Mødedato: 30.11.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlæg af Remiseparken, Amager Vest

Se alle bilag

For at gøre adgangen til Remiseparken mere synlig, at skabe bedre sammenhæng mellem Urbanplanen og den omgivende by og at skybrudssikre, skal der tages stilling til et projektforslag for ny indgang til Remiseparken, en revitalisering af og en skybrudsløsning i Remiseparken samt frigivelse af midler til anlæg.

Indstilling

Indstilling om,   

  1. at der frigives en anlægsbevilling 43,8 mio. kr. til anlæg af en ny indgang til Remiseparken, en revitalisering af Remiseparken og en skybrudsløsning i Remiseparken. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets Ordinær anlæg, jf. bilag 4.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Overførselssagen 2013-2014 (Borgerrepræsentationen (BR) 8. maj 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 7,0 mio. kr. til i samarbejde med vejens ejere at skabe en indbydende og synlig adgangsvej til parkområdet og Remiseparkens attraktioner. I Budget 2015 (BR 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 50 mio. kr. til en revitalisering af Remiseparken for at skabe bedre sammenhæng mellem Urbanplanen og den omgivende by. Borgerrepræsentationen besluttede den 30. april 2015 i sagen Skybrudsprojekter 2016 at afsætte og frigive 8,8 mio. kr. til skybrudssikring i Remiseparken samt stierne i Urbanplanen, heraf bruges der 2,0 mio. kr. til en skybrudsløsning i Remiseparken.

Der skal tages stilling til projektforslag for en ny indgang til parken, en revitalisering af Remiseparken og en skybrudsløsning i Remiseparken samt frigivelse af anlægsmidler, så anlægsprojektet kan detailprojekteres og anlægges.

Løsning

Det er mange aktiviteter i Remiseparken, men en del af aktiviteterne ligger isolerede bag hegn og krat, hvilket gør det svært at overskue og orientere sig i parken. Remiseparken er nedslidt, hvilket ses på både inventar og plejeniveauet i bevoksningerne. Samtidig er Remiseparken svær at finde frem til. Projektet skal forny Remiseparken og skabe nye aktivitetsmuligheder, derudover åbnes parken ved at fjerne buskads og krat samt lave større terrænændringer for at give bedre overblik og skabe tryghed.

Ny indgang til Remiseparken
Projektforslaget for ny adgangsvej til Remiseparken fremgår af bilag 3A og B. Denne del af Peder Lykkes Vej er privat fællesvej. Ændringerne tager udgangspunkt i ønsker fra de private grundejere.

I hver ende af Peder Lykkes Vej laves der en plads, som vil blive afstemt i udformning og materialer med Remiseparken, som den kommer til at se ud, så borgere ledes til parken fra den kommunale del af Peder Lykkes Vej. I nordenden åbnes der og etableres en grøn ankomstplads med ny beplantning og mulighed for ophold. Fra den sydlige ende af Peder Lykkes Vej ledes brugerne ind i Remiseparken via ensartet belægning og beplantning. Derudover arbejdes der på at oprette en vendeplads for busser og større varebiler, som har ærinder til parken eller institutionerne i parken. Dette sker i samarbejde med boligforeningen 3B, da en vendeplads vil gå ind over 3B’s matrikel.

Revitalisering af Remiseparken
Forvaltningens forslag til en revitalisering af parken fremgår af bilag 3A-E. Der er taget udgangspunkt i Remiseparkens særlige karakter med selvbyggerkultur, frodig natur og dyrkningshaver. Hovedgrebet er en ny aktivitetssti med cykelmulighed, der løber fra nord til syd og danner en ny og tydelig rygrad i parken. Stien har flere steder hævet kant, der også kan bruges til at sidde på. Parkens forskellige aktiviteter kobler sig på stien. På vej gennem parken er det muligt at følge med i parkens liv, da stien giver adgang til parken på tværs og på langs.

For at skabe en park med høj biodiversitet og mange forskellige aktiviteter og udtryk, skabes der fire overordnede natur- og landskabsrum. Leg- og læringslandskab, Kulturlandskab, Bevægelseslandskab og Naturlandskab, jf. bilag 3. Dette gøres ved at flytte, renovere og forny en del af de eksisterende aktiviteter. Derudover tilføres som nye aktiviteter en scene, klatrevæg og parkour (bilag 3D), bevægelsestorv og aktivitetsområde (bilag 3E). Der opsættes ca. 45 cykelstativer fordelt ved flere aktiviteter (bilag 3C-E), hvor det endelige antal afgøres i detailprojekteringen.

Sammen med de nye aktiviteter åbnes parken ved både at lave skarpere terrænafgrænsninger og ved at rydde en del beplantning, så parken bliver lettere at overskue og trygheden øges.

Skybrudsløsning
Borgerrepræsentationen har besluttet, at der i forbindelse med revitaliseringen af Remiseparken skal laves skybrudshåndtering, og at skybrudsløsninger bør udføres som overfladeløsninger (BR 30. april 2015 og 26. november 2015). I overensstemmelse hermed er Elleskoven og grøften skybrudsløsninger, som kan håndtere forsinkelse af henholdsvis 500 m³ og 1.000 m³ skybrudsvand(bilag 3C-E).

Konsekvenser for træer
Med projektet øges antallet af træer samlet med ca. 230. Der er i dag 34 træer på Peder Lykkes Vej og ca. 330 træer i parken. I projektet er der søgt bevaret flest muligt sunde træer. Projektet forudsætter, at der fældes i alt 50 træer. Ingen af træerne er udpeget som fredede, bevaringsværdige eller ikoniske, jf. Københavns Kommunes træpolitik (BR 26. maj 2016).

