Mødedato: 28.08.2023, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høringssvar til fælles digitaliseringsstrategi for Københavns Kommune 2024-2027 (udsat sag)

Se alle bilag

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen  indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at foreslåede forvaltningsspecifikke indsatser, der fremgår af Løsning og bilag 4, indgår i høringssvaret
  2. at Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Københavns Kommunes fælles digitaliseringsstrategi 2024-2027 jf. bilag 3, sendes til Økonomiforvaltningen

Problemstilling

I januar 2023 besluttede Økonomiudvalget at igangsætte arbejdet med en fælles digitaliseringsstrategi for Københavns Kommune i perioden 2024-2027. Strategien sætter fælles retning og igangsætter indsatser for digitalisering på tværs af kommunen, så der arbejdes henimod de samme overordnede mål i alle forvaltninger, samtidig med, at der er rum for lokal oversættelse og indsatser. I dette arbejde kan fagforvaltningerne i Københavns Kommune indstille deres specifikke indsatser og initiativer samt afgive høringssvar til den fælles digitaliseringsstrategi. Teknik- og Miljøudvalget skal med denne indstilling tage stilling til de foreslåede indsatser og høringssvaret.  

Løsning

Udkast til Københavns Kommunes fælles digitaliseringsstrategi indeholder en vision og seks strategiske temaer samt et tilhørende udkast til mulige fælles indsatser  (jf. bilag 2).

Temaerne
De tre første temaer adresserer, hvordan digitalisering kan bidrage til at løse samfundsudfordringerne og understøtte samspillet mellem teknologi og mennesker:  

  • Arbejdskraft: Københavns Kommune sikrer arbejdskraft til velfærd, og teknologianvendelse bidrager til at frigøre tid og fastholde medarbejdere
  • Brugervenlighed: Københavns Kommune styrker fokus på brugervenlighed og sammenhæng og sikrer digital inklusion, så alle kan bruge Københavns Kommunes løsninger
  • Klima: Københavns Kommune styrker klimaindsatsen og gør København mere bæredygtig med øget brug af data og teknologi  

De sidste tre temaer handler om, hvad det kræver af kommunens organisation og styringsrammer at indfri strategiens vision:

  • Kompetencer: Københavns Kommune sætter fokus på den gode digitale arbejdsdag og løfter de digitale kompetencer i hele organisationen  
  • Data: Københavns Kommune styrker arbejdet med data, så kommunens data kan anvendes aktivt til at fremme opgaveløsningen   
  • Styring: Københavns Kommune styrker kommunens digitale fundament, så der sikres en effektiv og sikker styring af it-drift og it-projekter.  

Forvaltningens høringssvar er vedlagt i bilag 3. Høringssvaret bakker op om den kommende strategi og de seks temaer. Høringssvaret lægger vægt på, at det er positivt, at den kommende digitaliseringsstrategi skal understøtte den kommende klimaplan for København. Herudover lægger høringssvaret op til, at der under temaet arbejdskraft tilføjes, at det også er relevant for udvikling og drift af byen.

Forvaltningsspecifikke indsatser
Der udformes som bilag til den fælles digitaliseringsstrategi et samlet indsatskatalog. Indsatskataloget kommer til at indeholde både fælles indsatser og forvaltningsspecifikke indsatser. Indsatser inden for strategiens temaområder kan vedtages løbende i strategiperioden. Opfølgningen på indsatserne i strategien vil ske én gang årligt til Økonomiudvalget.

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at følgende forvaltningsspecifikke indsatser kommer til at indgå i den kommende digitaliseringsstrategi. De foreslåede forvaltningsspecifikke indsatser er under temaerne brugervenlighed, klima og data. Bilag 4 er en beskrivelse af de forvaltningsspecifikke indsatser.

De foreslåede indsatser er:

  • Byggesag og digitalisering på byggesagsområdet (brugervenlighed)
    Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder på byggesagsområdet for at styrke brugervenlighed og sikre øget transparens om byggesagsbehandlingen. Indsatsen er finansieret af midler fra Budget 2023 og investeringscase fra overførselssagen 2022/23.
  • Digital platform til klimakommunikation til københavnerne og styringsværktøj til implementering af den kommende klimaplan (klima)
    Teknik- og Miljøforvaltningen vil arbejde med en digital platform til at kunne kommunikere med borgere i København og gøre det nemmere for borgere at kunne orientere sig med viden og handlemuligheder i forhold til klimaforandringer. Derudover vil Teknik- og Miljøforvaltningen sikre en porteføljestyring af indsatserne i Klimaplan 2035, som bl.a. skal understøtte fremgang og styring af indsatser samt sikkerhed for retvisende afrapporteringer. Indsatsen kræver finansiering i Budget 2024.
  • Brug af data i kerneopgaverne (data)
    Teknik-og Miljøforvaltningen har i 2023 igangsat et dataprogram. Formålet med programmet er at sikre, at forvaltningen i endnu højere grad bruger data i opgaveløsningen til at træffe beslutninger og sikre en effektiv drift. Programmet har fokus på kvalitet i data, kompetenceudvikling af organisationen og fokus på prioriterede områder. Forvaltningen forventer, at der vil være behov for finansiering til kompetenceudvikling samt til projektledelse og specialister på kommende dataprojekter. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at kompetenceudvikling vil blive finansieret inden for eksisterende ramme, og at konkrete dataprojekter finansieres enten som innovations- og investeringscases eller ved budgetnotater.

Politisk handlerum 

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at,

  • sende et høringssvar, som betoner andre elementer i strategiudkastet
  • stiller forslag om at inddrage andre forhold, som ikke er beskrevet i det foreliggende strategiudkast.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil høringssvaret blive sendt til Økonomiforvaltningen og de forvaltningsspecifikke indsatser blive indarbejdet i indsatskataloget i den fælles digitaliseringsstrategi. Teknik- og Miljøudvalgets evt. bemærkninger vil derudover indgå i det videre arbejde med den fælles digitaliseringsstrategi. 

Den endelige strategi inkl. samlet indsatskatalog med både fælles og forvaltningsspecifikke indsatser forelægges Økonomiudvalget til godkendelse i november 2023.

 

Søren Wille

                  / Thomas Højlt

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. august 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det er væsentligt, at der i strategien tages hensyn til erhvervslivet i form af lettelse af bureaukratiske processer og sikre så lette og så få arbejdsgange som muligt, når erhvervslivet er i kontakt med kommunen – altså sikre let og smidig sagsbehandling for erhvervslivet.”

Til top