Mødedato: 19.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan "Enghave Brygge"

Se alle bilag
Efter den offentlige høringsperiode skal Borgerrepræsentationen vedtage lokalplan ”Enghave Brygge” med tilhørende kommuneplantillæg endeligt. Lokalplanen skal muliggøre en byudvikling af det tidligere havne- og industriområde med boliger, serviceerhverv og nye rekreative kvaliteter.

Indstilling og beslutning

 Indstilling om,

1.    at lokalplan ”Enghave Brygge” med tilhørende  tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2) vedtages endeligt,

2.    at byudviklingsaftale (bilag 7) med grundejerne vedtages,

3.     at såfremt siloerne fjernes, skal der placeres en 11-mands fodboldbane i området,

4.    at forvaltningens forslag ”Grønt areal og beplantning mod Belvederekanalen på værkets areal fjernes” udgår,

5.    at lokalplantegning nr. 5 ændres (jf. vedhæftede bilag) således, at etagehøjderne mod Tømmergraven på den nordøstligste ø (benævnt B) tilrettes, således at der tages én etage af her, mens der lægges en etage på dele af bebyggelsen på den syd for liggende Ø (benævnt C),

6.    at offentlig adgang sikres ved følgende ændring af lokalplanen: § 1 formål, nederst på siden, første spalte tilføjes (vist med kursiv): Den rekreative værdi af kajarealerne skal forøges ved anlæg af sammenhængende offentligt tilgængelige promenader, vandtrapper og træbrygger, der ikke ved skiltning eller hegning må forbeholdes områdets beboere eller bestemte brugere. § 8 Stk. 7, der omhandler ”Promenadeforløb og havnepromenade”, ændres således, at det fremgår, at der er tale om et offentligt tilgængeligt promenadeforløb langs alle kajkanter,

7.    at grønne gavle langs ”Havnepromenaden” sikres ved følgende ændring af lokalplanen: I § 7, stk. 1, nederst, tilføjes: Gavle placeret mod Havnepromenaden skal etableres, så de kan begrønnes med beplantning. I § 8 Stk. 18, tilsvarende tilføjes (vist med kursiv): Byrum, promenader samt bådebroer og træbrygger med adgang fra promenader skal være offentligt tilgængelige og må ikke ved skiltning eller hegning forbeholdes områdets beboere eller bestemte brugere. Undtaget herfra er område VI, samt

8.    at udbygningsaftalens afsnit om almene boliger tilføjes, at ”Placeringen af de almene boliger kan ændres inden for lokalplanområdet efter aftale med kommunen”.

(Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

København vokser ifølge de seneste prognoser med 100.000 indbyggere frem mod år 2025. Sydhavn er i Kommuneplan 2011 udpeget som byudviklingsområde med potentiale for nye boliger og erhverv. Grundejerne Nordicom, JM Danmark og By & Havn har anmodet om en lokalplan med kommuneplantillæg for Enghave Brygge, som med sin beliggenhed mellem Havneholmen i nord og Teglholmen i syd udgør det ”manglende led” i helhedsplanen for Sydhavnen, som Borgerrepræsentationen behandlede i 2002. Udvikling af Enghave Brygge vil styrke sammenhængen i Sydhavnen og bygge videre på de investeringer, der allerede er foretaget i Sydhavnen, eks. Sydhavn Skole, havnebad mv. Enghave Brygge er attraktivt, fordi det ligger delvist stationsnært, tæt på bymidten og inddrager havnens rekreative kvaliteter.

Forslag til lokalplan ”Enghave Brygge” med kommuneplantillæg blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 24. januar 2013 med henblik på offentliggørelse. Ændringsforslag stillet af Det Konservative Folkeparti blev vedtaget: Det foreslås, at forvaltningen skal undersøge, om der inden for lokalplansområdet kan placeres en 11 mands fodboldbane, så det i givet fald kan indgå i den endelige vedtagelse af lokalplanen efter endt høring.

Lokalplanforslaget med kommuneplantillæg vedlægges som bilag 1.

