Mødedato: 12.11.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Plan for kirsebærtræerne i Havneparken på Islands Brygge, Amager Vest

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til en plan for bevarelse af kirsebæralléen i Havneparken.

Indstilling

 Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender:
  1. at Teknik- og Miljøforvaltningens plan for kirsebæralléen udgør grundlaget for forvaltningens videre arbejde med at bevare en allé med sunde og levedygtige træer

  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag stillet af Dansk Folkeparti på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 23. april 2018.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 23. april 2018 et medlemsforslag stillet af Dansk Folkeparti, hvormed Teknik- og Miljøforvaltningen blev pålagt at udarbejde et udkast til en plan for kirsebæralléen, som skal indeholde, ”at træerne fremover får bedre vækstbetingelser, så de kan forventes at leve længere end de nuværende”, jf. bilag 2. Af beslutningen fremgik det ligeledes, at udkastet til planen skal sendes i offentlig høring, inden den godkendes af Teknik- og Miljøudvalget.

Efter forvaltningen har afsluttet denne inddragelses- og høringsproces i oktober 2018, skal Teknik- og Miljøudvalget nu tage stilling til det endelige udkast til en plan.

Løsning

Kirsebæralléen på Islands Brygge har en stor naturmæssig værdi for området, og den udgør et centralt grønt element i Havneparken til glæde for både lokale og besøgende. Af samme grunde er der en udtalt lokal interesse i at undgå fældninger så vidt muligt, da det vil gå ud over oplevelsen af alléen. Det været en vigtig forudsætning for udarbejdelse af planen for kirsebæralléen, at forvaltningen og de lokale interessenter har opnået en fælles forståelse af, hvad der kendetegner et levedygtigt træ. Forvaltningen har involveret Lokalrådet for Islands Brygge og Lokaludvalget for Amager Vest i størstedelen af planens udarbejdelse. Begge interessenter har haft fokus mod den eksterne vurdering fra Dansk Træplejeforening, hvis konklusioner var en del af det oprindelige medlemsforslag, der blev behandlet 23. april 2018. Interessenterne er enige i forvaltningens udkast til planen for kirsebæralléen.

Vurdering af træernes tilstand
Forvaltningen har sammen med de centrale interessenter udpeget eksempler blandt alléens træer på forskellige sundhedskategorier, som fremgår af tabel 1 herunder. Efterfølgende har forvaltningen ud fra disse eksempeltræer lavet en tilsvarende sundhedsvurdering af alle alléens træer. I bilag 3 ses både eksemplerne og sundhedsvurderingen på alle træer.

Den del af alléen, der er kommunens (resten er ejet af private grundejere), bestod oprindeligt af 136 træer. 14 træer er gennem tiden blevet fældet, efter at de var konstateret døde. De tilbageværende 122 træer fordeler sig i dag i følgende fire kategorier jf. sundhedsvurderingen:

Tabel 1

Sundhedskategori

Antal træer

Døde

4

levedygtige 1-2 år yderligere

32

levedygtige 3-4 år yderligere

57

levedygtige mere end 4 år

29

Forvaltningen konstaterer, at det er træerne ved legepladsen og beachvolleybanen i begge rækker, der samlet set er i dårligst sundhedsmæssig tilstand, og hvor der er flest døde og fældede træer. På de øvrige strækninger er det træerne mod cykelstien, der har den korteste forventede levetid, mens træerne i den inderste række fra Kulturhuset og til Langebro har den længste forventede levetid, da de fleste af dem vurderes at være levedygtige i mere end fire år frem.

Planen
Forvaltningen foreslår at forynge kirsebæralléen over en årrække startende med de 38 træer ved legepladsen og beachvolleybanen, da de har den korteste forventede levetid/allerede er fældede. Arbejdet foreslås udført i vinteren 2019. I de efterfølgende år udskiftes træer i større grupper, som vurderes at være levedygtige i mindre end fire år, fortrinsvis langs cykelstien. Forvaltningen fælder kun undtagelsesvist levedygtige træer, som kan blive stående i mere end fire år, fx når det bedste resultat for alléen opnås ved at genplante et eller få træer for at skabe et sammenhængende bed af træer af samme alder. Forvaltningen har efter dialogen med høringsparterne valgt at arbejde med tre anlægsprincipper, som beskrives kort herunder:

  1. Træer, som står ved siden af træer, der er levedygtige i mere end fire år, får et plantehul på 13,5 m3 jord. Hullet er 3 x 4,5 x 1 meter og graves ikke større for at undgå at grave i rødderne på det levedygtige nabotræ. (princippet er relevant for otte træer i alléen).

