Mødedato: 14.05.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Skybrudsprojekt og cykelsti på Strandboulevarden, Østerbro

Se alle bilag

For at anlægge skybrudsprojekt og cykelsti på Strandboulevarden skal der tages stilling til dispositionsforslag og frigivelse af anlægsmidler, herunder erstatningsparkeringspladser og ændret ibrugtagningstidspunkt.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at rådighedsbeløbet på 35,8 mio. kr. til skybrudsprojektet Strandboulevarden (takstmidler) hæves med 15,6 mio. kr., og at der frigives en anlægsbevilling på 15,6 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg. Rådighedsbevillingen på 15,6 mio. kr. mellemfinansieres af kassen eller fra byggekredit, jf. økonomiafsnittet og bilag 6,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 8,3 mio. kr. til projektering og anlæg af cykelsti og cykelbane på Strandboulevarden. De 8,3 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 6,
  3. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager en indtægt på 0,6 mio. kr. fra HOFOR til indkøb og plantning af 22 erstatningstræer i 2023. Der skal på den baggrund gives en indtægtsbevilling og en udgiftsbevilling på 0,6 mio. kr. samt frigives en anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 6.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Skybrudsprojektet på Strandboulevarden indgår i den samlede skybrudssikring af Indre Østerbro besluttet af Borgerrepræsentationen (BR) i forbindelse med skybrudsprojektpakke 2016 (BR 30. april 2015). Projektet skal rumme ca. 2000 m3 skybrudsvand og hverdagsregn. Dette medfører en væsentlig ændring af Strandboulevarden, hvor de trafikale og byrumsmæssige forhold påvirkes.

Forvaltningen har udarbejdet et dispositionsforslag for skybrudssikring og cykelsti på Strandboulevarden. For at kunne færdigprojektere cykelstien, som anlægges i forbindelse med skybrudsprojektet, skal de resterende midler på 8,3 mio. kr. afsat i Budget 2020 (BR 3. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) frigives.

Løsning

Skybrudsprojektet på Strandboulevarden består af en række skybrudsbassiner til forsinkelse af skybrudsvand og hverdagsregn. Vandet håndteres på overfladen og ledes via overløb til skybrudstunnel og videre ud i havnen. Skybrudstunnellen forventes at stå færdig i efteråret 2021.

Forvaltningen orienterede den 1. juli 2019 Teknik- og Miljøudvalget om, at skybrudsprojektet på Strandboulevarden ville blive væsentligt ændret i forhold til det godkendte skitseforslag (BR 12. oktober 2017), idet der ikke var indarbejdet en redningsvej i det oprindelige skitseforslag.

Forvaltningen har nu udarbejdet et nyt dispositionsforslag med etablering af en redningsvej langs bygningsfacaderne, hvilket har betydning for projektets udformning, herunder skybrudsbassinernes placering samt konsekvenser for træer og parkering, jf. senere afsnit herom. I det tidligere skitseforslag lå bassinerne i den vestlige side af Strandboulevarden, men forvaltningen anbefaler en østlig placering af bassinerne ud fra nedenstående vurderinger:

  • Væsentlige omlægninger af HOFOR’s eksisterende fjernvarmeledninger undgås
  • Bassinerne anlægges mere hensigtsmæssigt i forhold til vandets naturlige strømning
  • Det grønne strøg anlægges i solsiden af vejen
  • Projektet bliver mere sammenhængende, da der er færre sidegader i den østlige end vestlige side af Strandboulevarden
  • Uændret pris for en østlig som vestlig placering.

I dispositionsforslaget, jf. bilag 4, anlægges de græsbeklædte skybrudsbassiner i den østlige side af Strandboulevarden. Det omkringliggende areal anlægges som et grønt område med træer, buske og løgplanter. Der etableres en redningsvej mellem skybrudsbassinerne og det eksisterende fortov. En del af redningsvejen vil fungere som en promenade for gående. På redningsvejen vil der blive anlagt en cykelbane. Løsningen tilgodeser cyklister og gående og giver nye muligheder for rekreativ brug.

Trafikken afvikles fremadrettet i den vestlige side af Strandboulevarden. Her etableres en vejbane i hver retning og en ny cykelsti fra Løgstørgade i nord til Nordre Frihavnsgade i syd. Ved omdannelsen vil der også ske en tilpasning af de signalregulerede kryds på Strandboulevarden samt nødvendig tilpasning af de tilstødende sideveje som fx indsnævring af vejbanen. På Strandboulevarden syd for Nordre Frihavnsgade etableres der i et andet projekt cykelsti i begge retninger med fysisk anlæg i 2023.

