Mødedato: 28.08.2023, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Projektforslag for cykelgade i Nordre Frihavnsgade etape 2, Østerbro (udsat sag)

Se alle bilag

På Nordre Frihavnsgade er strækningen mellem Strandboulevarden og Østbanegade (etape 2) utryg for cyklister, og de mange parkerede cykler langs husfacaderne forringer fremkommeligheden for fodgængere. Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af Budget 2022 udført et midlertidigt byrumsforsøg med involvering af beboere og lokale brugere og herefter udarbejdet et projektforslag for strækningen. Forvaltningen anbefaler at etablere en cykelgade, 182 cykelparkeringspladser, 24 ladcykelparkeringspladser, plante 13 nye træer samt opsætte byrumsinventar på strækningen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag til cykelgade i Nordre Frihavnsgade etape 2 (strækningen mellem Strandboulevarden og Østbanegade) kan etableres og igangsættes, såfremt Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i Budget 2024.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde med at omdanne og forbedre forholdene for cyklister i Nordre Frihavnsgade er inddelt i to etaper. Etape 1 omhandler strækningen fra Trianglen til Strandboulevarden, der er ved at blive anlagt, og som der fremlægges en særskilt indstilling om på samme udvalgsmøde. Etape 2 omhandler strækningen mellem Strandboulevaren og Østbanegade, hvor der endnu ikke er afsat finansiering til anlæg, hvilket denne indstilling handler om.

I Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Q, Å og Kåre Traberg Smidt) blev afsat 4,02 mio. kr. til projektering af forbedrede forhold for cyklister på Nordre Frihavnsgade på strækningen mellem Strandboulevarden og Østbanegade (etape 2 af projektet på Nordre Frihavnsgade) samt til et midlertidigt byrumsforsøg. Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af byrumsforsøget udarbejdet et projektforslag for strækningen.

Løsning

Strækningen på Nordre Frihavnsgade mellem Strandboulevarden og Østbanegade er en 170 m lang boliggade med få mindre forretninger. Strækningen har en anden karakter end den øvrige del af Nordre Frihavnsgade, der er omfattet af cykelgadeprojektet. Strækningen har en bred vejprofil uden cykelstier eller cykelbaner, smalle fortove, længdeparkering samt cykelparkering uden stativ på fortovene langs husfacaderne. Derudover er strækningen en flittigt benyttet cykelrute, der forbinder Østerbro med Nordhavn Station og byområdet Nordhavn. Ifølge en trafiktælling fra 2022 kører der fire gange flere cykler og knallerter end motorkøretøjer på strækningen. Den manglende cykelinfrastruktur medvirker til, at gaden føles utryg for cyklister.

Der færdes også mange fodgængere til og fra Nordhavn Station og Nordhavnsområdet, og der er desuden buskørsel fra Strandboulevarden mod Nordhavn Station med et busstoppested på den første del af strækningen, jf. bilag 3. Da der er meget få cykelstativer i gaden, og de tilstødende gårdrum ikke har cykelparkering, er mange cykler parkeret på fortovet langs husfacaderne. Dette forringer fremkommeligheden for fodgængere på fortovet.

Midlertidigt byrumsforsøg

Forvaltningen har med inddragelse af beboerne fra juli til oktober 2022 afviklet et byrumsforsøg på strækningen mellem Strandboulevarden og Østbanegade. Formålet var at øge trafiksikkerhed og fremkommelighed for cyklister, etablere flere cykelparkeringspladser og danne grundlag for en sammenhængende løsning for cyklister på hele Nordre Frihavnsgade, hvor strækningen fra Trianglen til Strandboulevarden (etape 1) er under omdannelse til en cykelgade, jf. side 1 om sammenhæng mellem strækningerne.

I byrumsforsøget blev kørebanen indsnævret, og der blev opsat cykelstativer, træer i potter, bænke og affaldskurve. En evaluering af forsøget har vist, at beboerne på strækningen tog godt imod byrumsforsøget og har et stort ønske om en permanent løsning. Evalueringsrapport af byrumsforsøget er vedlagt i bilag 9.

