Søg

Oplev Assistens Kirkegård på egen hånd

Find vej til historierne, atmosfæren og de berømte døde

Viden og inspiration til din næste tur på Assistens

Brug vores digital guide

Hent app'en ARtour og fremsøg Assistens Kirkegård - så finder du let vej til nogle af kirkegårdens mest spændende gravsteder og historierne om dem. 

Du kan også finde guiden online, men det fungerer bedst i app'en.

Hent lydvandringen

Til lydvandringen har du brug for en lydfil og et rutekort.

Turen starter ved Assistens Kirkegårds hovedindgang på Kapelvej 2.

Fakta om lydvandringen
Varighed: 68 minutter. Produktion og copyright: Stine Helweg og Københavns Kirkegårde, 2009. Tak til skuespiller Chili Turèll og billedhugger Morten Stræde.

Se film

På video.kk.dk kan du finde i alt 46 videoer om udvalgte gravsteder på Assistens Kirkegård, skabt af Kulturcenter Assistens med støtte fra Nordea Fonden.

Mange af dem er også tilgængelige via vores digitale guide.

Kort, brochurer og bøger

Hent brochuren om Assistens Kirkegård, der fortæller om kirkegårdens historie og med kort viser vej til mere end 100 af seværdige gravsteder og berømte døde. 

Brochuren om tidstypiske grave på Assistens Kirkegård viser vej til gravsteder, der viser spændet i kirkegårdens mere end 250-årige historie ved at være repræsentative for deres tid.

Hvis brochurer ikke er nok, kan du gå på biblioteket og låne den 1000 sider store bog Assistens 250. Bogen rummer en registrant (anno 2010) over kirkegårdens ca. 2000 bevaringsværdige gravsten og artikler om kirkegårdens historie, topografi, bygninger og udvalgte gravsteder.

Guides In English

Interested in Assistens Cemetery's history, atmosphere and famous dead people?

Check out our Assistens Cemetery Brochure

We also offer a free, guided tour in English on ARtour - get the app in App Store or on Google Play.

Video Url

Du skal være opmærksom på, at udbyderen af videoen kan sætte en eller flere cookies på din computer, når du afspiller videoen.

Kunstværker

På afdeling M står værket ”Megaron/Et felt". Det er skabt af billedhuggeren Morten Stræde (1956- ) og landskabsarkitekt Stig L Andersson (1957- ) og opstillet i 2002 i samarbejde med Statens Kunstfond. 

Digteren Klaus Høeck (1938- ) har bidraget med et haiku mejslet i tre af sandstensfelternes vertikale flader: ”Hvad søger du her / hvor liv er blevet til sten / find din egen død”.

På afdeling L blev billedkunstneren Peter Lundings (1957- ) ”Globus" opstillet i 1995.

Bygninger og mure

Kapellet fra 1868 og tegnet af arkitekterne J.D. Herholdt og Valdemar Ingemann (1840-1911). 

I muren mellem afdeling D og L ligger de såkaldte ”benhuse”. Dét ene er opført i 1828 og har fungeret som ligkælder. Det andet er et materialhus overført fra afdeling A i 1823. I dag bruges benhusene som magasin for bevaringsværdige gravsten. 

Der er på kirkegården tre betjentskure - ét ved Poppelalléen, ét ved fjerde port mod Nørrebrogade og ét på afdeling A. Hvornår de er fra, vides ikke.

På afdeling D står kirkegårdens eneste mausoleum, der er fra 1811 og huset generalguvernør i Dansk Vestindien Peter von Scholten (1784-1854) og hustru. 

De ældste partier (omkring afdeling A) af kirkegårdens mur er fra 1760. Alt murværk på kirkegården er fredet.

Kontakt

Assistens Kirkegård

Kapelvej 2

Postboks 448

2200 København N