Mødedato: 07.02.2019, kl. 18:30
Mødested: MBK Kursuslokaler, Pilestræde 61

Arbejdet hen imod balance i nattelivet

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte og beslutte bemærkninger til "Afrapportering af Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og Handleplan for nedbringelse af gener fra nattelivet, december 2018".
Endvidere skal lokaludvalget beslutte at holde et offentligt møde om Restaurationsloven.
Endelig skal lokaludvalget beslutte et brev til Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Bevillingsnævnet og direktøren for Københavns Politi om næste skridt hen i mod balance i nattelivet.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter "Afrapportering af Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og Handleplan for nedbringelse af gener fra nattelivet, december 2018".

  2. At Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sende Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Bevillingsnævnet de bemærkninger om "Afrapportering af Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og Handleplan for nedbringelse af gener fra nattelivet, december 2018"., som lokaludvalget måtte komme med i lokaludvalgsmødet den 7. februar 2019.

  3. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 25.000 kr. til et offentligt møde i marts eller april 2019, hvor en juridisk ekspert orienterer om muligheder og begrænsninger i Restaurationsloven.
  4. at Indre By Lokaludvalg udpeger Restaurations-, Nattelivs- og Eventgruppen til at planlægge og gennemføre det offentlige møde om Restaurationsloven i samarbejde med sekretariatet.

  5. at Indre By Lokaludvalg sender brevet om næste skridt hen i mod balance i nattelivet, der fremgår af løsningsafsnittet, til Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Bevillingsnævnet og direktøren for Københavns Politi.

Problemstilling

Afrapportering af Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og Handleplan

Afrapporteringen ligger på https://www.kk.dk/artikel/bevillingsnaevnet.

Det fremgår, at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen igennem 2018 har arbejdet med at skabe balance i nattelivet. Arbejdet har taget udgangspunkt i Restaurations- og Nattelivsplanen, som blev vedtaget d. 24. august 2017 samt Handleplanen for at nedbringe gener fra nattelivet, som blev udmøntet med kommunens budget for 2018. Med afrapporteringen samler forvaltningerne op på det foreløbige arbejde.

  

Offentligt møde om Restaurationsloven

Restaurations-, Nattelivs- og Eventgruppen drøftede i sit møde den 15. januar 2019 muligheden for at få en juridisk ekspert til at orientere Indre Bys borgere om, hvordan Restaurationsloven fortolkes.

 

Restaurationsplaner i andre kommuner

Restaurations-, Nattelivs- og Eventgruppen drøftede i sit møde den 15. januar 2019, hvad Københavns Kommune kan lære af andre kommuners restaurationsplaner.
 

Løsning

Afrapportering af Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og Handleplan

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter "Afrapportering af Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og Handleplan for nedbringelse af gener fra nattelivet, december 2018" og bemyndiger ham til at sende Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Bevillingsnævnet de bemærkninger om afrapporteringen, som lokaludvalget måtte komme med i lokaludvalgsmødet den 7. februar 2019.

 

Offentligt møde om Restaurationsloven

Formanden foreslår, at lokaludvalget holder et offentligt møde i marts eller april 2019, hvor en juridisk ekspert orienterer om muligheder og begrænsninger i Restaurationsloven. Han foreslår endvidere, at Restaurations-, Nattelivs- og Eventgruppen planlægger og gennemfører mødet i samarbejde med sekretariatet.

 

Brev om næste skridt hen i mod balance i nattelivet

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Bevillingsnævnet og direktøren for Københavns Politi:

"Vi har noteret os, at Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningens "Styregruppe for Nattelivet" i december 2018 udgav "Afrapportering af Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og Handleplan for nedbringelse af gener fra nattelivet". Der konkluderes sidst i forordet, at det vil kræve en endnu større fælles indsats og et forpligtende samarbejde at tage de næste skridt hen i mod balance i nattelivet.

