Mødedato: 30.06.2022, kl. 18:30
Mødested: EnergiCenter Voldparken, Foreningslokalet 204 (2. sal)

Supplerende indledende høring om tillæg 1 til lokalplan 609 Tingbjerg

Se alle bilag

Tidligere beslutninger

Lokaludvalgsmøde 20. maj 2021: Lokaludvalget vedtog høringssvar til offentlig høring af lokalplan for Tingbjerg.

Læs mere her: Høringssvar vedr. lokalplan for Tingbjerg | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

 

Lokaludvalgsmøde 24. februar 2022: Lokaludvalget vedtog høringssvar til indledende høring i forbindelse med udarbejdelse af lokalplansforslaget 'Tingbjerg - etape 2'.

Læs mere her: Indledende høring i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget "Tingbjerg - etape 2" | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Indstilling

Formanden indstiller,

1. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg drøfter supplerende indledende høring om tillæg 1 til lokalplan 609 for Tingbjerg.

2. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg beslutter, om lokaludvalget vil indsende et supplerende høringssvar.

3. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg, såfremt lokaludvalget vil indsende et supplerende høringssvar, vedtager et høringssvar.

 

Problemstilling

Baggrund

I loven om parallelsamfund fra 2018 er det et krav, at antallet af almene familieboliger i de hårdeste ghettoråder skal nedbringe antallet af almene boliger til maks. 40%, herunder i Tingbjerg.

I Tingbjerg søges det at nedbringe antallet ved at bygge nye, privatejede byggerier. 

Læs udviklingsplan for Tingbjerg-Utterslevhuse her: udviklingsplan_for_tingbjerg-utterslevhuse_sept.2019.pdf (tingbjergforum.dk)

 

Formål med høringen

Der er behov for en supplerende indledende høring, fordi det er besluttet at udvide det område, som Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder startredegørelse for i forbindelse med lokalplanen for etape 2.

Denne supplerende høring skal afsøge, om der i den udvidede afgrænsning er forhold af særlig interesse for dem, der bliver hørt. Formålet er at sikre, at der bliver taget højde for de rigtige forhold i den videre planlægning.

For at kunne bygge et tilstrækkeligt antal privat ejede boliger for at leve op til kravene, ønsker grundejerne i Tingbjerg, at undersøge mulighederne for bebyggelse på de fredede og beskyttede ubebyggede arealer mod sydvest og sydøst. Grundejerne ønsker at igangsætte 2. etape af udbygningen og samtidig forberede udbygningen af 3. etape med henblik på en samlet udvikling af Tingbjerg. Derfor undersøges mulighederne for hvor og hvordan, der kan opføres nybyggeri i de fredede områder, således at der kan udarbejdes lokalplan for etape 3, hvis det er muligt at ophæve fredning og beskyttelse af disse områder. Se bilag.

 

Planproces for udbygning af Tingbjerg

Udbygningen af Tingbjerg foregår i tre etaper.

Vedtaget ramme-lokalplan for etape 1: For 1. etape er der vedtaget en lokalplan, som blev bekendtgjort den 20. januar 2022. Lokalplanen er byggeretsgivende for en del af Tingbjerg og er samtidig en ramme-lokalplan for hele Tingbjerg, herunder de fredede/beskyttede områder. Lokalplanen fastlægger områdets anvendelse, bebyggelsesprocent, vejstruktur, parkering samt bevaringsværdige bygninger og træer.

Læs lokalplan 609 for Tingbjerg her: 20_10498186_1650886151649.pdf (plandata.dk)

Etape 2: I etape 2 undersøges mulighederne for, og konsekvenserne ved, at påbygge tagboliger på den eksisterende, bevaringsværdige bebyggelse; udbygning ved kollegiet samt evt. nedrivning og opførelse af nyt byggeri på Langhusvej. Herudover undersøges det, om der kan opføres rækkehuse i de resterende haverum samt højere byggerier i op til 3-5 etager ud til de større veje som Langhusvej og Gavlhusvej. I etape 2 er der fokus på, hvordan nybyggeriet kan indpasses i den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse mht. både materialer, tagformer og bygningshøjder, samt at bæredygtighed og bevaringsværdige træer og bygninger sikres i planen.

