Mødedato: 06.02.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Resultat af foranalyse om sikker skolevej Mimersgade, Nørrebro

Se alle bilag

Mimersgade ved Rådmandsgade Skole opleves som utryg at færdes på af både elever og forældre. Der blev afsat midler ved Budget 2022 til en foranalyse af en sikker skolevej samt mulighed for begrønning og cykelparkering. Teknik- og Miljøudvalget orienteres om resultatet af foranalysen, hvor forvaltningen bl.a. anbefaler at etablere cykelstier på hele Mimersgade, plantning af 20-30 nye træer samt opsætning af byinventar. Det vil medføre, at 32-42 parkeringspladser nedlægges.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningens løsningsforslag til en sikker skolevej indgår i forhandlingerne om Budget 2024, jf. løsningsafsnit og økonomiafsnit.

Problemstilling

I Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Q, Ø, Å og Kåre Traberg Smidt) blev der afsat 0,6 mio. kr. til en foranalyse af en sikker skolevej ved Mimersgade for at kortlægge uheld, utryghed, hastighed og trafikmængder samt mulighed for begrønning og cykelparkering. I forlængelse af en foranalyse skal Teknik- og Miljøforvaltningen, jf. Indkaldelsescirkulæret for Budget 2024 (ØU 25. januar 2023), udarbejde budgetnotat til senere budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøudvalget tager som udgangspunkt resultat af foranalyser til orientering, men der er i denne konkrete sag mulighed for flere løsninger. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til, om forvaltningens anbefalede løsningsforslag skal danne grundlag for det budgetnotat, der skal indgå i Budget 2024.

Løsning

Mimersgade er en bydelsgade med lavt etagebyggeri, enkelte erhverv, Rådmandsgade skole, Sundhedshus Nørrebro og Nørrebrohallen. Gaden har et lige forløb med enkelte midterheller og vejforskydninger i kryds, og på den sydøstlige halvdel er der små hævede flader pga. tidligere buskørsel. Der er to signalregulerede kryds ved Ægirsgade og Rådmandsgade. Desuden krydses Mimersgade af cyklende ved den travle Nørrebrorute ved Den Røde Plads og Den Sorte Plads, som er vigepligtsreguleret i dag.

Strækningen mellem Nørrebrogade og Borgermestervangen indgår ikke i dette projekt pga. nyetablerede tiltag ifm. Basargrunden og projektet med etablering af busgade ved Nørrebro Station, hvor der bl.a. er etableret cykelstier. Fra Borgmestervangen til Ole Jørgensens Gade er der en smal cykelsti, som fortsætter i en cykelbane videre frem til Hamletsgade. På strækningen er der brede københavnerfortove, som flere steder er i meget dårlig stand, tre bænke, cykelparkering ved den Sorte Plads og Sundhedshus Nørrebro, hvor der også er gadetræer ved sidstnævnte. De eksisterende forhold fremgår af bilag 3.

Der er 82 parallelle parkeringspladser på Mimersgade med en belægningsprocent på 80-90% ved kl. 12, 90-100% ved kl. 17 og over 100% ved kl. 22.

Analyser af de nuværende trafikforhold

Foranalysens trafiktællinger fra april 2022 viser, at mængden af trafik på strækningen er på et normalt niveau for en bydelsgade. Tællingerne viser desuden, at der kører dobbelt så mange cyklister som biler på Mimersgade. Hastighedsmålinger fra april 2022 viser en gennemsnitshastighed på 25,7 km/t på Mimersgade, og det er konstateret, at 85% af trafikanterne kører under den tilladte hastighedsgrænse på 40 km/t.

Videoobservationer viser, at færdselsregler ofte ikke overholdes. Cyklister foretager farlige sving, parkerede biler skaber problemer, der er mangelfulde midterheller og der er generel forvirring om trafikanternes rettigheder. Ift. overholdelsen af færdselsreglerne kan det konstateres, at rødkørsel ofte foretages af cyklister og gående. Uheldsanalysen viser, at der sker uheld på Mimersgade, men de er ikke skolevejsrelaterede, samt at en stor del af uheldene mellem gående og cyklister på Mimersgade er vigepligtsrelaterede.

