Mødedato: 03.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dialogproces om mindre biltrafik i middelalderbyen

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til grundlaget for dialogproces om mindre biltrafik i middelalderbyen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at sætte en dialogproces i gang på grundlag af de tre scenarier A, B og C for mindre biltrafik i middelalderbyen (bilag 2 og 3). 

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har efter terrorangreb med køretøjer i Berlin og andre byer siden 2017 arbejdet med byrumsinventar som en form for hastighedsdæmpende foranstaltninger i byrum. For at undgå de mange punktvise foranstaltninger har forvaltningen undersøgt en permanent løsning for at lukke middelalderbyen for biltrafik, samt forberedt tre scenarier og en dialogproces herom, jf. Borgerrepræsentationen den 24. august 2017. Politiet vurderer dog, at scenarierne ikke medfører, at man kan fjerne de nuværende foranstaltninger i middelalderbyen. Derfor har Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af arbejdet og politiets vurdering ændret tilgangen fra at lukke fuldstændig for biltrafik for at øge sikkerheden til at regulere adgang for biltrafik for at opnå bedre byliv. 

Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til, om en dialogproces med borgere, brugere og erhverv med de tre scenarier for mindre biltrafik (bilag 2) skal sættes i gang. 

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet forslag til dialogproces om mindre biltrafik i middelalderbyen. Dialogprocessen er baseret på at regulere adgang for biltrafik i stedet for at lukke fuldstændig for biltrafik, som oprindeligt besluttet af Borgerrepræsentationen den 24. august 2017. Ændringen er sket på baggrund af juridiske vurderinger, der viser, at en fuldstændig lukning for biltrafik ville kunne medføre erstatningskrav og ekspropriationer i milliardklassen for Københavns Kommune. Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Københavns Politi vurderer desuden, at scenarierne ikke giver væsentlig større sikkerhed og ikke kan erstatte de nuværende foranstaltninger i middelalderbyen. Derfor kan der være en gevinst for byen, og de gennemførte analyser viser, at mindre biltrafik kan give muligheder for en bedre hverdag i byrummet, hvilket understøtter Fællesskab Københavns vision om en levende by i forhold til en bedre hverdag i byrummet, verdens bedste cykelby og mere bynatur, som er grundlaget for forslaget til dialogproces (bilag 3). 

Middelalderbyen er i denne sammenhæng afgrænset af H.C. Andersens Boulevard, Nørre Voldgade, Gothersgade, Kongens Nytorv, Holmens Kanal og inkluderer Slotsholmen, samt med fortsat gennemkørsel via Stormgade, Vindebrogade og Bremerholm.

Dialogproces

Adgangen for biltrafik har indflydelse på hverdagslivet for beboere, brugere og erhverv m.fl. i middelalderbyen. Målet med Københavns Kommunes dialogproces er derfor at indhente viden om disse interessenters ønsker til og behov for biltrafik i middelalderbyen, samt hvilke ønsker der er til brugen af byrum, hvis biltrafik begrænses. Resultatet skal indgå i arbejdet med kommende forslag til omfang af biltrafikken i middelalderbyen, hvor løsningen kan baseres på ét af de tre scenarier skitseret herunder eller være en tilpasning eller kombination af flere scenarier.

Dialogen vil foregå som en ’borgersamling’, der er en kvalitativ metode til dialog om løsning af komplekse problemstillinger (inspireret af Toronto, Canada). Borgersamlingen består af 24-36 frivillige, statistisk udvalgte borgere, som sammen bidrager med anbefalinger til beslutningsgrundlaget. Indre By Lokaludvalg og interesseorganisationer vil blive inddraget. Processen omfatter ikke en egentlig partshøring, da denne først kan gennemføres, når der er truffet en politisk beslutning om en løsning.

Analyser og scenarier for biltrafik

Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemført kortlægning og analyser af forventede effekter for trafik, byrum, erhvervsliv mv. i forhold til at regulere adgang for biltrafik i middelalderbyen. På den baggrund har Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet tre scenarier for mindre biltrafik: Scenarie A er det mindst vidtgående, scenarie B er et mellemscenarie, og scenarie C er det mest vidtgående. Scenarierne er baseret på samme geografiske afgrænsning (jf. ovenfor), men kan justeres til at omfatte hele eller dele af området, og er baseret på adgang via registrering af køretøjets nummerplade i et system, der styrer hæve-sænke pullerterne automatisk ved genkendelse af nummerplade. Scenarierne giver adgang for køretøjer med forskellige formål (fx beboere, renovation, beredskab), hvilket skal yderligere juridisk vurderes i forhold til forvaltningsretlige principper om bl.a. saglighed og proportionalitet. Udvalgte effekter på trafik, byrum, erhvervsliv mv. i middelalderbyen ses nedenfor (se endvidere bilag 2).

Effekt

Scenarie A

Scenarie B

Scenarie C

Adgang

Alle køretøjer med ærinde og registreret nummerplade i systemet.

Invalidekørsel, beredskab, renovation, beboere, privat gårdparkering, ambassader, håndværkere, varelevering, sygetransport, taxa, bus, delebiler og limousinekørsel.

 

Ikke adgang for køretøjer til gæster, kunder, ansatte og studerende.

