Mødedato: 25.08.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forespørgsel til socialborgmesteren vedr. whistleblowersagen Ringbo

Se alle bilag

FORESPØRGSEL

Socialborgmesteren bedes redegøre for:

  1. Hvornår har borgmesteren første gang konstateret, at der er afgivet urigtige oplysninger fra forvaltningen i forbindelse med det tragiske dødsfald i 2013 på Ringbo?

  2. Hvad har borgmesteren gjort for at korrigere de urigtige oplysninger, der er afgivet til henholdsvis myndigheder, direkte berørte – herunder Borgerrepræsentationen, Socialudvalget, personale og beboere på Ringbo - samt offentligheden, og hvordan vil borgmesteren, ud over offentliggørelsen af Norrbom Vinding rapporten, sikre, at alle relevante parter er bekendt med de fejl, der er begået i forvaltningen?

  3. Hvad vil borgmesteren gøre for at sikre, at tilliden til forvaltningen genetableres? 

(Stillet af Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti)

 

MOTIVERING

På et ekstraordinært møde i Socialudvalget i Københavns Kommune fredag den 24. juni bad udvalget, på initiativ fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, socialborgmester Jesper Christensen (S) om at sikre, at alle relevante oplysninger, i relation til drabet af en medarbejder på Ringbo den 2. december, 2013.fremlægges offentligt. Dette er den foreløbige kulmination på en tragisk hændelse, og et efterfølgende langt forløb, med fejlagtige oplysninger fra borgmesteren og Socialforvaltningen til både Socialministeriet, Socialudvalget og ikke mindst personale samt beboere.

I januar 2015 blev kommunens whistleblowerordning hos Borgerrådgiveren kontakt vedr. drabet, og på baggrund af denne henvendelse har Borgerrådgiveren iværksat en undersøgelse, der senere er suppleret med en uvildig rapport fra advokatfirmaet Norbom og Vindig, med det formål at skabe klarhed over forløbet i den tragiske sag.  Disse to rapporter blev den 1. juli 2016 offentliggjort i helhed, så offentligheden nu endelig kan få adgang til oplysningerne.

Sagens alvor taget i betragtning finder VKO, at forvaltningen har ventet unødigt længe med at orientere både udvalget og offentligheden om konkrete og relevante oplysninger, og vi har på de seneste møder i Socialudvalget udtrykt kritik af forvaltningens håndtering. VKO mener, at det er relevant med denne skarpe kritik, da de folkevalgte politikere i udvalget har ret til at kende den fulde sandhed, for at kunne træffe de rette afgørelser.

Socialborgmesteren har det øverste ansvar for den daglige ledelse og personaleforhold i socialforvaltningen. Det er også Socialborgmesterens ansvar, at udvalget er fuldt oplyst, når det gælder om at korrigere tidligere oplyste forkerte og kritiske oplysninger.

På den baggrund ønsker vi, at borgmesteren redegør for sagens forløb, fra den første henvendelse fra Borgerrådgiveren og frem til modtagelsen af rapporterne fra hhv. Borgerrådgiveren og advokatfirmaet.

Vi ønsker også borgmesterens redegørelse for, hvornår det er konstateret at der er afgivet urigtige oplysninger til henholdsvis Socialministeriet, Borgerrepræsentationen, Socialudvalget, personale og beboere på Ringbo samt offentligheden, og hvad der fra forvaltningen er gjort for at korrigere disse fejlagtige oplysninger.

Tilliden mellem Socialudvalgets medlemmer og forvaltningen er rystet, efter dette lange forløb med fejlagtige oplysninger og misinformation. På Socialudvalgets møde den 24. juni 2016 afgav et flertal af udvalgets medlemmer, bestående af Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, følgende protokolbemærkning, i forbindelse med godkendelse af dagsordnen for udvalgets møde:

(vi)… ”respekterer BR-sekretariatets vurdering af de juridiske regler og godkender dagsordenen under protest. Vi finder forvaltningens og sekretariatets rådgivning i denne sag er dybt kritisabelt. Særligt finder vi det utilfredsstillende, at forvaltningen indstiller, at Socialudvalget har kompetence til at drøfte og tage stilling til VKOs medlemsforslag d. 15. juni 2016, hvorefter BR-sekretariatet kommer med en anden vurdering til mødet d. 24. juni 2016. Sidstnævnte vurdering modtager udvalget, herunder forslagsstillerne, torsdag d. 23. juni 2016 kl. 18:32, altså mindre end 24 timer inden afholdelse af det ekstraordinære møde. Vi finder således udvalgsbetjeningen har været under al kritik.” 

VKO ønsker, på denne baggrund, borgmesterens redegørelse for, hvad forvaltningen vil gøre, for at sikre at udvalgets tillid til forvaltningen genetableres.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. august 2016

 

Forespørgslen blev besvaret.

Til top