Mødedato: 14.12.2020, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Endelig vedtagelse af lokalplan Nordøstamager Skole, Amager Øst

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Nordøstamager Skole, København S. Planforslaget muliggør opførelse af en grundskole med idrætshal.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Nordøstamager Skole (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Problemstilling

Nordøstamager er i Kommuneplan 2019 udlagt til byudviklingsområde. Området er i kraftig vækst og mangler ifølge befolkningsprognosen en skole. Der blev i Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F,I, O og V) givet en anlægsbevilling på 374 mio. kr. til en tresporet skole med idrætshal på Nordøstamager, og kommunen har i den forbindelse købt den ubebyggede ejendom Holmbladsgade 113, København S. Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har afholdt en arkitektkonkurrence for skolebyggeriet. Udformningen af vinderprojektet er ikke i overensstemmelse med gældende lokalplan, og realiseringen af projektet forudsætter derfor en ny lokalplan.

Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 24. august 2020 og har været i høring i perioden fra den 31. august 2020 til den 26. oktober 2020. Forvaltningen har modtaget 17 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningen.

Løsning

Lokalplanforslaget muliggør opførelse af skolebyggeriet med et samlet etageareal på ca. 10.000 m2, og fastlægger en bebyggelsesprocent på 150. Skolen vil blive opført med idrætshal mod syd og udformes i forskudte niveauer og etager med en maks. højde på 24 meter mod nordøst, seks meter mod vest og otte meter mod syd. Skolens primære facader beklædes i røde klinker i tegl med et lodret reliefmønster. Friarealer/skolegården vil blive etableret på tagterrasser samt på terræn i byrum. Der etableres en parkeringskælder med adgang fra Prags Boulevard. En realisering af skolen forudsætter, at vejadgangen til naboejendommen Holmbladsgade 111 og indretningen af dennes parkeringsplads bliver ændret. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2 s. 6-11) og i faktaarket (bilag 3). Økonomiforvaltningen forventer, at den nye skole kan ibrugtages i 2023.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår en ændring af lokalplanforslagets bestemmelser om støjværn. Redegørelsens afsnit om miljømæssige gener fra virksomheder tilføjes et nyt afsnit om en nærliggende virksomhed af national interesse samt yderligere oplysninger om støjgrænser. Endvidere tilføjes redegørelsens afsnit om stormflodssikring oplysninger om de eksisterende terrænforhold i området. Forvaltningen har enkelte redaktionelle ændringer. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 5 og 6.

Høring

De i alt 17 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Amager Øst Lokaludvalg afholdt borgermøde den 17. september 2020, hvor ca. 25 borgere deltog.

Hovedsynspunkter fra Københavns Museum (bilag 4, side 14):

Københavns Museum gør opmærksom på, at der er stor sandsynlighed for at gøre fund fra stenalderen i lokalplanområdet og vil derfor gerne i dialog med bygherre.

Forvaltningens bemærkninger

Ingen bemærkninger.

Hovedsynspunkter fra Erhvervsstyrelsen (bilag 4, side 5):

Erhvervsstyrelsen anmoder om, at lokalplanens redegørelse tilføjes et afsnit om virksomheden Xellia Pharmaceuticals ApS, der er en produktionsvirksomhed af national interesse.

Forvaltningens bemærkninger

Virksomheden påvirker sine omgivelser med støj og forurenende stoffer, men som virksomhed af national interesse må ny planlægning ikke begrænse virksomhedens drift eller udviklingsmuligheder. Miljøstyrelsen har vurderet, at realiseringen af lokalplanen ikke vil medføre nye grænser for virksomhedens drifts- og udviklingsmuligheder set i forhold til grænseværdier for virksomhedsstøj og forurenende stoffer. Ligeledes har Miljøstyrelsen vurderet, at virksomheden heller ikke vil have en væsentlig indvirkning på det kommende skolebyggeri i lokalplanområdet. Erhvervsstyrelsen er enig i denne vurdering. Forvaltningen foreslår, at lokalplanens redegørelse tilføjes et afsnit i overensstemmelse med anmodningen fra Erhvervsstyrelsen.

Hovedsynspunkter fra Amager Øst Lokaludvalg (bilag 4, side 3):

  1. Lokaludvalget foreslår, at der bliver etableret støjafskærmning på skolebyggeriets tagterrasser mod naboejendommen Holmbladsgade 111.
  2. Lokaludvalget mener, at lokalplanforslagets visualiseringer med et skolebyggeri, der har røde teglfacader, ikke indikerer en harmoni med omgivelserne.