Løsningsforslag med cykelgade og begrønning

Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af erfaringer fra byrumsforsøget og tilbagemeldingen fra borgere udarbejdet et projektforslag for strækningen på Nordre Frihavnsgade mellem Strandboulevarden og Østbanegade jf. bilag 4. Det er udarbejdet i tæt samarbejde med en følgegruppe bestående af borgere i lokalområdet, Østbro Lokaludvalg og Cyklistforbundet. Her er et fælles ønske om, at strækningen skiltes som cykelgade – ligesom strækningen mellem Trianglen og Strandboulevarden. Der er også afholdt et borgermøde for alle borgere på Østerbro, hvor 10 borgere deltog. Generelt har der været en meget positiv respons på proces og projektforslag.

Løsningsforslaget understøtter en sammenhængende cykelgadeløsning for hele Nordre Frihavnsgade og vil øge trafiksikkerhed og fremkommelighed for cyklister og fodgængere samt etablere flere cykelparkeringspladser. Løsningsforslaget omfatter også en indsnævret kørebane, en sænket hastighedsgrænse, en semifremskudt busperron, et fornyet signalkryds og flere træer og byrumsinventar, jf. bilag 5.

Projektforslaget vil i et mindre omfang reducere bilfremkommeligheden. Trafiktællinger viser, at der dagligt i tidsrummet kl. 7.00-10.00 kører 2.600 cyklister og knallerter, 475 person- og varebiler, 160 busser og 15 lastbiler langs denne del af Nordre Frihavnsgade. Da projektforslaget indebærer indsnævring af vejbreden, vil bus 14 og 23 stoppe på vejarealet, hvilket delvist vil forhindre mulighed for overhaling for bilister. Det vil fortsat være muligt for cyklister at overhale. Det er forvaltningens vurdering, at der med den begrænsede mængde busser og biler ikke vil opstå et fremkommelighedsproblem, som følge af den indsnævrede vejbredde.

De estimerede anlægsudgifter anslås til ca. 13 mio. kr. i alt. Udgifter til udførelse er ca. 10,3 mio. kr., udgifter til projektering er ca. 1 mio. kr. og udgifter til bygherreorganisation er ca. 1,7 mio. kr.

Parkering

På strækningen er der i dag 40 parkeringspladser, hvoraf én besøgshandicapplads. Antallet af pladser fastholdes, og placeringen omlægges i projektforslaget, jf. bilag 6. Efter ønske fra beboerne flyttes besøgshandicappladsen fra sin nuværende plads ud for nr. 104 til ud for nr. 83. Alle parkeringspladserne er to meter brede, mens den nye besøgshandicapplads er 3,5 meter bred. Der er i dag 16 ejendomscykelparkeringspladser i gaden, der alle nedlægges.

Med forslaget etableres i alt 182 nye cykelparkeringspladser og 24 nye ladcykelparkeringspladser fordelt over hele strækningen (inklusiv 12 ladcykelstativer, som Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 12. juni 2023). Der er i dag 20 bycykelstativer ud for nr. 101 tæt på Østbanegade. Projektforslaget forudsætter, at bycykelstativerne fjernes i forbindelse med, at driftsselskabet bag Bycyklen, Bikeshare Danmark A/S, er gået konkurs. Fjernelse af bycyklerne koordineres med forvaltningens eget projekt om oprydning efter Bycyklen, som finansieres af konkursboet, jf. TMU-portalen 13. marts 2023.

Træer

Der er i dag ingen træer på strækningen, jf. bilag 6. I projektforslaget plantes 13 nye gadetræer med et varieret artsvalg og i forskellige blivende højde, kronebredde, løv samt frugtsætning, hvilket vil understøtte biodiversitet og sikre robusthed i forhold til sygdomsangreb og klimaforandringer.

Høring

Projektforslaget har været i høring hos Østerbro Lokaludvalg, Københavns Politi og Movia i december 2022, jf. bilag 7. Østerbro Lokaludvalg er positiv overfor projektforslaget, herunder en forlængelse af cykelgade-løsningen til hele Nordre Frihavnsgade. Københavns Politi har givet principsamtykke til projektforslaget, hvor den samlede vejbredde er 6,25 m. Movia har været løbende inddraget og vurderer, at projektforslaget isoleret set ikke vil have nogen nævneværdige påvirkninger på bussernes køretid. Movia er dog bekymret for, hvilke konsekvenser projektforslaget i sidste ende vil få for busdriften for linje 14, der kører på hele Nordre Frihavnsgade. Projektforslaget er ikke blandt de budgetønsker, som Østerbro Lokaludvalg har indsendt til forhandlingerne om Budget 2024.

