Mødedato: 17.01.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Fordeling af pulje til street hubs

Se alle bilag

I Budget 2023 er der afsat en pulje på 7,0 mio. kr. til faciliteter til street hubs. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til anvendelsen af midlerne. Forvaltningen indstiller, at 2,6 mio. kr. anvendes til et samarbejde med GAME om etablering af en street hub samt en forøgelse af bevillingen med 1,5 mio. kr. til projektledelse og et øget anlægsbudget. Derudover indstilles det, at der bevilges 2,9 mio. kr. til Nørrebro United til restfinansiering af Boldspilstorvet i Lundtoftegade. Både GAME og Nørrebro United har modtaget fondsstøtte, der matcher den kommunale bevilling til projekterne. Begge projekter har desuden en særlig social profil, der samlet set imødekommer puljens intention.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger 2,6 mio. kr. fra pulje til street hubs til samarbejde med GAME om etablering af en street hub og en forøgelse af bevillingen med 1,5 mio. kr. til projektledelse og et øget anlægsbudget
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger 2,9 mio. kr. til Nørrebro United fra pulje til street hubs til restfinansiering af Boldspilstorvet i Lundtoftegade.

Problemstilling

I Budget 2023 blev der afsat en pulje på 7,0 mio. kr. til etablering af faciliteter til streetidræt. Med afsæt i puljens intention er det muligt at indgå samarbejde med GAME om etablering af én street hub. Desuden er der inden for puljens ramme mulighed for at bevilge midler til restfinansiering af boldspilstorvet i Lundtoftegade.

Løsning

Puljen kan støtte foreninger og øvrige aktører, der vil etablere og opgradere arealer til streetsport i København. Dette med særligt fokus på at nå ud til og aktivere børn og unge uden for foreningslivet. Af budgetnotatet fremgår det desuden, at der skal afsøges muligheder for med- eller fondsfinansiering, der modsvarer den kommunale investering.

Samarbejde med GAME om street hub
GAME har fået bevilget fondsfinansiering fra Nordea-fonden på 28,8 mio. kr. over en 5-årig periode til udviklingen af street hubs-konceptet. Street hubs er GAMEs bud på fremtidens lokale gadeidrætsmødesteder, der aktiverer og inkluderer flere børn og unge i mangfoldige fællesskaber over hele landet. Udviklingen tager udgangspunkt i en samskabende tilgang, hvor GAME faciliterer, at lokale børn, unge og gadeidrætsmiljøer får en bærende rolle i udvikling og aktivering af faciliteten. Til dette ansættes en koordinator, som står for at aktivere stedet sammen med lokale børn og unge, foreninger og institutioner.

GAME tilkendegiver inden for rammen af fondsbevillingen at have mulighed for at medbringe finansiering og ressourcer til udvikling af én street hub i Københavns Kommune (bilag 1). Dette dækker over midler til projektudvikling, aktivering indtil 2027 og delvis finansiering af anlægsudgifterne, i alt ca. 4,0 mio. kr. Dette efterlader finansiering af resten af anlægsmidlerne, eventuel aktivering efter 2027 samt drift og vedligehold, som vil påhvile Københavns Kommune som ejer. Hertil kommer, at Københavns Kommune skal være bygherre på projektet, hvilket også vil være forbundet med udgifter/ressourcer, ligesom der skal stilles kommunal grund til rådighed.

Tabel 1. Økonomisk overslag for etablering af én street hub med GAME

(t. kr., 2023 p/l)

GAME

KK

Anlægsudgifter for basisløsning

1.700

2.650

Øget anlægsbudget og projektledelse

 

1.486

Facilitering og konceptudvikling

670

 

Aktivering (koordinator, kommunikation, uddannelse af frivillige, etc.)

398 årligt
(til juli 2027)

398 årligt
(fra juli 2027)

Drift og vedligehold

 

Skal afklares

For at imødekomme basiskravene for GAMEs bevilling skal Københavns Kommune bidrage med anlægsmidler for 2,6 mio. kr. Det indstilles, at bevillingen øges med yderligere 1,5 mio. kr. til henholdsvis et øget anlægsbudget for at opnå en større/bedre facilitet og kommunal projektledelse i forbindelse med anlægssagen. Hertil kommer, at Københavns Kommune skal tilvejebringe en driftsbevilling til drift og vedligehold. Forvaltningen vil endvidere se på muligheden for at indarbejde biodiversitet som en del af konceptet. Forvaltningen vil vende tilbage til udvalget, når der foreligger et konkret projektforslag og afklaring af serviceudgifter.

