Mødedato: 19.06.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af Palads, Indre By

Se alle bilag

Grundejer af biografen Palads ønsker mere plads til at etablere en mere moderne biograf samt erhverv. Grundejer foreslår en bebyggelse på op til 10 etager (40 m) primært til erhverv samt en ny kælder i seks etagers dybde til biografsale i to lag. Byggeprocessen ved etablering af ny kælder vil indebære, at den eksisterende Paladsbygning rives ned. Grundejer har indsendt tre projektforslag med forskellige udformninger af en ny bygning. Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte grundejers byggeønske, og om Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen skal arbejde videre med et plangrundlag og i givet fald, hvilket af grundejers tre projektforslag, der skal arbejdes videre med.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at grundejers byggeønske drøftes, herunder om der skal arbejdes videre med et plangrundlag med afsæt i ét af de tre projektforslag.

Problemstilling

En grundejer har anmodet kommunen om en lokalplan for Paladsgrunden på Axeltorv 9. I dag gælder alene kommuneplanrammen, da der ikke er en lokalplan for området. Grundejer ser et behov for et antal større, moderne biografsale for fortsat at kunne tilbyde et bredt filmrepertoire og for fortsat at kunne drive biograf i Palads. Projektet rummer to lag biografsale i en ny, stor kælder og en bebyggelse med erhverv i op til 40 meters højde. Dette vil medføre nedrivning af den eksisterende Paladsbygning, der er udpeget som bevaringsværdig i Kommuneplan 2019. Byggeønsket kræver et kommuneplantillæg.

Med denne sag ønskes en drøftelse af grundejers ønsker til udvikling af Palads-grunden, og om der skal arbejdes videre med et lokalplanforslag og kommuneplantillæg for udvikling af Palads. Der ønskes desuden en drøftelse af, hvilket af grundejers tre projektforslag, der skal arbejdes videre med, herunder en pejling på bygningshøjde og parkeringsnorm.

Løsning

Biografen Palads blev bygget i 1918 med én sal med plads til 2000 tilskuere. Efter flere ombygninger blev bygningen i 1989 udsmykket med karakteristiske farver af kunstneren Poul Gernes, og fremstår som ét af hans hovedværker og et vartegn for bydelen. Palads ligger i centrum af forlystelseskvarteret, der med markante farver og former står i kontrast til karrebyens lange, lige facader. Omkring Palads ligger en del fredet og bevaringsværdig bebyggelse. Vandværksgrunden, der er Palads’ nærmeste nabo mod nordøst, er et tilbageværende element fra den grønne fæstningsring, som er udpeget som særligt kulturmiljø. Vest for Palads ligger banegraven og Hammerichsgade. Øst for Palads ligger Axeltorv som er flisebelagt og beplantet med en gruppe træer.

Grundejer har udarbejdet tre projektforslag (bilag 2):

  1. Klassisk Palads: En 40 meter høj bygning med lige facader, bestående af buede vinduespartier. Forneden omkranset af en facade, der nyfortolker store dele af den nuværende farverige facade.
  2. Moderne Palads: En 36 meter høj bygning i en organisk form, med en søjlestruktur i facaden. Stueetagens facade nyfortolker nederste del af den nuværende farverige facade. Med til forslaget hører muligheden for at genopføre Palads’ tårn ude på Axeltorv.
  3. Grønt Palads: En 40 meter høj bygning med facadebeplantning og en rampe der snor sig omkring bygningen til tagterrassen. Der videreføres ikke elementer fra nuværende facade.

Projektforslagenes materialer og farver er endnu ikke afgjort, udover farverne på de facadepartier, der nyfortolker den eksisterende farvesætning.

Fælles for projektforslagene er en bygning med et etageareal på 15.000 m2 til erhverv, samt en kælder på op til 8.300 m2 til biograf. Stueetagen åbnes op og anvendes til biograf og udadvendt serviceerhverv. Projektet har et friareal på ca. 8 % placeret på tagterrasse. En bygning i op til 40 meters højde svarer til det dobbelte ift. den eksisterende bygning (19,7 m, tårnet er 22,6 m), hvilket vil medføre øget skygge og vind i de nærmeste omgivelser. Bebyggelsen omkring Palads er mellem 15–30 meter høj, afbrudt af SAS Royal hotel og Axel Towers på hhv. 60 og 70 m. Dette motiv går igen i store dele af byens skyline, der er præget af en base af 25-30 m høj bebyggelse, samt tårne og spir, der stikker markant op over byens tage. En ny bygning i 40 meters højde vil afvige fra dette motiv og ændre byens skyline.

