Mødedato: 01.02.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan "Lille Torv, Tingbjerg" med kommuneplantillæg, Brønshøj-Husum

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Lille Torv, Tingbjerg” med tilhørende kommuneplantillæg. Lokalplanen skal muliggøre opførelse af butikker og familieboliger i området nordøst for Ruten i Brønshøj-Husum.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende lokalplan ”Lille Torv, Tingbjerg” (bilag 1) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning,
  2.  at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 1). 

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Lokalplan ”Lille Torv, Tingbjerg” er udarbejdet i forbindelse med gennemførelse af Tingbjerg-Husum Byudviklingsstrategi, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 20. august 2015. Bygherre ønsker eksisterende bygninger nedrevet for at etablere nye familieboliger samt et mere tidssvarende beboerlokale og butikscenter. Det fuldt udbyggede område vil have et etageareal på 6.535 m2 og en bebyggelsesprocent på 103 %. Lokalplanforslaget med tilhørende kommuneplantillæg blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 30. marts 2017. Lokalplanforslaget har været i høring fra den 10. april 2017 til den 12. juni 2017. Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget syv henvendelser. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår enkelte præciseringer i lokalplanforslaget. Herudover har kommuneplantillægget været i høring bl.a. ved de statslige myndigheder fra den 12. oktober 2017 til den 7. december 2017. Det skyldes, at kommuneplantillægget ikke blev sendt korrekt i høring i foråret 2017. Økonomiforvaltningen har modtaget et høringssvar fra Miljøstyrelsen.

Løsning

Lokalplanen omfatter et udsat byområde og understøtter Politik for Udsatte Byområder, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 22. juni 2017, ved blandt andet at muliggøre en mere blandet boligmasse i Tingbjerg. Lokalplanen muliggør randbebyggelse med familieboliger og butikker, der varierer mellem 1-3 etager (ca. 4,0 m til maks. 16 m). Den nye bebyggelse vil blive indpasset i Tingbjergs bebyggelsesmønster med hensyn til områdets egenart, herunder materialevalg og udformning. Byggeriet placeres, hvor der i dag står 15 træer, som Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet som ikke-bevaringsværdige. Lokalplanen forudsætter, at nye træer plantes og sikrer mindst 30 genplantede eller nye træer på terræn og mindst 15 træer i taghaven ovenpå dagligvarebutikken.

Kommuneplantillægget muliggør, at den maksimale bebyggelsesprocent ændres fra 60 til 110.

Forslag til ændringer

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår enkelte ændringer i form af præciseringer i lokalplanforslaget og ændring af tegninger. Herudover har bygherre i forbindelse med projektering af projektet anmodet om, at bygningens 1. og 2. sal på tre hjørner i byggefelt A2 og A3 må have et fremspring (udkragning) fra facaden på 2,3 meter i stedet for 2 meter. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår derfor en ændring af § 6 stk. 2f. Endvidere ønskes § 6 stk. 2a, særligt for delområde II ændret, så delfacaden for byggefelt C skal fremstå lige lange. Overblik over alle ændringerne fremgår af bilag 11 samt nye lokalplantegninger i bilag 6, 7, 9 og 10.

Borgermøde

På borgermødet den 18. maj 2017 deltog ca. 60 borgere. I drøftelserne på mødet fremkom spørgsmål til trafik og parkering samt til bygningshøjder og husleje/økonomi i forhold til de eksisterende boliger. Disse spørgsmål og synspunkter fremgår også under Høring. Referat fra borgermødet er vedlagt som bilag 5.

Høring

De otte modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Henvendelse fra Brønshøj-Husum Lokaludvalg

Generelt støtter lokaludvalget ikke byfortætning i Brønshøj-Husum, men tager lokalplanen til efterretning, da der ikke er eksisterende boliger tæt på lokalplanområdet, og fordi højden på byggeriet begrænses til maksimalt 16 meter. Lokaludvalget fremhæver vigtigheden af, at der er ledige parkeringspladser til rådighed, samt at området fremover betjenes af gode cykelforbindelser, veje og offentlig trafik for at holde butiksmiljøet levedygtigt.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

I overensstemmelse med byudviklingsstrategien for Tingbjerg-Husum muliggør lokalplanen nye boliger, som ikke bliver almene boliger, samt et mere tidssvarende butikscenter. Dette vil muliggøre en større variation i beboersammensætningen og bidrage til at udvikle området til en mangfoldig, sammenhængende del af København. Byfortætningen skal også ses i sammenhæng med målet i Kommuneplan 2015 om, at København skal kunne rumme en befolkningstilvækst på 100.000 borgere frem 2027.

