Mødedato: 30.01.2008, kl. 16:00

Afrapportering vedr. Forandringsprogrammet for 4. kvartal 2007

Se alle bilag

Afrapportering vedr. Forandringsprogrammet for 4. kvartal 2007

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. januar 2008

 

 

6.      Afrapportering vedr. Forandringsprogrammet for 4. kvartal 2007  J.nr. 2007-27144

 

 

 

Udvalget skal drøfte den kvartalsvise statusrapportering på det samlede forandringsprogram i BUF.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at udvalget tager til efterretning, at det samlede forandringsprogram forløber som beskrevet i indstilling og vedlagte bilag.

 

Problemstilling

På BUU's møde den 25. oktober 2006 blev det vedtaget, at der skal gennemføres et samlet forandringsprogram for BUF. Forandringsprogrammet består af fire udvalgte hovedområder/delprogrammer: Faglighed for Alle (FFA), Økonomisk Balance, Økonomistyring og Organisation. Økonomisk Balance og Økonomistyring fungerer i praksis som et samlet delprogram. Desuden besluttede BUF's direktion i 3. kvartal 2007 at forankre projektorganiseringen omkring implementering af strukturplanen i Forandringsprogrammet. Økonomiprojekterne afrapporteres særskilt i forbindelse med de månedlige Deloitte-rapporter.

 

Løsning

Forandringsprogrammet har i det seneste kvartal været præget af stor aktivitet i alle de tilknyttede delspor. I november måned gennemførtes medarbejdermøder i alle distrikter og på Islands Brygge, hvor direktionen orienterede om resultaterne fra Forandringsprogrammets første år og præsenterede de væsentligste opgaver for programmet i 2008, indenfor hver af de nu fem tilknyttede delspor. Der er blandt andet via medarbejdermøderne konstateret et stort behov for og interesse i information om Forandringsprogrammet og de enkelte projekter. Derfor vil der i den kommende periode blive lagt yderligere vægt på kommunikationsaktiviteter om forandringsprocesserne og involvering af medarbejderne. Det vil bl.a. ske gennem nye medarbejdermøder, udbredelse af projektresultater via KKnet og nyhedsbreve, dialog om strategi, afbureaukratisering m.m.

 

Faglighed for Alle

Formålet med Faglighed for Alle er at imødegå de københavnske udfordringer med en sammenhængende og fokuseret indsats på børne- og ungeområdet, der er kendetegnet ved høj kvalitet og faglighed. I fokus for indsatserne er børns og unges udbytte af dagtilbud og skole. Samtlige indsatser i Faglighed for Alle skal understøtte dette fokus. I denne indstilling er sammen med afrapporteringen af 4. kvartal 2007 også en status over Faglighed for Alle for hele 2007. Med hensyn til 4. kvartal (se yderligere i bilag 1) er der en enkelt forsinkelse i forhold til udmøntningsplanen, nemlig oplysningskampagnen om frit skolevalg. Der er desuden foretaget justeringer i Københavner-modellen og Mangfoldighed i Dagtilbud på baggrund af forliget om strukturtilpasning. Disse justeringer er blevet behandlet i Børne- og Ungdomsudvalget på mødet den 19. december 2007. 

Som det fremgår af bilag 2, som er en status over FFA for hele 2007, så forløber Faglighed for Alle stort set planmæssigt, idet langt hovedparten af projekterne følger den vedtagne udmøntningsplan. Udmøntningsplanen for de nye projekter, der er et resultat af budgetforlig 2008 er beskrevet i bilag 3, dog undtaget projektet om flagskib. Dette vil blive forelagt Børne- og Ungdomsudvalget i en særskilt indstilling i februar 2008.

