Mødedato: 21.11.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Kvalitetstjek af aktiveringstilbud til københavnske borgere

Se alle bilag

Hvert halve år præsenteres Beskæftigelses- og Integrationsudvalget for seneste status på og oversigt over kvaliteten af aktiveringstilbud til ledige borgere i Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager "Oversigten over tilbuddenes kvalitet set i forhold til målgrupperne" til efterretning (Jf. bilag 2).

2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status for arbejdet med "Handleplan for en styrket kvalitetssikring fremadrettet" til efterretning (Jf. bilag 4).

3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager seneste status vedr. tilbuddet intensiv aktivering på CBSI til efterretning.  

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på BIU mødet den 1. marts 2011 at ”Oversigt over tilbuddenes kvalitet i forhold til målgrupperne” skal udarbejdes halvårligt med henblik på en systematisk og løbende opfølgning på de tilbud, der anvendes mest af Jobcentrene i viften af tilbud om opkvalificering og vejledning til ledige og sygemeldte københavnere. Beskæftigelses- og Integrationforvaltningen har udarbejdet seneste oversigt over tilbuddenes kvalitet i forhold til målgrupperne med udgangspunkt i de kvalitetsindikatorer, der er tilgængelige i efteråret 2011 (Jf. bilag 2).

På møde d. 1. marts 2011 godkendte Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en "Handleplan for en styrket kvalitetssikring fremadrettet". BIU forelægges en kort status for arbejdet med udmøntning af handleplanens 12 initiativer, der skal styrke den løbende kvalitetssikring og arbejdet med at sikre kvalitetsudvikling i tilbuddene fremadrettet (Jf. bilag 4).

BR medlem Klaus Mygind har bedt om en status på situationen på CBSI i forlængelse af Notatet: ”Status vedr. kvaliteten i CBSI´s tilbud Intensiv Aktivering,” som BIU blev forelagt d. 19. september 2011. Baggrunden er at få seneste nyt og en vurdering af de problemstillinger, der er rejst i notatet og om der er positiv fremdrift i sagen.

Løsning

Oversigt over tilbuddenes kvalitet i forhold til målgrupperne
Forvaltningen har udarbejdet en oversigt på baggrund af de generelt tilgængelige kvalitetsindikatorer for tilbud til dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 1 og 2 samt for- og revalidender og sygedagpengemodtagere (Jf. bilag 2). Derudover har forvaltningen udarbejdet en beskrivelse af tilbudsviften til de københavnske borgere, som beskriver de forskellige rammer, der er for de aktiveringstilbud, der indgår i oversigten over tilbuddenes kvalitet (Jf. bilag 1).

Oversigten over tilbuddenes kvalitet indeholder oplysninger på tilbudsniveau i forhold til effekter, brugertilfredshedsmålinger og antal klager over tilbuddet mm. Oversigten indeholder denne gang også data i forhold til sygedagpengemodtagere, men der skal dog fortsat arbejdes med en udbygning af disse data. De tilbud, der indgår i oversigten over tilbuddenes kvalitet er alle tilbud, som jobcentrene kan visitere ledige og sygemeldte til. Det er vejlednings- og opkvalificeringsforløb, der kan kombineres med ordinære uddannelsesforløb eller virksomhedsplaceringer. Virksomhedsplaceringer vil ofte indgå som en del af tilbuddene (Jf. bilag 3 for læsevejledning til oversigten). Antallet af virksomhedsplaceringer indgår ikke særskilt i oversigten. Forvaltningen ansøger LBR om midler ift. en analyse af den virksomhedsrettede aktivering i København. Resultaterne af analysen kan fremadrettet være med til at understøtte valget af, samt belyse den virksomhedsvendte aktivering. BIU vil blive præsenteret for resultaterne af dette. 

Oversigten over tilbuddenes kvalitet viser: 
  • At der er betydelig variation i 1 og 3 måneders effekterne fordelt på de forskellige leverandører og tilbud, og at den variation ofte er afhængig af alderssammensætningen blandt deltagerne i tilbud. Der opnås de største effekter i tilbud med en høj andel af unge under 30 år.
  • At to tilbud blandt Anden Aktør - IKU og JOBDK - skiller sig ud med en relativt lav brugertilfredshed kombineret med relativt mange klager. Det er aktører, der modtager mange med en lang videregående uddannelse. Anden aktør er tilbud hvor hele ansvaret for kontaktforløb og aktivering lægges ud til aktøren en periode. Forvaltningen vil afholde bilaterale møder med disse leverandører inden udgangen af december måned 2012 mhp. at udarbejde en plan for at forbedrede resultaterne. En del af baggrunden for, at disse aktører er udvalgt til at håndtere en del er indsatsen er, at disse aktører generelt har leveret gode beskæftigelseseffekter. Effektmålinger af forløb for Københavns ledige er endnu ikke tilgængelige, men så snart der ligger resultater, vil det naturligt også indgå i dialogen med aktørerne.
  • At brugertilfredsheden generelt er lavest blandt match 1, men at der dog også i disse tilbud gennemsnitligt er mellem 70 % - 75 %, der alt i alt er tilfredse eller meget tilfredse med deres tilbud, jf. tabel 1.
  