I budgetaftalen for 2013 er det fastlagt, at plangrundlaget for Enghave Brygge skal skabe: ”en kanalby med en promenade langs havnen med gode muligheder for gående og for ophold, samt nyt boligbyggeri, som åbner sig mod havnen”. Endvidere blev afsat 0,5 mio. til en helhedsplan for promenaden, som ligger til grund for lokalplanforslaget, samt 15 mio. til etablering af adgange til vandet og nye opholdsmuligheder med udgangspunkt i helhedsplanen. Der er taget højde for placering af disse anlæg i lokalplanen, og den konkrete udformning skal foretages i en dialog med lokaludvalget.

Planforslaget har været i offentlig høring fra den 6. februar 2013 til den 8. april 2013. Der er i den offentlige høring modtaget 109 henvendelser samt ca. 8.000 underskrifter vedrørende forslaget, hvor der er skrevet under på: ”NEJ til påfyldning af havneløbet” og ”NEJ til højhusbyggeri ud i vandet”. Endvidere er oprettet to debatsider på Facebook vedr. forslaget.

Løsning

De tre grundejere samt rådgivere har i samarbejde med Københavns Kommune udarbejdet en samlet plan for Enghave Brygge. 11 boligøer med åbne karréer mod havneløbet omgivet af kanaler skaber en attraktiv kanalby. Planens centrale byrum er den 700 m. lange hovedkanal ”Enghave Kanal” samt den grønne havnepromenade med gode opholdsmuligheder. Fra havnepromenaden er der offentlig adgang til de åbne gårdrum, som hører til boligerne. Bolig- og erhvervsbebyggelsen langs den omlagte Landvindingsgade og en grøn bypark danner overgangen til H.C. Ørstedværkets arealer. En vejbro skal forbinde Enghave Brygge med Teglholmen. 

Der gives i overensstemmelse med Kommuneplan 2011 og fortsat med kommuneplantillægget mulighed for ca. 35.000 m2 opfyldninger i havnen og ca. 30.000 m2 udgravning til kanaler og lystbådehavne. Med den foreslåede bebyggelsesplan kan der i overensstemmelse med kommuneplantillægget realiseres et samlet etageareal på 292.000 m2 svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 155 fordelt med ca. 80 pct. boliger og 20 pct. erhverv. Det færdigudbyggede område vil rumme ca. 2.400 boliger samt erhverv og enkelte servicefunktioner med op mod 1.600 arbejdspladser.

Derudover er der i kommuneplantillægget forslag til ændring af bl.a. anvendelsesrammen for området fra blandet bolig og erhverv (C-område i kommuneplanen) til dels et stationsnært område til serviceerhverv (S-område i kommuneplanen) og dels et boligområde (B-område i kommuneplanen). Herudover foreslås en mindre udvidelse af selve afgrænsningen af området til detailhandel. Den oprindelige kommuneplanramme forudsætter, at der først kan ske en lokalplanlægning til boliger og serviceerhverv, når det er påvist, at H.C. Ørstedsværkets risikofaktorer ikke er til hinder for planlægningen. Det er nu påvist i miljørapporten og den sammenfattende redegørelse. Der bliver fortsat mulighed for placering af husbåde i området. 

Bygningshøjder for de åbne boligkarréer og erhvervsbebyggelse er 4-9 etager, svarende til fra 19 til 36 m. inkl. penthouseetage.

Kommuneplanen fastlægger parkeringsnormen i boligområderne til højst 1 plads pr. 100 mog mindst 1 plads pr. 200 m2 og  og for områder til serviceerhverv til højst og af størrelsesordenen 1 plads pr. 150 m2. Parkeringsnormen er i lokalplanen i overensstemmelse med kommuneplanen fastsat til højst 1 plads pr. 150 m2 og mindst 1 plads pr. 200 m2 for boligområderne og til højst og af størrelsesordenen 1 plads pr. 150 m2 for de øvrige områder. Heraf kan maksimalt 15 pct. placeres på terræn. Udover de 15 pct. kan placeres yderligere 30 pladser på terræn i et afgrænset område mellem Landvindingsgade og indgangen til ”Kraftværksparken”. Parkering på terræn kan kun placeres på de i lokalplanen afgrænsede arealer. 

