Mødedato: 08.10.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Randersgade cykelsti, projektforslag

Se alle bilag

Med henblik på at forbedre cykelforholdene på Østerbro fremlægges projektforslag for projektet ”Randersgade cykelsti”, strækningen fraStrandboulevarden over Sionsgade og det Gamle Øresundshospital til Svanemøllen Station.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag i bilag 1 danner grundlag for detailprojektering og udførelse af ”Randersgade cykelsti”.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen traf 14. oktober 2010 beslutning om udmøntning af ”Kickstart København” vedr. Cykelpakke Østerbro og frigav den 5. maj 2011 midler til cykelsti i Randersgade. Projektforslag herfor er nu udarbejdet til udvalgets godkendelse.

Løsning

Københavns Kommune ønsker at leve op til visionen om at være verdens bedste cykelby og derfor arbejder kommunen målrettet på at etablere flere cykelstier, nye cykelruter og genveje, så fremkommeligheden for cykler forbedres. En cykelforbindelse fra Randersgade via det gamle Øresunds Hospital til Svanemøllen Station skaber en direkte og tryg cykelforbindelse til de mange skoler, institutioner og fritidsklubber på strækningen.

Randersgade - Nyborggade, jf. bilag 1b

Krydsning af Strandboulevarden

For at sikre krydsningen, etableres der nye støttepunkter på hver side af Strandboulevarden mellem cykelstierne og i græsrabatten midt i Strandboulevarden bliver der etableret heller i den østgående kørebane for at sikre, at bløde trafikanter kan opnå tilstrækkelig oversigt over trafikken fra Østerbrogade, inden de vælger at krydse Strandboulevarden. Overkørslen fra Randersgade udvides mod vest for at gøre plads til et nyt støttepunkt.

Nyborggade

På strækningen mellem Strandboulevarden og Nyborggade, etableres der cykelbaner i begge vejsider. Det betyder, at den eksisterende parkering må omlægges, til efterfølgende kun at være beliggende i den østlige side af vejen.

Nyborggade - Sionsgade, jf. bilag 1c

Mellem Nyborggade og Sionsgade etableres en i alt 5 meter bred fællessti på et areal, der i dag fungerer som fodboldbane for beboerne i boligforeningen ”Lægeforeningens Boliger”. Mod den reducerede boldbane opstilles et nyt hegn, svarende til det eksisterende. På strækningen mellem boldbanen og Sionsgade forløber cykelstien på eksisterende vej. Boldbanen reduceres fra 900 m2 til 630 m2, og kan stadig anvendes som boldbane.

Sionsgade - Carl Nielsen Allé
Udformningen af cykelstien på denne strækning varetages af projekt for sikre skoleveje, der i et tæt samarbejde med Strandvejsskolen vil udarbejde en løsning, så cyklisterne nedsætter hastigheden ved skolen og skaber en sikker overgang for skolens børn mellem Strandvejsskolens to skolegårde. Strandvejsskolen har ønsket at afvente politisk beslutning om projektets forløb ved skolen, før dialogen om en konkrete løsning påbegyndes.

Carl Nielsens Allé, jf. bilag 1d

Stiudmundingen til Carl Nielsens Allé, er udformet, så den krydser fortovet vinkelret, og samtidig sikrer, at cyklisterne får tilstrækkelig oversigt til trafik på Carl Nielsens Allé, inden de skal gennem den smalle port ind til det gamle hospitalsområde. På den anden side af porten etableres der en overkørsel, så oversigt og vigepligt bliver defineret bedre end i dag.

Carl Nielsens Alle - Ved Sporsløjfen, jf. bilag 1e

Der etableres en ny pladsdannelse i forbindelse med etableringen af stien forbi Ved Sporsløjfen 2, hvor der i dag er en noget forsømt mindre plads. I fremtiden skal pladsen kunne bruges af de mange, som vil benytte den nye forbindelse, samt fortsat kunne bruges til af- og pålæsning til lager for Grønnegårdsteatret. Ved overgangen til Ved Sporsløjfen nedrives et skur for at give plads til cykelstien, og på Ved Sporsløjfen etableres et vejbump for at nedsætte farten for biler og cyklister der benytter vejen.

Strandvejsskolen, jf. bilag 4

I forbindelse med udviklingen af projektforslaget for Randersgade cykelsti har linjeføringen affødt protester fra Strandvejsskolens forældre, da forløbet går på den del af Sionsgade, der ligger mellem skolens to matrikler. På den baggrund har forvaltningen vurderet alternative stiforløb uden om skolen, herunder det af forældregruppen for Strandvejsskolens forslag til alternativ linjeføring, jf. bilag 4.

