Mødedato: 26.06.2019, kl. 18:30
Mødested: Mødelokalet på 1. sal i Hal C, Arsenalvej 6

Drøftelse af trafikplan for Christianshavn

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte et forslag om en trafikplan for Christianshavn.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg drøfter et forslag om en trafikplan for Christianshavn, jf. afsnittet "Problemstilling" og jf. bilaget.

Problemstilling

Trafikplan

Arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn har flere gange drøftet et forslag fra medlem af arbejdsgruppen Svend Aage Schiermacher, der også er suppleant i lokaludvalget, om en trafikplan for Christianshavn - senest i arbejdsgruppens møde den 18. juni 2019. Arbejdsgruppen har aftalt møde med Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på at få forvaltningens vurdering af planen.

Forslaget tager udgangspunkt i Svend Aage Schiermachers kommentarer til lokalplanforslaget for Kuglegården og Basecamp:

"Det er lidt af en uskik, at man ikke i forbindelse med store nybebyggelser og ombygninger tager stilling til trafikforholdene i området, og får udarbejdet en påkrævet ny trafikplan.

Selv i forbindelse med lokalplanen for Parpirøen, der forventes at ville generere megen trafik var der ikke en sådan plan. Jeg var forslagsstiller til, at Trangravsvejen skulle rettes ud og derfor føres ind over Kuglegårdens grund, og tilsluttes på en hensigtsmæssig måde til hovedforbindelsen Daneskjold-Samsøes Alle. Forslaget blev imødekommet, men der blev ikke samtidigt skitseret en overordnet samlet trafikplan for området.

Det er der anledning til nu, hvor der skal tages stilling til denne store lokalplan for Kuglegården, og jeg fremlægger derfor vedlagte forslag til afviklingen af trafikken i et større området, nu hvor vi har sagt farvel til Busslusen, og hvor der nu tegner sig til en stor bydannelse på den kommende Lynetteholm, der indebærer en højklasset Omfangsvej øst om København.

På tegningen er vist de nye foranstaltninger, vi skal påbegynde nu og følge op på i de næste årtier:

  1. Prinsessegade fra Torvegade og ud til den tidligere Bussluse gøres ensrettet for motordreven trafik, medens den bliver dobbeltrettet for de bløde trafikanter.

  2. Fra Busslusen og frem til og med Kongebrosvej fortsætter Alleen med at være ensrettet for motorkøretøjer. Herved kan det eksisterende vejareal omprofileres, således at der kan etableres brede cyklestier med kantsten og nødvendige busholdepladser i den sydlige vejkant, uden at udvide eller berører den smukke beplantning. Bump er også overflødige, og der fastholdes en maks.-hastighed på 40 km/t. Ved de smalle broer over Trangaven, Frederiksholmsbroen og Kongebroen kan en ensporet kørebane føres over sammen med brede cyklestier og fodgængerstier, uden at man skal udskifte eller ombygge broerne.

  3. Fra Kongebroen føres vejen videre ind over et hjørne af Nyholm, nu da militæret har trukket sig ud af Nyholm, og de ønsker at byudvikle området. Vejen fortsætter som en ensporet kørebane med en fælles cykle- og  gangsti på sydsiden. Vejen følger næsten vandkanten i Stadsgraven og tilsluttes Refshalevej i en rundkørsel.

  4. Fra rundkørslen fortsætter vejen i den eksisterende vejføring, der er tosporet med cykle- og gangsti i begge retninger frem over Refshaleøen og forberedes for tilslutning til den kommende Omfartsvej øst om København. Her bliver forsættelsesmulighed mod syd til Lufthavnen, Øresundsforbindelsen og afgrening af Amagermotorvejen til Køgebugtmotorvejen. Mod nord kan man komme til Nordhavnen, Lyngbyvejen og Helsingørmotorvejen.