Lokalplanen stiller alene parkeringskrav til nybyggeriet omfattet af lokalplanområdet. Det nye byggeri skal etablere parkeringspladser i henhold til Kommuneplan 2015. Lokalplanen fastsætter, at der skal etableres 1 plads pr. 100 m2 butik. Parkeringsnormen for boliger er ud fra en konkret vurdering fastsat til 1 plads pr. 150 m2, se bilag 8. Med hensyn til offentlig transport bevares 2As busstop ved Lille Torv, og Københavns Kommune har igangsat undersøgelser om en letbane med muligt stop i Tingbjerg. Herudover afsatte en enig Borgerrepræsentation i Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) midler til at skabe bedre cykelforhold i Tingbjerg samt en forprojektering af en ny busforbindelse til Gladsaxe.

Henvendelse fra myndigheder og andre offentlige institutioner

  1. HOFOR gør opmærksom på, at de har en hovedledning for varmeforsyning i lokalplanområdet.
  2. Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR) gør opmærksom på, at de har tinglyste servitutter for CTRs fjernvarmeanlæg i lokalplanområdet.
  3. Metroselskabet mener, at lokalplanforslaget støtter en positiv udvikling af Tingbjerg. Herudover gør selskabet opmærksom på, at de i et samarbejde med bl.a. Københavns Kommune laver en udvidet screening med mulighed for at etablere en letbane, der evt. vil servicere Tingbjerg.
  4. Miljøstyrelsen gør opmærksom på, at der af planforslagets redegørelse skal fremgå en vurdering af, at det planlagte ikke vil beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplanen muliggør ikke byggefelter eller planlægger for fysiske anlæg ovenpå HOFOR fjernvarmeledning.
  2. Forvaltningen og bygherre har løbende været i dialog med CTR. Der foreligger en skriftlig aftale mellem bygherre og CTR af 10. maj 2017 om omlægning af CTR fjernvarmeledning.
  3. Lokalplanen hindrer ikke, at der etableres en letbane, der evt. kan servicere Tingbjerg.
  4. Der er tale om et formkrav, da der ikke forekommer bilag IV-arter i projektområdet.

Øvrige høringssvar

Afdelingsbestyrelsen SAB Tingbjerg mener, at der med et større butikscenter og flere boliger ikke er afsat nok parkeringspladser. Bestyrelsen ønsker parkeringsnormen hævet til 1 plads pr. 100 m2. En borger mener, at det er bekymrende, at antallet af parkeringspladser på lokalplanområdet reduceres samtidig med, at der bygges boliger.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen bemærker, at der kun stilles krav til parkering for de bygninger, der er omfattet af lokalplanområdet. Lokalplanen fastsætter, at der skal etableres 1 plads pr. 100 m2 butik. En parkeringsoptælling fra 2016 viser, at der samlet set ikke er mangel på parkering i Tingbjerg. Tællingen viser, at omkring halvdelen af parkeringspladserne i Tingbjerg står frie. Syd for lokalplanområdet er der dog få ledige parkeringspladser, og beboerne her vil derfor kunne opleve at få længere til en ledig parkeringsplads, når de ikke længere vil kunne udnytte parkeringen på Lille Torv. Forvaltningen vurderer, at en parkeringsnorm for nye boliger på 1 plads pr. 150 m2 skal fastholdes. Begrundelsen tager udgangspunkt i parkeringstællingen for hele Tingbjerg og den planlagte type boliger, hvis beboere forventes at have et relativt højt bilejerskab, men hvor der samtidig er kort afstand til offentlig bustransport, se bilag 8.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Peter Stensgaard Mørch                                               Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan ”Lille Torv, Tingbjerg” (bilag 1) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 1).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. december 2017

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. februar 2018

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top