Det er et krav i GAMEs fondsbevilling, at den støttede street hub skal placeres enten i Brønshøj-Husum eller Bispebjerg i nærhed til alment boligbyggeri. Skal Teknik- og Miljøforvaltningens arealer eller alternativt almene boligområder tages i betragtning som placeringsmuligheder, skal der indledes dialog med parterne herom.

GAME stiller desuden forslag om, at puljen finansierer en anden street hub, hvor samtlige både anlægs- og driftsudgifter afholdes af Københavns Kommune, herunder finansiering af aktivering og udviklingsmidler til GAME. Dette imødekommer imidlertid ikke puljens intention om at opnå medfinansiering.

Samarbejde med Nørrebro United om boldspilstorv i Lundtoftegade
Nørrebro United ansøgte ved udvalgets udmøntning af Pulje til foreningsdrevet idrætskapacitet den 8. december 2022 om anlægstilskud til restfinansiering af projektet (bilag 2). Udvalget bevilgede ikke midler til projektet, da beløbet i ansøgningen var for højt, og dermed ville udelukke muligheden for at tilgodese en række andre projekter. Der er imidlertid mulighed for at bevilge midler til formålet fra denne pulje.

Boldspilstorvet i Lundtoftegade er en del af partnerskabet Nørrebro Samles På Banen. Initiativet søger at løse udfordringerne med mangel på idrætsfaciliteter på Nørrebro, og at udsatte familier i almene boligforeninger oftere står udenfor foreningsfællesskaber. Med projektet omdannes et gårdrum til aktivitetsområde og kvarterplads. Udformningen baserer sig på en omfattende inddragelsesproces og indbefatter en multibane i kunstgræs omgivet af en række streetfaciliteter og aktivitetsmuligheder, fx parkour, panna og dans. AKB er bygherre på projektet og vil varetage driften af området. Området bliver en hybrid mellem en idrætsfacilitet og et byrum, der både skal fungere som mødested og aktivitetsareal for selvorganiserede brugere og foreninger med henblik på at opnå en flydende grænse mellem tilskuere og deltagere. Som en del af initiativet vil Nørrebro United desuden oprette blandede hold med børn fra både lokalområdet og børn fra ventelisten. Projektets karakter og sociale dimension indfrier samlet set intentionerne i puljen.

Projektet er prissat til i alt 7,5 mio. kr. Nørrebro United har modtaget støtte på 3,7 mio. kr. af Lokale og Anlægsfonden samt Realdanias kampagne Fælles Rum. Hermed vurderes projektet at imødekomme puljens intention om at opnå med- eller fondsfinansiering. Hertil kommer egenfinansiering på 0,3 mio. kr. fra AKB Lundtoftegade. Dette efterlader et finansieringsbehov på 3,5 mio. kr., som udvalget kan bevilge fra puljen til Nørrebro United. Som følge af momskompensation vil dette betyde et træk på budgettet på 2,9 mio. kr.

Økonomi

Godkender udvalget indstillingen udmøntes fra puljen 2,9 mio. kr. til projektet boldspilstorv i Lundtoftegade, hvormed der kan udbetales 3,5 mio. kr. til Nørrebro United. Der udmøntes desuden 2,6 mio. kr. til et samarbejde med GAME om etablering af en street hub samt 1,5 mio. kr. til et øget anlægsbudget og kommunal projektledelse. Hermed er puljens midler fuldt udnyttet.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen gå i dialog med GAME og øvrige relevante parter om planlægning og lokalisering af en street hub. Udvalget forelægges en status, når der foreligger et konkret projektforslag, herunder finansieringsbehov i forbindelse med afledte driftsudgifter. Desuden vil forvaltningen gå i dialog med Nørrebro United om en tilskudsaftale til restfinansiering og realisering af boldspilstorvet i Lundtoftegade.

 

Søren Tegen Pedersen

/Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. januar 2023:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Plan- og tilskudschef Mads Kamp Hansen og kontorchef Kim Natour Svendsen deltog under punktets behandling.

Til top