholde et forslag om, at Københavns Kommune udarbejder en analyse, der besvarer, hvor meget turisme København kan rumme og hvilken type turisme, vi skal have, og som også giver et svar på, hvordan turismen passer sammen med klimamålene og kommunens klimaplan.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jan Frederik Hansen om, at 4. prik i høringssvaret formuleres: "at der stilles krav om, at senest i 2025 skal al transport af passagerer mellem krydstogtterminalerne og Indre By og mellem krydstogtterminalerne og lufthavnen ske ad vandvejen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jan Frederik Hansen om, at 5. prik i høringssvaret formuleres: "at krydstogtterminal nr. 4 tillades under forudsætning af, at alle krydstogtskibe, der anløber krydstogtterminalerne, anvender landstrøm, idet lokaludvalget beder om at planlægningen af landstrømsanlæg ved krydstogtterminalerne sættes i gang nu."

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at høringssvaret skal indeholde bemærkninger om, at der skal stilles krav til krydstogtoperatørerne om, at krydstogtskibene skal  anvende landstrøm.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, høringssvaret skal indeholde bemærkninger om, at lokaludvalget mener, at Miljøkonsekvensrapporten skal omfatte en vurdering af og konklusion vedr. virkningen af CO2-udslip i forbindelse med uddybning af havbunden.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at høringssvaret skal indeholde spørgsmål om hvor meget og hvilken form for trafik, krydstogtterminal nr. 4 vil give i Indre By.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Lean Milo om, at høringssvaret skal indeholde spørgsmål om, i hvilken grad transport af turister til og fra krydstogtterminalerne kan foregå med cykeltaxaer og med metro, når metroen til Nordhavn åbner.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Steen Juhl Olesen om, at høringssvaret skal indeholde spørgsmål om, hvorvidt flytningen af containerterminalen vil givet øget trafik i Indre By.

 

Lokaludvalget godkendte, at høringssvaret i løsningsafsnittet med de tiltrådte ændringsforslag sendes til Miljøstyrelsen, Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen, Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

Til top