Mødedato: 28.02.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Høringssvar til bydelsplanerne og lokaludvalgenes foretræde for udvalget

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal afgive ét samlet høringssvar til Økonomiforvaltningen om de 12 bydelsplaner og tilkendegive, om der er forslag, som kan gennemføres inden for de eksisterende økonomiske rammer.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at fremsende høringssvaret (bilag 1) til Økonomiforvaltningen, som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til bydelsplanerne, og  
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager til efterretning, at ingen af projektforslagene om sundhed, der involverer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, kan gennemføres inden for de eksisterende økonomiske rammer.

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 9. februar 2012 et nyt koncept for bydelsplaner i København. Konceptet betyder, at der skal udarbejdes 12 bydelsplaner, som dækker de ti bydele for en fireårig periode. Bydelene Indre By og Vesterbro/Kongens Enghave har hver to lokaludvalg. Det er lokaludvalgene, der står for udarbejdelsen af bydelsplanerne. Bydelsplanerne indeholder 173 projektforslag, som understøtter den overordnede planlægning og relaterer sig direkte til visionerne for kommuneplan 2011. Et nyt element i konceptet er, at minimum et af projekterne skal handle om sundhed i bydelen.

Økonomiudvalget har sendt udkastet til de 12 bydelsplaner (bilag 3-14) i høring i fagudvalgene, Udsatterådet, Handicaprådet og Ældrerådet med høringsfrist til den 15. april 2013. Det er forvaltningerne, som skal tage initiativ til at fremme og realisere lokaludvalgenes projektforslag i budgetforhandlingerne fra 2014 til 2017.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet udkast til Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar, som fremgår af bilag 1. I høringssvaret er der særlig fokus på bemærkninger til lokaludvalgenes projektforslag om sundhed i bydelen. Bemærkninger til de enkelte bydelsplaner fremgår af høringssvaret.

Fokus på sundhed og ældre i bydelsplanerne
Lokaludvalgenes projektforslag om sundhed tager udgangspunkt i sundhedspolitikken Længe Leve København 2011-2014 og reformprogrammet for ældreplejen og sundhed i Københavns Kommune, Aktiv og tryg hele livet. Projektforslagene om ældre og sundhed bidrager til at løse lokale problemstillinger, hvor der er udfordringer i forhold til den sociale ulighed i sundhed for alle aldre.

Lokaludvalgene har valgt at arbejde forskelligt med sundhed med udgangspunkt i den enkelte bydels særlige udfordringer. Eksempelvis arbejder lokaludvalgene for Amager, Vanløse, Christianshavn og Indre By med projektforslag, som skal bidrage til at løse ensomhed og isolation blandt ældre. Lokaludvalgene for Bispebjerg og Brønshøj/Husum har valgt at arbejde med bydelens folkesundhed. Nørrebro og Kongens Enghave Lokaludvalg ønsker at realisere deres sundhedsprojekt med Børne- og Ungdomsforvaltningen for at øge børn og unges bevægelse og læring. Vesterbro Lokaludvalg ønsker et samarbejde med Socialforvaltningen med fokus på socialt udsatte. Lokaludvalgenes forskellige fokusområder og samarbejde på tværs af bydele er positivt. Det anbefales i høringssvaret, at lokaludvalgene også fremadrettet udveksler erfaringer på tværs af byen, der hvor indsatser viser sig at være virkningsfulde for borgerne.

Fokus på ældres sociale relationer og netværk
I høringssvaret opfordres lokaludvalgene til fremadrettet at arbejde videre med at sætte fokus på et aktivt og socialt liv blandt den ældre generation, koblet til reformprogrammet Aktiv og tryg hele livet. De fem lokaludvalg, der i dag arbejder med projektforslag specifikt i forhold til ældre, understøtter Sundheds- og Omsorgsudvalgets fokus på at reducere ældres ensomhed og isolation ved at skabe nye netværk på tværs af generationer. Eksempelvis arbejder lokaludvalgene på Amager sammen om at udbrede kendskabet til og skabe nye sociale relationer i forbindelse med mad og måltider. Derudover arbejder de med at se ældre som en ressource, der kan bidrage til at udvikle lokalsamfundet på tværs af generationer. Det kan ske ved fælles motion eller besøg i pleje- og aktivitetscentre. I høringssvaret opfordres lokaludvalgene til at fortsætte samarbejdet med lokalområdekontorerne, herunder brobyggerne, for at sikre kontakten til civilsamfundet. Lokaludvalgene opfordres ligeledes til at tage kontakt til de lokale medlemmer af Ældrerådet eller Ældrerådet generelt for at sikre en god dialog og et godt samarbejde på ældreområdet.