  2. Træer, som ikke er nabo til et træ, der er levedygtigt i mere end fire år, får 18 m3 jord i et plantehul på 3 x 6 x1 meter i et langsgående bed. (princippet er relevant for 96 træer i alléen).

  3. Træer, som står for enden af en trærække og ved Kulturhusets indgange, får udover 18 m3 jord som i princip 2 også et bærelag af 5 m3 plastikceller lagt ned på ydersiden af rækken, da disse træer har mere kørsel nær rodsystemerne, end træer inde i rækken. (princippet er relevant for 32 træer i alléen).

     

Øvrige tiltag
Foruden selve planen for udskiftning af træer, bad Teknik- og Miljøudvalget ifm. beslutningen 23. april 2018 om, at forvaltningen i planen for alléen skal indtænke beskyttelse mod salt fra cykelstien. Ved den offentlige høring, der fandt sted den 16. oktober 2018 som et åbent borgermøde, var de lokale interessenter også optaget af, hvordan bilkørsel mellem træerne kan undgås, og om forvaltningen kan gøre noget for at forbedre forholdene for de træer, som er levedygtige i mere end fire år. Følgende løsningsforslag fra forvaltningen vil i store træk imødegå dette.

Vedr. saltning
Det er muligt at løse saltproblematikken ved at erstatte vejsalt med kaliumformiat på cykelstien. Forvaltningen har gode erfaringer med at bruge dette alternative tømiddel på stistrækninger gennem grønne områder, som er beskyttet af Naturbeskyttelsesloven. Anvendelse af kaliumformiat i stedet for salt vil være særligt gavnligt på denne strækning, fordi træarten kirsebær reagerer kraftigere, end de fleste træarter på salt. Da kirsebærtræerne endnu er unge, vil deres rodsystemer befinde sig højt i jorden, hvor saltkoncentrationerne er højest. Dermed er der yderligere god grund til at anvende midlet her i træernes unge år. Kaliumformiat er dog dyrere end almindeligt salt, men forvaltningen vil, grundet den sarte træart, prioritere at anvende det på den begrænsede strækning på 2.200 m2 cykelsti, der løber langs hele alléen inklusiv den privatejede del syd for den kommunale havnepark.

Vedr. reduceret kørsel og jordkomprimering
Forvaltningen har set på, hvordan forvaltningens egen kørsel i kirsebæralléen, som er begrænset, kan reduceres yderligere. Som forsøg flyttes alle skraldecontainere til den brostensbelagte havneside, hvorved daglig kørsel i alléen ikke er nødvendig. På den måde fjernes risikoen for at køre på og derved komprimere vækstjorden. Den generelle jordkomprimering, som følger af den megen færdsel omkring træerne, søges imødegået med anlægsprincip 3 de mest udsatte steder.

Vedr. mulighed for at forbedre forholdene for de træer, som er levedygtige mere end fire år
Forvaltningens vurderer, at de pågældende træers rodsystemer allerede befinder sig i udmærkede jordlag under plænerne og tæt på Kulturhuset. Således vil en udskiftning af jord ikke have den store betydning, idet træerne får dækket deres behov så vidt muligt. Samlede kommentarer fra borgermødet er vedlagt i bilag 4.

Økonomi

Midler til at realisere planen skal søges og bevilliges i forhandlingerne om de kommende overførselssager/budgetforhandlinger.

Engangsudgifter ifm. kommende budgetønsker: De tre anlægstyper er beregnet til at koste henholdsvis 34.500/39.000/56.500 kr. pr. træ 2018 p/l. Heri er indeholdt udgifter til vanding af træerne de første tre år efter plantning, hvor det er nødvendigt. I den første etape, som forventes gennemført, fældes og genplantes 38 træer, hvilket koster i alt kr. 1.650.000 kr. 2018 p/l.

Varige udgifter: Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår et skifte fra alm. vejsalt til kaliumformiat til vintersaltning af den cykelstistrækning, der løber langs kirsebæralléen. Strækningen udgør 2.200 m2. De forøgede driftsudgifter hertil er 10 kr./m2/vinterhalvår svarende til sammenlagt 22.000 kr./år. Den øgede udgift håndteres indenfor Teknik- og Miljøforvaltningens eksisterende driftsramme.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat til Overførselssagen 2018-2019 om midler til at gennemføre den første del af fældning og genplantning af træerne i vinteren 2019 (jf. økonomiafsnittet). Efterfølgende fældning og genplantning af træer i alléen, jf. den fremlagte plan, vil forvaltningen løbende søge midler til i takt med den løbende vurdering af træerne.

Pernille Andersen              

                                                             /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 12. november 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top