Forvaltningens bemærkninger:
Lokaludvalgets hovedsynspunkter er sammenfaldende med borgernes henvendelser, og forvaltningen kommenterer derfor samlet nedenfor under pkt. 3 og 4 nedenfor.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. I tre henvendelser bliver der spurgt til, hvorfor der ikke bliver planlagt for skolen på en større grund i lokalområdet.
  2. I tre henvendelser anføres det, at projektet for Nordøstamager Skole er massivt, og at bygningshøjden ikke bør overstige 20 m.
  3. I fem høringssvar fremsættes der ønske om, at der af hensyn til omgivelserne bliver indarbejdet yderligere muligheder for støjafskærmning på skolebyggeriet.
  4. I tre henvendelser anføres det, at et skolebyggeri i røde tegl vil ikke passe ind i omgivelserne.
  5. I tre henvendelser påpeges det, at friarealer på skolebyggeriets tagterrasser vil medføre indkigsgener for naboejendommen Holmbladsgade 111.
  6. I seks henvendelser ønskes der etableret bedre trafiksikkerhed for bløde trafikanter i lokalområdet, både inden for og uden for skoledistriktet for Nordøstamager Skole.
  7. I tre henvendelser ytres der bekymring for sætningsskader på eksisterende byggeri i lokalområdet i forbindelse med grundvandssænkning og opførelse af skolebyggeriet.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Københavns Kommune screener mange lokaliseringsmuligheder, når der skal placeres nye daginstitutioner og skoler. Med det udgangspunkt er ejendommen Holmbladsgade 113 udvalgt som den bedst mulige placering til den nye skole på Nordøstamager.
  2. Der har i udarbejdelsen af planforlaget været fokus på, at skolebyggeriet tilpasses nabobebyggelserne, fx gennem de forskudte niveauer og mulige bygningshøjder i byggefelterne. På den baggrund vurderer forvaltningen, at skolebyggeriet har samme højde som nabobyggerierne (bilag 7).
  3. Forvaltningen vurderer, at forslagets udlæg af friarealer på tagterrasser ikke vil medføre væsentlig støjpåvirkning af omgivelserne. Ifølge Miljøstyrelsens vejledning sættes der normalt ikke grænser for støjniveauet, når støjen kommer fra legende børn på friarealer/rekreative arealer. Forvaltningen foreslår dog, at deri lokalplanen indarbejdes mulighed for at etablere støjværn på alle sider af skolens tagterrasser.
  4. Bebyggelser med røde tegl er udbredt på Nordøstamager, hvorfor forvaltningen vurderer, at skoleprojektet tilpasser sig lokalområdet.
  5. Forvaltningen vurderer, at de mulige indbliksgener fra skolebebyggelsens tagterrasser ikke vil overstige, hvad der er forventeligt i et tæt bymæssigt område tilsvarende steder i lokalområdet. Derudover placeres den del af skolebyggeriet, der har den maksimale højde på op til 24 meter, mod nordøst og dermed væk fra boligerne på naboejendommen Holmbladsgade 111.
  6. Forvaltningen har vurderet, at der i sammenhæng med skolebyggeriet skal iværksættes en række vejprojekter til sikring af sikker skolevej inden for skoledistriktet (se bilag 8).
  7. Totalentreprenøren på byggeprojektet registrerer ejendomme i området og træffer de foranstaltninger, der er nødvendige for at sikre omliggende bygninger.

Økonomi

Det er aftalt med Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, at Teknik- og Miljøforvaltningen vil søge finansiering af vejprojekter til sikker skolevej, så projekterne kan realiseres til ibrugtagning af skolen (bilag 8). Ændret indretning af parkeringspladsen på ejendommen Holmbladsgade 111 bliver finansieret af anlægsbevillingen til skolen. Det gælder også nyindretning af Prags Boulevard og Holmbladsgade.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

                 Søren Wille
                                          / Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. december 2020 

 
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning. 
 

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:  

”Partierne ønsker etablering af et lysreguleret fodgængerfelt i krydset Holmbladsgade/Nyrnberggade, som senest skal være etableret i forbindelse med ibrugtagning af skolebygningen på Holmbladsgade 113.” 

Til top