Mødedato: 27.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan ”Kornblomstvej II”, Amager Vest

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan ”Kornblomstvej II” i høring. Planen vil muliggøre afslutning af karréstruktur langs Sundholmsvej samt opførelse af et beboerhus med lokaler til en af Københavns Kommunes bemandede legepladser.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forslag til lokalplan ”Kornblomstvej II” (bilag 2) offentliggøres og udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

En privat bygherre ønsker at opføre boligbyggeri, der afslutter karréstrukturen langs Sundholmsvej og Kornblomstvej. Samtidig ønsker en almen boligorganisation, der ejer nabomatriklerne langs Kornblomstvej, at opføre et beboerhus, hvor stueetagen indrettes til Københavns Kommunes bemandede legepladser. Der er med Budget 2014 (BR 3. oktober 2013) (A, B, F, O og Ø) afsat økonomi til anlæg og drift af en offentlig park og bemandet legeplads i lokalplanområdet. Endelig er der tre bevaringsværdige bygninger i området, som ikke er udpeget som bevaringsværdige i den gældende lokalplan nr. 4 fra 1979. De foreslåede ændringer forudsætter en ny lokalplan, da den gældende lokalplan udlægger projektarealerne til ubebygget areal og ikke sikrer bevaringsværdigt byggeri. Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget startredegørelse for projektet den 29. marts 2016.

Løsning

Lokalplanen muliggør boligbyggeri samt en bemandet legeplads, som vil styrke trygheden i området, der ikke er omfattet af Regeringens ghettoplan, men er udpeget som udsat by af Københavns Kommune. Desuden udpeges tre bygninger som bevaringsværdige. Nybyggeri mod Sundholmsvej og Kornblomstvej er på ca. 7.900 m², hvoraf 75 m² er publikumsorienteret serviceerhverv. Ca. 4.800 m² forventes at blive private boliger. Op til 3.000 m² forventes at blive almene boliger, men der stilles ikke i forslaget krav herom. Beboerhuset og lokaler til legeplads, som erstatter en eksisterende midlertidig bemandet legeplads, er på ca. 450 m². I alt muliggøres op til ca. 8.350 m² nybyggeri. Ny bebyggelse udfylder et hul i Sundholmsvejs karréstruktur og kan opføres som huludfyldning ifølge Kommuneplan 2015. Det betyder, at kommuneplanens bebyggelses- og friarealprocenten kan fraviges, såfremt forvaltningen vurderer, at kvarterets helhedspræg, inklusiv de ubebyggede arealer, bliver tilfredsstillende. Med det foreslåede projekt fraviges kommuneplanens bebyggelsesprocent på 150 med en bebyggelsesprocent på ca. 240. Forvaltningen vurderer, at dette er i overensstemmelse med kommuneplanen, da forslaget bidrager til at styrke kvarterets helhedspræg ved at afslutte områdets karréstruktur og skabe bebyggelsesmæssig sammenhæng mellem Sundholmsvej og de eksisterende almene boliger. Derudover sikrer forslaget, at de ubebyggede arealer bliver grønne og sammenhængende med mest mulig opholdskvalitet.

I forbindelse med vedtagelse af startredegørelse i 2016 afgav et samlet Teknik- og Miljøudvalg følgende protokolbemærkning: ”Der skal i det videre arbejde med lokalplanen tages behørigt hensyn til de tidligere budgetbeslutninger i forhold til udvikling af Kornblomstparken, herunder at der sikres et grønt og anvendeligt område og at de tidligere beslutninger respekteres mest muligt.” Forslaget sikrer, at de grønne områder er anvendelige og offentligt tilgængelige, samt at den bemandede legeplads kan muliggøres. Da anlægsprojektet Kornblomstparken er revideret siden startredegørelsen, omfatter lokalplanforslaget ikke længere en offentlig park (bilag 7). Teknik- og Miljøudvalget er orienteret om dette den 5. december 2017. Her blev udvalget også orienteret om, at lokalplanarbejdet ophørte i efteråret 2016 efter bygherres ønske, da bygherre ikke kunne gennemføre et projekt, der levede op til startredegørelsens krav. Den primære udfordring var, at bygherre ikke kunne indgå de privatretsligt  aftaler, som startredegørelsen forudsatte. På bygherres anmodning blev lokalplanen genoptaget i efteråret 2017.

Byliv
I Fællesskab København er der fokus på at styrke hverdagslivet og en levende by, hvor københavnerne møder hinanden. Publikumsorienteret serviceerhverv mod Sundholmsvej samt aktiviteterne i den bemandede legeplads langs Kornblomstvej vil styrke trygheden, bylivet og mulighederne for at mødes i området, der er udpeget til udsat by. Åbenhed i stueetagerne og kantzoner vil sikre øjenkontakt og flere øjne på gaden og i områdets grønne arealer.

