Mødedato: 25.08.2022, kl. 18:30
Mødested: EnergiCenter Voldparken, lokale 204 (foreningslokalet på 2. sal)

Oplæg og dialog om tryghedsundersøgelse 2022

Se alle bilag

Tidligere beslutninger

30. juni 2022: Lokaludvalget tog tryghedsundersøgelsen til efterretning. Læs mere her: Tryghedsundersøgelse 2022 | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Indstilling

Formanden indstiller,

1. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg har dialog med projektleder Sarah Brandt Zak fra Sikker By om tryghedsundersøgelsen.

2. at Brønshøj-Husum Lokaludvalg tager oplæg om tryghedsundersøgelsen 2022 til efterretning

 

Problemstilling

Københavns Kommune har gennemført en ny tryghedsundersøgelse i København.

Tryghedsundersøgelsen kan læses her: Tryghedsundersøgelsen | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Tryghedsundersøgelsen 2022 viser, at utrygheden i København generelt er på niveau med sidste år (9 %), mens utrygheden i aften- og nattetimerne er steget ganske lidt fra 16 til 17 %. Udviklingerne er dog ikke statistisk signifikante.

Undersøgelsen viser også, at utrygheden er ulige fordelt imellem bydelene. Dette gælder både i nabolaget generelt og i aften- og nattetimerne. Antallet af anmeldelser af borgervendt kriminalitet er igen i år faldet og er på det lavest målte niveau (34,5 anmeldelser pr. 1000 indbygger). Igen i år kan faldet formentlig til en vis grad tilskrives Covid-19 og de medfølgende restriktioner.

Undersøgelsen viser desuden udviklingerne i de enkelte bydele samt i de tre tryghedspartnerskabsområder, herunder Tingbjerg-Husum Tryghedspartnerskabsområde. Den viser også hvor og ved hvilke begivenheder, borgerne er utrygge, samt hvilke gener og kriminalitetstyper borgerne bekymrer sig om og hvad de svarer, at de har været udsat for.

 

Tryghed i Brønshøj-Husum

Tryghedsundersøgelsen sætter fokus på Brønshøj-Husum på side 46-52. For Brønshøj-Husum er der sket en stigning ift. den oplevede utryghed – både i dag og aften - og nattetimerne. De hændelser, der har påvirket flest i Brønshøj-Husum er: kriminelle hændelser generelt (23 %), bandekonflikt/skyderier (22 %), personlige oplevelser (17 %) og hændelser i lokalområdet (14 %). Samtidig ses et fald i antal anmeldte tilfælde af borgervendt kriminalitet. 

 

Kvalitativ undersøgelse

I år suppleres tryghedsundersøgelsen af en kvalitativ undersøgelse. 

Undersøgelsen bidrager med nuancerede perspektiver på københavnernes oplevede tryghed. Via en app har 62 københavnere i løbet af 14 dage givet et indblik i, hvad der bidrager til at skabe tryghed og utryghed for dem i udvalgte områder: 1) Byens festzoner i Indre By, Vesterbro og Indre Nørrebro, 2) Områdefornyelsen Skjolds Plads og 3) Områdefornyelsen Bispebjerg Bakke. Desuden har to af kommunens tryghedspartnerskaber – Amager Partnerskab og Tingbjerg-Husum Partnerskab – ønsket at gennemføre to supplerende undersøgelser, og de fremgår derfor også i den samlede rapport.

 

Tidligere tryghedsundersøgelser og Tingbjerg-Husum Tryghedspartnerskab

Læs tidligere tryghedsundersøgelser her: Tryghedsundersøgelsen | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Læs mere om Tingbjerg-Husum Tryghedspartnerskab her: Tryghedspartnerskaber | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Sekretariatet er repræsenteret i Tingbjerg-Husum Tryghedspartnerskab, der består af repræsentanter fra Københavns Kommunes syv forvaltninger, herunder SSP København: Økonomiforvaltningen, Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavns Politi, Boligselskabet FSB, Boligselskabet SAB/KAB og Boligforeningen AAB.

Løsning

Lokaludvalget har dialog med projektleder Sarah Brandt Zak fra Sikker By om tryghedsundersøgelsen.

 

Videre proces

I lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse, udsendt i sommer 2022 i forbindelse med opstart af bydelsplan, svarer 31 procent af deltagerne (svarende til 348 deltagere), at 'tryghed og kriminalitetsforebyggelse' er en af de tre vigtigste emner, at lokaludvalget skal prioritere i bydelsplanen. Lokaludvalget kan på baggrund af Tryghedsundersøgelsen og borgerpanelundersøgelsen prioritere at arbejde med tryghedsfremme i bydelsplanen.

Beslutning

ad 1) Lokaludvalget havde dialog med projektleder Sarah Brandt Zak og fuldmægtig Camilla Christensen fra Sikker By om tryghedsundersøgelsen.

Sikker By orienterede om resultaterne af tryghedsundersøgelsen i Brønshøj-Husum, herunder at Brønshøj-Husum kendetegnes ved:

- store, grønne områder, som er rekreative i dagtimerne og kan opleves utrygge i aften- og nattetimerne.

- primært at bestå af beboelsesområder, herunder mange almene boliger.

- fritidsaktiviteter og kultur efterspørges – manglende byliv skaber utryghed

 

Sikker By foreslog, at lokaludvalget kan arbejde med at højne oplevelsen af tryghed blandt københavnerne i bydelen ved at arbejde for:

- lys på stier og i grønne områder, parker og legepladser samt beskæring af krat.

- bidrage til at sprede de gode fortællinger om bydelen

- støtte aktiviteter, som understøtter godt fællesskab og positive aktiviteter.

 

 

ad 2) Lokaludvalget tog oplæg om tryghedsundersøgelsen 2022 til efterretning.

 

Bilag: Slides fra Sikker By.

 

Til top