Idet der byudvikles for et havneområde, må det forudsættes, at byrummene ved vandet vil være berørt af vindmæssige problemstillinger. Der er derfor udarbejdet en vindanalyse, som belyser de vindmæssige forhold i området. Beplantningen er efterfølgende justeret i overensstemmelse med vindanbefalingerne. Der er indarbejdet vindmæssige foranstaltninger i den designmanual, som er vedlagt byudviklingsaftalen (Bilag 7 og 7.a). 

Der henvises i øvrigt til bilag 8 faktaark om data for planen samt til reviderede skyggediagrammer vedlagt som bilag 11. 

Forvaltningerne vurderer, at det ikke vil hensigtsmæssigt placere en 11-mandsfodboldbane på Enghave Brygge, idet det vil få betydning for bebyggelsesplanen og grundejernes byggemuligheder. Muligheder for mere uformelle former for boldspil kan integreres i et forslag til en evt. kommende park. Der henvises til uddybende notat og tegninger vedlagt som bilag 10. 

Høring

Modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode

De modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode er vedlagt indstillingen som bilag 4. Som bilag 5 er vedlagt en skematisk oversigt over de emner, der behandles i de enkelte høringssvar. I bilag 6 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor. 

Bemærkninger fra Vesterbro Lokaludvalg, Kgs. Enghave Lokaludvalg og Amager Vest Lokaludvalg – bilag 4, henvendelse nr. 35, 101 og 38.

Det planlagte opfyld er et for stort indgreb i vandet og anses som uhensigtsmæssig for udnyttelse af vandarealet til vandsport og andre rekreative formål. Placeringen og højden af byggeriet er en væsentlig indskrænkning af offentlighedens frie adgang til vandet og dermed af rekreative muligheder. Der skal udarbejdes en VVM-redegørelse. At bebyggelsen nu er åbnet mod vandet er en forbedring, men opvejer ikke degradering af potentialer i naturressourcerne. Vandkvaliteten må ikke forringes. Enghave Brygge burde udvikles som et grønt åndehul.  ”Kraftværksparken” påpeges som et godt tiltag, men den bør være større og strække sig helt ned til havnefronten.

Amager Vest Lokaludvalg finder den planlagte stibro mellem Enghave Brygge og Islands Brygge væsentlig og påpeger i den forbindelse, at der bør sikres plads til broens landing på begge sider. Kommunen opfordres til at arbejde for en strategi for at bevare håndværkserhvervet og kunsthåndværkserhvervet i området.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser:

A.  Opfyldninger og afgravninger, bebyggelsesplan og højder på bygninger

Opfyldning og afgravning bør ikke gennemføres. Bebyggelsesplanen er for tæt og for høj – særligt mod nord og Tømmergraven og Havneholmen, hvor den vil medføre udsigtsgener. Der er for lidt park og rekreative arealer i planen. Hele området – eller den nordligste del foreslås anvendt til park eller andre rekreative og kulturelle anvendelser. Skyggediagrammerne er misvisende.

B.     Indsnævring af havneløbet og mulighederne for at bruge havnen rekreativt

Bekymring for at det indsnævrede havneløb vil medføre øget strøm og trafik, som vil ødelægge roklubbers og andre brugeres muligheder for anvendelse. Bekymring for øget vind. Motorsejlads bør begrænses, og der bør være færdselsregler af hensyn til de bløde trafikanter i havnen. Kanalerne er for smalle til at udgøre en rekreativ værdi og kan ikke erstatte havneløbet. Det vil være problematisk at passere kanalen med robåd, hvis der ligger både i kanalen. 

C.     H.C. Ørstedværket og havneparken og andre bevaringsværdige bygninger

H.C. Ørstedværket gemmes væk bag høje bygninger. Den planlagte park ved værket er for lille og bør være udstrakt til hele området. De bevaringsværdige bygninger kapsles inde. Københavns Museum fremhæver, at det generelt er positivt, at kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger integreres i planen. Sporene fra værkets industrivirksomhed burde dog integreres yderligere.

D.    Miljøspørgsmål og VVM

Mange udtrykker bekymring for konsekvenser af opfyldninger og afgravninger for vandmiljøet, idet der vil være for store udledninger af forurenende stoffer. Mange mener, at kommunen ikke har foretaget en tilbundsgående undersøgelse af de relevante miljøspørgsmål. Det er kritisabelt, at der ikke er udarbejdet en VVM-redegørelse og en sådan bør udarbejdes før planerne vedtages endeligt.  Flere mener, at planerne først kan gennemføres efter en ændring i H.C. Ørstedværkets driftsstatus.