Tabel 1. Opsamling på resultater fra kvalitetstjek

 

Interne tilbud

Eksterne tilbud

Tilbud til match 1

Tilbud til match 1

Tilbud til match 2

Tilbud til sygedagpenge-modtagere

Antal forløb

 

 

 

 

 

Antal borgere i tilbud i 4. kvartal 20110 til 1. kvartal 2011

14.449

14.678

15.488

 -

Brugertilfredshed

 

 

 

 

 

 - alt i alt er jeg meget tilfreds eller tilfreds med tilbuddet

75,5%

71,4%

85,7%

82,9%

 

Antal besvarelser

341

1630

834

147

Beskæftigelseseffekt

 

 

 

 

 

Andel der er ude af hjælp efter 3 mdr

20%

29%

10,7%

 -

Klager

 

 

 

 

 

Antal klager modtaget i 2011

3

42

8

0















 

 

 
Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring fremadrettet
Forvaltningen har arbejdet med udmøntningen af de 12 initiativer i handleplanen mhp. at styrke den løbende kvalitetssikring og kvalitetsudvikling fremadrettet. Forvaltningen har bl.a.:

 Forvaltningen har arbejdet med udmøntningen af de 12 initiativer i handleplanen mhp. at styrke den løbende kvalitetssikring og kvalitetsudvikling fremadrettet. Forvaltningen har bl.a.:
  • Arbejdet med kvalitetssikring af alle spørgsmål i forhold til de gennemførte brugertilfredshedsmålinger. 
  • Udarbejdet et koncept for Smiley-ordningen, som BIU vil blive præsenteret for resultatet af ved 1. kvalitetstjek i 2012.
  • Udarbejdet og implementeret procedurer i forhold til ens håndtering af og registrering af klager.

Status i forhold til de enkelte initiativer uddybes i bilag 4. Generelt er der fremdrift efter planen på alle handleplanens områder. Dog er det konstateret, at det, på trods af en forlænget periode for indsamling af data til brugertilfredshedsundersøgelsen, fortsat er vanskeligt at skaffe stor opbakning til besvarelse af spørgeskemaet. Forvaltningen vil derfor igangsætte en proces med idéudvikling til hvordan der sikres en højere svarprocent fremover, det kunne f.eks. være gennem andre dataindsamlingsteknikker ellr bedre information via plakater på aktiveringsstederne m.v.  

Status vedr. tilbuddet intensiv aktivering på CBSI
På baggrund af nogle anonyme klager til kommunen og senest en klage til Arbejdsmarkedsstyrelsen fra den 2. september 2011 over tilbuddet intensiv aktivering i CBSI, har forvaltningen udarbejdet en redegørelse til udvalget og Arbejdsmarkedsstyrelsen d. 21.september 2011. Arbejdsmarkedsstyrelsen har ligesom Klaus Mygind efterfølgende bedt om en supplerende orientering om status for de allerede iværksatte tiltag, herunder resultaterne af det eksterne tilsyns andet besøg, der var bestilt til at finde sted senest d. 28. september 2011, og de initiativer, besøget evt. måtte have givet anledning til.

Tilsynet har besøgt CBSI den 16. september 2011 og har i deres bemærkninger rejst kritik af de samme forhold som i 1. tilsynsbesøg: at der ikke er udarbejdet handleplaner for forløbet for den enkelte deltager, at deltagerne ikke tilbydes samtaler med en vejleder hver uge og at der overordnet er tilfredshed med samarbejdsklimaet mellem personalet og deltagerne, men dog en vis utilfredshed med kontakten med vejledere – herunder mangel på generel information og at tonen fra personalet kan opfattes som uvenlig.

Tilsynsbesøget er fundet sted meget kort tid efter, at CBSI har sat handling på, hvordan tilbuddet skulle forbedres og det har formentlig været for tidlig en opfølgning til at kunne konstatere markante forbedringer blandt deltagernes vurderinger af tilbuddet. På den baggrund er der bestilt et nyt tilsynsbesøg i januar 2012. Derudover vil der minimum i det kommende halve år være en intensiv intern opfølgning på tilbuddet, hvor CBSI følger op på handlingsplanen, der er beskrevet nedenfor, 1 gang om måneden sammen med Centralforvaltningen og pr. 1. januar 2012 Center for Driftsunderstøttelse.