Det kan drøftes, om der skal arbejdes med ændringer til højde, anvendelse, udtryk, delvis bevaring og transformation i den videre planlægning.

Bevaringsværdig bygning og kunstværk
Palads har en SAVE-værdi 2 og er udpeget som bevaringsværdig i kommuneplanen. Det betyder, at der ikke kan gives nedrivningstilladelse, før nedrivningsansøgningen har været i høring og Teknik- og Miljøforvaltningen har meddelt, om der nedlægges et § 14-forbud mod nedrivning. I kampagnen Byens Sjæl i 2022 gav københavnerne Palads-bygningen flest nomineringer. Palads indgik ikke blandt de bygninger, som dommerpanelet skulle vurdere, da den allerede er bevaringsværdig i kommuneplanen.

Slots- og Kulturstyrelsen har i et høringssvar til kommunen opfordret til, at Palads udpeges som bevaringsværdig, med begrundelsen: ”Styrelsen har igennem de senere år modtaget flere borgerhenvendelser med ønske om, at biografbygningen skulle fredes. Styrelsen har måttet afvise forslagene med den primære begrundelse, at den indre ombygning har svækket de arkitektoniske og kulturhistoriske værdier betydeligt. Det er dog styrelsens opfattelse, at biografbygningen, med den helt specielle udvendige farvesætning af Poul Gernes, er et karaktergivende element i bybilledet, og at Paladsteatret helt afgjort har betydning som forlystelsescentrum for hovedstadens indbyggere.”

Teknik- og Miljøforvaltningen har indhentet tre kunstfaglige vurderinger hhv. fra Akademiraadet, fra en kunsthistoriker og adjunkt ved Institut for Kunst og Kultur-videnskab på Københavns Universitet og fra en museumsinspektør ved Louisiana (bilag 4). Alle vurderer, at Poul Gernes’ farvesætning af Palads udgør en særdeles stor værdi som kunstværk i det offentlige rum, og konkluderer, at værket er uløseligt forbundet med selve bygningen og vil gå tabt, hvis den nedrives og forsøges gengivet i nye materialer. Gernes-fonden støtter grundejers projektforslag 1 Klassisk Palads og mener, at man kan opnå en tilpasset version af Gernes kunstværk ved at følge Gernes’ principper for farvesætning (bilag 4).

Parkering
I Kommuneplan 2019 er der krav om en parkeringsnorm for biler på 1 p-plads pr. 214 m2 erhverv og 143 m2 butikker. For projektet svarer det til ca. 70 p-pladser, som skal placeres i konstruktion. Til biograf kan der sættes krav til parkering efter en konkret vurdering. Der vil være mulighed for at dobbeltudnytte en del af pladserne, da parkering til erhverv og biograf foregår på forskellige tider på døgnet.

Grundejer foreslår, at der ikke etableres bilparkering til ny bebyggelse (en 0-norm), og at afsætning og handicapparkering foregår fra Studiestræde, som er offentlig vej. Ønsket begrundes med nærhed til Vesterport Station, at matriklen er en sokkelgrund, at kælderen ønskes indrettet til biografsale fremfor parkering, samt at biografen i dag fungerer uden p-pladser.

Kommuneplan
I Kommuneplan 2019 er området i dag udlagt til serviceerhverv. Kommuneplanen muliggør byggeri i op til 24 meters højde med en bebyggelsesprocent på op til 150. Der kan tillades op til 25 % boliger. Kommuneplanen stiller krav om etablering af 10 % friareal til erhverv samt bilparkeringspladser. Realisering af projektforslagene vil forudsætte, at der vedtages et tillæg til Kommuneplan 2019, der ændre den tilladte højde, bebyggelsestæthed, friarealprocent og parkeringsnorm. Kravet om friareal til erhverv vil kunne sænkes til 8 % af etagearealet. Der kan fastlægges en 0-norm for bilparkering, som betyder, at der ikke skal etableres parkering til ny bebyggelse, udover parkering til renovation, varelevering og afsætning samt handicapparkering.