Indre By Lokaludvalg er enig i konklusionen og foreslår, at et af de næste skridt er, at I hurtigst muligt indarbejder andre kommuners rammer for nattelivet i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan samt i handleplanen for nedbringelse af gener fra nattelivet og dermed i Bevillingsnævnets administrationsgrundlag, nemlig følgende:

Odense restaurationsplan, juli 2017

Side 9:
Ved vurdering af en ansøgning om alkoholbevilling inddrager Odense bl.a.

  • beliggenhed i forhold til beboelse eller skoler og institutioner
  • bekymring for ordensmæssige problemer, som følge af en for stærk lokal koncentration af restaurationsvirksomheder

  • byplanmæssige betragtninger

  • sammenhængende sociale og politimæssige forhold.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Bevillingsnævnet. Vi gør opmærksom på, at der i Indre By er 3 folkeskoler og 8 privatskoler.

Side 10:
En bevilling kan betinges af, at virksomheden ikke drives med aggressiv udskænkning af stærke drikke eller iværksættelse af aggressiv og pågående markedsføring af stærke drikke, ligesom der ikke må foretages markedsføring og salg af spiritus på uddannelsesinstitutionerne.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår,  at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Bevillingsnævnet.

Side 11:
Der tilstræbes rimelig overensstemmelse mellem restaurationsplanen og kommuneplanen for Odense Kommune i placeringen af restaurationer i Odense Kommune. 

Med nogle undtagelser indebærer det, at der af sociale- og politimæssige årsager som udgangspunkt kun kan etableres egentlige spiserestaurationer i Odense Bymidte.

Alkoholbevillinger til nyetablerede restaurationsvirksomheder i Bymidten vil således, medmindre der foreligger særlige omstændigheder, blive betinget af, at virksomheden drives som spiserestauration. Såfremt der til spiserestaurationer er knyttet underholdning eller mulighed for dans, forudsættes det, at disse faciliteter er bestemt for de spisende gæster.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at en lignende tekst skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og at Bevillingsnævnet praktiserer samme tilgang til placering af og vilkår for restaurationer i Indre By Lokaludvalgs område.

Side 14:
Efter en konkret vurdering kan nævnet beslutte, at den udvidede åbningstid kun gælder nogle bestemte dage i ugen og evt. kun én enkelt ugedag, f.eks. natten mellem lørdag og søndag. Afgørelsen træffes altid efter en konkret vurdering af lokaleforholdene og ud fra bl.a. følgende kriterier:

  • Der gives ikke nattilladelser til kl. 04.00 eller kl. 05.00 til restaurationsvirksomheder beliggende i beboelsesejendomme eller til restaurationsvirksomheder i umiddelbar nærhed af beboelseskomplekser, hvor det skønnes at indebære gener for de omkringboende.
  • Der meddeles ikke nattilladelse til kl. 03.00 til restaurationsvirksomheder i umiddelbar nærhed af beboelse, hvis det skønnes at kunne indebære væsentlige gener for de omkringboende.
  • Indre By Lokaludvalg foreslår,  at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Bevillingsnævnet.

Side 15:
Desuden vil der med en tilladelse til udvidet åbningstid følge en opfordring fra bevillingsnævnet om, at indehaveren af alkoholbevillingen eller den daglige bestyrer 1-2 gange årligt medvirker i f.eks. interviews, evaluering, tryghedsvandringer og lignende i regi af det nedsatte Nattelivsforum.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår,  at en lignende tekst skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Københavns Kommune.

 

Restaurationsplan Aarhus Kommune, 2017

Side 6-7:
Bevillingsnævnet vil tage hensyn til byens udvikling ved vurderingen af, om der kan gives alkoholbevilling.

Bevillingsnævnet kan fx anlægge byplanlægningsmæssige betragtninger.

Bevillingsnævnet kan tage hensyn til koncentrationen af restaurationsvirksomheder. Fx om der som følge af en for stærk koncentration kan frygtes uforsvarlig drift eller andre ædrueligheds- eller ordensmæssige problemer.

Bevillingsnævnet kan desuden tage hensyn til, om en alkoholbevilling til nyoprettede restaurationsvirksomheder ligger nær skoler eller andre institutioner, der søges af unge.

