Mødedato: 15.12.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan ”Campingplads på Amager Fælled”, Amager Vest

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Campingplads på Amager Fælled”. Lokalplanen skal muliggøre etablering af en campingplads på Amager Fælled ved vandrehjemmet.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at lokalplan ”Campingplads på Amager Fælled” (bilag 1) og ledsagende miljørapport (bilag 4) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Lokalplanforslaget ”Campingplads på Amager Fælled” (bilag 1) blev sammen med en miljørapport (bilag 4) godkendt i Borgerrepræsentationen den 28. april 2016 og har været i høring i perioden 12. maj 2016 til 7. august 2016. Forvaltningen har modtaget 85 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

I Budget 2011 (BR 7. oktober 2010) (A, B, C og F) blev parterne enige om at prioritere mulighederne for fortsat at campere i København. Der blev herunder afsat midler til udvikling af ny campingplads på Amager Fælled. Den 25. august 2011 besluttede Borgerrepræsentationen at frigive 3 mio. kr. til investeringer i den mest basale infrastruktur for en ny campingplads på Amager Fælled. I den forbindelse blev følgende protokolbemærkning afgivet: ”Radikale Venstre, SF, Socialdemokraterne, Enhedslisten, Konservative og Dansk Folkeparti ser frem til, at København får en ny og forbedret campingplads. Beliggenheden ved vandrehjemmet er velvalgt, men vi vil samtidig fremhæve, at Amager Fælled udgør et unikt naturområde, og at fremtidig lokalplanlægning – herunder den fysiske anlæggelse af campingpladsen – sikrer, at fælleden bevares som et af Københavns mest værdifulde naturområder”. Den 22. januar 2015 besluttede Borgerrepræsentationen, at et areal på Amager Fælled efter udbud forpagtes ud med 20 års binding til camping. Udbuddet er gennemført, og der er fundet en forpagter, som har deltaget i udviklingen af campingpladsen. Der er ikke indgået en retlig bindende kontrakt med forpagter. Areallejekontrakt med forpagteren udarbejdes efter vedtagelse af lokalplanen.  

Lokalplanen omfatter i alt 145.000 m2. Campingpladsen udgør 88.000 m2, mens de resterende arealer fastholdes som fælled. Campingpladsen forventes fuldt udbygget at få en kapacitet på op til 440 campingenheder (telte, campingvogne, campinghytter og autocampere) med tilhørende bygninger med servicefaciliteter (reception, café, butik, depoter og bade- og toiletfaciliteter).På baggrund af en registrering af flora og fauna på Amager Fælled har forvaltningen vurderet, at der ikke er sjældne arter eller naturtyper, der påvirkes. Arterne i området vurderes til at være robuste. Området hvor campingpladsen kan anlægges er en del af et større område, der kan betegnes som tørt græslandskab. Det vurderes, at de arter, der er knyttet til området, kan bevare robuste populationer.  

Der henvises i øvrigt til bilag 6, faktaark

Høring

De 85 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 2. I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Lokaludvalget har ikke indsendt høringssvar. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor. 

Hovedsynspunkter i borgernes indsigelser

73 henvendelser giver klart udtryk for, at der ikke bør anlægges en campingplads på Amager Fælled, mens syv henvendelser er kritiske, men ikke direkte imod. Fem henvendelser er positivt eller neutralt stemte. 

  1. Langt størstedelen af henvendelserne er imod, at der bygges på fælleden. Fælleden bør bevares, da det er vildtvoksende natur tæt på Københavns centrum med et unikt dyre- og planteliv. Der er behov for grønne områder i København, da der bliver bygget mere og mere. Fælleden er et frirum for beboere i nærheden og for resten af København.
  2. Projektet er ikke i overensstemmelse med Naturpark Amager.
  3. En placering af campingplads på dette sted harmonerer ikke med at området er fredet, og er omfattet af de indre grønne kiler i Fingerplan 2013.
  4. Campingpladsen bør placeres et andet sted i kommunen, f.eks. syd for Vejlands Allé eller udenfor kommunen.
  5. Der stilles spørgsmål ved, om området bliver offentligt tilgængeligt eller kun for campingpladsens gæster. Fælleden er i dag tilgængelig for alle.
  6. Der er tvivl om, hvordan pladsen integreres med resten af fælleden og hvordan hytter, servicebygninger mv. forholder sig til fælleden. Områdets naturpræg bør i høj grad bibeholdes. Der foreslås f.eks. at campingpladsen kun bliver for telte.

Forvaltningens bemærkninger

  1. På baggrund af en registrering af flora og fauna på Amager Fælled (2013) har forvaltningen vurderet, at der ikke er sjældne arter eller naturtyper, der påvirkes. Arterne i området vurderes som robuste (bilag 7 og 8). Området hvor campingpladsen kan anlægges, er en del af et større område, der kan betegnes som tørt græslandskab. Det tørre græslandskab strækker sig over et større område, så det vurderes, at de arter, der er knyttet til området, kan bevare robuste populationer i området.

