Mødedato: 30.10.2013, kl. 18:30
Mødested: Hal C, Arsenalvej 6

Papirøen – et økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtigt byrum

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et nyt kommissorium for Arbejdsgruppen om Papirøen samt afsætte midler til en pjece om arbejdsgruppens planer for øen.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter og beslutter kommissoriet for arbejdsgruppen om Papirøen som beskrevet i løsningsafsnittet, således at kommissoriet for arbejdsgruppen er de rammer, midler og mål, som arbejdsgruppen foreslår, med de præciseringer, der fremgår af formandens bemærkninger til forslaget. 
  2. at Christianshavns Lokaludvalg afsætter 7.500 kr. af 2013-puljemidlerne til udarbejdelse af en mindre pjece med skitser og beskrivelse af den samlede plan for Papirøen, som arbejdsgruppen foreslår. I en anden sag på dagsordenen for lokaludvalgsmødet den 30. oktober 2013 om ændringer i lokaludvalgets budget er foreslået, hvordan pjecen kan finansieres.

Problemstilling

Christianshavns Lokaludvalg nedsatte den 30. maj 2012 en arbejdsgruppe om Papirøen. Arbejdsgruppen fik i kommissorium at udarbejde en samlet plan for øen via inddragelse af bl.a. borgere, grundejere, kommunen, professionelle og kreative aktører, investorer og fonde.
Arbejdsgruppen har koncentreret sig om samarbejdet med christianshavnerne, ejeren By og Havn samt den nuværende hovedlejer Klaus Kastbjerg fra januar 2013. Arbejdsgruppen mener at være nået til en fase i arbejdet, der kræver en vedtagelse i lokaludvalget for at kunne arbejde videre med realisering af lokaludvalgets ønsker.

Løsning

Arbejdsgruppen om Papirøen foreslår, at arbejdsgruppen fortsætter sit arbejde om Papirøen på grundlag af lokalsamfundets – og lokaludvalgets - ønsker for permanente aktiviteter i fremtiden på øen.

Arbejdsgruppen vil primært fokusere på: 

  • Samarbejde med Københavns Kommune om eventuelle ændringer i kommuneplan 2015 og lokalplan 331 i overensstemmelse med lokaludvalgets ønsker. 
  • Samarbejde med forslagsstillerne bag de konkrete forslag om funktionerne på Papirøen med inddragelse af Københavns Kommune, Staten, private investorer, fonde m.fl. i overensstemmelse med lokaludvalgets forslag til de permanente aktiviteter. 
  • Lokaludvalget og arbejdsgruppen har brug for en mindre pjece med skitser og beskrivelse af den samlede plan. Arbejdsgruppen ansøger derfor om et samlet beløb på 7.500 kr. til formålet.
Arbejdsgruppen foreslår at Papirøen indrettes med:
  1. ”Folkebad” Helårshavnebad – Bæredygtigt byggeri med energivenligt opvarmet havvand.
    Forslaget er fremlagt på borgermøde den 5. december 2012 som det folkelige modspil til de elitære kulturinstitutioner Skuespilhuset og Operaen ved havnefronten.
    Den fysiske udformning af havnebadet foreslås som et signaturbyggeri, der tiltrækker international opmærksomhed i højere grad end Skuespilhuset og Operaen. Projektet har som målsætning at være socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt ved:
    - at give plads og oplevelser til mange forskellige københavnere og turister samt bidrage til møder og nye fælleskaber
    - at vise nye energiløsninger ved etablering, udformning og drift
    - at skabe et projekt, der kan drives med lave driftsmidler

    Folkebadet foreslås brugerstyret med høj grad af selvforvaltning og suppleret med basar og madboder som f.eks. Basar Vest i Århus og torvehallen i Brick Lane i øst-London. Aktiviteten i signaturbyggeriet er primært rettet mod lokalbefolkningen i Hovedstadsområdet.
  2. Historisk videns- og oplevelsescenter om Danmark som kolonimagt og Imperium.
    Kolonicentret kan få international bevågenhed. Forslaget er kommet via Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalgs idékonkurrence i sommeren 2013 om havnen.
    Ønsket med kolonicentret er at sætte fokus på samfundsudviklingen gennem en alsidig fremstilling af den vestlige verdens kolonihistorie. Centret vil give de besøgende mulighed for med mange forskellige sanser at opleve, hvordan Christianshavns og Indre Bys arbejdspladser og rigdomme blev skabt via kolonier og ”trekanthandlen” bl.a. med slaver i godt 300 år.