E.  Processen og høringsmaterialet

Flere anfører, at det udsendte høringsmateriale har været utilstrækkeligt og manipulerende og at beslutninger om eks. opfyldninger har været truffet på forhånd. Der var ikke plads til åben debat på borgermødet. Illustrationen på s. 14-15 i lokalplanen er misvisende. Høringen bør gå om. Der burde have været foretaget en forudgående høring af kommuneplantillægget.

F.     Broer og trafikale forhold

Enkelte bemærkninger vedrører broer og trafikale forhold. Herunder peges på, at der bør være flere parkeringsmuligheder.

G.  Bevar graffitimuren

Flere peger på, at graffitimuren bør bevares. Kultur- og Fritidsudvalget finder, at hele eller dele af graffitiværket bør bevares, evt. ved en genetablering.

H.    Andet

Forskellige oplysninger om faktiske forhold og oplysninger, der ønskes. Dong ønsker en ændring af anvendelsesbestemmelsen for værket, så anvendelser ikke skal være knyttet til værkets drift.    

Forvaltningens svar på henvendelserne

A. Beslutning om opfyld og afgravninger er taget med Kommuneplanen 2009 og igen med Kommuneplanen 2011, hvor det bl.a. fremgår, at ” … bebyggelsen skal overvejende placeres langs et i lokalplan fastlagt kanalsystem med størrelsesordenen 30 – 35.000 m2 vandareal der udgraves. Der kan opfyldes vandarealer langs havneløbet og Frederiksholmsløbet af samme størrelsesorden…”.
Opfyld i havneløbet omkring Enghave Brygge er en måde at give plads til flere boliger og derved nye københavnere, samt at opnå tilstrækkeligt areal til at kunne skabe en kanalby et levende og trygt bykvarter med en blandet anvendelse.
Københavns Kommune ejer ikke arealerne ved Enghave Brygge og kan derfor ikke kræve, at grundejerne skal anlægge park på hele arealet.
Lokalplanen giver mulighed for maksimalt 9 etager. Som hovedregel overstiger byggeriet ikke 7-8 etager. Der er foretaget justeringer af skyggediagrammerne siden offentliggørelsen, idet der ikke var regnet med korrekt terrænhøjde. De reviderede skyggediagrammer er vedlagt indstillingen som bilag 11

B. Det er forvaltningens vurdering, at mulighederne for rekreativ anvendelse af vandet vil forøges med planen for Enghave Brygge, idet der samlet set etableres ca. 4 km. mere promenade og kajkant, end der er i dag. Derved forbedres opholdsmuligheder og muligheder for at lægge til og fra med mindre både. 
Færdselsregler for sejlads er fastlagt i Havnereglement for Københavns Havn. Grundejergruppen har fået udarbejdet en hydraulisk undersøgelse, der skal indgå i det materiale, der skal bruges ved screeningen af anlægsprojektet. Undersøgelsen viser, at der ikke er problemer med vandgennemstrømningen og vandkvaliteten i kanalerne og selve havneløbet.
Det foreslås, at indsigelse om, at det er problematisk at bruge kanalen, såfremt der ligger både imødekommes ved, at muligheden for husbåde i den nordligste del af kanalen fjernes.

C. H.C. Ørstedværket er udpeget som industrikulturminde i Kommuneplan 2011, og der er derfor taget hensyn til værkets kvaliteter gennem en bebyggelsesplan, der friholder området op til værket for bebyggelse. Endvidere er bebyggelseshøjderne fastlagt under hensyntagen til værket. Uniscrapbygningen og pumpehuset, er fastlagt som bevaringsværdige, dog kan pumpehuset flyttes.