Invalidekørsel, beredskab, renovation, privat gårdparkering, ambassader, sygetransport.

 

Varelevering, specialkørsler (fx flyttebiler), kommunale driftsbiler i tidsrummet kl. 4-11.

 

Ikke adgang for køretøjer til beboere (uden privat gårdparkering), håndværkere (uden varelevering), taxa, bus, delebiler, gæster, kunder, ansatte og studerende.

Reduktion af biltrafik

5-15 %

40-50 %

75-85%

Reduktion af parkeringspladsbehov

10-15 %

30-40 %

80-90 %

Byrum

Ingen væsentlige potentialer

Moderate potentialer

Væsentlige potentialer

Fodgængere

Ingen væsentlige ændringer

Forbedrede forhold

Væsentligt forbedrede forhold

Cyklister

Forbedrede forhold

Forbedrede forhold

Væsentligt forbedrede forhold

Reduktion af CO2

100-300 ton pr. år

800-1.500 ton pr. år

2.200-3.100 ton pr. år

Reduktion af detailhandel

0-2 %

2-6 %

2-7 %

Anlægsudgift

102-166 mio. kr.

96-158 mio. kr.

85-144 mio. kr.

Driftsudgift

13-26 mio. kr. pr. år

13-26 mio. kr. pr. år

13-26 mio. kr. pr. år

Reduktionen af biltrafik betyder, at hovedparten af bilture forventes at blive overflyttet til ture på cykel, kollektiv trafik eller bilture, hvor bilen parkeres uden for middelalderbyen, og det sidste stykke foregår til fods. En lille del af biltrafikken til middelalderbyen (0-8 %) ventes ikke at blive erstattet af andre transportformer og ventes derfor helt at bortfalde. Den mindre biltrafik i området kan medføre, at et antal parkeringspladser nedlægges som følge af det mindre behov for parkering (se bilag 2, s. 22). I det videre arbejde med den endelige udformning bør det undersøges, om det vil være fordelagtigt at ændre på parkeringszoner og trafikstruktur i området. Effekten på detailhandel vil på sigt påvirkes af en række faktorer (se bilag 2, s. 28), så som stigende turisme og befolkningstal samt de almindelige økonomiske konjunkturer. 

Udgifter til anlæg og drift vil kunne reduceres væsentligt, hvis løsningen ikke baseres på en ring af hæve-sænke pullerter (perimeterløsning), men i stedet baseres på skiltning og en opdeling af middelalderbyen i trafikzoner med begrænset gennemkørsel. Et overslag giver anlægsudgifter på 26-38 mio. kr. og driftsudgifter på 7-14 mio. kr. pr. år.

Som alternativ til dialogprocessen kan forvaltningen undlade en dialogproces og dermed undlade det videre arbejde med en løsning i forhold til at regulere adgang for biltrafik til middelalderbyen.

Det videre arbejde med terrorsikring

PET vurderer, at den nuværende løsning med punktvise hastighedsdæmpende foranstaltninger (plantekummer, granit- og betonklodser) lever op til anbefalingen fra PET i forhold til at imødekomme det aktuelle trusselsniveau i København, og at den nuværende løsning ikke kan erstattes med en ring af hæve-sænke pullerter uanset valg af scenarie. Kommunen følger PETs og Københavns Politis anbefalinger og samarbejder om at udvikle mere permanente løsninger i form af forstærket byrumsinventar.

Økonomi

Med udmøntningen af Teknik- og Miljøforvaltningens Budget 2018 (den 27. november 2017) blev der afsat 1,9 mio. kr. til analyser og dialogproces om middelalderbyen. Heraf er 1,1 mio. kr. brugt til analyser og dialogkoncept. De resterende 0,8 mio. kr. dækker dialogproces og opsamling. Derudover har denne indstilling ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, sætter Teknik- og Miljøforvaltningen dialogprocessen i gang primo 2019. Det endelige beslutningsgrundlag, herunder hvidbog fra dialogen og endeligt løsningsforslag, forelægges Borgerrepræsentationen ultimo 2019.

 

              Pernille Andersen

                                                 / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. december 2018

Et samlet udvalg sendte sagen tilbage med henblik på at få udfoldet muligheden for at afgrænse med skilte for alle tre scenarier.

Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne finder, at ”zonen” indrettes således, at Vestervoldgade fra Kalvebod Brygge til Stormgade ikke indgår i den videre proces om fredeliggørelse af Middelalderbyen.”

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker flere inddraget i processen også brugere, der bor uden for Middelalderbyen, der bliver berørt. Vi ser gerne, at fx Cyklistforbundet, FDM, Handicaprådet, Håndværkerforeninger, Cityforeningen, grundejerforeninger, andelsforeninger, Horesta, DI, Danske Erhverv m.fl.”

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi er imod at indskrænke fremkommeligheden i det indre København uden, at der skabes andre steder at flytte trafikken hen.”

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne (RV, SF, Ø og Å) støtter at vi nu sætter en proces i gang, der sigter mod en fredeliggørelse af middelalderbyen og ønsker at vi i København ser på en regulering af trafikken, der involverer et større område af Indre by og indfaldsvejene til København.”

Til top