Mødedato: 31.05.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Temadrøftelse om BIF-uddannelsen

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har ønsket en temadrøftelse af BIF-uddannelsen på baggrund af et medlemsforslag fra Astrid Aller (SF) på mødet d. 8. februar 2021.

På mødet drøftes BIF-uddannelsen med afsæt i et oplæg om BIF-uddannelsen set udefra ved Tove Hvid, direktør for videreuddannelse på Københavns Professionshøjskole. Københavns Professionshøjskole har udviklet BIF-uddannelsen i samarbejde med BIF i 2015 og har siden 2016 stået for at afvikle uddannelsen.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager baggrundsnotat om BIF-uddannelsen til efterretning (Bilag 1)
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter BIF-uddannelsen.

Problemstilling

Formålet med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens temadrøftelse om BIF-uddannelsen d. 3. maj 2021 er at give mulighed for en drøftelse af de spørgsmål, som blev stillet i forbindelse med medlemsforslaget.

  • Får vi det ønskede ud af uddannelsen?
  • Er det den bedste løsning at have en helt ens uddannelsespakke for alle ansatte uanset uddannelsesbaggrund, eller kunne det give mening at gøre uddannelsen mere modulopbygget, så nyuddannede socialrådgivere fx ikke behøver at tage undervisning, der ligner det, de netop har færdiggjort?
  • Er der er tilstrækkeligt gode muligheder for videreuddannelse for vores ansatte?
  • Er midlerne bedst anvendt på BIF-uddannelsen og hvilke alternative muligheder, der kunne være?

Til drøftelsen er udarbejdet et baggrundsnotat om uddannelsen (Bilag 1).

Løsning

BIF-uddannelsen har eksisteret siden 2016 og blev oprettet for at understøtte kompetenceudviklingen af BIF’s borger- og virksomhedsrettede medarbejdere til at løse deres kerneopgave.

Siden 2016 har uddannelsen været omdrejningspunkt i introduktion og kompetenceudvikling af nye medarbejdere med borger- og virksomhedskontakt, hvor nye medarbejdere starter på del 1 lige efter ansættelsen og på del 2 ca. ½ år efter

I 2016 og 2017 gennemførte alle eksisterende medarbejdere med borger- og virksomhedskontakt uddannelsens del 2 som et samlet kompetenceløft.

BIF-uddannelsen

BIF rekrutterer medarbejdere med mange forskellige uddannelses- og erfaringsbaggrunde, og det er derfor vigtigt, at alle får et fælles fagligt grundlag for arbejdet med kerneopgaven i forvaltningen.

Uddannelsen er bygget op om to moduler på diplom- og akademiuddannelsen i beskæftigelse og følger således modulernes studieordninger med det faglige indhold som fx beskæftigelseslovgivning og arbejdsmarked. På baggrund af modulernes faglige indhold er uddannelsen tonet til BIF’s behov og reflekterer BIF’s vision og de strategiske fokusområder. Eksempelvis arbejdes der med samtalemetoder med udgangspunkt i BIF’s fælles samtaleværktøjskasse, med virksomhedssamarbejdet med udgangspunkt i BIF’s Code of Conduct for virksomhedssamarbejdet og med det københavnske arbejdsmarked. Medarbejderne lærer med andre ord også om det, som er specifikt for BIF.

Uddannelsen er praksisrettet, og begge uddannelsens dele er på den baggrund spredt ud over nogle måneder, så medarbejderne har mulighed for at forankre den opnåede viden i deres nye praksis og inddrage deres praksis i uddannelsen.

Uddannelsen for de nye medarbejdere giver også viden om og netværk i de andre centre i BIF, fordi medarbejderne går på fælles hold på tværs af alle centre.

Medarbejderne går fra undervisningen med en fælles professionel tilgang til arbejdet med borgere og virksomheder, en fælles viden om de redskaber, som vi arbejder med i BIF og et fælles sprog til faglige drøftelser. Uddannelsen er samtidig et fælles udgangspunkt for yderligere kompetenceudvikling. Når der efterfølgende kompetenceudvikles yderligere i fx juraen ift. førtidspension, fleksjob og ressourceforløb, kan der bygges oven på det fælles grundlag, som alle medarbejderne har fra BIF-uddannelsen.

Særligt om socialrådgiverne

Socialrådgiveres baggrund er forskellig. De har fx stor viden om det socialfaglige arbejde med borgere ift. sociale problemer og har viden om juridisk metode. De har imidlertid ikke alle viden om beskæftigelsesområdet og virksomhedssamarbejdet, og de har meget forskellig specialviden med sig ift. fx fagjura og afgørelser. Herudover har de ikke i forvejen viden om de redskaber og metoder, der arbejdes med i forvaltningen. Disse kompetencer er vigtige for at kunne arbejde hensigtsmæssigt med kerneopgaven i BIF.

BIF-uddannelsen sikrer, at socialrådgiverne sammen med deres kolleger har et fælles fagligt udgangspunkt for arbejdet med kerneopgaven og giver mulighed for, at fx de nyuddannede kan omsætte deres viden og kompetencer ind den konkrete kontekst i BIF.

Øvrig videreuddannelse i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

BIF-uddannelsen koster ca. 4.2 mio. kr. pr år. (4,9 mio. kr. minus 0,7 mio. kr. i tilskud fra HK’s Kompetencefond.

Udover BIF-uddannelsen har BIF en central pulje til kompetenceudvikling for både nyansatte og eksisterende medarbejdere på i alt 2.6 mio. kr. i 2021. 1.8 mio. kr. anvendes til holdforløb (70 % af puljen), mens 0.8 mio. kr. (30 %) fordeles til centrene til brug for individuel kompetenceudvikling.

Holdforløb kan være tværgående eller centerspecifikke (fx forløb om samtaler med psykisk sårbare, kurser i konflikthåndtering, jurakurser og facilitering af grupper) og individuel kompetenceudvikling. Herudover finansieres forvaltningens IT-uddannelse.  

Hvad

Hvor meget 

Central pulje - Individuelle forløb

770

Central pulje - Holdforløb (tværgående og centerspecifikke)

1.796

BIF-uddannelsen - Del 1

3.183

BIF-uddannelsen Del 2 (1,7 mio. kr. minus 0,7 mio. kr. i tilskud)

1.028

I alt

6.777

Kompetenceudvikling og videreuddannelse i forvaltningen sker altid med udgangspunkt i forvaltningens opgaver, så kompetencerne kan bruges i opgaveløsningen, og der er en praksiskobling af læringen.

Alternativ anvendelse af midler fra BIF-uddannelsen

Uddannelsen justeres løbende, så den bedst muligt afspejler nye tendenser og udviklinger i det omgivne samfund. Senest er der givet plads til et øget fokus på de jobparate og AC’erne, og uddannelsen er tilpasset for at give plads til et øget fokus på kønsdiversitet. Ændringer af uddannelsen sker i samarbejde med fagpersoner i forvaltningen. Større ændringer sker i samarbejde med styregruppen for uddannelsen med jobcenterchefer og medarbejderrepræsentanter. Forvaltningen vil som det næste se på, hvordan læringen fra VIVE-undersøgelsen af borgeroplevelser af Jobcenter København kan inddrages i uddannelsen.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen tager kommentarer fra udvalget med i det videre arbejde med uddannelsen.

 

Line Nørbæk / Vibeke Østergaard

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tog orienteringen til efterretning og drøftede BIF-uddannelsen.

Til top