Mødedato: 28.08.2023, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring af revideret Forskrift for visse miljøforhold ved bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune (udsat sag)

Se alle bilag

Københavns Kommunes Forskrift for visse miljøforhold ved bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune (herefter blot ”forskriften”) blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 15. december 2016. Forvaltningen har siden da gjort sig en række erfaringer, og foreslår at ændre forskriften ift. tilladte arbejdstimer på hverdagsaftener og lørdage, annullering af dispensationskrav ved force majeure-arbejder, facaderenovering, vibrationer samt en række redaktionelle ændringer for sikre bedre sammenhæng i- og forståelse af forskriften. Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til, om den reviderede forskrift kan sendes i høring forud for endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen efter høring.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at den reviderede forskrift (bilag 2) sendes i otte ugers offentlig høring, herunder høring i bygge- og anlægsbranchen samt i lokaludvalgene (bilag 5).

Problemstilling

Den nuværende forskrift blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 15. december 2016.

Siden vedtagelsen af den nuværende forskrift, har forvaltningen erfaret, at der er bygge- og anlægsscenarier, som dels ikke er omfattet af forskriften, dels ikke fremgår tydeligt eller som ikke længere, af forvaltningen anses som relevante. Forvaltningen har derfor foretaget en revision af forskriften. Ændringerne omfatter reducering af tilladte arbejdstimer på hverdagsaftener og lørdage, annullering af dispensationskrav ved force majeure-arbejder og dertil vil facaderenovering fremadrettet være omfattet af forskriften. Vibrationer udgår af forskriften.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende den reviderede forskrift i høring i otte uger.

Løsning

Generelt om forskrifter

Kommunerne kan efter Miljøaktivitetsbekendtgørelsens § 20 vedtage forskrifter på teknik- og miljøområdet for at forebygge forurening eller uhygiejniske forhold.

Reducering af tilladte arbejdstimer på hverdagsaftener og lørdage

Ved en tidligere revidering af forskriften i 2012 blev det tilladt at udføre bygge- og anlægsaktiviteter i en 14 timers udvidet ugentlig arbejdstid. Arbejdstiden blev forlænget fra kl. 18 til kl. 19 på hverdage og på lørdage fra kl. 8 til kl. 17. På daværende tidspunkt var der et behov for at udvide arbejdstiden for at sikre anlægsstrategien og dermed færdiggørelse af byggerier i København. Det er forvaltningens vurdering, at der ikke længere er samme behov og man derfor kan vende tilbage til, at arbejdstiderne i høj grad harmonerer med de tidspunkter for støjende arbejde, som er angivet i Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj.

Forvaltningen ønsker derfor med den nye forskrift at have de samme tider som Miljøstyrelsen på hverdage (mandag – fredag fra kl. 07-18), men af nabohensyn først fra kl. 08.00 på lørdage, dvs. fra kl. 08-14, hvor Miljøstyrelsen angiver lørdage fra kl. 07-14.

Forvaltningen har løbende erfaret, at de nuværende udvidede arbejdstider, hvor det er tilladt at udføre støjende bygge- og anlægsaktiviteter, ikke har en væsentlig effekt og/eller merværdi for byggebranchen. Dette skyldes, at forvaltningen, i det daglige arbejde, ikke har kunnet konstatere, at entreprenørerne benytter sig af de udvidede arbejdstider.

For at underbygge denne erfaring, har forvaltningen foretaget observationer (bilag 6) med henblik på at afklare, hvilken effekt en indskrænkning af de tidspunkter, hvor der kan foretages støjende arbejde, vil have for bygge- og anlægsbranchen. Forvaltningen har på denne baggrund kunnet konstatere, at en indskrænkning vil have en minimal betydning for de udførende entreprenører, da antallet af entreprenører, der benytter sig af de udvidede arbejdstider, er begrænset (under 10 %).