Aarhus skal være en by med et levende byliv, men den skal også være en god by at bo i.

En god by for alle. Bevillingsnævnet tager derfor også hensyn til de mennesker, der bor i nærheden af restaurationen. Bevillingsnævnet ser ved sin vurdering således også på beboerforholdene og beboelsestætheden.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at en lignende tekst skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og at Bevillingsnævnet praktiserer denne tilgang til ansøgninger om bevillinger i Indre By Lokaludvalgs område.

Side 7:
Byrådet har forholdt sig til hvilken udvikling, byrådet ønsker i særlige dele af byen. Disse ønsker til udviklingen er nærmere beskrevet i bilaget ”Byrådets ønsker i forskellige bydele”.

Heraf fremgår, hvad Bevillingsnævnet særligt skal være opmærksom i en række områder i byen, og hvilke restaurationstyper, der som udgangspunkt kan gives bevilling til i disse bydele. Bilaget forholder sig ikke til alle dele af byen, men alene de dele, hvor der gælder nogle særlige hensyn. Beskrivelserne i bilaget er kun udgangspunkter, og det vil altid være en konkret vurdering, om der kan gives alkoholbevilling på en given adresse og til hvad.

Byrådet forholder sig ligeledes til byens udvikling i Kommuneplan 2017, hvorfor denne også tages i betragtning i forhold til tildeling af alkoholbevillinger.

Da Aarhus er en by i udvikling, vil både byen og områderne løbende ændre sig, og der vil blive vedtaget nye lokalplaner for nyudviklede områder. Beskrivelsen i bilag 1 revideres derfor, så ofte som der er behov for det af Aarhus Kommune og Østjyllands Politi.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at en lignende tekst skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og at teksten gengives i forslaget til kommuneplan, som Økonomiforvaltningen er ved at udarbejde.

Side 13:
Bevillingsnævnet kan kræve, at virksomheden fører en ansvarlig markedsføring over for børn og unge, uanset hvilket medie der anvendes, herunder at virksomheden ikke opfordrer til hurtig eller omfattende alkoholindtagelse.

I forlængelse heraf skal det understreges, at markedsføring rettet mod børn og unge under 18 år ikke må indeholde omtale af, billeder af eller henvisninger til rusmidler, herunder alkohol (markedsføringslovens § 8, stk. 3).

Bevillingsnævnet og politiet har stor opmærksomhed på dette område, og Østjyllands Politi fører nøje tilsyn med, at restaurationerne overholder regler og betingelser vedrørende unge og alkohol.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at en lignende tekst skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Bevillingsnævnet.

Side 13:
Aarhus Kommune skal have et restaurations- og natteliv, hvor både restauratører og gæster agerer ansvarligt og hensynsfuldt. Der kan eksempelvis henvises til restaurationslovens § 32, som pålægger restauratører, at medvirke til at undgå forstyrrelse af den offentlige orden.
Byrådet bakker derfor op om Restauratørnetværket, hvor restauratører, Østjyllands Politi og Aarhus Kommune arbejder sammen for at sikre et godt, sjovt og sikkert natteliv i Aarhus. Restauratørnetværk er for alle restauratører i kommunen. Restauratørnetværket arbejder blandt andet med ansvarlig udskænkning.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at en lignende tekst skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan.

Side 18:
Bevillingsnævnet kan, hvis det findes påkrævet af hensyn til den offentlige orden eller af ædruelighedsmæssige hensyn, beslutte, at en restauration skal holdes lukket fra et tidligere tidspunkt end restaurantens gældende åbningstid. En sådan beslutning vil som udgangspunkt være gældende indtil din alkoholbevilling udløber.
Ud fra de samme hensyn kan politiet med øjeblikkelig virkning begrænse en restaurants åbningstid i op til 30 dage, dog længst indtil Bevillingsnævnet har truffet afgørelse om åbningstiden.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår,  at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Bevillingsnævnet og Københavns Politi.


