Mødedato: 11.10.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af lokalplan Tunnelfabrikken med tillæg til kommuneplan, udbygningsaftale og miljørapport, Østerbro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Tunnelfabrikken med tilhørende tillæg til kommuneplan og udbygningsaftale. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Tunnelfabrikken. Økonomiudvalget skal tage stilling til endelig vedtagelse af kommuneplantillæg og udbygningsaftale. Planforslaget vil muliggøre, at Tunnelfabrikken ved Oceanvej i Nordhavn kan udvikles med op til 80.100 m2 primært i form af ombygning af eksisterende bygninger og nye almene ungdomsboliger.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Tunnelfabrikken (bilag 2) med miljørapport (bilag 9) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 med miljørapport (bilag 9 og 10)
  3. at godkende den endelige udbygningsaftale (bilag 6) indgået med grundejerne.

Problemstilling

Grundejer har anmodet kommunen om nyt plangrundlag for at muliggøre ombygning og opførelse af 80.100 m2 serviceerhverv, private kollegieboliger, almene ungdomsboliger og kulturfunktioner ved Oceanvej i Ydre Nordhavn.

Lokalplanforslaget (bilag 2) med miljørapport blev godkendt i Borgerrepræsentation den 4. februar 2021 med et ændringsforslag til 1. at-punkt: “dog således at området etableres som bilfrit område, og der kun etableres parkeringspladser til afsætning, handicapparkering mv.” Lokalplanforslaget med miljørapport har været i høring fra den 1. marts til den 26. april 2021. Forvaltningerne har modtaget 10 henvendelser (bilag 4). Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra Teknik- og Miljøforvaltningen (bilag 5 og 12).

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Tunnelfabrikken (bilag 2). Økonomiudvalget skal tage stilling til endelig vedtagelse af kommuneplantillæg og udbygningsaftale (bilag 6).

Løsning

Lokalplanen og kommuneplantillægget for Tunnelfabrikken vil udgøre det planmæssige grundlag for omdannelsen af det tidligere havneområde og bl.a. give mulighed for serviceerhverv med arbejdende værksteder og kulturaktiviteter, herunder koncerter, kreative erhverv, restauranter og butikker. Med planerne gives mulighed for at genanvende Tunnelfabrikken. Der placeres således ca. 68.000 m2, herunder 13.300 m2 private kollegieboliger, i den eksisterende Tunnelfabrik. Der placeres 4.500 m2 (svarende til 25%) nybyggede almene ungdomsboliger nord for Tunnelfabrikken. Derudover muliggøres det, at Airtrix Klatre & Trampolinpark, der holder til i lagerbygningen vest for Tunnelfabrikken, kan blive liggende, indtil der måtte ønskes anden anvendelse, hvilket vil kræve en ny lokalplan. Planen er i overensstemmelse med Strukturplan 2018 for Nordhavn. I lokalplanen fremgår kort med områdets placering i Nordhavn (bilag 2 s. 7) samt foto af eksisterende forhold (bilag 2 s. 3).

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at forvaltningerne foreslår ændringer af byggefelt D’s placering (se bilag 2 s. 11) og bestemmelserne, der omhandler placeringen og de omkringliggende uderum. Dette sker for at imødekomme bemærkninger fra Metroselskabet om at kunne opnå en minimumsafstand på 25 m fra byggeriets facade til evt. metrospor. Dette skyldes hensynet til en af de mulige linjeføringer for forlængelse af Nordhavnsmetroen, der pt. undersøges af Metroselskabet, Københavns Kommune og grundejer. Forvaltningerne foreslår derfor, at byggefelt D rykkes 20 m mod syd. Placeringen af byggefeltet er baseret på, at grundejer har tilkendegivet, at de er indstillede på at omlægge Nordsøvej mod syd, så metroen kan anlægges i Nordsøvejs nuværende tracé, hvis det måtte blive nødvendigt for at sikre tilstrækkelig afstand mellem boligerne i lokalplanforslaget og den kommende metro. For at muliggøre at byggefeltet har en fremtidig fleksibilitet, såfremt der vælges en anden linjeføring af metro, tilføjes et stiplet område omkring byggefeltet med signaturen: ”Teknik- og Miljøudvalget kan meddele dispensation til, at byggefeltet D kan rykkes inden for området.” De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 5 og 12.

