Mødedato: 30.01.2020, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tre fælles gårdhaver, Vesterbro-Kongens Enghave

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af byfornyelsesforslagene til tre fælles gårdhaver i Sydhavnen, hhv. Verdisvejkarréen, Glinkasvejkarréen og Kalvebodhuskarréen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Verdisvejkarréen: Tartinisvej 30-34 og Stradellasvej 30-34, jf. bilag 3, vedtages endeligt, og at der på den baggrund forventes udgifter for i alt 6,44 mio. kr. og indtægter for op til 3,22 mio. kr., jf. økonomiafsnittet,
  2. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Glinkasvejkarréen: Glinkasvej 2-20, Rubinsteinsvej 32-50 og Wagnersvej 37, jf. bilag 4, vedtages endeligt, og at der på den baggrund forventes udgifter for i alt 7,51 mio. kr. og indtægter for op til 3,75 mio. kr., jf. økonomiafsnittet,
  3. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Kalvebodhuskarréen: Schubertsvej 2-12, Mozartsvej 7-9, Beethovensvej 1-13 og Wagnersvej 6-8, jf. bilag 5, vedtages endeligt, og at der på den baggrund forventes udgifter for i alt 5,71 mio. kr. og indtægter for op til 2,86 mio. kr., jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede 19. november 2018, at forvaltningen skulle udarbejde byfornyelsesforslag til de tre gårdhaver Verdisvejkarréen, Glinkasvejkarréen og Kalvebodhus-karréen og sende dem i høring og til afstemning blandt beboerne for at undersøge opbakningen hertil. Høringerne har ikke givet anledning til ændringer af projektforslagene.

Løsning

For at sikre københavnerne adgang til rekreative arealer etablerer Københavns Kommune fælles gårdhaver. De fælles gårdhaver bliver til i dialog med beboerne, og bidrager til at realisere målene i Fællesskab København ved at gøre København grønnere, give gårdhaverne forskellig karakter og skabe gode rammer for fællesskaber og et bæredygtigt liv.

De tre karréer Verdisvejkarréen, Glinkasvejkarréen og Kalvebodhuskarréen ligger i Sydhavnen, jf. bilag 2. Beboerne har søgt om at få etableret fælles gårdhaver. Gårdhaverne lever op til de politisk vedtagne kriterier om at prioritere projekter i udsatte byområder/i igangværende områdefornyelser og med særligt klimatilpasningspotentiale (TMU 19. november 2018). 

Gårdhaverne har været i høring otte uger og til afstemning via e-Boks, jf. bilag 3-5. Processen for etablering af fælles gårdhaver fremgår af bilag 6.

Med fælles gårdhaver får de tre karréer tilført mere bynatur, bedre opholds- og legemuligheder samt mulighed for håndtering af regnvand, affald og cykler. Fakta om forslagene til de enkelte gårdhaver er beskrevet i bilag 7.

De tre karréer er placeret i Områdefornyelsen Sydhavnen, hvor staten har tildelt en særlig økonomisk ramme til byfornyelse, jf. økonomiafsnittet.

Opbakning ved afstemning
Teknik- og Miljøudvalget besluttede 27. april 2015, at mere end 2/3 (66,7 %) af de afgivne stemmer skal være for en fælles gårdhave, og at ejendomme med flertal af ja-stemmer skal repræsentere mindst halvdelen af bruttoetagearealet. I alle tre karréer er kriterierne opfyldt, og der er således opbakning til gårdhaverne. Resultaterne er uddybet i nedenstående tabel og bilag 8.

