Mødedato: 22.05.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan til midlertidig kontoranvendelse, Indre By

Se alle bilag

En bygherre har i maj 2022 ansøgt om at indrette 2. og 3. sal i bagbygningen på Gothersgade 8F til kontor i en tidsbegrænset periode på tre år. Lokalerne har tidligere rummet erhverv i form af fitnesscenter. Ændringen fra fitnesscenter til kontor kræver byggetilladelse og dispensation fra lokalplan 455 ’Landgreven’ fra 2011, som fastlægger, at lokalerne skal indrettes til boliger. Forvaltningen anbefaler, at der gives en tidsbegrænset lokalplandispensation til kontor. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen giver tidsbegrænset dispensation fra lokalplan 455 ’Landgreven’ til at indrette 2. og 3. sal på Gothersgade 8F til kontorformål i en midlertidig periode på tre år.

Problemstilling

Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til om Teknik- og Miljøforvaltningen skal give dispensation til at indrette 2. og 3. sal på Gothersgade 8F til kontor i en tidsbegrænset periode på tre år. Det forudsætter dispensation fra lokalplan 455 ’Landgreven’ fra 2011, da lokalplanen fastlægger, at der skal indrettes boliger på de pågældende etager.

Sagen forelægges Teknik- og Miljøudvalget, fordi Alternativet (Å) har hævet sagen fra ’Liste over lokalplandispensationer og igangværende naboorienteringer’ på ’aflæggerbordet’ den 13. marts 2023.

Løsning

Ejendommen på Gothersgade 8F er en baghusbygning og består af seks etager inklusive kælder (bilag 2). Bygningen blev opført som kontorbygning, og har over årene gennemgået en række ombygninger og huset en række forskellige erhverv og publikumsorienterede serviceerhverv bl.a. guldsmedeværksted, lager samt forskellige restauranter og diskoteker.

I dag er kælder, stueetage og 1. sal godkendt til street-food marked og restaurant (Boltens Food Court). Lokalerne på 2. og 3. sal blev i 1999 godkendt til fitnesscenter, men lokalerne er i dag ubenyttede og står tomme. 4. sal er godkendt til kontor i 1958. Ejendommen er omfattet af lokalplan 455 ’Landgreven’ bekendtgjort i 2011 (bilag 5). Lokalplanen fastlægger, at side- og baghusbebyggelse skal indrettes til boliger. En lokalplan gælder kun for fremtidige dispositioner, og derfor har det været muligt at fortsætte den godkendte erhvervsanvendelse på 2., 3. og 4. sal i ejendommen.

Ansøger har søgt om dispensation fra lokalplanen til at ændre anvendelsen fra fitnesscenter til kontor på bygningens 2. og 3. sal for en tidsbegrænset periode på tre år. Ifølge planloven kan forvaltningen efter en konkret vurdering give en tidsbegrænset dispensation på maksimalt tre år til anden anvendelse end den i lokalplanen fastlagte. Forvaltningen kan ikke give permanent dispensation til anden anvendelse. Det betyder, at når den midlertidige anvendelse til kontor ophører efter tre år, er lokalplanens krav om boliganvendelse gældende. Det vil på det tidspunkt dog være muligt at søge om en ny tidsbegrænset dispensation. Ansøger oplyser, at indretningen til kontor ikke kræver væsentlige fysiske ændringer, hverken ud- eller indvendigt.

Forvaltningen kan anbefale dispensationen, fordi der er tale om midlertidig anvendelse, som ikke er til hinder for, at der senere søges om at ombygge og indrette boliger i lokalerne. Derudover vil den midlertidige tilladelse medføre, at lokaler, som aktuelt står tomme, kan udnyttes.