Høring

Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden

De 10 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningernes bemærkninger. Der blev afholdt digitalt borgermøde den 24. marts 2021, hvor ca. 30 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 11).

Østerbro Lokaludvalgs hovedsynspunkter (henvendelse nr. 3):

Østerbro Lokaludvalg er som udgangspunkt positivt indstillet over for planforslaget, herunder muligheden for kulturelle aktiviteter og de almene boliger samt Borgerrepræsentationens beslutning om mindre parkering, men har følgende bemærkninger.

  1. Projektet savner boliger for andre aldersgrupper, fx seniorboliger. Dette for at skabe en blandet by.
  2. Lokaludvalget fastholder synspunktet fra den indledende proces vedr., at der ikke må bygges på den østlige side af Tunnelfabrikken, idet der skal reserveres mest mulig plads til den kommende naturpark.

    Forvaltningernes bemærkninger

  3. Lokalplanforslagets bestemmelser er ikke til hinder for, at der indtænkes andre boliger, herunder seniorboliger. Bygherre oplyser, at de finder, at området på nuværende tidspunkt ikke egner sig til seniorboliger på grund af beliggenheden i et område, der i en årrække fortsat vil være udlagt til havneformål. Tunnelfabrikken kan synes isoleret med stor afstand til andre boligområder. Forvaltningen vurderer derfor, at området ikke på nuværende tidspunkt er attraktivt til fx seniorboliger.
  4. Lokalplanen omfatter ikke områderne øst for Tunnelfabrikken.

    Øvrige henvendelser kan sammenfattes til følgende:

  5. Bygherre og grundejer ønsker, at lokalplanområdet skal udvides og etableres med 403 parkeringspladser i overensstemmelse med den oprindelige indstilling behandlet af Borgerrepræsentationen den 4. februar 2021. Det fremhæves, at når Tunnelfabrikken ibrugtages i 2024, er der 1,5 km til nærmeste metrostation, fordi metroen til Ydre Nordhavn tidligst forventes at kunne ibrugtages i 2030. Den kollektive trafikbetjening vil derfor i en årrække være på et lavere serviceniveau end de forudsætninger, der ligger til grund for det bilfrie byudviklingsområde, og langt størstedelen af medarbejdere, kunder, gæster mv. til Tunnelfabrikkens forskellige faciliteter vil i denne periode have et behov for at benytte bilen.
  6. Bygherre ønsker ikke, at der etableres en cykelbane på ”servicevejen” vest for Tunnelfabrikken. De er nervøse for sammenblandingen af cyklister og de varebiler/lastbiler, der kommer til events.
  7. Miljøstyrelsen henstiller, at der af hensyn til habitatarten ”grønbroget tudse” opsættes paddehegn hele vejen rundt om lokalplanområdets afgrænsning i anlægsfasen og ikke kun den østlige del. Derudover skal det sikres, at alle individer er fjernet fra byggepladsen, inden anlægsarbejdet går i gang. Det kan fx ske ved, at der etableres faldfælder inden for området, hvorefter de indfangede tudser skal genudsættes uden for området. I overensstemmelse med artsfredningsbekendtgørelsen gælder i øvrigt et forbud mod forsætlig indfangning og drab af vildtlevende dyr, som er omfattet af habitatdirektivets bilag IV. Der må heller ikke ske transport af individer af arter, som er omfattet af habitatdirektivets bilag IV. Bygherre skal i så fald søge dispensation hos Miljøstyrelsen vedr. artsfredningsbekendtgørelsen § 10, stk. 1, nr. 1 og § 11 stk.1, med henblik på til at indsamle og opbevare grønbroget tudse.