Restaurationsplan Aalborg Kommune, 2016

Side 4:
Det er formålet med udarbejdelsen af denne restaurationsplan, at den i overensstemmelse med lovbekendtgørelse nr. 135 af 18. januar 2010 om restaurations- og hotelvirksomhed m.v. (restaurationsloven), lokalplaner og miljø- og brandforskrifter skal:

a. skabe gode planmæssige rammer omkring restaurationsvirksomhederne til glæde for byens borgere og gæster,

b. fremme et varieret udbud af restaurationsvirksomheder,

c. sikre forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder og flugtvejsforhold – herunder fælles flugtveje/redningsveje i det fri – for bygninger og grundarealer, hvor mange mennesker samles,

d. sikre restaurationernes indpasning i det omkringliggende bymiljø, herunder bl.a. de visuelle, fysiske, støjmæssige og tekniske forhold (herunder ventilation),

e. mindske generne fra restaurationsvirksomhederne over for de omkringliggende beboelser og virksomheder,

f. søge at modvirke uregelmæssigheder og konkurrenceforvridning, så restauranterne konkurrerer på kvaliteten, betjeningen, produkterne og oplevelsen, og

g. koordinere samarbejdet mellem de forskellige kontrolmyndigheder til bekæmpelse af alkohol- og narkotikamisbrug, samt øvrige strafbare forhold i restaurationsmiljøet.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår,  at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan.

Side 9:
Der kan som udgangspunkt – bortset fra hoteldrift – ikke gives alkoholbevilling til restaurationsdrift i lokaler over 1. sal. Bevillingsnævnets praksis vil i denne forbindelse være i overensstemmelse med lokalplanen, der gælder for den pågældende ejendom.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår,  at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Bevillingsnævnet.

Side 20-21:
Der kræves ikke alkoholbevilling til afholdelse af sluttede private selskaber, ligesom der som udgangspunkt ikke er forbud mod servering af stærke drikke for unge under 18 år. Der må dog ikke i selskabslokaler, der normalt benyttes til diskotek eller lignende restaurationsvirksomhed med alkoholbevilling, serveres stærke drikke for personer under 18 år. Sluttede selskaber afholdes ofte inden for familiens rammer (dåb, konfirmation, bryllup, fødselsdage m.fl.) i private boliger, forsamlingshuse og selskabslokaler, hvor værten selv sørger for serveringen.

Der må ikke være offentlig adgang til sluttede selskaber, og der skal føres en effektiv kontrol med, at uvedkommende ikke deltager i det sluttede selskab. Det skal kunne oplyses, hvem der er arrangør, og hvem der er gæst, og der skal være en forbindelse mellem arrangøren og gæsterne, der vil være til stede i henhold til en invitation eller anden indkaldelse. Man kan ikke ved et offentligt arrangement ved lukketid lukke dørene og fortsætte som et sluttet selskab.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan for på den måde at komme natklubber o.l., der drives som sluttede private selskaber, til livs.

Side 29:
Før en virksomhed åbner, kan Bevillingsnævnet træffe afgørelse om, at virksomheden skal holdes lukket fra et tidligere tidspunkt end kl. 24.00, hvis det findes påkrævet af miljømæssige hensyn. Bevillingsnævnet kan også efter indstilling fra politiet træffe afgørelse om, at bestemte restaurationer og andre serveringssteder skal holdes lukket fra et tidligere tidspunkt end kl. 24.00, hvis dette findes påkrævet af hensyn til den offentlige orden eller af ædruelighedsmæssige hensyn. Politiet kan med øjeblikkelig virkning begrænse en restaurations åbningstid, såfremt det findes påkrævet af hensyn til den offentlige orden eller af ædruelighedsmæssige hensyn.

Hvis vilkår og betingelser for den udvidede åbningstid overtrædes, kan Bevillingsnævnet efter en skriftlig advarsel til bevillingshaveren inddrage tilladelsen til den udvidede åbningstid, hvorefter der skal holdes lukket fra kl. 24.00.