Seks træer fældes for at skabe ankomstpladsen og vendepladsen på Peder Lykkes Vej (bilag 3A-B). På ankomstpladsen har træerne dårlige forhold i små plantebede i asfalten. Der anlægges nye store plantebede til de kommende træer under den nye belægning. I parken fældes 16 træer for at lave terrænændringer til grøften og Elleskovens skybrudshåndtering (bilag 3C-E). Disse træer ville ikke kunne overleve de nødvendige terrænændringer og nye fugtigere vækstvilkår. Der genplantes forskellige ellearter, der kan klare de nye betingelser. Ni dårligt voksende træer fældes på grund af ringe vækstforhold (bilag 3B-D). Otte træer ved Kælkebakken fældes. Kælkebakken ligger på en bakke. For at åbne plænen og derved skabe plads til arrangementer samt give bedre udsyn og øget tryghed jævnes terrænet på siden af kælkebakken (bilag 3D). Derved kommer den eksisterende allé af træer til at fremstå mere markant. 11 små og mellemstore træer fældes for at åbne beplantninger og skabe tryghed samt for at kunne etablere hovedstien og skabe plads til nye aktiviteter(bilag 3B-E). Med projektforslaget plantes ca. 280 nye træer, heraf 19 på Peder Lykkes Vej. Træarterne tilpasses den eksisterende beplantning og parkens fremtidige udformning, og der plantes bl.a. fyr, pil, løn, eg, el og æble.

Høring og borgerinddragelse
De trafikale ændringer er godkendt af politiet. Projektet har tilknyttet en følgegruppe, der består af repræsentanter fra Amager Vest Lokaludvalg, Boligselskabet 3B, Urban Partnerskabet, Dyveke Skolen, DGI, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Handicapforening og Sikker By. Følgegruppen blev dannet ved projektets start og har været inddraget i alle projektets faser. Følgegruppen har blandt andet ønsket at få flere aktiviteter for alle aldersgrupper i parken, mere plads til ophold og grill-muligheder og særligt at få plads til afholdelse af arrangementer. Det fremlagte forslag indeholder en række nye aktiviteter, jf. ovenfor, og nye muligheder for ophold og brug af parken, herunder en ny stor græsplæne og en scene til optræden og daglig leg. Følgegruppen har ønsket mere belysning i parken, end forslaget lægger op til. I forslaget er hovedparten af stierne, boldbaner og andre udvalgte motionsaktiviteter belyst. Forvaltningen vurderer, at resten af parken af hensyn til naturen og de omkringliggende boliger ikke bør belyses yderligere. Følgegruppen bakker op om projektforslaget.

Parkeringspladser
Med forslaget reduceres antallet af parkeringspladser med fem pladser. For at skabe ankomstpladsen og vendepladsen nedlægges 17 parkeringspladser, men samtidig optimeres parkeringen på Peder Lykkes Vej, så der skabes 12 nye parkeringspladser på vejen, jf. bilag 4. Det er forvaltningens vurdering, at nedlæggelse af yderligere parkeringspladser ikke vil forbedre parkprojekt eller den del, der handler om synliggørelse af indgangen til parken. Afgrænsningen af parken er veldefineret, som den fremstår i dag. Parken ligger desuden på en selvstændig matrikel, og parkeringspladserne ligger på en privat fællesvej, og dermed kan parkarealet ikke uden videre udvides.

Med fornyelsen af Remiseparken forventer forvaltningen et øget antal besøgende i parken fra andre dele af byen. Det antal parkeringspladser, som projektforslaget lægger op til, giver mulighed for parkering tæt på parken.

Nedlæggelserne finder sted udenfor betalingszonerne. Forvaltningen tæller ikke regelmæssigt området, men en specialtælling fra 2015 viser følgende belægningsprocenter: Kl. 8: 24 %, kl. 12: 42 %, kl. 17: 24 % og kl. 22: 16 %. Forvaltningen vurderer, at der ikke er sket nævneværdig udvikling af belægning siden da.

Lukning af Remiseparken i anlægsperiode
Fornyelsen af parken og adgangsvejen skal ibrugtages den 31. december 2019 (BR 22. juni 2016). For at holde tidsplanen er det nødvendigt at lukke Remiseparken i anlægsperioden, dvs. i 14 måneder. De bemandede legepladser får midlertidige adgange og holdes åbne i hele anlægsperioden. Sundbyvesterparken (bilag 1) kan bruges i anlægsperioden.

Økonomi

Finansiering og frigivelse af midler til anlæg af Remiseparken fremgår af bilag 5. I Budget 2015 er der afsat 1,3 mio. kr. fra 2019 og frem til vedligehold og afledt drift.

Videre proces

Anlæg forventes udført i perioden fra september 2018 til december 2019.

 

Pernille Andersen               /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget danner grundlag for detailprojektering og anlæg af en ny indgang til Remiseparken, en revitalisering af Remiseparken og en skybrudsløsning i Remiseparken, jf. bilag 3A-E.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der frigives en anlægsbevilling 43,8 mio. kr. til anlæg af en ny indgang til Remiseparken, en revitalisering af Remiseparken og en skybrudsløsning i Remiseparken. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets Ordinær anlæg, jf. bilag 4.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. oktober 2017

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringspladserne alle reetableres inden for projektet.”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med tre stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”At parkeringspladserne alle reetableres inden for projektet.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. november 2017

 

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:

 

”At parkeringspladserne alle reetableres inden for projektet”

 

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 13 stemmer imod 35. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: V, O, C, I og Kasper Heumann Kristensen (Løsgænger)

Imod stemte: A, Ø, B og F.

 

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”At parkeringspladserne alle reetableres inden for projektet”

Til top