 

Bestemmelser i lokalplan 455 ’Landgreven’

Muliggjort med dispensation

Forvaltningens vurdering

Af § 3, stk. 1, litra d fremgår, at: ”I side- og baghusbebyggelsen skal der indrettes boliger. Teknik- og Miljøudvalget kan – såfremt bebyggelsen findes mindre egnet til beboelse – tillade de to nederste etager indrettet til erhverv, såsom liberale erhverv, mindre værksteder samt gallerier og lignende, der ikke er til gene for de omboende.”

Det muliggøres at benytte 2. og 3. sal i ejendommen til kontor i en tidsbegrænset periode på tre år.

Forvaltningen kan dertil anbefale dispensationen fordi:

  • den samme anvendelse til kontor er tilladt på 4. sal over lejemålet. Det fremgår desuden af Kommuneplan 2019, at erhverv som hovedregel ikke bør indrettes over etager med beboelse.
  • forvaltningen vurderer, at ejendommens 2. og 3. sal på nuværende tidspunkt er mindre egnet til beboelse, fordi der er begrænsede muligheder for at sikre tilstrækkelige lysforhold i boligerne bl.a. pga. den store bygningsdybde på mellem 12 og 13 meter, bygningens beliggenhed i baggården og bygningens placering med skel på to sider, hvilket kan betyde, at eventuelle boliger kun vil få dagslys fra en side. Ansøger oplyser, at det blandt andet ikke vil være muligt at opfylde bestemmelserne i bygningsreglementet, som stiller en række krav til mængden af dagslys i en bolig.

 

Naboorientering

Forvaltningen har gennemført en naboorientering fra den 16. februar – 9. marts 2023. Der er modtaget tre høringssvar (bilag 3). Metroselskabet har ingen bemærkninger. Indre By Lokaludvalg og et medlem af Indre By Lokaludvalg mener, at der bør indrettes boliger som fastlagt i lokalplanen, fordi der mangler boliger i København. Lokaludvalget mener, at hvis der indrettes erhverv på Gothersgade 8, skal der findes et tilsvarende antal kvadratmeter, som kan konverteres modsat fra erhverv til bolig.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen bemærker, at der er tale om en midlertidig anvendelse til kontor, som ikke er til hinder for, at der senere søges om at ombygge og indrette boliger i lokalerne. Der er ikke tale om nedlæggelse af en eksisterende bolig. Forvaltningen vurderer på den baggrund, at det ikke kan stilles som betingelse for den ansøgte tidsbegrænsede dispensation, at der skal ske konvertering fra erhverv til bolig et andet sted i byen. Dette vil, efter forvaltningens vurdering, ikke være et proportionalt vilkår (bilag 4).


Politisk handlerum

  • Udvalget kan beslutte ikke at give dispensation til midlertidig kontoranvendelse på 2. og 3. sal. Det vil betyde, at lokalerne ikke kan benyttes til den ansøgte anvendelse.

Der er ikke pligt til at benytte erhvervslokaler, så lokalerne kan lovligt stå tomme, hvis ejer ikke gør brug af dem. Hvis der gives afslag på dispensation, kan lokalerne anvendes til det senest godkendte, som er fitnesscenter, medmindre lokalerne har stået tomme i tre år eller mere. I det tilfælde gælder lokalplanens anvendelsesbestemmelser.

Det vil kræve en ny ansøgning og vurdering om hvorvidt lokalerne midlertidigt kan anvendes til andet end kontor. En anden anvendelse end boliger vil kræve dispensation fra lokalplanen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen give lokalplandispensationen og byggetilladelse til projektet. 

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. maj 2023

 

Alternativet stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:

 

”at sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på, at forvaltningen og medlemmer af lokaludvalget sammen foretager en besigtigelse af stedet for at få en fælles forståelse af, hvad der er muligt at anvende lejemålet til, herunder kan beboere i ejendommen kan inviteres med til besigtigelsen.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 1 stemme mod 10. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: Å

Imod stemte: A, B, C, F, V og Ø

 

Indstillingen blev godkendt med 6 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C og V

Imod stemte: F, Ø og Å

Til top