Forvaltningen er opmærksom på udfordringerne fra Nordre Frihavnsgade etape 1 og sætter fokus på borgerkommunikation i anlægsfasen. Forvaltningen vil i forbindelse med evalueringen af projektet om etablering af cykelgade i Nordre Frihavnsgade etape 1 også undersøge, hvilke konsekvenser etablering af cykelgaden i Nordre Frihavnsgade har for driften af buslinje 14.

Politisk handlerum

  • Udvalget kan vælge at strækningen ikke skiltes som cykelgade, men at udformningen og øvrige tiltag er de samme som i overstående projektforslag. Forvaltningen anbefaler dog cykelgadeskiltning, fordi strækningen mellem Strandboulevarden og Østbanegade (etape 2) skal ses som en forlængelse af cykelgaden på strækningen mellem Trianglen og Strandboulevarden af Nordre Frihavnsgade (etape 1). Desuden er cykelgadeløsningen et stort ønske fra de lokale beboere (jf. høringsafsnittet). Forvaltningen laver en evaluering i 2024 af den anlagte cykelgade i Nordre Frihavnsgade (etape 1), hvilket projektet for strækningen mellem Strandboulevarden og Østbanegade tilpasses efter. Der er ingen prismæssig forskel ift. den indstillede løsning.
  • Udvalget kan vælge at anlægge strækningen med rød asfalt. Rød asfalt indgår som forbedringstiltag i indstilling om forbedringer af Nordre Frihavnsgade etape 1 (strækningen mellem Trianglen og Strandboulevarden), som udvalget behandler på samme udvalgsmøde som denne indstilling. Forvaltningen anbefaler samme løsning for strækningen mellem Strandboulevarden og Østbanegade. Det vil koste ca. 0,2 mio.kr. ekstra i anlægsudgifter med rød asfalt i forhold til det indstillede projektforslag. Rød asfalt koster ca. 9.000 kr./årligt ekstra i driftsudgifter.
  • Udvalget kan vælge at anlægge en minimumsløsning, der ligner det afsluttede byrumsforsøg, hvor cykelstativer, bænke og skraldespande på begge sider af gaden etableres på asfalt, i stedet for at udvide fortovet, og hvor der ikke etableres beplantning. Løsningen inkluderer fortovsudbygninger ved gadehjørnerne, signalprojekt ved krydsene med Strandboulevarden og Østbanegade, flytning af brønde og udskiftning af slidlag. Konsekvensen er, at løsningen ikke tilgodeser de lokale beboeres ønske om en grøn gade, den inkluderer ikke genopretning af fortovene, og der etableres ikke busperron. Det bemærkes, at løsningen er ukonventionel i København, da byrumsinventar typisk placeres på fortovet. Minimumsløsningen vil koste ca. 7,4 mio. kr.
  • Udvalget kan vælge kun at udvide fortovet på den nordlige side af gaden. Med denne løsning kan der etableres træer på den nordlige side men ikke den sydlige side, og der opsættes ikke bænke eller skraldespande på den sydlige side. Løsningen inkluderer fortovsudbygninger ved gadehjørnerne, signalprojekt ved krydsene med Strandboulevarden og Østbanegade, flytning af brønde på begge sider og udskiftning af slidlag. Konsekvensen er, at der på den sydlige side etableres cykelstativer på asfaltareal, fortovet genoprettes ikke på denne side og der etableres ikke busperron. Denne løsning vil koste ca. 10,4 mio. kr.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da finansiering skal findes ved kommende budgetforhandlinger.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, afhænger gennemførelse af henvisning og finansiering ved forhandlingerne om Budget 2024.

 

Søren Wille

/ Peter Højer

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. august 2023

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som nyt 2. at-punkt:

 

”at henvise finansiering af mulighed for rød asfalt i Nordre Frihavnsgade etape 2 til forhandlingerne om Budget 2024.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som nyt 3. at-punkt:

 

”at henvise finansiering af minimumsløsningen til forhandlingerne om Budget 2024.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt med 8 stemmer mod 2.

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å

Imod stemte: C

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti kan ikke støtte forslaget, da vi mener, at vi først bør høste erfaringerne fra Etape 1 af projektet før vi går i gang med etablering af etape 2. Endvidere er vi stærkt bekymret for konsekvenserne for den offentlige transport – bybusser – derfor ønsker vi først at se den fulde effekt af etape 1 og de konsekvenser det har.”

Til top