Øget fokus på social ulighed i sundhed
Det vurderes i høringssvaret, at lokaludvalgene i bydele med udsatte byområder med fordel fremadrettet kan arbejde med at reducere den sociale ulighed i sundhed ved at understøtte Sundheds- og Omsorgsforvaltningens igangværende indsatser. Det kan ske ved at støtte Forebyggelsescentrenes lokale opsøgende sundhedsarbejde og ambitionerne i forbindelse med at gøre København røgfri, jf. Røgfrit København 2025.

Sundhed integreret i alle politikområder
I høringssvaret anbefales lokaludvalgene desuden fremadrettet at arbejde med at integrere sundhed i andre politikområder, for eksempel i forhold til naturområder, børn og unge, byrum og trafikale forhold samt ved at give gode muligheder for at bevæge sig til fods eller på cykel. Eksempelvis arbejder Brønshøj/Husum lokaludvalg med at koble bydelens udfordringer med overvægt og inaktivitet til manglende aktivitetstilbud i bydelen. Lokaludvalget for Kongens Enghave arbejder med at øge uddannelses- og beskæftigelsesniveauet i bydelen, da det har positiv effekt på sundhedstilstanden.

Det vurderes ligeledes i høringssvaret, at lokaludvalgene med fordel fremover kan arbejde med at tydeliggøre den sundhedsmæssige gevinst ved de forskellige projektforslag, der berører andre forvaltninger. Sundhed kan dermed på sigt blive en integreret del af alle politikområder, hvilket er Sundheds- og Omsorgsudvalgets målsætning.

Ved udgangen af bydelsplanernes periode i 2016 anbefales det i høringssvaret, at der foretages en evaluering af, hvor mange af projektforslagene, der er implementeret i kernedriften. Det kan give en indikation af, om projektforslagene har været i tråd med forvaltningernes politikker og strategier. I høringssvaret påpeges det også, at der i den kommende kommuneplansstrategi med fordel kan arbejdes strategisk med social ulighed i sundhed, hvilket fremadrettet også vil afspejle sig i lokaludvalgenes arbejde med sundhed i bydelen.

Lokaludvalgenes foretræde på udvalgsmødet den 28. februar 2013
I forbindelse med høringsprocessen har Økonomiudvalget besluttet, at lokaludvalgene får foretræde hos de politiske fagudvalg. Foretrædet er berammet til en halv time. De 12 lokaludvalg bliver repræsenteret ved tre medlemmer af lokaludvalgene (bilag 2).

På udvalgsmødet bliver der mulighed for at høre nærmere om lokaludvalgenes arbejde med at integrere sundhed i bydelsplanerne i relation til sundhedspolitikken Længe Leve København 2011-2014 og reformprogrammet for ældreplejen og sundhed i Københavns Kommune, Aktiv og tryg hele livet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har formuleret nogle refleksionsspørgsmål til lokaludvalgene, som er udsendt til lokaludvalgene forud for foretrædet. Konkret handler spørgsmålene om, hvordan lokaludvalgene arbejder med at reducere den sociale ulighed i sundhed i bydelen og om arbejdet har givet anledning til nye overvejelser om sundhed i bydelen, samt hvordan sundhed fremadrettet kan løftes på tværs af kommune og civilsamfund.

Gennemførelse af forslag inden for de eksisterende økonomiske rammer
Projektforslagene om sundhed, som involverer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, kan på nuværende tidspunkt ikke gennemføres inden for de eksisterende økonomiske rammer, da de estimerede driftsmidler i projektforslagene ikke kan indpasses i de nuværende driftsbudgetter. Projektforslagene vil indgå i arbejdet med at forberede budgetforhandlingerne for 2014.

 

Økonomi

Der er ingen selvstændige økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen.

Videre proces

Efter høringen fremlægges bydelsplanerne med hvidbog over høringen til endelig politisk behandling i Økonomiudvalget den 14. maj 2013 og i Borgerrepræsentationen den 23. maj 2013.

        

Katja Kayser

                                                                  
                                                                    /Bjarne Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top