Mødedato: 23.01.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Opsamling på studietur til Jylland

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget var ultimo november 2022 på studietur i Kolding, Hjørring, Aarhus og Aalborg. Udvalget skal med denne sag godkende opsamlingen på studieturen, herunder hvordan læringspunkterne kan anvendes i udvalgets videre arbejde med vision og fokusområder. Forvaltningen forslår et konkret forslag til opsamlingen.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der som opfølgning laves en temadrøftelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget af sociale investeringer/investeringscases i sammenhæng med drøftelse af socialøkonomiske virksomheder.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender opsamling på studieturen til Jylland.

Problemstilling

Udvalget var den 28. og 29. november 2022 på studietur til Jylland. Studieturen gik til fire jyske kommuner, hvor udvalget blev præsenteret for fagligt indhold i relation til nogle af pejlemærkerne og de særlige fokusområder i udvalgets vision, som blev godkendt i juni 2022:

  • I Kolding blev indsatsen for borgere med handicap præsenteret (særligt fokusområde ”Borgere med handicap”).
  • I Aarhus blev arbejdet med helhedsorienteret indsats for udsatte borgere præsenteret (pejlemærket ”Borgere i kanten af arbejdsmarkedet”)
  • I Hjørring hørte BIU om indsatsen for unge (pejlemærket ”Opkvalificering og uddannelse”).
  • I Aalborg var temaet for besøget erfaringerne fra frikommuneforsøget om mere fleksibel beskæftigelsesindsats (flere pejlemærker fx ”Borgere i kanten af arbejdsmarkedet” mv.).

Udvalget skal nu tage stilling til opsamling på studieturen til Jylland.

Løsning

I det følgende præsenteres forvaltningens forslag til opsamling på studieturen, samt en kort gennemgang af hvordan de resterende læringspunkter fra studieturen kan bruges til inspiration:

1. Investeringsprojektet ”En ny start til flere”
I Kolding Kommune hørte udvalget om initiativet ”En ny start for flere”, som kommunen er en del af. Projektets ambition er at vende praksis for beskæftigelsesindsatsen på hovedet og tage udgangspunkt i borgerens liv. Initiativet er en social effektinvestering, hvilket betyder, at kommunen kun skal betale for opnåede effekter og ikke aktiviteter. Projektet er finansieret af Den Sociale Kapitalfond, som dermed betaler en leverandør for indsatsen og kun får betaling ved opnåede effekter ift. beskæftigelse og uddannelse for projektets målgruppe, som er det fælles mål for samarbejdet.

Kolding Kommune har arbejdet med sociale effektinvesteringer for at skabe bedre jobresultater for gruppen af mennesker med sammensatte udfordringer.

Forvaltningen forslår, at der laves en temadrøftelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om socialt investeringsprojekt/social effektinvestering i sammenhæng med drøftelse af socialøkonomiske virksomheder. Desuden forslår forvaltningen, at der evt. udarbejdes et forslag til investeringscase til budget 2024.

Emnerne for investeringscases kunne eksempelvis omhandle borgere med handicap og/eller unge.

I Hjørring Kommune blev ”Ungegarantien”, som er et netværk bestående af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og skoler i kommunen, præsenteret. Hjørrings oplæg kan bruges som inspiration til en eventuel investeringscase. Det overordnede mål med netværket er at understøtte de unge i at opnå relevante kompetencer for at kunne realisere deres drømme i forhold til job og uddannelse. Der er med Ungegarantien et stort fokus på samarbejde med virksomhederne, herunder bl.a. mulighed for længere erhvervspraktikker i udskolingen i Folkeskolen.

2. Andre læringspunkter fra studieturen
Forvaltningen forslår derudover, at de resterende læringspunkter fra studieturen skal bruges som inspiration på følgende måder:

Kolding Kommune har nedsat et § 17, stk. 4-udvalg (jf. Lov om Kommunernes Styrelse) med titlen ”Social Bæredygtighed”, der sætter fokus på en tværfaglig handicapindsats. Oplægget fra Kolding kan bruges som inspiration i forvaltningens indsats ift. borgere med handicap og ifm. temadrøftelser i udvalget om handicapområdet.

Aarhus Kommune fortalte om projektet ”Opgang til Opgang”, som har til formål at skabe relationer i boligområdet Gellerup for at sikre bedre indsatser. Forvaltningen vil tage input fra oplægget med i arbejdet med tværgående indsatser fx i Helhedsorienteret indsats (HOI). Aarhus’ oplæg om nytteindsats kan anvendes som inspiration, hvis fx forslaget om arbejdspligt for borgere med integrationsbehov i regeringsgrundlaget bliver vedtaget.

Aalborg Kommune fortalte om projektet ”Vækst via Viden”, hvor virksomheder matches med højtuddannet arbejdskraft. Projektet rækker ud over kommunegrænser. Forvaltningen vil tage inputs fra oplægget med i det videre arbejde med akademikerområdet.

Vedlagt er oplæg fra de fire jyske kommuner.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Politisk handlerum

Udvalget har følgende muligheder:

  • Udvalget kan godkende forvaltningens forslag til opsamling på studieturen. I givet fald vil forvaltningen udarbejde en temadrøftelse og evt. udarbejde forslag til investeringscase til budget 2024.
  • Udvalget kan stille et ændringsforslag om en anden temadrøftelse pba. Studieturen, bede forvaltningen om at ændre i opsamlingen eller udarbejde nye forslag til opsamling.
  • Såfremt udvalget ikke godkender forvaltningens forslag til opsamling på studieturen, vil forvaltningen i stedet for en formel opsamling benytte input fra studieturen til inspiration til det igangværende arbejde med pejlemærkerne og fokusområderne. Der vil i det tilfælde ikke være en formelt godkendt opsamling fra studieturen.

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen fortsætte arbejdet med opsamling på studieturen til Jylland herunder forelægge udvalget relevante indstillinger.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen / Signe Maria Christensen

Beslutning

Indstillingen blev i sin helhed godkendt uden afstemning.

Til top