Mødedato: 17.01.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Leje af Kastrup Skøjtehal og Pilegårdsbadet

Se alle bilag

Med udsigt til at Tårnby Kommune ville lukke Kastrup Skøjtehal og Pilegårdsbadet pr. 1. januar 2023, besluttede Kultur- og Fritidsudvalget den 29. september 2022, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle undersøge muligheden for at leje de to faciliteter eller på anden måde samarbejde om dem.

På baggrund af demonstrationer mod den planlagte lukning har Tårnby Kommune besluttet, at faciliteterne fortsætter i drift til den 15. april 2023. Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde med Tårnby Kommune undersøgt forudsætningerne for drift af de to faciliteter og opstillet forskellige muligheder for et samarbejde. Den årlige udgift til drift er henholdsvis 3,6 mio. kr. for Pilegårdsbadet og 6,1 mio. kr. for Kastrup Skøjtehal, i alt 9,7 mio. kr. årligt, hvortil der eventuelt kan komme udgifter til renovering. 

Begge faciliteter er stærkt nedslidte, men funktionsdygtige. Det gælder for begge faciliteter, at der ikke umiddelbart er ledig kapacitet på de tidspunkter, der er attraktive for københavnske foreninger. En lejeaftale vil derfor som udgangspunkt betyde, at de nuværende brugere får mindre aktivitetstid, da Københavns Kommune overtager anvisningsretten. En model med delvis leje af faciliteterne vil i højere grad kunne imødekomme Tårnby Kommunes ønske om fortsat at tilgodese de nuværende foreninger. 

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal arbejdes videre med, at Københavns Kommune lejer Kastrup Skøjtehal og Pilegårdsbadet og i så fald, hvorledes finansieringen til driften tilvejebringes.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, om der skal arbejdes videre med at indgå en aftale om leje af Kastrup Skøjtehal, herunder valg af model.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, om der skal arbejdes videre med at indgå en aftale om leje af Pilegårdsbadet, herunder valg af model.
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, hvordan finansieringen tilvejebringes, hvis det besluttes at arbejde videre med et samarbejde om en eller begge faciliteter.

Problemstilling

Tårnby Kommune ville lukke Kastrup Skøjtehal og Pilegårdsbadet pr. 1. januar 2023. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 29. september 2022, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle undersøge muligheden for at leje eller på anden måde samarbejde om de to faciliteter Kastrup Skøjtehal og Pilegårdsbadet fra 2023.

På baggrund af demonstrationer mod den planlagte lukning, har Tårnby Kommune besluttet, at faciliteterne fortsætter i drift til den 15. april 2023.

Tårnby Kommune har varslet ændrede vilkår til foreningerne i form af reduceret tid eller lukning, afhængigt af om der opnås en aftale med Københavns Kommune.

En eventuel lejeaftale vil således kunne have effekt fra sæson 2023/2024. 

Løsning

Tårnby Kommune har tilvejebragt dokumentation på de to faciliteter, herunder driftsøkonomi og nuværende anvendelse (bilag 2-6). Foreningerne har givet høringssvar, og medlemsopgørelser angiver antal brugere med bopæl i Københavns Kommune. Der er på det grundlag udarbejdet forslag til, at Københavns Kommune helt eller delvist lejer de to faciliteter (bilag 1).

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede den 9. juni 2022 vandringen af idrætsbrugere over kommunegrænserne og besluttede, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle indgå i et samarbejde med Tårnby Kommune om erfaringsudveksling i forbindelse med etablering af specialfaciliteter. Dette svarer til beslutningen i Budget 2023 om samarbejde med Frederiksberg om forslag til anlæg og drift af fælles faciliteter i relation til idrætsmilliarden.

Fremtidig anvendelse af faciliteterne

Ingen af de to faciliteter har ledig kapacitet i dag. En lejeaftale vil derfor som udgangspunkt betyde, at de nuværende brugere får ingen eller mindre aktivitetstid, da Københavns Kommune overtager anvisningsretten. De berørte foreninger udtrykker bekymring for dette. Særligt for skøjteforeningerne er adgang til Kastrup Skøjtehal afgørende for foreningernes eksistens, da de ikke råder over anden hal (bilag 7-8).