D. Anlægsarbejderne skal foregå på en sådan måde, at badevandskvaliteten sikres, og at Natura 2000-området ikke påvirkes negativt. I henhold til planlovens VVM-regler skal der for opfyld, afgravning af kanaler samt omlægning af gasledningen udføres en VVM-proces, før anlæg kan igangsættes. Dette indebærer, at der skal foretages en VVM-screening, som skal afgøre, om der skal udarbejdes en VVM-redegørelse. VVM-screeningen skal foretages, når der foreligger et konkret projekt og anmeldelse er modtaget fra grundejerne. Det forventes, at der som minimum skal udarbejdes en VVM-redegørelse for omlægning af gasledningen. Hvis der ikke er VVM-pligt, vil de hensyn, der er indgået i VVM-screeningen skulle indgå i de tilladelser, der skal indhentes efter reglerne om håndtering af forurenet jord. Det bemærkes, at der er foretaget lignende anlæg i København flere gange, eks. ved Sluseholmen, uden at det har medført miljømæssige problemer.
Herudover skal Københavns Kommune i henhold til Miljøbeskyttelsesloven inden etablering af opfyld give tilladelse, som sikrer, at forurenende stoffer fra bundsedimentet i havnen ikke frigives til vandmiljøet i havnen.
Desuden skal grundejerne ansøge Kystdirektoratet om tilladelse til anlæg på søterritoriet, herunder opfyld.
H.C. Ørstedværket er en risikovirksomhed, hvor risikofaktorerne er olieforsyningsanlæggene og naturgasforsyningen. Olieforsyningen ophører i løbet af få år, og gasledningen skal omlægges for, at der kan bygges i området omkring den. Anvendelsesbestemmelserne i lokalplanen fastlægger miljøzoner omkring værket, således at der er taget højde for typen af virksomhed.   

E. Illustrationen på side 15 viser ikke, hvordan der kan bygges på den sydligste boligø i området, da denne ejes af en fjerde grundejer, som ikke har været en del af udarbejdelsen af materialet til lokalplanen. Dette fremgår af billedteksten. Formålet med illustrationen har været at fremhæve havnepromenaden. Illustrationen indgår i lokalplanens redegørelsesdel, som skal give et billede af, hvordan udviklingen i området kan komme til at se ud. Det er de målfaste lokalplantegninger bagerst i lokalplanen der fastlægger rammerne for, hvad der gives mulighed for i området.
Borgermødet var tilrettelagt som et informationsmøde.
Økonomiforvaltningen har vurderet, at forslag til ændringer af kommuneplanrammerne er mindre væsentlige ændringer, og at de ikke strider mod planens hovedprincipper. Forslaget kan på den baggrund undtages fra foroffentlighed,jf. planlovens § 23 c.
Høringsmaterialet og høringsmåden opfylder planlovens krav, så forvaltningen finder ikke, at der er noget, der giver anledning til at lade høringsperioden gå om.

F. Parkeringsdækningen er fastlagt med udgangspunkt i kommuneplanens rammer for parkering i byudviklingsområder

G. Graffitimuren ligger i den del af området, der ejes af By & Havn. Området har været lejet ud til Dong, som har brugt det til oplag. Lejeaftalen, som forpligter Dong til at aflevere området ryddet, udløber i slutningen af året. Det er forudsat i bebyggelsesplanen, at der skal bygges på området, og forvaltningen finder ikke, at det er muligt at fastlægge muren som bevaringsværdig, hvis ejer ikke selv ønsker at bevare den. Formentlig vil det være forbundet med meget store udgifter både at bevare og at flytte muren helt eller delvist til et andet sted i området, f.eks. Kraftværksparken. I forbindelse med planlægningen af Kraftværksparken kan der muligvis indgå elementer, der trækker tråde til graffitikulturen.

H. Det foreslås, at der indarbejdes en mulighed for at dispensere til anvendelser, der ikke er direkte tilknyttet til værkets drift.

Forslag til ændringer på baggrund af indsigelserne

  • Det foreslås, at mulighed for placering af husbåde i den nordlige del af kanalen fjernes mhp. at forbedre muligheder for brug af kanalen for robåde mv.
  • I lokalplanens § 3, stk. 3, indarbejdes en adgang til at dispensere, som kan formuleres således:”Teknik- og Miljøforvaltningen kan dispensere til anden anvendelse, hvis den er forenelig med anvendelsen til tekniske anlæg af offentlig/almen karakter.”. Dette sker for delvis at imødekomme værkets ønske om mere fleksible anvendelsesbestemmelser. 
  • Grønt areal og beplantning mod Belvederekanalen på værkets areal fjernes. Det vil ikke være muligt at bygge nyt på H.C. Ørstedværkets areal uden en supplerende lokalplan. Derfor foreslår forvaltningen, at værkets ønske om foreløbig ikke at vise beplantning på disse områder imødekommes.
  • Der gives mulighed for penthouseetage i byggefelt A ved at byggefeltet over mod rækkehusøen G tilføjes en mulighed for penthouseetage. Muligheden var ved en fejl udgået af forslaget.