    Købmandsgårde og palæer på Christianshavn og i Indre By blev bygget i denne periode og ”trekanthandlen” skabte mange arbejdspladser til byens borgere i bl.a. sukkerfabrikker, ved søfart og skibsbyggeri samt i den flåde, der beskyttede handlen. Forbilledet for Kolonicentret er bl.a. Apartheid museet i Johannesburg med dets fokus på de sansemæssige oplevelser ved apartheid. Gennem aktiviteterne vil Kolonicentret på Papirøen tilstræbe at vise vejen til et mere bæredygtigt samfund. Kolonicentret vil med den rette arkitektur og indhold kunne skabe international opmærksomhed, da temaet ikke alene er dansk historie men også Europas og koloniernes historie.
    Sammen med Folkebadet og basaren vil centret fremstå som det folkelige og folkeoplysende modstykke til Skuespilhuset og Operaen ved Havnefronten. 
  3. Almene boliger med flere seniorboliger.
    Vi mangler boliger til ”almindelige mennesker” i Københavns Kommune og især her i den indre del af København. Dels på grund af priserne; f.eks. er priserne i det seneste boligbyggeri på Krøyers Plads på Christianshavn ejerlejligheder til mellem 5 og 17 millioner kroner. Dels fordi boligmassen meget langt fra er ældrevenlig og derfor tvinger flere til at flytte af helbredsmæssige årsager.
    Københavns Kommune har som målsætning, at 20 % af samtlige boliger i Kommunen fortsat skal være almene boliger til rimelige priser. I periode 2000 til 2012 har kun 11 % af de færdigmeldte boliger været almene. Den samlede procent af almene boliger er således for nedadgående. Kommunen har vedtaget at skabe bedre rammer for alment boligbyggeri i byen i de kommende år, men segregeringen fortsætter med planerne om nye almene boliger i byens udkant og ikke centralt i byen. Alment boligbyggeri med seniorboliger på Papirøen kan medvirke til at bydeles seniorer får mulighed for at blive boende i bydelen samt at Københavns Kommunes overordnede målsætning om flere almene boliger kan fastholdes også her i centrum af København.
De foreslåede aktiviteter supplerer hinanden i perspektivet om en økonomisk, social og miljømæssig bæredygtig udvikling. Papirøen har potentiale til at skabe international opmærksomhed og styrke Københavns brand.

Arbejdsgruppens arbejdsproces:
Lokaludvalgets arbejdsgruppe om Papirøen har eksisteret fra maj 2012 og har i de godt 1½ år bestået af seks medlemmer - alle medlemmer af Lokaludvalget.

Tidsperspektivet for arbejdet blev i maj 2012 anset som givet, idet Papirøen var udlejet til uopsigelige lejere indtil udgangen af 2017. Den største lejer med ca. 90% af arealet – Pressens Fællesindkøb – opsagde imidlertid uventet sit lejemål med fraflytning fra 1. januar 2013.

Arbejdsgruppen har gennemført en række aktiviteter:
  • Indsamling af oplysninger om de faktiske forhold – ejerskab – rammer (Kommuneplan og Lokalplan) – lejemål – tidligere planer mm.
  • Borgerdialog om ønsker for øen via borgermøde i december 2012 samt indsamling af øvrige forslag via internet
  • Samarbejde med RUC om gennemførsel af tre bachelor-og kandidatopgaver om Papirøens fremtid
  • Samarbejde med organisationen ”Giv Rum Nu” om ansøgning til et værksted på Papirøen for borgerdialog om fysiske planlægning og ideer om byen
  • Samarbejde med By og Havn samt hovedlejeren fra 1.1.2013 Klaus Kastbjerg om den midlertidige brug af Papirøen til udgangen af 2017 samt indledende samarbejde med de nye midlertidige dellejere fra 2013
  • Samarbejde med to arkitektgrupper om forslag til ny indretning af de eksisterende bygninger på Papirøen i den midlertidige periode frem til 2018


Borgernes rolle og ønsker
Da arbejdsgruppen i det tidlige efterår 2012 begyndte at arbejde med Papirøen og snart derefter blev bekendt med, at Pressens Fællesindkøb havde opsagt lejemålet til udgangen af 2012 udtalte borgmestrene Frank Jensen og Ayfer Baykal om borgerinddragelse i planprocessen:
”Økonomiforvaltningen vil tage kontakt til By & Havn for at drøfte de fremtidige planer for Papirøen, herunder en bred inddragelse af offentligheden” (brev af 14.9.2012 til Morten Kabel, BR)

Lokaludvalget afholdt borgermøde om øens fremtid den 5. december 2012 og arbejdsgruppen fik igangsat tre undersøgelser foretaget af RUC studerende i februar 2013 alle afsluttet med omfattende analyser i juni 2013. (Der er udarbejdet et sammendrag af de tre undersøgelser af arbejdsgruppen – de to af opgaverne har primært fokus på de overordnede myndigheders og Lokaludvalgets arbejdsprocesser og roller – mens den sidste opgave har fokus på borgernes ønsker)

På baggrund af udsagn fra mere end 350 borgere på Christianshavn og i Indre By ved borgermøder og i RUC-undersøgelserne kan der opridses nogle hovedtendenser (mere end 10 % af svarene):

Det ønsker borgerne:
- Rekreative områder inkl. havnebad
- Spisesteder og småhandlende
- Billige boliger


Det ønsker borgerne ikke:
- Kontorbyggeri
- Hoteller
- Parkeringspladser
- Ejerboliger

Borgerne er delt i to lige store grupper for og imod signaturbyggeri af international karakter på Papirøen.