  5. Kløvermarksvejen og fortsættelsen af Forlandsvejen er allerede i god stand med to-sporet kørebane og separate cykle- og fodgængerstier. Den må løbende forbedres og vedligeholdes således, at den også fremover kan bære den store trafikbelastning, der kommer, når den skal tjene som eneste indfaldsvej til Nordamager og Christianshavn.

  6. Mellem Forlandet/Magretheholmsbebyggelsen og Kongebroen etableres en fælles miljøprioriteret sti for cyklister og fodgængere, og bliver  hermed en trafiksikker forbindelse til Holmen.

  7. Endelig nedlægges den nuværende farlige kørevej langs bastionen, og herefter retableres bastionen til en stand, som den historisk har haft.

Fordele og evt. ulemper ved forslaget:

Ad 1. Prinsessegade kan som ensrettet ensporet vej gøres meget mere sikker for alle, herunder de mange børn og skolesøgende, der i dag og fremover færdes i området.

Ad 2.   Passage og sikkerheden på broerne bliver meget mere sikre når vejen er ensrettet og der er plads til de bløde trafikanter. Med nedsættelse af antallet af motorkørende bliver støjproblemerne også væsentligt forbedret, og det bliver unødvendigt med bump på kørebanen. Det er selvfølgelig ikke en Bussluse, men dog en halv af slagsen. Enkelte får måske en lidt længere kørsel i motorkøretøjer, men dog ikke en så lang tur, som når man har en sluse.

Ad. 3 Vejforløbet ind over hjørnet af Nyholm, giver et meget mere strømlinet og sikret forløb end den nuværende meget snørklede vej. Med nedlæggelse af vejforløbet, omtalt under pkt, 7, kan man få genskabt, den gamle bastion og få en miljøprioriteret sti, som er en genvej og en sikker forbindelse. Med genskabelse af den omtalte Bastion, kan det nok også forsvares, at lægge en ensporet kørebane og en smuk fællessti langs kanten af den næste bastion. Tilslutningen til Forlandsvej med en rundkørsel gør denne tilslutning tidssvarende.

Ad. 4   Fortsættelsen mod nordøst af den eksisterende vej, der er plads til at  udbygge forsvarligt, er vist en kærkommen løsning for alle. Her kan vist ikke angives ulemper.

Ad. 5  At den nuværende Kløvermarksvej udbygges til den noget større trafik, skaber vist ingen trafikale eller miljømæssige ulemper. Vejen bliver fremover hovedindfaldsvejen til og fra det indre København, Christianshavn og Nordamager, og det samme for den udkørende trafik. Noget af den udkørende trafik kan dog forventes at ske ad Prinsessegade og videre ud, men vil forhåbentlig kun være fordelagtig for lokaltrafikken, der har brug for af- og pålæsning i nærområdet og besøgende til Papirøen og Operaen.

Ad. 6   Den miljøprioriterede sti vil være en smuk oplevelse at bevæge sig ad, og må kunne gennemføres som foreslået, ligesom den miljøprioriterede sti gennem Christiania, som jeg også var medvirkende til at gennemføre, kunne realiseres med lidt medvirken fra alle sider.

Ad 7   Nedlæggelse af denne stump trafikfarlige vej kan ingen begræde, og stien omtalt under pkt. 7 vil også blive forbundet med den allerede planlagte renoverede Refshalevej, som den nyopførte  restaurant Noma ligger ud til.

Jeg håber at visionen vil vinde gehør i alle de kredse, der jo er involverede i en sådan fremadrettet trafikplan."

Mobilitet i København

På vegne af lokaludvalget deltog Asbjørn Kaasgaard og Jens Eskildsen den 4. februar 2019 i et dialogmøde med Teknik- og Miljøforvaltningen om mobilitet i København. Et referat af mødet ses i bilaget. I referatet omtales kommunens cykelredegørelse. Cykelredegørelsen var i Teknik- og Miljøudvalget den 27. maj 2019. Redegørelsen samt indstillingen og Teknik- og Miljøudvalgets beslutning ses i bilaget.