Etape 3: Under forudsætning af, at arealerne kan affredes, vil der i etape 3 vil der være fokus på, at nybyggeri sker under hensyntagen til bæredygtighed og bevaringsværdige træer og grønne strukturer, samt at bebyggelsens vej- og stistruktur, volumener, bygningstypologi, arkitektur og materialevalg til- og indpasses Tingbjerg.

 

Startredegørelse

Til de komplekse lokalplaner udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen normalt en startredegørelse, der skitserer de overordnede rammer for projektet.

Teknik- og Miljøudvalget behandler startredegørelsen og beslutter, om der skal laves et lokalplanforslag, og om der er særlige punkter, Teknik- og Miljøforvaltningen skal være opmærksomme på i det videre arbejde.

Læs mere om lokalplanprocesser i Københavns Kommune her: Lokalplaner trin for trin | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

 

Forlænget høringsfrist

Sekretariatet har anmodet om forlængelse af lokaludvalgets høringsfrist til efter lokaludvalgets møde d. 30. juni - og har fået godkendt dette af Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Høringsparter

Sekretariatet har spurgt Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvem den supplerende indledende høring er sendt til og har fået oplyst følgende:

Københavns Kommunes forvaltninger, HOFOR, Ørsted og Radius, Evida, Energinet.dk, Købehavns Museum, Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S, Metroselvskabet, Erhvervsstyrelsen og Brønshøj-Husum Lokaludvalg.

Sekretariatet har efter tilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen orienteret Byudviklingsteamet i Tingbjerg om høringen.

 

Fredning og affredning

Sager om fredning og affredning behandles af Fredningsnævn. Læs mere her: Fredningsnævnet for København (fredningsnaevn.dk)

 

Løsning

Lokaludvalget drøfter den supplerende indledende høring.

Miljøudvalget drøftede den supplerende indledende høring d. 15. juni og ønskede at få belyst, om der er planer for byggeri på kommunale arealer, der er omfattet af naturfredningen, og om disse boliger tæller med i det samlede boligpolitiske regnestykke. Sekretariatet har spurgt Teknik- og Miljøforvaltningen herom, der bekræfter, at der er planer om at bebygge de skraverede områder og at byggeriet indgår i det boligpolitiske regnestykke.

Miljøudvalget ønsker på baggrund af deres drøftelser på møde d. 15. juni, at det undgås, at der bygges i fredede områder - og at der findes alternative arealer til byggeriet. 

Formandskabet har ligeledes drøftet den supplerende indledende høring og støtter Miljøudvalgets indstilling. Se bilag for udkast til høringssvar.

 

Videre proces

Sekretariatet indsender lokaludvalgets høringssvar kort efter lokaludvalgsmødet.

Forvaltningen forventer, at der vil kunne fremlægges en startredegørelse til politisk behandling i august og september måned 2022.

 

 

Beslutning

Ad 1) Lokaludvalget drøftede supplerende indledende høring om tillæg 1 til lokalplan 609 for Tingbjerg.

Lokaludvalget drøftede, at konsekvensen - hvis områderne ikke af fredes - kan være, at der skal bygges andre steder i Tingbjerg for at efterleve det boligpolitiske regnestykke i ghettoloven. Lokaludvalget drøftede, hvor mange boliger, der er planlagt til at blive bygget i de fredede områder/naturbeskyttelsesområder og i så fald, hvor mange boliger der skal bygges andre steder i Tingbjerg ift. at efterleve kravet om det boligpolitiske regnestykke. Endvidere drøftede lokaludvalget, at det er efter den første udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse i 2015, at man har fundet ud af, at de pågældende områder var fredet.

 

Ad 2) Lokaludvalget besluttede at indsende et høringssvar til den supplerende indledende høring.

 

Ad 3) Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar.

 

Protokolbemærkning: Pernille Høholt synes ikke, at det sydlige område på kortet bør opretholde fredning. Hvis der ikke bygges på det sydlige område, kan det komme til at ødelægge de planlagte gårdarealer i Tingbjerg.

 

Til top