Økonomiforvaltningen afholdt forudgående offentlighed om de påtænkte ændringer af Kommuneplan 2019 i perioden 25. maj 2022 til 22. juni 2022. Høringen har fokuseret på højder, bebyggelsestæthed, friareal, bevaring og parkering. Økonomiforvaltningen modtog i alt 270 høringssvar (bilag 6). Størstedelen af høringssvarene går på ønsker om bevaring af Palads med henvisning til Palads’ arkitektur og ikoniske fremtræden, Poul Gernes’ udsmykning af facaden, Palads’ betydning for filmhistorien, kulturhistorien mv. En stor del af høringssvarene er kritiske overfor byggeri i højden med den visuelle påvirkning af byens skyline og påvirkningen af vind og skygge. I arbejdet med et forslag til lokalplan vil grundejers projekt skulle bearbejdes yderligere, blandt andet for at begrænse vind- og skyggegener og for at sikre, at projektet indpasses i omgivelserne, også i forhold til højder og arkitektur.

Indledende høring
I forarbejdet til den eventuelt kommende startredegørelse er der er foretaget indledende høring, herunder af Indre By Lokaludvalg (bilag 5), der bliver hørt igen, når et eventuelt lokalplanforslag sendes i offentlig høring. Lokaludvalget har følgende hovedsynspunkter:
1. Paladsbygningen bør bevares. Den har en historisk værdi, og kan rumme andre formål end biograf.
En høj bygning vil skygge og forringe områdets karakter. Flere kontorer vil udhule bymiljøet i Indre By.
2. Forvaltningerne bør ikke muliggøre ændring af Palads, der er bevaringsværdig i Kommuneplanen og derved er udgået af Byens Sjæl. Grundejers borgermøder viste, at folk kan lide det eksisterende Palads.
3. Der skal ikke tillades andre bygninger på Axeltorv end de eksisterende. At der bør laves en samlet plan for hele forlystelseskvarteret som samlingspunkt for Københavns underholdnings- og natteliv.
Lokaludvalget har vedlagt et høringssvar fra KBH - Commerce Culture, der støtter alle tre projektforslag.
 
Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget høringssvar fra Slots- og Kulturstyrelsen samt Københavns Museum. Begge har det synspunkt, at Palads har en høj værdi for byen, og at bygningen bør bevares.

Politisk handlerum

Udvalget kan beslutte, at

  • Der på baggrund af udvalgets drøftelse ønskes forelagt en ny indstilling om udarbejdelse af en bevarende lokalplan for at bevare hele eller dele af den eksisterende bygning. Udarbejdelse af en bevarende lokalplan vil kræve ekstra ressourcer. Udvalget kan henvise finansiering hertil i forhandlingerne om Budget 2024 ved at vedtage et ændringsforslag herom.

Der kan ikke træffes beslutning om selve indholdet i drøftelsessagen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Grundejer har anmodet om en frivillig udbygningsaftale til at gengive Palads’ tårn på Axeltorv i projektforslag 2. Udkast til udbygningsaftale vil blive fremlagt sammen med et lokalplanforslag. Realisering af projektforslag forudsætter ifølge grundejer, at de kan købe mindre arealer på Axeltorv, som grænser op til Palads’ matrikel, for at etablere underjordiske biografsale i de ønskede formater.
Der er dialog mellem grundejer og Københavns Ejendomme og Indkøb herom.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har drøftet sagen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen med afsæt i udvalgets drøftelser af grundejers projektforslag og eventuelle pejling, udarbejde en startredegørelse for Palads i samarbejde med Økonomiforvaltningen. Startredegørelsen forventes at kunne forelægges Teknik og Miljøudvalget og Økonomiudvalget i 3. kvartal 2023 og et lokalplanforslag med kommuneplantillæg vil kunne forelægges Borgerrepræsentationen medio 2024. Efter en offentlig høring på 8 uger, vil en lokalplan kunne endeligt vedtages ultimo 2024.

 

                                  Søren Wille

                                                             / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. juni 2023

 

Indstillingen blev drøftet.

Til top