Mødedato: 09.06.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udmøntning af coronapulje

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget har i 2020 og 2021 dels af budgetmidler, dels af udvalgets disponible midler afsat midler til særlige indsatser til kultur- og fritidsaktører i København i form af akutpuljer, der kunne søges af kulturaktører, samt hjælpepakker til tilskudsmodtagere. Desuden har det været muligt, at kultur- og fritidsaktørerne har kunnet beholde deres tilskud til faktiske omkostninger, selvom de på grund af restriktioner, ikke har kunnet gennemføre de aftalte aktiviteter. I 2020 oprettede Kultur- og Fritidsudvalget en akutpulje til kulturaktører på i alt 3 mio. kr., i 2021 oprettede Kultur- og Fritidsudvalget en akutpulje til andre kulturaktører på 1,6 mio. kr. og i 2021 afsatte Borgerrepræsentationen 2,5 mio. kr. fra Overførselssagen 2020-2021 til en musikaktivitetspulje (bilag 2-4). I Overførselssagen 2021-2022 blev der afsat yderligere en pulje på 1,6 mio. kr. til en coronapakke på kultur- og fritidsområdet. Formålet med puljen er, at kulturaktører og kulturlivet får en håndsrækning til genopbygning og genetablering af kulturlivet i København.

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en model for udmøntning af coronapulje på 1,6 mio. kr. til kulturaktører, som fortsat oplever øgede udgifter og manglende indtægter som følge af coronapandemien.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, om udmøntning af coronapuljen skal ske efter model a, b, c, eller en kombination heraf.

Problemstilling

I Overførselssagen 2021-2022 blev der afsat en pulje på 1,6 mio. kr. til en coronapakke på kultur- og fritidsområdet. Formålet med puljen er, at kulturaktører og kulturlivet får en håndsrækning til genopbygning og genetablering af kulturlivet i København.

Puljen skal udmøntes af Kultur- og Fritidsudvalget.

Løsning

Kultur- og Fritidsudvalget har løbende drøftet status på corona, og hvordan restriktioner påvirker kulturaktører. Herunder har udvalget særligt drøftet, at de udøvende kunstnere har haft særdeles svære betingelser for at opretholde deres erhverv, da de i mange tilfælde ikke har kunnet søge hjælpepakker eller puljer.

Kultur- og Fritidsudvalget skal vedtage, om coronapuljen skal udmøntes efter økonomiske trangskriterier ved gennemgang af regnskaber, ved bedømmelse af ansøgninger eller ved en række vederlagsfrie arrangementer i Københavns Kommunes kulturhuse.

Ved tidligere puljer, som Kultur- og Fritidsudvalget har udmøntet, har udfordringerne for kulturlivet i København været branchespecifikke. Kultur- og Fritidsudvalget har derfor kunnet udmønte puljerne til specifikke nødlidende kulturaktører og konkrete aktiviteter. Udfordringerne for kulturlivet er nu mere vekslende, hvor nogle kulturaktører har klaret sig fint igennem de seneste restriktioner som følge af corona, mens andre kulturaktører i samme branche har haft større udfordringer.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår derfor, at Kultur- og Fritidsudvalget vælger en af nedenstående modeller for udmøntning af puljen, således at puljen kan udmøntes snarest og enklest muligt.

Model a – trang ud fra økonomi

Kultur- og Fritidsforvaltningen kan på baggrund af regnskabsgennemgangen for 2021 udarbejde et forslag til et ekstratilskud til festivaler, teatre i scenekunstpakken og spillesteder, der får tilskud, hvis deres regnskaber viser, at der er behov for det.

Kultur- og Fritidsudvalget er i notat den 9. marts 2022 blevet orienteret om festivalernes situation (bilag 1). Her fremgik det, at festivalerne efter corona har ekstraudgifter til markedsføring, genrekruttering af personale og frivillige, ser stigende priser for venues og får øgede udgifter til forbrug, og at de ikke har mange penge tilbage i egenkapital fra årene med corona.

Det forventes, at tilsvarende problemer også gør sig gældende for teatre i scenekunstpakken og for spillestederne.

Forvaltningen kan på baggrund af regnskabstal for festivaler, teatre og spillesteder komme med forslag til fordeling af hele puljen, som kan behandles på et udvalgsmøde efter sommerferien.

Konkret vil Kultur- og Fritidsforvaltningen vurdere regnskaber fra kulturaktører og se på de realiserede underskud og nedskrivning af egenkapital. Herefter vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fordele puljen forholdsvis og efter en fordelingsnøgle til de omfattede kulturaktører.