Løsning

I lokaludvalgets møde den 26. juni 2019 orienterer arbejdsgruppen om gruppens drøftelse den 18. juni 2019 af forslaget om en trafikplan.

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter forslaget med henblik på at give arbejdsgruppen input til det videre arbejde.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Arbejdsgruppen har aftalt møde med Teknik- og Miljøforvaltningen den 15. august 2019 med henblik på at få kvalificeret forslaget. Lokaludvalget får en orientering om udfaldet af mødet den 28. august 2019.

Beslutning

Lokaludvalget drøftede et forslag om en trafikplan for Christianshavn, jf. afsnittet "Problemstilling" og jf. bilaget. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen som input til det videre arbejde i arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn med en trafikplan for Christianshavn:

  • Problemet med trafikken har været uløst i mange år. Dette forslag er visionært.
  • Inddrag Raffinaderivej i trafikforslaget. Cykelstien langs Raffinaderivej bør føres helt igennem.
  • Forslaget om at fjerne spærringen i Langebrogade skal ikke med i trafikplanen.
  • Forslaget om små el-taxaer på cykelstier skal ikke med i trafikplanen.
  • I mødet den 15. august 2019 med Teknik- og Miljøforvaltningen skal arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn også drøfte andre trafikløsninger end denne trafikplan, bl.a. mobilitet.
  • Hvis trafikmængden mindskes og hastigheden sættes ned vil trafikken støje mindre, da det i hovedsagen er dækstøj, der generer.
  • I mødet den 15. august 2019 med Teknik- og Miljøforvaltningen skal arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havn også drøfte trafikken på Torvegade og muligheden for at skabe et torv fra facade til facade.
  • Trafikplanen og lokaludvalgets drøftelse lægger op til, at en østlig ringvej er nødvendig.
  • Det er muligt at anlægge en cykelsti i Danneskiold-Samsøes Allé. Det bør med i trafikplanen.
  • Trafikken på Kløvermarksvej er vokset de seneste år. Hvis trafikplanen bliver til noget, vil det give endnu pres på Kløvermarksvej.
  • Kødannelserne på fx Prinsessegade gør, at støjen fra trafikken reduceres.
  • Trafikplanen tager ikke højde for, at bilisterne kan køre fra Prinsessegade ad Bodenhoffs Plads og Overgaden oven Vandet til Torvegade og dermed undgå omvejen ad Forlandet. For at hindre trafik denne vej, kan man lukke Bodenhoffs Plads ved Prinsessegade.
  • Hvis Prinsessegade og Danneskiold-Samsøes Allé ensrettes, vil det give højere fart i de to gader, medmindre der gøres noget.
  • Torvegade bør ensrettes. Torvenetværket har en tegning på, hvordan det kan gøres.
  • Indkørsel forbudt-skiltet i Brobergsgade ved Prinsessegade respekteres ikke.
  • Trafikken i kanalgaderne skal inddrages i trafikplanen.
  • Forslaget om en rundkørsel ved Værftsbroen/Trangravsvej er vigtig.
  • Trafikplanen bør være en helhedsplan for hele Christianshavn. Man bør opdele Christianshavn i områder og ensrette gaderne inden i disse områder.
  • Man kan ensrette Kløvermarksvej, så trafikken på og omkring Christianshavn afvikles i en cirkel.
  • Samkørsel kan reducere trafikmængden.
  • Prinsessegade kan ensrettes et stykke væk fra Torvegade.
  • Torvegade bør ikke ensrettes, før en østlig ringvej er taget i brug.
  • Trafikplanen tager ikke hensyn til den offentlige trafik i Prinsessegade og Danneskiold-Samsøes Allé. Man kunne lægge en letbane i de to gader. Eller man kunne indføre små el-busser, såkaldte vinkebusser.
  • Problemet med taxaer, der parkerer ulovligt i Prinsessegade, kan løses ved at ensrette gaden.
Til top