Miljø og bynatur
København skal ifølge strategien Bynatur i København og Københavns Kommunes Træpolitik være en grønnere by. De befæstede arealer fra en nedlagt tankstation omdannes til et grønt friareal, hvor der skal plantes mindst tre nye større træer og 15 flerstammede træer eller buske. Der er i alt kortlagt 34 træer, som lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige, i det de er over 20 år, sunde og karaktergivende for området. Det er nødvendigt at fælde to af disse træer, hvis karréstrukturen skal afsluttes, da disse står i det foreslåede byggefelt. De øvrige 32 træer, som er udpeget som bevaringsværdige i området, bevares.

Almene boliger
Lokalplanområdet ligger i Amager Fælled Skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 25 %. Det betyder, at der i henhold til kommuneplanens retningslinjer kan stilles krav om almene boliger efter en konkret vurdering af det enkelte projekt. Området er klassificeret som et udsat byområde, jf. København Kommunes Politik for Udsatte Byområder, hvorfor der i tråd med hidtidig praksis ikke stilles krav om almene boliger. Der er dog indgået en frivillig betinget aftale mellem den private bygherre og en almen boligforening om at opføre op til 3.000 m² almene boliger, svarende til én ny afdeling og ca. 38 % af det nye boligbyggeri. Der er i 2014 indgået en aftale mellem Københavns Kommune og det almene boligselskab om at støtte disse boliger med grundkapital som led i den samlede byudvikling. Da nybyggeriet også omfatter private boliger, vil andelen af almene boliger i lokalplanområdet blive ca. 80 % mod ca. 92 % i dag.  Andelen af almene boliger i Amager Fælled Skoledistrikt på 25 % påvirkes dog ikke nævneværdigt og vil forblive det samme (bilag 6).

Parkering
Kommuneplanen stiller krav om, at der efter konkret vurdering skal fastsættes en parkeringsnorm i lokalplanen for biler på mindst én parkeringsplads pr. 200 m2 etageareal og højst én pr. 100 m2 etageareal. Forvaltningen har vurderet, at kravet til parkering i lokalplanen skal fastsættes til én parkeringsplads pr. 175 m2 etageareal, da området er tæt på kollektiv trafik (bilag 4). Kravet svarer til, at der etableres ca. 45 parkeringspladser i parkeringskælder. I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om fire parkeringspladser pr. 100 m2 etageareal, hvilket svarer til ca. 316 parkeringspladser.

Forvaltningen anbefaler, at afhentning af renovation samt varelevering løses på terræn på kommunal vej. Dette skyldes, at en løsning med plads til renovationsbil på egen matrikel ikke er foreneligt med kommuneplanens bestemmelse om huludfyldning, da 30-50 % af friarealet vil blive optaget til gennemkørende renovationsbil, hvilket ikke vil give tilfredsstillende friarealkvalitet for beboerne. Desuden er denne løsning den mest trafiksikre, da renovationsbilen ikke krydser cykelsti og fortov. En forudsætning for løsningen er, at den private bygherre etablerer en ny og forbedret kantzone, som vil sikre udsyn fra parkeringskældersamt forskønne Kornblomstvej (bilag 4).

Borgerinddragelse
Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget i december 2017, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende synspunkter har været fremført af lokaludvalget.

  1. Lokaludvalget ønsker den eksisterende midlertidige bemandede legeplads bevaret.
  2. Lokaludvalget finder det uheldigt, at der ikke kan indrettes butikker og supermarked.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplanforslaget muliggør, at stueetagen i kommende beboerhus fastlægges til lokaler til Københavns Bemandede legepladser, som derved gøres permanent.
  2. I startredegørelsen indgår 500 m² detailhandel uden for bydelscenter. Parkering, varelevering og renovation i forbindelse med dette ville dog belaste området, som i forvejen er presset på funktioner, trafik og friareal. Forvaltningen har fastlagt mindst 75 m² publikumsorienteret serviceerhverv for at imødekomme ønsket om udadvendte funktioner.

Miljøvurdering
Lokalplansforslaget medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. I Budget 2014 er der afsat økonomiske midler til en bemandet legeplads (bilag 7).

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen dette i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2019.

                                            Pernille Andersen

                                                                         / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. august 2018

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At lokalplanen sendes tilbage mhp., at alle træer bevares.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med tre stemmer mod seks. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: B, C og Å.
Imod stemte: A, F og Ø.
Undlod at stemme: O.

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At den bemandede legeplads i lokalplanområdet bevares uændret.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med en stemme mod ni. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3):
”At parkeringsnormen fastsættes til 1 plads pr 100 m2 bolig.”

Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke vedtaget med en stemme mod ni. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Indstillingen blev godkendt med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:
”S finder det vigtigere at boligerne og den aftalte bemandede legeplads etableres, end at 2 ikke-bevaringsværdige træer bevares.”

Til top