    Forvaltningernes bemærkninger

  8. Nordhavn kan i overensstemmelse med Kommuneplan 2019’s administrationsgrundlag udvikles bilfrit.  Nordhavn udvikles med henblik på, at man primært skal benytte kollektiv trafik eller cykel. Når Tunnelfabrikken udvikles bilfrit, vil der i en overgangsperiode i nærområderne være eksisterende parkeringspladser, indtil områderne også lokalplanlægges i overensstemmelse med strukturplanen for Nordhavn. Ydre Nordhavn forventes fra 2030 at blive betjent med metro. Indtil da vil området være busbetjent. I nærområdet til Tunnelfabrikken vil der være mulighed for at anvende eksisterende parkeringspladser, indtil området bebygges. Forvaltningen foreslår, at udviklingen følges tæt, og at kommunen sammen med grundejer og Metroselskabet belyser konsekvenser af ”bilfri by” i forbindelse med igangværende revision af Strukturplanen for Nordhavn.
  9. Nye veje i København skal som udgangspunkt kunne anvendes af cyklister. Servicevejen er planlagt ensrettet. Cykelparkeringens placering i planen medfører, at servicevejen forventes benyttet af cyklister, der vil køre mod ensretningen. Forvaltningen foreslår at sikre forholdene for modkørende cyklister ved at fastholde, at vejprofilet for servicevejen har en to meter bred cykelbane (se lokalplantegninger 3a og 3b (bilag 2 s.50 og 51).
  10. I den sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen (bilag 10) beskrives de afværgeforanstaltninger, der skal etableres, inden anlægsarbejdet går i gang, herunder opsætning af paddehegn hele vejen rundt om byggepladsen og på arealer, hvor der er større materialeoplag og jordarbejder, samt hvordan det sikres, at alle tudser vil være fjernet fra byggepladsen. Forvaltningerne har herefter vurderet ”den økologiske funktionalitet”, og om der vil være en høj grad af sikkerhed for, at afværgeforanstaltningerne bliver etableret og virker, inden de eksisterende rastesteder nedlægges. Der er foretaget en miljøvurdering af planerne med de foreslåede ændringer, som kan danne grundlag for, at planerne vedtages endeligt. Hertil kan nævnes, at lokalplanen og kommuneplantillægget ikke kan realiseres, før bygherre har opnået en dispensation hos Miljøstyrelsen til en eventuel indsamling og flytning af tudserne (se bilag 10).

Supplerende høring

Som følge af at byggefelt D foreslås rykket 20 m mod syd, har forvaltningen i perioden fra den 30. august til den 12. september 2021 gennemført en supplerende høring hos Metroselskabet, grundejer og bygherre i lokalplanområdet (se bilag 16). Der er ikke under høringen fremkommet nye oplysninger, der giver grundlag for at ændre forvaltningens forslag til ændring af byggefelts placering. Metroselskabet tager dog i deres svar forbehold for ændringen. De oplyser, at metrolinjeføringerne kun er undersøgt på screeningsniveau, og at det med det foreliggende vidensniveau ikke er muligt at vurdere, om flytning af byggefelt D med 20 meter er tilstrækkeligt.

Forvaltningerne bemærker hertil, at planen tager udgangspunkt i en ombygning og bevaring af den eksisterende Tunnelfabrik. De eksisterende forhold samt hensynet til friarealer og bebyggelsesplanen medfører, at byggefeltet D maksimalt kan rykkes 20 m mod syd. Ændringsforslaget vil efter forvaltningens vurdering give den fornødne fleksibilitet, hvis den af Metroselskabet nævnte røde linjeføring skulle vælges (se uddybning i bilag 17).