Forvaltningen har vurderet, at ændringerne ikke kræver supplerende høring, jf. planlovens § 27, stk. 2. 

For en uddybning af indsigelserne og forvaltningens bemærkninger henvises til bilag 6 - Notat om henvendelser.  

Borgermøde

Som bilag 9 er vedlagt referat og evaluering af borgermødet.

Debatten drejede sig om omfanget af opfyldninger, ændrede strømforhold og risiko for forurening af havnen ved opgravninger. Drøftelse af, om området bliver for alle eller boligerne bliver så dyre, at de kun er forbeholdt en bestemt type borgere. Byggeri især i den nordlige del af området bør ikke være så højt og massivt.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Kommunen skønner, at området genererer ca. 1.600 arbejdspladser med en årlig skattemerindtægt på ca. 56 mio. kr. (2012 priser). Skønnet baseres på et fuldt udbygget lokalplanområde.

Med budgetaftale 2013 (Æ10) er der afsat 15,5 mio. kr. (2013 p/l) til udarbejdelse af en helhedsplan for havnepromenaden og etablering af adgange til vandet og nye opholdsmuligheder med udgangspunkt i helhedsplanen. De 15,5 mio. kr. er fordelt med 0,5 mio. kr. i 2013, 7,5 mio. kr. i 2016 og 7,5 mio. kr. i 2017. De 0,5 mio. kr. i 2013 blev stjernemarkeret og er dermed frigivet i forbindelse med vedtagelse af budgetaftale 2013 (BR 4/10 2012). De resterende midler frigives med anlægsindstillinger.                                 

Aftale om medfinansiering af bro over Frederiksholmsløbet

Økonomiforvaltningen har været i dialog med grundejerne på Enghave Brygge og en del af grundejerne på Teglholmen om medfinansiering af bro over Frederiksholmsløbet. Sagen lægges til politisk behandling i særskilt sag. 

Byudviklingsaftale

Der er udarbejdet en byudviklingsaftale mellem grundejerne og kommunen, som er vedlagt indstillingen. Aftalen drejer sig blandt andet om udbud af grunde til etablering af almene boliger, daginstitutioner, flytning af gasledning, miljømæssig bæredygtighed, park, energiforsyning, sikring af arkitektonisk kvalitet samt forhold omkring fællesanlæg og parkering. Som bilag til byudviklingsaftalen er vedlagt designmanual, fastlægger principper for udformning af bl.a. byrum (se bilag 7 og 7.a).

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.  

 

 

 

                                      Claus Juhl                                            Pernille Andersen

     
                                                            

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at lokalplan ”Enghave Brygge” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2) vedtages endeligt

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.    at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2) vedtages endeligt

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    3.    at byudviklingsaftale (bilag 7) med grundejerne vedtages

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 3. juni 2013:

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag til ekstra 4. at.punkt:
”Såfremt siloerne fjernes skal der placeres en 11-mands fodboldbane i området”

Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 10 udvalgsmedlemmer: C, O, A, B, F, Ø
Imod ændringsforslaget stemte ingen udvalgsmedlemmer.
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I
Ændringsforslaget blev vedtaget.

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag til et ekstra 5. at:
”At parkeringsnormen ændres til 1 plads pr. 100 m2 indenfor kommuneplanens B-område”
For ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: C, O
Imod ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget

Socialdemokraterne stillede følgende ændringsforslag til ekstra 5. at:
”At forvaltningens forslag, at ”Grønt areal og beplantning mod Belvederekanalen på værkets areal fjernes” udgår.”
For ændringsforslaget stemte 10 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø, C, O
Imod ændringsforslaget stemte ingen udvalgsmedlemmer.
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I
Ændringsforslaget blev vedtaget.