Hvis det ud fra konkrete samfundsmæssige, ædruelighedsmæssige og ordensmæssige hensyn findes nødvendigt, kan Bevillingsnævnet stille vilkår om, at restaurationen holdes lukket i en periode ud over den generelle lukketid, f.eks. i tidsrummet mellem kl. 05.00 og 08.00.

Ved ejerskifte i midtbyen – specielt Jomfru Ane Gade – skal den nye ejer selv søge om tilladelse til udvidet åbningstid, selvom den nuværende ejer har det.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at en lignende tekst skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Bevillingsnævnet og Københavns Politi.

 

Restaurationsplan for Esbjerg Kommune, 2015

Side 5-6:
Når der er set på de grundlæggende krav, skal Bevillingsnævnet lave en skønsmæssig vurdering af ansøgningen om alkoholbevilling. Her skal Bevillingsnævnet iagttage ordensmæssige, samfundsmæssige og ædruelighedsmæssige hensyn. De ovennævnte tre hensyn skal sikre:

  • At folk kan færdes fredeligt på gader og andre offentlige steder. 
  • At der ikke sker udvikling af vold og andre kriminelle forhold specielt i og omkring restaurationsvirksomheder.
  • At omkringliggende beboelse og virksomheder kan eksistere uden gener som følge af restaurationsvirksomhed i området.
  • At der ikke opstår uforsvarlig drift som følge af en for stærk koncentration af restaurationsvirksomheder i området.
  •  At der ikke som følge af restaurationsvirksomheden opstår ædruelighedsmæssige og dermed sammenhængende sociale og sundhedsmæssige problemer.
  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Bevillingsnævnet.

Side 6:
Nattelivet kan dog også have en bagside, ikke mindst for de øvrige forretninger og mennesker, som bor i områder med høj koncentration af restaurationer.

Bevillingsnævnet skal derfor sammenholde ønsket til restaurationens placering og forretningskoncept med de mere overordnede planer for byens udvikling og hensynet til de omkringliggende forretninger og boliger.

Byrådet vil sikre, at kommunal- og lokalplaners intentioner om udvikling af byområder i stigende grad inddrages i Bevillingsnævnets afvejning af de forskellige hensyn, herunder for at skabe større forudsigelighed for ansøgerne generelt. Byrådet har dermed forholdt sig til, hvor forskellige typer af restaurationer bør placeres.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at en lignende tekst skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Borgerrepræsentationen og Bevillingsnævnet.

Side 8:
Med henblik på at skabe bedre overensstemmelse mellem bevillingspolitikken og kommunens strategier i forhold til unge, som i høj grad bygger på Sundhedsstyrelsens anbefalinger, er det et krav, at unge under 16 år som udgangspunkt ikke må færdes på restaurationer, hvor udskænkning af alkohol er det bærende element. Efter kl. 24.00 gælder det samme for unge under 18 år.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan.

 

Side 9:
Administration af bevillingsområdet med et alkohol- og stofforebyggende sigte kan bidrage væsentligt til kommunernes sundheds- og alkoholforebyggende tiltag. Disse hensyn skal derfor indgå som naturlige elementer i Bevillingsnævnets vurdering af den konkrete bevillingsansøgning.

Erfaringer fra forskningsprojekter om alkohol i festmiljøet skal også indgå i Bevillingsnævnets vurdering af ansøgninger. Undersøgelser viser således, at der er en klar sammenhæng mellem fuldskab og aggressiv adfærd, og at begge dele stiger gradvist i løbet af natten – og at begge dele kan mindskes ved at begrænse tidsrummet for udskænkning.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Bevillingsnævnet.

Side 9:
Den normale åbningstid i Esbjerg Kommune, er fra kl. 05.00 til kl. 02.00 og kan på bestemte dage, primært torsdage, fredage og lørdage, og på visse betingelser udvides. Tilladelser til udvidet åbningstid bør som overvejende hovedregel af ordensmæssige, samfundsmæssige og ædruelighedsmæssige grunde blive fulgt af vilkår om lukning fra 05.00 til kl. 09.00 så der skabes ro i og omkring restaurationerne, ikke mindst af hensyn til de omkringboende mennesker og almindelige forretninger.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at en lignende tekst skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Bevillingsnævnet.