Løsningsforslag

Et kort med dispositionsforslag over den foreslåede løsning fremgår af bilag 4, og foranalysen fremgår af bilag 5.

Forvaltningen anbefaler en løsning med etablering af enkeltrettede cykelstier, genopretning af fortove, indsnævring af kørebanen flere steder, nedlæggelse af signalanlæg og ombygning til vigepligtsreguleret kryds samt plantning af nye træer. I nedenstående tabel præsenteres de forskellige tiltag og dets effekter.

Forvaltningens forslag til sikker skolevej på Mimersgade (tabel 1)

Tiltag

Beskrivelse af tiltag

Tiltagenes effekter

Vej geometri og

sikkerhedstiltag

  • Hævede flader i og i nærheden af vejkryds.
  • Kørebane indsnævres flere steder på strækningen, så bredden i bedre omfang passer til en gade med en hastighedsgrænse på 40 km/t.
  • Overkørsler med gennemførte fortove ved vigepligtsregulerede sideveje.
  • Indsnævring af sidevejenes udmunding med udvidede fortovshjørner.
  • Etablering af to krydsningspunkter ved Thorsgade.
  • Signalanlægget ved Ægirsgade nedlægges og ombygges til et vigepligtsreguleret kryds med gennemført fortov på tværs af Ægirsgade, og gaden nedgraderes til en sidevej.
  • Etablering af kombineret cykelbane og højresvingsbane ved Mimersgade/Jagtvej pga. trafikmængden, der skal svinge til højre samt manglende plads til en fremført cykelbane.
  • Ombygning af det vigepligtsreguleret kryds ved Mimersgade og Nørrebroruten med en indsnævring af Mimersgade til ét kørespor der, hvor ruten krydser vejen samt suppleret med en hævet flade og sideheller.

De fysiske tiltag vil have en positiv effekt for trafiksikkerheden og -trygheden på Mimersgade. Gennemførte fortove og cykelstier på tværs af sidevejene vil prioritere både cyklister og fodgængerne samt forbedre tilgængeligheden for gangbesværede. Der sikres samtidigt, at hastigheden for svingende bilister sænkes.

 

Signalanlægget i krydset ved Ægirsgade og Mimersgade er utidssvarende ift. trafikmængden og overholdes ikke af de bløde trafikanter. En nedlæggelse af signalet og etablering af gennemført fortov sikrer, at færdselsreglerne overholdes og risikoen for trafikuheld formindskes.

 

Løsningen ved Mimersgade/Jagtvej lever op til vejreglers anbefaling om etablering af højresvingsbane. En bevarelse af den fremførte cykelbane øger risikoen for kollisioner mellem højresvingende biler og cyklister. I den videre projektering vil forvaltningen undersøge muligheden for at etablere en cykelboks for at forbedre cyklisternes fremkommelighed i krydset.

 

Indsnævring af Mimersgade ved Nørrebroruten til et kørespor suppleret med en hævet flade og sideheller vil gøre krydsningen af vejen mere sikker for cyklister og fodgængere, og det er den løsning, der giver den bedst balance mellem fremkommelighed og sikkerhed. Forvaltningen har undersøgt to alternative løsninger med signalregulering og en alternativ vigepligtsregulering. Der vurderes, at en signalregulering vil mindske fremkommeligheden for cyklister og ikke blive overholdt af bløde trafikanter. Med den alternative vigepligtsregulering vil cyklister og bilister på Mimersgade blive nedprioriteret betydeligt.

Cykelstier og fortove

Der etableres 2,5 meter brede cykelstier efter KK-standard. Fortov genoprettes på hele strækningen, da etablering af cykelstier kræver det.