Alternativ løsning vedrørende parkering

Såfremt udvalget ønsker at imødekomme de to høringssvar, som efterspørger, at lokalplanområdet skal udvides og etableres med 403 parkeringspladser i overensstemmelse med den oprindelige indstilling til Teknik- og Miljøudvalget af 11. januar 2021, skal sagen sendes tilbage til forvaltningerne med henblik på en ny offentlig høring i 4-8 uger og en ny forelæggelse for Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Udbygningsaftale
Der er udarbejdet en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Aftalen omfatter etablering af en stiforbindelse for gående og cyklende fra Indre Nordhavn til Tunnelfabrikken (jf. bilag 6). Stiforløbet er blevet tilpasset i forhold til det aftaleudkast, som blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 4. februar 2021, på baggrund af nye oplysninger fra Vejdirektoratet om anlægsarbejdet i forbindelse med Nordhavnstunnellen. Stiforløbet i udbygningsaftalen vil på sigt bestå af en forlængelse af ”Det Grønne Loop” fra Indre Nordhavn. Indtil ”Det Grønne Loop” kan etableres på tværs af Svanemølleholm Øst, vil de bløde trafikanter ledes af de eksisterende veje (Sundkrogsgade, forlagt Færgehavnsvej og Baltikavej), hvor der opstilles værn mellem kørebane og cykelbane. Sikker krydsning af Oceanvej muliggøres af et støttepunkt, som på sigt signalreguleres. Udbygningsaftalen indeholder desuden en aftale om etablering af skybrudssikring i form af et dige med tilhørende dobbeltrettet cykelsti nordøst for Tunnelfabrikken i forlængelse af den skybrudssikring, der er fastlagt i lokalplanen.

Driftsudgifter

Kommunen får overdraget signalanlægget ved støttepunktet på Oceanvej samt strækningen på Oceanvej fra krydset Oceanvej/Kattegatvej/Baltikavej frem til og med støttepunktet vederlagsfrit, når de er færdiganlagt og godkendt af kommunen. Desuden får kommunen vederlagsfrit overdraget de dele af stiforbindelsen, der anlægges som en permanent del af ”Det Grønne Loop”. Hvis udbygningsaftalen vedtages, afsættes der 945.000 kr. i årlig afledt drift til projektet. Beløbet indarbejdes i en kommende budgetindstilling i en pulje under Økonomiudvalget. Midlerne udmøntes, når Teknik- og Miljøforvaltningen overtager driften, efter anlæggene er gennemført og ibrugtaget.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen med tillæg til kommuneplan, udbygningsaftale og miljørapport, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

                            Søren Hartmann Hede            Søren Wille

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 11. oktober 2021                     

Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

 

“At den alternative indstilling benyttes i overensstemmelse med grundejer og bygherrers ønsker.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, O og V.

Imod stemte:  Ø og Å.

 

Den således ændrede indstilling sendes tilbage til forvaltningen.

 

 

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne finder, at Tunnelfabrikken bliver et levende område med masser af aktiviteter. Det vil ligge stationsnært og tæt på grønne områder - Nordhavnstippen. Det vil være et oplagt sted for aktive ældre at bo. Partierne ønsker derfor, at der bygges to seniorbofællesskaber med i alt op til 60 boliger i området. Det kræver selvfølgelig, at der kan etableres to grupper af interesserede seniorer. Hvis ikke konverteres boliger til kollegier eller ungdomsboliger. Seniorbofællesskaberne kan bygges som almene eller private f.eks. et af hvert.”

 

Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

“Partierne opfordrer By og Havn til i den fremtidige parkeringsstrategi frem mod + 2027, at indtænke de 400 p pladser, som en del af parkerings strategien.”

 

Radikale Venstre og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

“Partierne opfordrer bygherre til sikre, at der anlægges mest mulig grøn infrastruktur, således at den grønne mobilitet understøttes ved anlæg af ladestandere til el biler, el cykler og el taxaer samt understøtter muligheder for delebiler.”

 

Til top