Mødedato: 08.03.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

2. behandling af investerings- og innovationsforslag til OFS 22/23

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget skal i alt finde nye effektiviseringer for 60,3 mio. kr. til at indfri måltallet for budget 2024. Med denne sag skal udvalget 2. behandle 13 investeringsforslag og et enkelt innovationsforslag til overførselssagen 22/23, som kan bidrage med nye effektiviseringer for 17,5 mio. kr. i 2024 og 64,0 mio. kr. varigt.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU)

  1. at udvalget godkender de investerings- og innovationsforslag til overførselssagen 22/23, der fremgår af indstillingen.

Problemstilling

Økonomiudvalget (ØU) har med indkaldelsescirkulæret for budget 2024 d. 25. januar besluttet, at BUU skal aflevere et forslag til budget 2024, der indeholder effektiviseringer for 92,8 mio. kr. Til at indfri effektiviseringsmåltallet, er der 35 mio. kr. i stigende profiler fra effektiviseringer vedtaget i tidligere budgetter. Der skal dog også findes finansiering til afdrag på internt lån på 0,7 mio. kr. og en aflyst investeringscase på 2,3 mio. kr. BUU skal dermed finde nye effektiviseringer for 60,8 mio. kr., som skal løses med BUF’s egne investerings- og effektiviseringsforslag samt tværgående investerings- og effektiviseringsforslag.

I budget 2023 er der afsat en investeringspulje på i alt 415 mio. kr., som fagudvalgene kan ansøge om af få del i ved at fremsende investeringsforslag, som resulterer i effektiviseringer. Forslagene godkendes i overførselssagen i marts 2023 eller ved vedtagelsen af budget 2024. Hvis forslagene skal indgå i udvalgets budgetforslag 2024, skal de endelig godkendes med denne sag, så de kan indgå i overførselssagen.

Økonomiudvalget (ØU) har vedtaget, at investerings- og innovationsforslag skal leve op til en række kriterier. Det vigtigste kriterie er, at der skal være en tæt kobling mellem det, der investeres i, og den effektivisering, der efterfølgende kan realiseres. Som noget nyt i 2023 er det blevet præciseret fra ØU, at såfremt investeringsforslagene ikke lever op til ét eller flere kriterier, kan forslagene præsenteres til særskilt politisk prioritering. Ligeledes er der åbnet op for, at investeringsforslag med en længere tilbagebetalingstid end seks år kan vedtages ved en særskilt politisk prioritering.

Løsning

BUF har 13 investeringsforslag med en samlet effektivisering på 17,5 mio. kr. i 2024 og 64,0 mio. kr. varigt.  To af investeringsforslagene er udarbejdet sammen med Socialforvaltningen og ét investeringsforslag sammen med KEID. De to forslag, der er udarbejdet sammen med Socialforvaltningen, er godkendt af Socialudvalget på mødet den 1. marts. Mht. forslaget om U-start har SUD besluttet at ændre casen, så implementeringen af U-start ændres ved at den koncentreres og fokuseres på udvalgte skoler i et enkelt område.

Der er udarbejdet to versioner af forslaget ”mindre kørsel i dagtilbud” med forskellige effektiviseringsbidrag – og der kan kun vedtages ét af de to forslag, da de overlapper hinanden. Desuden er der udarbejdet et innovationsforslag, der ikke medfører en effektivisering på nuværende tidspunkt. Bilag 1-15 indeholder de enkelte forslag.

Alle investeringsforslagene er godkendt af ØKF ift. kriterierne for investeringspuljerne. Forslagene om "investering i 3D-scannere til tandplejen" og "tidlig tværfaglig indsats mod skolevægring" lever dog ikke op til kravene om seks års tilbagebetalingstid, og de skal derfor prioriteres særskilt af udvalget.

Herudover er der seks tværgående investeringsforslag, hvor BUF bliver berørt. Forslagene blev præsenteret for udvalget i forbindelse med 1. behandlingen af sagen. De tværgående forslag bidrager i alt med 1,4 mio. kr. i 2024 og 2,6 mio. kr. varigt.

Tabel 1: Økonomiske konsekvenser ved vedlagte investeringsforslag (mio. kr.)

Bilag nr.