    Inden for området er der et vandhul, der er fredet gennem naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttede naturtyper. Det forventes ikke, at projektet vil påvirke vandhullet. Det præciseres i lokalplanen, at der skal søges dispensation fra naturbeskyttelsesloven, hvis vandhullet påvirkes.

    Der vil være offentlig tilgængelighed gennem området, og store dele af området bevares med fælledpræg. Det vurderes derfor, at området stadig kan fungere som frirum for mange københavnere.

  2. Campingpladsen er indarbejdet i Naturparkplanen for Naturpark Amager (2015). Der er flere formål med Naturpark Amager, hvor naturforbedring er et, men øget rekreativ brug er et andet formål. Campingpladsen er i overensstemmelse med dette formål, der blandt andet omfatter at udbrede kendskabet til naturområdet, således at flere brugere får gavn af det. Campingpladsens placering har været en del af forudsætningerne og planlægningen for Naturpark Amager.
  3. Fredningen giver mulighed for, at der anlægges en campingplads i området.

    Lokalplanområdet er i Fingerplan 2013 en del af de indre grønne kiler. Som udgangspunkt skal områder omfattet heraf overvejende forbeholdes almen, ikke-bymæssig friluftsanvendelse. Fingerplanen opregner en række anlægstyper, der således ikke bør lokaliseres her. Disse omfatter dog ikke campingpladser, der som udgangspunkt har et alment sigte og kan understøtte en ikke-bymæssig friluftsanvendelse. I Fingerplanens bemærkninger til bestemmelsen er det yderligere uddybet, at det således er muligt at lokalisere de friluftsanlæg/-aktiviteter, som er muliggjort ved at være forudsat i de gældende fredninger. Dette tilføjes til lokalplanens redegørelse.

  4. København har i dag ikke en moderne campingplads. Det eneste campingtilbud indenfor kommunegrænsen er Bellahøj Camping, men dennes stand og placering gør en modernisering og et kvalitetsløft urealistisk.

    Området nord for Vejlands Allé er i forbindelse med fredningen udlagt som delområde 1, hvor der er mulighed for at anlægge en campingplads. Det er der i forbindelse med fredningen ikke givet mulighed for syd for Vejlands Allé.

  5. Der vil også fremover være offentlig adgang til lokalplanområdet. Lokalplanen indeholder bestemmelser om, at der indenfor området skal indrettes et offentligt tilgængeligt fællesområde på mindst 1.000 m2, og de eksisterende stiadgange omkring og på tværs af området opretholdes med offentlig adgang.
  6. Lokalplanområdet udgør samlet set 145.000 m2, heraf må 88.000 m2 anvendes til campingplads. Det resterende område skal fortsat fremstå med fælledkarakter. Alle bygninger bliver i ét plan med grønne og flade tage for, at bebyggelsen kan falde naturligt ind i landskabet. Facader vil fremstå mørke i harmoni med vandrehjemmets facader. Herudover sikrer bestemmelser om belægninger og materialer, at campingpladsen får et så naturligt udtryk som muligt. Campingpladsen er både for telte, campingvogne, hytter og autocampere for at sikre et varieret tilbud til en moderne campingplads.

Forslag til ændringer

På baggrund af den offentlige høring foreslår forvaltningen følgende ændringer / tilføjelser:

  • redegørelse for sammenhæng med Fingerplan 2013 indarbejdes
  • placering af en gastransmissionsledning i den sydlige del af området tilføjes
  • gastransmissionsledning og fjernvarmeledning indtegnes på kortbilag 2
  • tilladelse til etablering af campingplads jf. campingreglementet tilføjes
  • formål om bebyggelsens og autocamperes placering bringes i overensstemmelse med den foreslåede plan
  • naturfredningsafsnittet tilføjes et afsnit om, at der kræves tilladelse til ændringer af vandhullet jf. Naturbeskyttelseslovens § 3.

Ændringsforslagene fremgår af bilag 3, `Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden`.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med lejer udarbejdet et oplæg til en areallejekontrakt. Lejemålet er fra udlejers side uopsigeligt i 20 år bortset fra misligholdelsestilfælde. Der er samlet set frigivet 3,5 mio. kr. til infrastrukturinvesteringer og udbud på Amager Fælled. 

På baggrund af lejers forventninger til antallet af overnatninger og døgnforbruget for en gennemsnitlig campingturist (indhentet fra Campingrådet) vurderes campingpladsen at generere en ekstern omsætning i byen på minimum 11 mio. kr. om året.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Pernille Andersen                                  /Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at godkende lokalplan ”Campingplads på Amager Fælled” (bilag 1) og ledsagende miljørapport (bilag 4) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2016

 Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2016

 

Et forslag fra Radikale Venstre om at henvise sagen til fornyet behandling i Teknik- og Miljøudvalget med henblik på at indarbejde en reducering af arealet blev forkastet med 45 stemmer imod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte:  B.

Imod stemte: A, F, Ø, V, O, C og I

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Radikale Venstre er bekymrede for omfanget af campingpladsen og ønsker at reducere inddragelse af det planlagte område”.

Til top