Der kan afsættes 1,55 mio. kr. til fordelingsforslaget.

Model b – vederlagsfrie kulturarrangementer for københavnerne

Kultur- og Fritidsudvalget kan udmønte puljen til tre overordnede formål, som har fokus på at øge kunstnernes indtægtsmuligheder:

1. Koncerter (musik)

Der afsættes 20 x 20.000 kr. til betaling af musikere, der spiller i byens kulturhuse samt 10.000 kr. pr. koncert til arrangement m.v. I alt 600.000 kr.

Kulturhusene kan på den måde skabe ekstra liv i København, uden at skulle finansiere betaling af yderligere musikarrangementer, og der skabes en mulighed for ekstra indtjening for musikere. Kulturhusene må ikke sælge billetter til arrangementerne, men kan begrænse publikumsdeltagelse ud fra lokalekrav.

2. Artist talks (billedkunst)

Der afsættes 20 x 10.000 kr. til honorar og 20 x 10.000 kr. til ophængning, pr, arrangement m.v. i kulturhusene. I alt afsættes 400.000 kr.

Kulturhusene kan på den måde skabe mere interesse og lokale oplevelser med billedkunst, og der skabes en mulighed for ekstra indtjening til billedkunstnerne. Kulturhusene må ikke sælge billetter til arrangementerne, men kan begrænse publikumsdeltagelse ud fra lokalekrav.

3. Københavnerdage på byens museer

De resterende midler afsættes til at frikøbe entre på følgende museer: Arbejdermuseet, Thorvaldsens Museum, Københavns Museum og Dansk Jødisk Museum.

De gratis dage for københavnere skal håndteres ved forevisning af dokumentation for bopæl i Københavns Kommune. Herved kan københavnere, som ellers ikke benytter museerne i særlig stort omfang, inviteres ind og få en oplevelse, og museerne får mulighed for at tiltrække publikum, som ellers er tilbageholdende efter corona.

Der afsættes 100.000 kr. til hvert museum, på betingelse af afholdelse af 10 københavnerdage hver i 2022.

Der afsættes 550.000 kr. til formålet inkl. pr og lignende, som museerne selv skal stå for.

Model c – vederlagsfrie kulturarrangementer for københavnerne og tilskud til festivaler

Model c følger samme model som foreskrevet i model b med flere koncerter og artist talks i kulturhusene, men uden københavnerdage på museerne. Her reserveres de 550.000 kr. til festivaler, som på grund af stigende omkostninger til venues m.v. (bilag 1) søger om yderligere tilskud i 2022.

Fælles for både model b og c er, at der foreslås decentrale modeller, hvor midler fordeles til blandt andet Kultur- og Fritidsforvaltningens kulturhuse, der efterfølgende kan planlægge og afvikle aktiviteter.

I alle tre modeller afsættes 50.000 kr. til Kultur- og Fritidsforvaltningens administration af puljen.

For at synliggøre muligheden og de mange arrangementer over for borgerne, foreslås det ved model b og c, at alle arrangementer annonceres samlet og promoveres på hjemmesiden Brug Byen.

Økonomi

Der anvises dækning for udgiften på konto 3.35.64.1

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget vælger model a, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen på baggrund af regnskabstal for festivaler, teatre og spillesteder komme med forslag til fordeling af hele puljen, og vende tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med en indstilling efter sommerferien.

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget vælger model b, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen iværksætte vederlagsfrie koncerter, artist talks og københavnerdage.

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget vælger model c, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen iværksætte vederlagsfrie koncerter og artist talks ved kulturhusene. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil desuden oprette og udmønte en pulje på 550.000 kr. til dækning af merudgifter til stigende omkostninger, som festivaler kan søge.

 

Søren Tegen Pedersen

 

                                                                                       / Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte model C om, at puljen udmøntes til vederlagsfrie kulturarrangementer for københavnerne og tilskud til festivaler.

Mathilde Schøneberg Kastberg (C) og Niels Peter Ravn (NB) anmodede om at følgende protokolbemærkning blev tilføjet: 

"Vi så vi helst, at der også blev taget højde for museerne. Ideelt set skulle flest penge gå til københavnerdage på byens museer i en ændring af model B, da vi mener, det er det mest borgerrettede og tilmed indeholder modellen mere kvalitetssikre tiltag end model C, som er vedtaget."

Plan- og tilskudschef, Mads Kamp Hansen, og kontorchef for tilskud, Marianne Kruckow, deltog under punktets behandling.

Til top