Opgørelse afgivne og mulige stemmer

Mulige stemmer

Afgivne stemmer

Stemme-

procent

Antalja-

Stemmer

Antal nej-

stemmer

Ja-stemmer

(% af afgivne)

Verdisvejkarréen

97

63

65 %

54

9

85,7 %

Glinkasvejkarréen

156

91

58,3 %

75

16

82,4 %

Kalvebodhuskarréen

116

71

61,2 %

62

9

87,3 %

Høring
Gårdhaveprojekterne har været i høring og til afstemning i perioden fra 10. september til 4. november 2019. I de tre karréer er projektforslagene blevet til gennem dialog, workshops og skitsemøder med beboerne. Skitserne er rettet til efter de beboerønsker, der kunne opnås bred opbakning til blandt de fremmødte. De indkomne høringsforslag drøftes og prioriteres med beboerne i forbindelse med detailprojekteringen, og hvis der er opbakning og økonomi til det, vil de blive realiseret. Høringssvarene fordeler sig som vist i nedenstående tabel og fremgår af bilag 9. Forvaltningens bemærkninger til høringssvarene fra gårdhaverne fremgår i fuld længde af bilag 10.

Fordeling af antal høringssvar på karréer

 

Holdning til det samlede projektforslag

Høringssvar afgivet af

I alt

Positive

Negative

Neutrale

Beboere

Bestyrelser og ejere

Verdisvejkarréen

2

1

0

1

2

0

Glinkasvejkarréen

12

5

2

5

11

1

Kalvebodhuskarréen

18

7

5

6

18

0








Konsekvenser for træer og parkering samt høringssvar og forvaltningens bemærkninger

Verdisvejkarréen
I Verdisvejkarréen bevares seks træer og 17 nye plantes. Der fældes 12 små lindetræer på omkring 30 år, da de er uhensigtsmæssigt beskåret og derfor har en begrænset levetid.

På baggrund af dialog med beboerne nedlægges ni parkeringspladser. Da parkeringspladserne er på et internt færdselsareal og ikke er omfattet af byggeloven, betales der ikke erstatning herfor. Parkeringspladserne er udenfor p-zonen, og belægningsprocenten er ikke registreret.

I høringssvarene ønskes det, at grill- og opholdspladser er så langt væk fra bygningerne som muligt.

Forvaltningens bemærkninger hertil: I den foreslåede skitse, etableres den faste grillplads væk fra bygningen og opholdsmulighederne fordeles rundt i gården, som via beplantning skærmes mod bygningerne. Herved minimeres risikoen for gener i bygningerne mest muligt.

Glinkasvejkarréen
I Glinkasvejkarréen bevares fire træer, 10 nye letløvede træer plantes. Der fældes tre kirsebærtræer på omkring 50 år, da de er placeret, hvor et nyt affaldsskur skal stå.

Med opbakning fra bestyrelsen nedlægges 16 parkeringspladser. Da parkeringspladserne er på et internt færdselsareal og ikke er omfattet af byggeloven, betales der ikke erstatning herfor. Parkeringspladserne er udenfor p-zonen, og belægningsprocenten er ikke registreret.

I høringssvarene for Glinkasvejkarréen ønskes overdækket cykelparkering.

Forvaltningens bemærkninger hertil: Projektforslaget ændrer anvendelsen af kældre til cykelparkering, hvorved det vil være muligt at parkere cykler i tørvejr. Forvaltningen vil i detailprojekteringen undersøge muligheden for at overdække cykelparkeringen ved Wagnersvej.

Kalvebodhuskarréen
I Kalvebodhuskarréen plantes ni nye træer. Der fældes et poppeltræ på omkring 20 år, da det er uhensigtsmæssigt beskåret og ikke vil kunne vokse ordentligt. Der er ikke parkering i gården.

I høringssvarene for Kalvebodhuskarréen udtrykkes delte meninger om det foreslåede boldbur, hvor nogle ønsker det eksisterende bevaret, mens andre er glade for det nye forslag. Herudover stilles der spørgsmålstegn ved antallet af cykelparkeringspladser og der ønskes overdækkede cykelparkeringspladser.