Der er i forberedelsen af sagen mellem de to kommuner udviklet mellemløsninger, hvor driftsøkonomien deles, og som vil kunne tilgodese de nuværende brugeres ønsker, eksempelvis en begrænset lejemodel med et økonomisk bidrag på 50 %, mod at københavnske foreninger kan anvises 50 % af aktivitetstiden (se bilag 1). Hvis råderetten over faciliteten for københavnske foreninger ikke er proportional med kommunens driftsbidrag, vil der for de samme midler kunne etableres mere kapacitet på andre områder i byen. 

Tårnby Kommune har ikke afsat midler til drift af faciliteterne efter 15. april 2023.

SkøjtehaIskapacitet

Københavns Kommune har inden for de seneste år investeret i to nye skøjtehaller, heraf en i Ørestaden. Der er således kommet mere kapacitet også i nærområdet. Erfaringerne herfra er, at skøjtefaciliteter er relativt bekostelige og i særdeleshed i forhold til antal brugere, hvilket bekræftes af de oplyste driftsomkostninger og foreningsmedlemstal fra Kastrup Skøjtehal.

Skøjteaktiviteter er samtidig en attraktiv aktivitet for borgerne, hvor nye faciliteter erfaringsmæssigt hurtigt i sig selv skaber øget efterspørgsel. Der er derfor ventelister på området i hele landet, delvist begrundet i det begrænsede antal haller i forhold til vores nordiske naboer. Disse udfordringer løses ikke ved at leje en facilitet udenfor kommunen, der i forvejen er fuldt belagt, da det ikke vil skabe mere samlet aktivitet.

Det er en grundlæggende udfordring, at de nuværende brugere ikke kan anvises til en alternativ facilitet. En samarbejdsmodel skal derfor tage stilling til, hvordan de tilgodeses, herunder i hvilket omfang Tårnby Kommune er villige til at acceptere en driftsmodel, der ikke er fuldt finansieret af Københavns Kommune.

Svømmehalskapacitet

Baggrunden for Tårnby Kommunes forslag om lukning af Pilegårdsbadet er bl.a., at kommunen har etableret en ny og større svømmehal. Tilsvarende åbner Københavns Kommune en svømmehal med høj kapacitet i nærområdet på Hannemanns Allé ved Arena Kvarterets Skole i 2024, og på sigt planlægges en ny udvidet svømmehal i Sundby Idrætspark. Der er således en stor udvidelse af svømmehalskapaciteten på vej i nærområdet, hvilket taler imod at prioritere leje af yderligere faciliteter udenfor kommunen.

Driftsøkonomi

Den årlige udgift for drift af Pilegårdsbadet er knap 3,6 mio. kr. Badet drives i tilknytning til skolen og har ikke offentlig åbningstid. Badet er lukket uden for svømmeklubbernes foreningstid, ca. 12 uger årligt. Der skal tilvejebringes ca. halvdelen af udgiften for at kunne drifte hallen i efterårssæsonen 2023.

Den årlige udgift for drift af Kastrup Skøjtehal er ca. 6,1 mio. kr. Hallen er normalt lukket fire måneder hver sommer. Der skal tilvejebringes ca. halvdelen af udgiften for at kunne drifte hallen i efterårssæsonen 2023.

Tilvejebringelse af 9,7 mio. kr. i årlig drift vil fortrænge anden drift på idrætsområdet.

Økonomi

Hvis man ønsker at gå videre med en lejeaftale for begge faciliteter, skal Kultur- og Fritidsudvalget anvise finansiering for op til 4,85 mio. kr. for resten af 2023. En permanent finansiering på 9,7 mio. kr. årligt kan indgå i forhandlingerne om Budget 2024.

En lejeaftale op til tre år kan indgås uden deponeringsforpligtelse.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil, såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter det, gå videre med at udarbejde forslag om leje af henholdsvis Kastrup Skøjtehal og/eller Pilegårdsbadet og forelægge en sag for Kultur- og Fritidsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Søren Tegen Pedersen

/Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. januar 2023:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at forvaltningen på baggrund af udvalgets tilkendegivelser skal gå i dialog med Tårnby Kommune om deres interesse for at indgå en aftale om en 50/50-ordning for Kastrup Skøjtehal. Sagen behandles igen på et kommende udvalgsmøde.

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev ikke godkendt.

Plan- og tilskudschef Mads Kamp Hansen, kontorchef Kim Natour Svendsen og facilitetschef Christian Biel Knudsen deltog under punktets behandling.

Til top