SF, Socialdemokraterne, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag til ekstra 6. at:
”At Lokalplantegning  nr. 5 ændres( jf. vedhæftede bilag)  således, at etagehøjderne mod Tømmergraven på den nordøstligste ø (benævnt B) tilrettes, således at der tages én etage af her, mens der lægges en etage på dele af bebyggelsen på den syd for liggende Ø (benævnt C)”
For ændringsforslaget stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø, I
Imod ændringsforslaget stemte ingen udvalgsmedlemmer.
2 udvalgsmedlem undlod at stemme: C, O
Ændringsforslaget blev vedtaget.

Udvalget fremsatte følgende ændringsforslag til ekstra 7. at
”At offentlig adgang sikres ved følgende ændring af lokalplanen:
§ 1 formål, nederst på siden, første spalte tilføjes (vist med kursiv): Den rekreative værdi af kajarealerne skal forøges ved anlæg af sammenhængende offentligt tilgængelige promenader, vandtrapper og træbrygger, der ikke ved skiltning eller hegning må forbeholdes områdets beboere eller bestemte brugere.
§ 8 Stk. 7, der omhandler ”Promenadeforløb og havnepromenade”, ændres således at det fremgår, at der er tale om et offentligt tilgængeligt promenadeforløb langs alle kajkanter”
Ændringsforslaget blev vedtaget

Udvalget fremsatte følgende ændringsforslag til ekstra 8. at
”At grønne gavle langs ”Havnepromenaden” sikres ved følgende ændring af lokalplanen:
I § 7, stk. 1 nederst, tilføjes:
Gavle placeret mod Havnepromenaden skal etableres, så de kan begrønnes med beplantning.
I § 8 Stk. 18, tilsvarende tilføjes (vist med kursiv):
Byrum, promenader samt bådebroer og træbrygger med adgang fra promenader skal være offentligt tilgængelige og må ikke ved skiltning eller hegning forbeholdes områdets beboere eller bestemte brugere. Undtaget herfra er område VI.
Ændringsforslaget blev vedtaget

Forvaltningen stillede følgende ændringsforslag til ekstra 9. at:
”At udbygningsaftalens afsnit om almene boliger tilføjes, at ”Placeringen af de almene boliger kan ændres inden for lokalplanområdet efter aftale med kommunen”
For ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, I
Imod ændringsforslaget stemte ingen udvalgsmedlemmer.
3 udvalgsmedlem undlod at stemme: C, O, Ø
Ændringsforslaget blev vedtaget

De blev stemt om indstillingens 1. og 3. at-punkt:
For indstillingens 1. og 3. at-punkt stemte 9 udvalgsmedlemmer: A,B, F, Ø, I
Imod indstillingens 1. og 3. at-punkt stemte ingen udvalgsmedlemmer:
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O, C
Indstillingens 1. og 3. at-punkt og nye 4-9. at-punkt blev anbefalet. 



 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2013

Indstillingen blev anbefalet med 9 stemmer imod 0. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, F, Ø og B.

Imod: Ingen.

Undlod: O.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. juni 2013

 

Indstillingen blev godkendt med 42 stemmer imod 1. 7 undlod.

 

For stemte: A, B, F, I, Jaleh Tavakoli (løsgænger), 3 medlemmer af V (Pia Allerslev, Flemming Steen Munch og Cecilia Lonning-Skovgaard), Signe Goldmann (løsgænger), Sofie K. Led (løsgænger) og Ø.

Imod stemte: 1 medlem af V (Leslie Arentoft).

Følgende undlod at stemme: C og O.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre havde gerne set, at vandet i langt højere grad blev tænkt ind i lokalplanen, idet Venstre har store betænkeligheder ved, at lokalplanen inddrager hvad der svarer til fem fodboldbaner af havneløbet i Sydhavnen. Der skal helt generelt ikke inddrages yderligere af vandspejlet i Københavns havneløb til byggeri, da vandet har en stor rekreativ værdi for byen. Endvidere er det et ufravigeligt krav, at der placeres en 11-mands fodboldbane i området. Processen omkring tilblivelsen af lokalplanen har været ganske kritisabel, både den politiske og administrative behandling af sagen.”

 

Til top