Forvaltningens bemærkninger hertil: Boldburet har været et gennemgående tema på skitsemøderne. Nogle beboere ønskede at bevare det eksisterende, mens andre ville etablere et nyt eller helt fjerne muligheden for boldspil. Med forslaget etableres en mindre multifunktionel boldbane, der også kan benyttes som festplads og til tilbageholdelse af regnvand. På skitsemøderne har der ikke været interesse i flere cykelparkeringspladser, da det ville være på bekostning af pladsen til gårdens andre funktioner. Det foreslåede antal cykelparkeringspladser fastholdes derfor. Der er ikke prioriteret økonomi til cykelskure, men muligheden for at forbedre adgangen til foreningens kældre vil blive undersøgt i detailprojekteringen.

Økonomi

Anlægsbevillingerne er finansieret af den flerårige byfornyelsesramme, som forvaltningen løbende indstiller projekter til. Udgiftsbevillingerne til gårdhaverne indgår i Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. bilag 11. Udgiften til at etablere gårdhaverne forventes at blive 6,44 mio. kr. i Verdisvejkarréen, 7,51 mio. kr. i Glinkasvejkarréen og 5,71 mio. kr. i Kalvebodhuskarréen, jf. bilag 11. Staten refunderer op til 50 % af udgifterne, da de er placeret i områdefornyelsen Sydhavnen, som staten i 2015 har tildelt 31,5 mio. kr. til byfornyelse.

Alle gårdhaverne disponeres økonomisk på 2019 rammen og har forbrug fordelt de kommende år. Det sker i henhold til beslutning om Fremtidig økonomi for byfornyelsen i Københavns Kommune (Borgerrepræsentationen (BR) 30. marts 2017) og Byfornyelsesredegørelse 2018 (BR 21. juni 2018). Teknik og Miljøudvalget besluttede 29. april 2019 at prioritere anlægsmåltal til gårdhaverne i 2020, 2021 og 2022.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil ejere og beboerrepræsentanter blive inddraget i forbindelse med detailprojekteringen. Der tinglyses en servitut på ejendommene om fælles gårdhave og ejernes pligt til at indgå i et fælles gårdlaug, som står for den efterfølgende drift. Gårdhaverne forventes færdiganlagte i sommeren 2021.

 

Søren Wille                        /Lone Byskov

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Verdisvejkarréen: Tartinisvej 30-34 og Stradellasvej 30-34, jf. bilag 3, vedtages endeligt, og at der på den baggrund forventes udgifter for i alt 6,44 mio. kr. og indtægter for op til 3,22 mio. kr., jf. økonomiafsnittet,
  2. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Glinkasvejkarréen: Glinkasvej 2-20, Rubinsteinsvej 32-50 og Wagnersvej 37, jf. bilag 4, vedtages endeligt, og at der på den baggrund forventes udgifter for i alt 7,51 mio. kr. og indtægter for op til 3,75 mio. kr., jf. økonomiafsnittet,
  3. at byfornyelsesforslag om etablering af fælles gårdhave for Kalvebodhuskarréen: Schubertsvej 2-12, Mozartsvej 7-9, Beethovensvej 1-13 og Wagnersvej 6-8, jf. bilag 5, vedtages endeligt, og at der på den baggrund forventes udgifter for i alt 5,71 mio. kr. og indtægter for op til 2,86 mio. kr., jf. økonomiafsnittet.

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. december 2019

 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte: C og I.

 

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokol bemærkning:
”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private gårdhaver”. 

 

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokol bemærkning:
”Partierne ønsker ikke at fælde træer og nedlægge parkeringspladser”.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. januar 2020

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: V og C.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- Miljøudvalgets møde den 16. december 2019:

"Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private gårdhaver".

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- Miljøudvalgets møde den 16. december 2019:

"Partierne ønsker ikke at fælde træer og nedlægge parkeringspladser".

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 30. januar 2020

 

Indstillingen blev godkendt med 45 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: V, C og I.

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private gårdhaver”.

”Partierne ønsker ikke at fælde træer og nedlægge parkeringspladser”.

Til top