I bilag 4 beskrives to alternative linjeføringer, som begge bringer cykelforbindelsen udenom Strandvejskolen. Forvaltningen har foretaget et groft økonomisk skøn på forslaget fra Strandvejsskolens forældre (alternativ 1 i bilag 4) Det vurderes at indebære en merudgift på 5-6 mio. kr. incl. udgifter til ekspropriation, men ex. evt. udgifter i forbindelse med forurenet jord.

Et afgørende element i forhold til forvaltningens vurdering af alternativerne er, at den del af Sionsgade, der ligger mellem Strandvejsskolens to matrikler fortsat skal opretholdes for at  fungere som vejadgang til beboelse nord for Strandvejsskolen.Derfor vil begge de alternative linjeføringer blive opfattet som omveje for cyklisterne, hvorfor det må forventes, at cyklisterne fortsat vil benytte det oprindeligt planlagte stiforløb.

På den baggrund fastholdes den oprindeligt planlagte cykelforbindelse, jf. projektforslaget. Sikre Skoleveje vil som nævnt i tæt samarbejde med Strandvejsskolen udarbejde en løsning til, at cyklisterne nedsætter hastigheden ved skolen.

Lægeforeningens boliger

For at etablere stiforbindelsen er det nødvendigt at reducere en boldbane, tilhørende boligforeningen Lægeforeningens Boliger, på Sionsgade, så der skabes et sammenhængende stiforløb. Det er muligt at overtage det nødvendige areal til cykelstien ved hjælp af en deklaration på matriklen, uden at der skal tildeles erstatning. Udarbejdelsen af projektforslag for cykelstiens udformning på denne del af strækningen er foregået i dialog med Lægeforeningens Boliger. Lægeforeningens Boliger er dog som udgangspunkt i mod at der bliver etableret en cykelsti over deres boldbane og så helst at ruten fik en anden linjeføring.

Parkeringspladser, jf. Bilag 3

Borgerrepræsentationen blev 5. maj 2011 i forbindelse med ”Kickstart, Cykelpakke Østerbro, 2. indstilling” orienteret om, at projektet kunne medføre nedlæggelse af mellem 10 og 15 parkeringspladser i forbindelse med Randersgade Cykelsti (uden for betalingszonerne). Det fremlagte projektforslag medfører dog kun nedlæggelse af 2 parkeringspladser, jf. Bilag 3. Da der kun nedlægges to p-pladser vurderer forvaltningen, at det ikke vil få mærkbar konsekvens for parkeringen på trods af den høje belægningsprocent i området.

Myndighed og Lokaludvalg, jf. Bilag 5

Projektforslaget er godkendt af politiet. Projektforslaget er ligeledes blevet behandlet af Østerbro Lokaludvalg, som bakker op om projektet, jf. Bilag 5a. Lokaludvalget har desuden enkelte bemærkninger, som dog ligger uden for projektet. Forvaltningen kommenterer bemærkningerne i Bilag 5b.

Økonomi

Der er frigivet i alt 7,5 mio. kr. til projektet ved ”Kickstart, Cykelpakke Østerbro” og ”Kickstart, Cykelpakke Østerbro, 2. indstilling” på Borgerrepræsentationens møde den 5. maj 2011 (punkt 15). Heraf er 1 mio. kr. øremærket en mulig signalregulering af krydset Randersgade / Strandboulevarden. Anlægsprojektet forventes at koste i alt 2,5 mio. kr. De forventede mindreforbrug på 5,0 mio. kr. skyldes, at der ikke har været behov for et signalanlæg ved Strandboulevarden og strækningen langs Strandvejskolen varetages af Sikre Skoleveje.

Det forventede mindreforbrug ønskes omdisponeret inden for ”Kickstart, Cykelpakke Østerbro” til projekter, der forventes at få merforbrug, f. eks. projektet ”Lundedalsvej, bro (Utterslevruten)”. Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret løbende herom.

Det forventes, at projektet kun vil påvirke forvaltningens driftsøkonomi marginalt.

Videre proces

Projektet forventes udført i foråret 2013.


                        Hjalte Aaberg                            / Jens Christian Zøfting-Larsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 8. oktober 2012

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.
Imod indstillingen stemte 11 udvalgsmedlemmer: A, B, C, F, I, O, Ø og Signe Goldmann (Løsgænger)
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev ikke vedtaget.
Til top