Mødedato: 07.11.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Temadrøftelse om indsatser på integrationsområdet i 2017-18

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter indsatser på integrationsområdet for perioden 2017-2018.

Problemstilling

Borgere med anden etnisk baggrund end dansk udgør ca. en tredjedel af alle ledige københavnere. Det er visionen, at København i 2020 skal være bedst blandt sammenlignelige kommuner til at få borgerne i job eller uddannelse. Skal dette lykkes, kræver det særligt en styrket indsats for at få borgere med anden etnisk baggrund end dansk i arbejde.

Med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets Integrationsaftale 2015-16 blev iværksat en række indsatser, der har bidraget til målene i Københavns Integrationspolitik 2015-18. Med Integrationsaftale 2015-16's udløb skal der vedtages nye indsatser på integrationsområdet i perioden 2017-18. Indsatserne skal bidrage til målene i Integrationspolitik 2015-18 og til forvaltningens Vision 2020. 

Løsning

For at sikre den bedste integration af københavnere med anden etnisk baggrund end dansk har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedtaget følgende 3 mål i Københavns Integrationspolitik 2015-18 inden for temaerne job, uddannelse og medborgerskab:

Mål 1: Flere københavnere med anden etnisk baggrund end dansk skal i job: Merledigheden for københavnere med anden etnisk baggrund end dansk skal reduceres med 25 procent i perioden 2014-18.

Mål 2: Færre unge med anden etnisk baggrund end dansk skal falde fra uddannelsen: Merfrafaldet for uddannelseshjælpsmodtagere med anden etnisk baggrund end dansk, der påbegynder uddannelse, skal halveres i perioden 2015-2018.

Mål 3: Styrket medborgerskab blandt københavnerne: Andelen af unge københavnere, der oplever diskrimination, skal falde. Andelen af unge københavnere, der er udsat for social kontrol, skal falde. Andelen af unge københavnere, der betegner sig som demokratiske, skal stige. Antallet af radikaliserede københavnere, som ønsker, at dansk lovgivning entydigt skal baseres på sharia-lovgivning, skal falde.

Det foreslås, at de nye indsatser på integrationsområdet i 2017-18 følger temaerne i Integrationspolitik 2015-18.

Tema 1: Job og uddannelse

Der er ca. 10.000 ledige dagpenge og kontanthjælpsmodtagere med anden etnisk baggrund end dansk i København. Ledigheden for københavnere med anden etnisk baggrund end dansk er mere end dobbelt så høj som for københavnere med etnisk dansk baggrund.

 

Indsatserne i Integrationsaftale 2015-16 har skabt gode resultater. I 2015 blev der bl.a. skabt 462 ekstra virksomhedsplaceringer i private virksomheder for ledige jobparate med anden etnisk baggrund end dansk og 343 ekstra virksomhedsplaceringer for ledige aktivitetsparate. Derudover blev 286 unge med anden etnisk baggrund end dansk støttet til fastholdelse på erhvervsskolerne, og 57 ekstra praktikpladser blev etableret for unge i målgruppen.

Generelt går det fremad med indsatserne på området. Flere københavnere med anden etnisk baggrund end dansk kom i job og uddannelse i 2015 end i de foregående år, og merledigheden for borgere med anden etnisk baggrund er faldet med 15 pct. siden 2014. En mindre andel af de unge falder fra uddannelse, dog er merfrafaldet for de unge med anden etnisk baggrund end dansk steget med 1 pct. point, fordi faldet i andelen af unge med dansk baggrund, der falder fra en uddannelse, har været højere.

Tema 2: Styrket medborgerskab

Der er udfordringer med medborgerskab blandt unge københavnere, fx har 43 pct. af unge københavnere med anden etnisk baggrund end dansk oplevet diskrimination. For etnisk danske unge er det 20 pct. 21 pct. af unge københavnere med anden etnisk baggrund end dansk har oplevet social kontrol. For etnisk danske unge er det 2 pct.  

Indsatserne i Integrationsaftale 2015-16 har skabt gode resultater. Indsatserne i 2015 har bl.a. bidraget til, at 6.000 elever på folkeskoler og ungdomsuddannelser nu kender til problematikker og håndtering af diskrimination. Der blev afviklet forløb på skoler for at bekæmpe social kontrol, hvor både elever, lærere og kommunens øvrige frontpersonale er klædt på til at håndtere udfordringer med social kontrol.

Se foreløbig status på alle indsatser i Integrationsaftale 2015-16 i bilag 1.

På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets temadrøftelse den 7. november vil Dansk Flygtningehjælp og Foreningen Nydansker give deres perspektiv på, hvordan en civilsamfundsindsats styrker integrationen af nyankomne flygtninge. Formanden for forvaltningens nyetablerede ekspertgruppe til forebyggelse af social kontrol vil fortælle om udfordringer ved social kontrol og om ekspertgruppens arbejde. Derudover vil forvaltningen beskrive de væsentligste udfordringer på integrationsområdet og komme med anbefalinger til mulige indsatsområder med afsæt i erfaringerne fra Integrationsaftale 2015-16. 

Økonomi

Indsatserne på integrationsområdet afholdes inden for den eksisterende ramme, som er en årlig integrationsbevilling fra Borgerrepræsentationen på i alt 11 mio. kr. årligt.  

Videre proces

Med udgangspunkt i temadrøftelsen vil forvaltningen udarbejde et udkast til en handleplan for integrationsområdet i perioden 2017-18. Integrationshandleplan 2017-18 forelægges til udvalgets godkendelse på følgende to møder:

  • Den 21. november 2016: Integrationshandleplan 2017-18, del 1 - Job og uddannelse  
  • Den 12. december 2016: Integrationshandleplan 2017-18, del 2 - Medborgerskab 

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.
Til top