Side 10:
Der er et ønske om at få gæsterne tidligere i byen og dermed tidligere hjem. Byrådet ønsker at understøtte den allerede opstartede dialog herom, og udvide den til også at omfatte de andre kommuner og restauratører i Syd- og Sønderjyllands politikreds.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at en lignende tekst skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres..

 

Helsingør Kommune, Restaurationsplan 2012, ajourført maj 2016

Side 10-11:
Udvidet åbningstid gives normalt for 2 år ad gangen. Ved ansøgning om udvidet åbningstid til en restauration bruges reglerne som ved nyetablering af restaurationer. Ved ansøgning om fornyelse af udvidet åbningstid gives denne på uændrede vilkår hvis der ikke hidtil har været væsentlige miljø- eller ordensmæssige problemer.

Hvis der i den seneste 2 års periode har været berettigede klager over gener fra en eksisterende restauration, og klagepunkterne ikke er afhjulpet, vil der enten ikke blive givet tilladelse til fornyelse af den forlængede åbningstid, eller der vil blive meddelt særlige vilkår for driften.

Tilladelse til udvidet åbningstid er personlig og kan ikke umiddelbart forventes overført til ny bevillingshaver.

Ved overgang til ny bevillingshaver vil ansøgning om udvidet åbningstid til restaurationen i hvert enkelt tilfælde blive taget op til vurdering, og tilladelsen vil kunne betinges og begrænses som for nyetablerede restaurationer. Det betyder at der kan stilles krav om at der skal udføres støjdokumentation eller afgives en erklæring om støjdokumentation.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og praktiseres af Bevillingsnævnet.

 

Hjørring Kommune: Ansvarlig restaurationsdrift samt et trygt festmiljø og natteliv,  oktober 2017

Side 8:

Relation til Sundhedspolitikken
Hjørring Byråd har vedtaget en sundhedspolitik, der favner bredt mht. at skabe de bedst mulige betingelser for et sundere og bedre hverdagsliv. Ved anvendelse af begrænsninger og vilkår mv. vil vi arbejde for at skabe en sundere alkoholkultur og udskyde alkoholdebuten blandt de unge. Derfor vil vi have stort fokus på at sikre ansvarlig udskænkning i restaurationslivet mv.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at ovenstående skrives ind i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og at Københavns Kommune beslutter at arbejde for at skabe en sundere alkoholkultur og udskyde alkoholdebuten blandt de unge.

 

Assens Kommune: Restaurationsplan - en vejledning om alkoholbevilling m.m., september 2014

Side 10:
Bevillingsnævnet består af Assens Kommunes økonomiudvalg samt lederen af lokalpolitiet i Assens.

  • Indre By Lokaludvalg foreslår, at Bevillingsnævnet i Københavns Kommune forankres  på et højt politisk niveau på samme måde som i Assens Kommune ved at Bevillingsnævnet består af Økonomiudvalget eller Kultur- og Fritidsudvalget. Desuden foreslår vi, at politiet repræsenteres af politidirektøren for at understrege, at bevillingsopgaven er en højt prioriteret opgave i Københavns Politi

 

Endelig foreslår lokaludvalget, at navnet på restaurationen, der har søgt bevilling, skal fremgå af referaterne af Bevillingsnævnets møder, sådan som det gør i referaterne af Odense Bevillingsnævns møder:
https://www.odense.dk/politik/dagsordner-og-referater/bevillingsnaevnet/referater-2018.

 

Efter at have læst andre kommuners restaurationsplaner anbefaler vi, at Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Københavns Politi udarbejder en bevillingsstrategi til beslutning i Borgerrepræsentationen, som kobler 
    - politiets erfaring med nattelivet i Indre By
    - kommuneplanen
    - lokalplaner
    - kommunens sundhedspolitik
    - kommunens alkoholpolitik
med Bevillingsnævnets virke.