 

Fremtidens institutioner og skoler (Strukturplanen)

Strukturplanen om fremtidens institutioner og skoler har til formål at fremtidssikre de københavnske institutioner og skoler ved at etablere større og mere bæredygtige enheder. De berørte institutioner og skoler er sammen med forvaltningens distrikter for tiden i gang med at udarbejde lokale handleplaner, som fastlægger hvordan ændringerne kan gennemføres. De berørte skoler og institutioner bistås af en række HR-tilbud. De nye skoleledere på de sammenlagte skoler blev udpeget primo december 2007. Afklaring af institutionsledelserne på det kommunale institutionsområde er ligeledes tilendebragt. Forvaltningen er i gang med at besøge berørte skoler og kommunale institutioner for at drøfte og iværksætte planlægningen af de bygningsmæssige ændringer. Den første indstilling om anlægsbevilling forventes forelagt for Borgerrepræsentationen inden sommerferien 2008.

Som følge af Borgerrepræsentationens behandling af strukturreformen den 30. november 2007 blev syv nye forslag om sammenlægninger sendt i høring. Høringssvarene behandles i BUU den 30. januar 2008.

Den aktuelle status for implementeringen af strukturplanen er uddybet i bilag 4.

 

Organisationssporet ultimo december 2007

Formålet med organisationsdelprogrammet er at sikre en sammenhængende, ressourceeffektiv og fleksibel opgavevaretagelse med tilfredse brugere og medarbejdere, udnyttelse af synergien og opfyldelse af visionen med etableringen af BUF. Organisationssporet har opstillet følgende leverancekrav frem mod 1. januar 2008: 1) BUF's strategiske grundlag - færdiggørelse af høringsudkast til overordnet strategi samt delstrategier, 2) Organisation - etablering af detaljeret plan for implementering af tiltag, der kan mindske de administrative byrder for institutions- og skoleledere (afbureaukratisering), 3) Styringsmodel - indgåelse af udviklingskontrakter, etablering af ledelses- og opfølgningsproces samt forberedelse af pilotprojekt om udrulning af styringsmodel på institutionsområdet og 4) Ledelse i BUF - forberedelse af bred diskussion af oplæg til fælles ledelsesgrundlag for BUF.

I forhold til BUF's strategiske grundlag er der blevet brugt længere tid end planlagt på at kvalitetssikre høringsudkastet – kvaliteten er blandt andet blevet testet hos udvalgte ledere og medarbejdere fra skoler og institutioner. Høringsudkastet er sendt til høring medio januar 2008. Hvad angår styringsmodel, er der indgået udviklingskontrakter for skoler, mens udviklingskontrakter for centrale kontorer, distrikter samt enkelte bydelsdækkende enheder forventes indgået senest 1. marts.

Ved afslutningen af arbejdet ultimo december 2007 blev ovenstående resultatkrav indfriet for så vidt angår Organisation og Ledelse i BUF. Gennem en omfattende involvering af kommunale institutionsledere er der identificeret 7 forbedringsområder og tilhørende løsningsforslag i forhold til at lette de administrative opgaver. Der er iværksat en implementeringsplan med tiltag indenfor alle 7 forbedringsområder. Som led i det videre arbejde udvides fokus i projektet til også at omfatte skoler og selvejende institutioner og udfordringer i forhold til fagligt-administrative opgaver.

Pilotprojekt om udrulning af styringsmodel på institutionsområdet forventes først gennemført i 2. halvår 2008, når strukturtilpasningerne er implementeret.

Arbejdet med etablering af ledelses- og opfølgningsproces er rykket til 1. kvartal 2008.

En oversigt over resultater i organisationssporet er samlet i bilag 5.

 

 

Økonomi

-

 

Videre proces

-

 

Bilag

1.      Faglighed for Alle – status over fremdrift, 4. kvartal 2007

2.      Faglighed for Alle – status over fremdrift, hele 2007

3.      Udmøntningsplan for nye Faglighed for Alle-projekter

4.      Status for indsatser i forbindelse med strukturplanen

5.      Resultater i Organisationssporet 2007.

 

 

 

         Else Sommer                                  Kim Benzon Knudsen     

 

 



 

Til top