Titel

Investering i alt

Effektivisering i 2024

Varig Effektivisering

Forenkling/afbureaukratisering

1

Kompetencepakker og praksisnær kompetenceudvikling på daginstitutionsområdet

13,4

-1,8

-2,6

2

Forenkling af arbejdstidsstyring for pædagogiske ledere i Københavns Kommune

18,9

-1,0

-6,5

3

Centralisering af print- og kopimaskiner

11,0

-2,8

-3,5

4

Investering i 3D-scannere til tandplejen

1,8

-0,2

-0,3

Klima

5-6

Mindre kørsel af børn i dagtilbud I(a)*

5,4

-1,0

-1,6

7

Mindre kørsel af elever i specialtilbud og modtageklasser

18,9

-0,8

-11,3

8

Effektiviseringer i EAT og forsøg med genbrugsemballage

1,5

-0,3

-0,3

9

Adfærdsunderstøttende indsatser der reducerer energiudgifter

12,9

-2,8

-8,8

10

BUF-KEID:

Optimering af affaldshåndtering i Børne- og Ungdomsforvaltningen

2,0

-0,4

-0,8

Trivsel

11

BUF-SOF:

Tidlig tværfaglig indsats mod skolevægring - implementering og videreudvikling af U-start og Mind my Mind

10,6**

-

-0,5

12

BUF-SOF:

Gode overgange til og fra dagbehandling

21,1**

-1,5

-2,5

13

Investering i co-teaching

16,4

-0,9

-10,4

14

Bedre ergonomi i dagtilbud

20,9

-4,1

-14,9

15

Digital understøttelse af indsatser til at støtte almen- og specialområdet (innovationsforslag)

2,3

-

-

I alt

157,1

-17,5

-64,0

*Der er to udgaver af dette forslag – her er investerings- og effektiviseringsbidrag fra ” Mindre kørsel af børn i dagtilbud I(a) taget med.
**Investeringsmidlerne skal deles mellem BUF og SOF.

Høringssvar
I perioden mellem 1. og 2. behandlingen af sagen har forvaltningen sendt forslagene i høring hos forældreorganisationer, fagforeninger og de parter, der bliver direkte berørt af de respektive forslag. Der er kommet seks høringssvar, som fremgår af bilag 15.

Fem af høringssvarene vedrører forslaget ”mindre kørsel af børn i dagtilbud” og er fra forældre med børn i de to berørte udflyttergrupper, som nedlægges, hvis forslaget vedtages. Alle fem høringssvar er kritiske overfor forslaget. Det sjette høringssvar er fra BUPL Hovedstaden, som forholder sig generelt kritisk til effektiviseringer, der berører minimumsnormeringer – og desuden forholder sig delvist kritiske til forslagene ”Forenkling af arbejdstidsstyring”, ”Kompetencepakker og praksisnær kompetenceudvikling” og ”Bedre ergonomi i dagtilbud”.

Økonomi

Intet yderligere. 

Videre proces

De forslag, som Børne- og Ungdomsudvalget vedtager, indgår i forhandlingerne om overførselssagen 2022-23 med henblik på udmøntning af midler fra investeringspuljerne til implementering af forslagene i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Afledte driftseffektiviseringer i 2024 og frem som følge af de godkendte forslag indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag 2024.

Det er muligt at ansøge om midler fra investeringspuljen to gange årligt. Næste ansøgningsrunde er i forbindelse med budgetforhandlingerne i efteråret 2023, og vedtagne forslag herfra kan hjælpe forvaltningerne med at indfri effektiviseringsmåltal fra 2025 og frem.

 

Tobias Børner Stax                                   Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 8. marts 2023:

Indstillingen blev godkendt, idet implementeringen af U-start - i investeringscasen TV02 (2024) Tidlig og tværfaglig indsats mod bekymrende fravær og mistrivsel i skolen – dog ændres, så implementeringen koncentreres og fokuseres på udvalgte skoler i et enkelt område, i stedet for den beskrevne model med én skole i hvert område ad gangen. Indholdet og økonomien i investeringsforslaget ændres ikke.

Udvalget godkendte investerings- og effektiviseringscasen ”Mindre kørsel af børn i dagtilbud I(a)”.

 

Til top