 

Vi planlægger at holde et offentligt møde om Restaurationsloven i marts eller april 2019. Vi har kontakt til en juridisk ekspert på området, som vil holde et oplæg og besvare borgernes spørgsmål om administrationen af Restaurationsloven i Københavns Kommune. I er velkomne til at deltage.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

 

Økonomi

Det foreslås at afsætte 25.000 kr. til et offentligt møde om Restaurationsloven. Der vil være udgifter til annoncering, lokaleleje, forplejning og honorar. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt henvendelsen, der fremgår af løsningsafsnittet, sender sekretariatet den til Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Bevillingsnævnet og direktøren for Københavns Politi.

Lokaludvalget holder et offentligt møde i marts eller april 2019 om Restaurationsloven.

Lokaludvalget skal i mødet den 14. marts 2019 drøfte udeserveringer på baggrund af meldinger fra borgerne om problemer med udeserveringer.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede "Afrapportering af Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og Handleplan for nedbringelse af gener fra nattelivet, december 2018" og det foreslåede brev om næste skridt hen i mod balance i nattelivet.  Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Der er affald på private fortov til ud på eftermiddagen efter en nattelivsnat.
    • Kommunen spider penge på rengøring efter nattelivet.  Det er dårlig planlægning.
    • Hvis der ligger affald på offentligt areal, kan man gøre kommunen opmærksom på det via giv et praj-ordningen.
    • Mange restauratører svarer ikke på partshøring om afgørelser i Bevillingsnævnet. Har det en konsekvens for dem?
    • Det, restauratørerne skriver i partshøringerne, er i mange tilfælde røverhistorier.
    • I Københavns Kommune er det almindeligt med restaurationer på 1. sal og derover.
    • Budskabet i brevet drukner. Konklusionen bør fremhæves:
      • at lokaludvalget mener, at der skal gives natbevillinger for max. 2 år ad gangen.
      • at lokaludvalget mener, at Bevillingsnævnet i sine afgørelser om at give natbevillinger skal begrunde, hvorfor det mener, at bevillingerne ikke vil medføre gener for de omkringboende.
      • at lokaludvalget mener, at Bevillingsnævnet skal godtgøre, at berettigede klager er imødekommet.
    • At man kan klage til støjvagten og få svar, sådan som det fremgår af afrapporteringen, er ikke det, man oplever i virkeligheden.
    • Borgerne skal blive ved med at klage, så problemerne synliggøres. Bevillingsnævnet lægger vægt på klager.
    • Man kan klage til politiet, men egentlig burde de være til stede i nattelivsområderne.
    • I Vestergade kan man gøre, som man vil, for ingen klager, eller også er man ikke en berettiget klager, fordi man ikke bor i gaden, hvad ingen gør.
    • Den korte tid, som Bevillingsnævnet bruger på de mange bevillingssager i hvert møde, vidner om useriøst arbejde.
    • Man burde indføre en frivillig smiley-ordning, så borgerne kan se, i hvilken grad restauratørerne lever op til vilkårene i deres bevillinger.
    • I London er vilkårene for udeservering slået op ved udeserveringen.

  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Bevillingsnævnet bemærkninger om "Afrapportering af Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan og Handleplan for nedbringelse af gener fra nattelivet, december 2018" på baggrund af ovenstående bemærkninger.

  3. Lokaludvalget afsatte en ramme på 25.000 kr. til et offentligt møde i marts eller april 2019, hvor en juridisk ekspert orienterer om muligheder og begrænsninger i Restaurationsloven.

  4. Lokaludvalget udpegede Restaurations-, Nattelivs- og Eventgruppen til at planlægge og gennemføre det offentlige møde om Restaurationsloven i samarbejde med sekretariatet.

  5. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende brevet om næste skridt hen i mod balance i nattelivet, der fremgår af løsningsafsnittet, til Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Bevillingsnævnet og direktøren for Københavns Politi, idet ovennævnte bemærkninger fra lokaludvalget føjes ind i brevet.
Til top