Det skal dog understreges, at brugertilfredshedsundersøgelsen blandt dagpengemodtagere i Beskæftigelsescentrene, hvor både CAB og CBSI har tilbud med et stort antal deltagere i intensiv aktivering, er på et tilsvarende niveau som andre lignende tilbud hos eksterne leverandører. Målt på, om deltagerne mener, at tilbuddet har hjulpet dem til at komme tættere på at finde arbejde, så svarer 62% ja. Det tilsvarende spørgsmål hos eksterne leverandører af jobsøgningsforløb viser en vurdering hos 61 - 67% af, at tilbuddet klæder dem på til at finde arbejde.    

CBSI har efter det nye tilsynsbesøg udarbejdet en revideret handlingsplan, som mere præcist målrettes de forhold som tilsynsrapporten rejser kritik af. Der er samlet sat følgende initiativer igang ift. en styrket kvalitetssikring af tilbuddet. 

1. Der afholdes introforløb på en uge sideløbende med visitationssamtaler med vejledere, som skal sikre, at den enkelte ledige får det mest relevante tilbud på CBSI. Denne justering af tilbuddet er implementeret.  Efter en uge begynder den ledige i forløb med fokus på: Job eller virksomhedsplacering, Opkvalificering, branchespecifikt og job, Uddannelsesafklaring (Job og uddannelse) og Ledige med store sproglige barrierer visiteres internt til særlige tilbud for denne målgruppe. Opdeling af forløb har smidiggjort tilbuddet, forstået således, at efter 4-6 uger i CBSI’s tilbud Job eller virksomhedsplacering uden progression eller formidling af eksterne forløb, kan forløbet revurderes og der viderevisiteres til andet tilbud i CBSI eller eksternt. Desuden smidiggøres udvekslingen af ledige mellem CBSI’s afdelinger, således at det sikres, at den ledige får det tilbud, som passer bedst til de individuelle forudsætninger og muligheder.

2. Udarbejdelse af handleplan ved første samtale med dagpengemodtageren. Handleplanen fastlægger gensidige aftaler om forløbet i tilbuddet med delmål for en bestemt periode. Gennemføres ultimo november 2011.

3. Inskærpelse overfor vejledere/konsulenter at de individuelle samtaler med de ledige forekommer mindst hver uge, og at denne dokumenteres i journalen. Med udgangspunkt i indskærpelsen udføres systematisk stikprøvekontrol hver måned i form af 25 sager. Stikprøve gennemføres første gang medio december 2011.

4. Der indføres fast evalueringsprocedure med kvalitetsmålinger og inddragelse af de ledige i udviklingen af tilbuddet. Der vil blive afholdt fokusgrupper og dialogmøder med de ledige med opsamling af udsagn om tilbuddets kvalitet og indhold samt fokus på trivsel. Evalueringsprocedurer indføres ultimo november 2011

Af nye initiativer kan nævnes:
5. Der udarbejdes en samlet kommunikationsplan for synliggørelse af tilbud indenfor følgende områder:

  • Formidling af virksomhedsåbninger
  • Formidling af opkvalificerende kurser, som tilpasses løbende – implementeret på medarbejderniveau
  • Formidling af tilbud om motion, coaching og sociale støttetilbud

6. Der afholdes et møde for relevante medarbejdere - primært vejledere og jobkonsulenter - mhp. at styrke kontakten og dialogen mellem deltagere og vejledere. Dette skal bl.a. bidrage til at sikre, at deltagerne oplever at de får mere information generelt samt at der skabes en ”god tone” i dialogen. Møde afholdes medio november 2011.

Et initiativ er implementeret, mens resten implementeres i løbet af november - december måned 2011. Forvaltningens samlede vurdering er, at CBSI har iværksat tilstrækkeligt med initiativer mhp. at sikre kvalitet i tilbuddet fremover.

Videre proces

Forvaltningen vil sørge for at oplysningerne vedr. tilbuddenes kvalitet bliver tilgængelige for ledelsen og medarbejderne i forvaltningen bl.a. via kknet. Derudover følges der som beskrevet op overfor kommunens eget tilbud om intensiv aktivering. Udvalget vil få et notat i starten af 2012 med status for fremdriften ift. handleplanen for CBSI, samt hvad tilsynet har rapporteret efter besøget i januar. Satus på de øvrige initiativer følges op ved forelæggelse af næste kvalitetstjek.

Beslutning

Der blev stillet følgende ændringsforslag til indstillingens 3. at:
"at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager seneste status vedr. tilbuddet intensiv aktivering på CBSI til efterretning, og at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fortsat har fokus på at kvaliteten og arbejdsmiljøet forbedres".

For stemte: 8 (A, B, F, Ø)
Imod stemte: Ingen
Undlod: Ingen

Ændringsforslaget blev godkendt og den samlede indstilling blev taget til efterretning med ændringen af 3. at.
Til top