 

Der nedlægges et supplerende fortov ved Sundhedshus Nørrebro med en reklamebærende stander for at gøre plads til cykelsti.

Etableringen af brede cykelstier på Mimersgade forventes at have en positiv effekt for antallet af cyklister, og for cyklisternes tryghed og sikkerhed.

 

Genopretning af fortov har en positiv effekt for fodgængere og bidrager til Københavns Kommunes Plan for genopretning af infrastrukturen i København 2021-2029.

Byrumsforbedringer

Gadetræer plantes punktvis i sideheller samt på hjørnet af enkelte sidegader. Der plantes 20-30 træer i alt (jf. bilag 6). Det præcise antal og træart afklares i næste projektfase.

Plantning af træer på hele Mimersgade vil sikre, at Mimersgade kan betragtes som en grøn gade. Det bidrager til det overordnede mål i Træpolitikken samt i Bynatur i København, hvor 75% af københavnerne skal opleve København som en grøn by i 2025.

Bil- og cykelparkering

Forvaltningen anbefaler, at der nedlægges 32-42 eksisterende p-pladser i gul parkeringszone (jf. bilag 6). Der nedlægges p-pladser skiftevis i en vejside, da der ikke er plads til både cykelsti og parallelparkering i begge sider. Det præcise antal af p-pladser afklares i næste projektfase.

 

Der etableres 86 nye cykelparkeringspladser på strækningen.

Nye cykelparkeringspladser bidrager til Fællesskab København om, at 70% af københavnerne skal være tilfredse med mulighederne for cykelparkering i 2025, og det bidrager til Prioriteringsplan for cykelparkering (2018-2025) vha. punktvis etablering af cykelparkering på strækningen.

 

Borgerinddragelse og høring

Foranalysen er gennemført medio 2022 i tæt dialog med Nørrebro Lokaludvalg, Rådmandsgades Skole samt forældre og elever. Derudover er der gennemført en spørgeskemaundersøgelse, hvor forvaltningen modtog 171 besvarelser om gadens indretning.

Høringssvar fra Lokaludvalg: I forbindelse med høringen har Nørrebro Lokaludvalg givet positive tilbagemeldinger på forslaget med cykelstier på Mimersgade. De ønsker primært etablering af cykelstier og signalregulering. Se yderligere i bilag 7, hvor forvaltningens svar også fremgår).

Forvaltningens bemærkning: Forvaltningen kan ikke anbefale lokaludvalgets forslag om fremført cykelsti ved Jagtvej, som vil give mindre trafiksikkerhed i forhold til venstresvingende biler, men undersøger fremadrettet andre løsninger. Forvaltningen kan desuden ikke anbefale signalregulering ved Nørrebroruten, da der vil være en risiko for, at signalet ikke vil blive respekteret af de bløde trafikanter. Mht. signalreguleringen ved Ægirsgade som nedlægges kan lokaludvalgets ønske delvist imødekommes ved at etablere hævede flader og krydsningspunkter flere steder i Mimersgade.

Politiet har givet et forhåndssamtykke til løsningsforslaget (jf.  bilag 7). Politiet inddrages i udviklingen af den endelige løsning.

Politisk handlerum

Der kan vælges, at budgetnotat indeholder en eller flere alternative løsninger:

  • Etablering af nye cykelstier kan erstattes af nye cykelbaner. Forvaltningen har undersøgt muligheden for cykelbaner på Mimersgade, men anbefaler ikke denne løsning, da cykelstier er den mest trafiksikre løsning. Det anslås at en cykelbane løsning koster 30,3 mio. kr. i alt.
  • Der kan vælges en løsning, hvor der kun etableres 3 støttepunkter fx side- og midterheller. Det vil dog ikke forbedre trafiksikkerheden betydeligt på Mimersgade, men vil gøre det lettere og mere trygt for fodgængere at krydse Mimersgade. Forslaget vil ikke forbedre cyklisternes forhold i gaden. Det vil medføre enkelte nedlæggelser af parkeringspladser og koster 1,4 mio. kr. i alt.
  • Projektets afgrænsning kan indsnævres, så de eksisterende cykelstier og cykelbaner mellem Borgmestervangen og Hamletsgade bevares. Det vil spare både udgifter til projektering og anlæg, da omdannelsen af de eksisterende cykelstier og cykelbaner til nutidens standard for cykelstier vil udgå af projektet. Forvaltningen vurderer, at udgifterne kan reduceres med ca. 11 mio. kr.
  • Det kan tilvælges at etablere et lyskryds ved Nørrebroruten (jf. tabel 1), som koster 2,5 mio. kr. ekstra. Dertil kommer driftsudgifter. Løsningen anbefales ikke, da forvaltningen forventer en dårligere fremkommelighed, og det forventes, at de bløde trafikanter ikke vil respektere signalreguleringen.
  • Der kan ligeledes tilvælges at etablere et alternativt vigepligtsreguleret kryds ved Nørrebroruten (jf. tabel 1), hvor Mimersgade nedgraderes vha. hajtænder, mens Nørrebroruten prioriteres. Der etableres samtidigt fodgængerfelter på tværs af Mimersgade og Nørrebroruten. Løsningen medfører ikke ekstra anlægs- og driftsudgifter ift. den løsning, som forvaltningen anbefaler. Løsningen anbefales ikke, da forvaltningen forventer en betydelig dårligere fremkommelighed for cyklister og bilister på Mimersgade, mens fodgængerfelter skaber en følelse af falsk tryghed uden faktisk at forbedre sikkerheden. En løsning med signalregulering og alternativ vigepligt er gensidigt udelukkende.
  • Plantning af træer kan fravælges. Plantning af 20-30 træer vurderes at koste samlet 2,0 mio. kr. Man kan beholde cirka 5-10 parkeringspladser, hvis 5-10 træer tages ud af projektet, da træerne primært plantes, hvor der er parkeringspladser.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da finansiering skal findes ved kommende budgetforhandlinger.

Løsningsforslagets økonomi anslås til ca. 35,5 mio. kr. i alt, hvilket inkluderer anlægsomkostninger, interne udgifter og ekstern projektering.

Gennemførelse af et sikker skolevejsprojekt på Mimersgade vil afhænge af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering ved Budget 2024.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2024.

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. februar 2023

 

Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF1):

 

"dog således, at nedlæggelse af lysreguleringen i krydset Ægirsgade/Mimersgade udgår."

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 4 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A og C

Imod stemte: B, F, V, Ø og Å

 

 

Enhedslisten og Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt (ÆF2):

 

"at Teknik- og Miljøforvaltningens løsningsforslag samt et løsningsforslag med etapeopdeling af projektet om en sikker skolevej indgår i forhandlingerne om Budget 2024, jf. løsningsafsnit og økonomiafsnit."

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å

 

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF3):

 

"dog således at Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger et forslag om sikre skolevej, men med bevarelse af antal parkeringspladser, og hvor cykelparkeringspladserne etableres som fleks-parkeringspladser (”Ingrid Jespersen modellen”; hvor der er parkering for biler efter skoletiden og i sommerferien)."

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev forkastet med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C og V

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å

 

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt med 8 stemmer mod 2. 1 undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å

Imod stemte: C

Undlod at stemme: V

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti støtter forslag omkring sikre skolevej der realt set har fokus på at forbedre skolevej; men vi støtter ikke forslag, med begrænset effekt på sikkerheden omkring skolevejen – forslaget der mindsker fremkommeligheden og mindsker antallet af parkeringspladser, og derigennem skaber gener for beboerne og flere pressede situationer for skolebørnene. Derfor er det væsentligt for os at forvaltningen sikrer at fremkommeligheden for bilisterne ikke forringes i forbindelse med gennemførslen af projektet samt at P-pladserne bevares.”

Til top