Arbejdsgruppens medlemmer pr. 1.10.2013
Ulla Bo Skovvart, Jette Arendrup, Gunnar Bloch-Pedersen og Erling Ekegren


Formandens bemærkninger til arbejdsgruppens forslag
Formanden støtter arbejdsgruppens forslag om at arbejde videre inden for ovennævnte rammer, dog sådan
  •  at lokaludvalget bibeholder kompetencen til at beslutte officielle henvendelser til samarbejdsparter, fx. kommunen, By & Havn og ejeren af Papirøen. Dvs. at arbejdsgruppen skal omkring lokaludvalget, når der tages nye initiativer til samarbejder. Den løbende kontakt og samarbejde er uddelegeret til arbejdsgruppen, når det fremgår af sådanne henvendelser fra lokaludvalget til samarbejdsparter. 
  • at arbejdsgruppen i lokaludvalgsmødet den 30. oktober 2013 uddyber, hvordan pjecen, der ønskes udarbejdet, skal anvendes. Hvem er eksempelvis målgruppen? Pjecen skal udarbejdes i henhold til retningslinjerne i Københavns Kommune designmanual.
  • at lokaludvalget bibeholder kompetencen til at beslutte borgerdialog. Dvs. at arbejdsgruppen skal omkring lokaludvalget, når der tages initiativ til borgerdialog.
  • at arbejdsgruppen jævnligt orienterer lokaludvalget om fremdriften i arbejdet.

Økonomi

Arbejdsgruppen om Papirøen beder om 7.500 kr. til en mindre pjece med skitser og beskrivelse af den samlede plan for Papirøen, som arbejdsgruppen foreslår. I en anden sag på dagsordenen om lokaludvalgets budget er foreslået, hvordan pjecen kan finansieres, hvis midlerne skal anvendes i 2013.
BILAG FRA ARBEJDSGRUPPEN
1. Fire plancher om borgernes ønsker
2. Boligbarometer 2013 fra Københavns Kommune
3. Pjece: Folkebad på Papirøen
4. Pjece: Danmark som kolonimagt og imperium

Beslutning

Erling Ekegren var inhabil og deltog ikke ved lokaludvalgets stillingtagen til denne sag.

  1. Til kommissoriet for arbejdsgruppen om Papirøen:
    Jane Lytthans stillede forslag om, at det i kommissoriet skal indgå, at arbejdsgruppen arbejder for, at Papirøen (Christiansholm) bliver bilfri.

    Jette Philipsen stillede forslag om, at det i kommissoriet skal indgå, at arbejdsgruppen arbejder for almene boliger på Papirøen (Christiansholm).

    Lotte Barfod stillede forslag om, at det i kommissoriet skal indgå, at arbejdsgruppen arbejder for, at der kommer kollektiv trafik til øen i form af vandbusser.

    Kirsten V. Andersen stillede forslag om, at det i kommissoriet skal indgå, at arbejdsgruppen arbejder for ungdomsboliger og seniorboliger på Papirøen (Christiansholm).

    Lokaludvalget stemte om forslaget fra Jane Lytthans om, at det i kommissoriet skal indgå, at arbejdsgruppen arbejder for, at Papirøen (Christiansholm) bliver bilfri.
    For stemte 9 lokaludvalgsmedlemmer
    Imod stemte 6 lokaludvalgsmedlemmer.
    2 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.

    Dermed havde lokaludvalget tiltådt forslaget om, at det i kommissoriet skal indgå, at arbejdsgruppen arbejder for, at Papirøen (Christiansholm) bliver bilfri.

    Lokaludvalget tiltrådte de øvrige forslag.

    Lokaludvalget godkendte kommisoriet, der fremgår af løsningafsnittet, med bemærkningerne fra formanden og med de ovennævnte tiltrådte forslag.
  2. Lokaludvalget besluttede at afsætte 7.500 kr. af 2013-puljemidlerne til udarbejdelse af en mindre pjece med skitser og beskrivelse af lokaludvalgets samlede plan for Papirøen, jf. det godkendte kommissorium.
Til top