På den baggrund foreslår forvaltningen at indføre de normalt anvendte arbejdstider for udførelse af støjende bygge- og anlægsaktiviteter. En sådan ændring vil desuden understøtte, at arbejdstiderne følger de tidspunkter for støjende arbejder, som er angivet i Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj, og vil desuden være i bedre harmoni med kommunale bygge- og anlægsforskrifter i resten af landet (bilag 7). En ændring vil også bidrage til at beskytte byens borgere mod støjgener i de sene eftermiddagstimer på hverdage og lørdage.

Annullering af dispensationskrav ved force majeure-arbejder

Som forskriften er i dag, er dispensation ved force majeure-arbejder ikke en del af forskriften. Det betyder i praksis, at forvaltningen først efterfølgende, altså når det akutte arbejde er udført, kan meddele dispensation for force majeure-arbejder eller fx indskærpe over for entreprenører, at de skal huske at varsle borgere.

Den foreslåede tilføjelse til dispensationsafsnittet, om at ”dispensation er ikke nødvendig ved Force Majeure eller ved akut arbejde, der er nødvendige for hensynet til forsyningssikkerheden, folkesundheden, eller infrastrukturen”, giver derfor forvaltningen mulighed for i særlige situationer at se bort fra kravet om dispensation.

Det tydeliggøres desuden også i forskriftens bilag B, at alt arbejde som kan planlægges, ikke er at betragte som force majeure. Dermed undgås det, at entreprenører kan omgå reglerne ved bygge- og anlægsarbejder, som reelt ikke er af akut karakter.

Facaderenovering vil fremadrettet være omfattet af forskriften

Facadebehandling, som hidtil har været reguleret af ”Forskrift for facadebehandling i Københavns Kommune” vil, ved ændringen af forskriften være omfattet af denne. Forvaltningen vil konkret vurdere, om en facaderenovering er kategoriseret som såkaldt støjende eller særligt støjende arbejder. Ved at samle reglerne for facadebehandling i forskriften vil det gøre det mere klart for branchen, hvilke regler og ansvar der ligger under området, hvad angår støj, støv og vibrationer. 

Vibrationer udgår af forskriften

Der foreslås samtidigt, at fjerne emnet vibrationer fra forskriften. Vibrationer står i den gældende forskrift i samme afsnit som Støj (Støj og Vibrationer – Vibrationer fjernes). Vibrationsproblemer er typisk knyttet til de stærkt støjende aktiviteter, fx ved nedramning af spuns, så de kan håndteres i sammenhæng med reguleringen af de stærkt støjende aktiviteter. Der er således allerede i den reviderede forskrift taget højde for dette ved de skærpede vilkår til arbejdstider for særligt støjende arbejder. Ligesom ved støj kan vibrationer altid reguleres konkret, hvis der er særlige problemer ved et bygge- og anlægsarbejde.

Yderligere ændringer

Forvaltningen foreslår at en række paragraffer præciseres, så reglerne for støjende arbejde fremstår tydeligere. Det drejer sig om paragrafferne 1, 4, 8, 9 og 11 (bilag 2). Endelig foreslår forvaltningen, med denne indstilling, en mere tydelig og sammenhængende forskrift, så der er mindre risiko for, at der opstår tvivl angående reglerne for støj ifm. bygge- og anlægsaktiviteter, specielt i afsnittet for gyldighedsområde, ansvar og definitioner i forskriftens §§ 1 og 2.

Miljøscreening

Forvaltningen har vurderet, at ændringerne af forskriften ikke vil have væsentlig indvirkning på miljøet (bilag 4), da der primært er tale om en reduktion i antallet af arbejdstimer. Afgørelsen om, at der ikke skal gennemføres en miljøvurdering af ændringerne, er foretaget efter miljøvurderingslovens §8 (bilag 3).  

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget har mulighed for at skærpe eller lempe støjgrænser og arbejdstider ift. hvad forvaltningen anbefaler i udkastet til revidering af forskriften.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, sendes forslaget til revideret forskrift i offentlig høring i otte uger, herunder i bygge- og anlægsbranchen og i lokaludvalgene. Forskriften forelægges herefter til endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen.

Søren Wille

/Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. august 2023

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top