I forbindelse med udarbejdelse af dispositionsforslaget har der vist sig behov for at forhøje det tidligere budget, hvilket primært skyldes, at der ikke var indarbejdet erstatningsparkeringspladser samt renseløsninger til hverdagsregn. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler derfor, at den tidligere bevilling på 35,8 mio. kr. (BR 12. oktober 2017) hæves med 15,6 mio. kr. Forhøjelsen af anlægsbevillingen er finansieret af takstmidler og påvirker ikke forvaltningens anlægsmåltal.

Den ændrede tidsplan skyldes, at projektets kompleksitet har været langt større end først antaget, bl.a. ift. den konkrete vandhåndtering. Projektet indeholder desuden principielle problemstillinger ift. medfinansiering, som skulle afklares.

Konsekvenser for træer og parkering

Med forslaget plantes der 129 nye træer, så der med bibeholdelse af eksisterende træer, samlet bliver 162 træer i det nye grønne område på Strandboulevarden, jf. bilag 4. Der fældes 49 eksisterende træer. Der er allerede fældet 22 træer som konsekvens af anlæggelse af HOFOR’s tunnelprojekt på Strandboulevarden (TMU 10. september 2017). Disse 22 træer erstattes i nærværende projekt i 2023 og er en del af de nye 129 træer, der plantes. Træer, der er eller skal fældes, er platan- eller lindetræer plantet i perioden fra 1954-2003. 

Med forslaget nedlægges 61 eksisterende parkeringspladser på Strandboulevarden. I orientering af Teknik- og Miljøudvalget 1. juli 2019 oplyste forvaltningen, at de nedlagte parkeringspladser, som på daværende tidspunkt var estimeret til 46-52 parkeringspladser, vil blive søgt erstattet i nærområdet. Som en del af dispositionsforslaget er der fundet 55 erstatningsparkeringspladser på sidevejene til Strandboulevarden samt i Østbanegade, som er principgodkendt af politiet. Forvaltningen vil i forbindelse med gennemførsel af projektet lokalisere de øvrige seks erstatningspladser. Hvis Teknik- og Miljøudvalget (TMU) ikke ønsker hel eller delvis reetablering af antallet af nedlagte parkeringspladser, tilpasser forvaltningen projektet tilsvarende. Belægningsprocenten i området kl. 22 ligger på 96-110 %.

Det er i overensstemmelse med medfinansieringsordningen at benytte takstmidler til reetablering af parkeringspladser, som nedlægges på grund af skybrudssikring. Dette er tidligere gjort i bl.a. skybrudsprojektet på Ørnevej, Vibevej, Glentevej (TMU 11. juni 2018).

Det skal bemærkes, at forudsætningerne for opgørelsen af konsekvenser for træer og parkeringspladser i det tidligere godkendte skitseforslag, har vist sig ikke at være realistiske i forhold til de faktiske anlægsmæssige konsekvenser af skybrudsprojektet, jf. tabel 1.

Tabel 1: Overblik over konsekvenser for træer og parkeringspladser fordelt på politiske beslutninger/orienteringer

 

Godkendt skitseforslag

12. oktober 2017

Orientering

1. juli 2019

Aktuelt dispositionsforslag

16. marts 2020

Træer der fældes

45

73-78

71 (49+22)

Parkeringspladser der nedlægges

5

46-52

61 (erstattes)

Høring

Projektet har været i høring hos Østerbro Lokaludvalg i december 2019, som er positivt indstillet over for projektet, herunder løsningen med flytningen af det grønne område til Strandboulevardens østlige side. Lokaludvalget er bekymret for, at cyklisterne ved Vordingborggade ledes ud langs Strandboulevarden i en cykelbane. Hertil bemærker forvaltningen, at for at undgå, at cykelstien slår for mange slag ind og ud mellem kørebanen og promenaden, er det mest trafiksikkert at trække cyklister ud langs kørebanen på hele strækningen fra Hjørringgade til Vordingborggade på en cykelbane. Forvaltningen har i dispositionsforslaget arbejdet med trafiksikkerheden for cyklisterne og vil i det videre arbejde fortsat have fokus på trafiksikkerhed i projektet for bløde trafikanter. Lokaludvalgets høringssvar og forvaltningens bemærkninger hertil fremgår af bilag 5.

Økonomi

Med denne indstilling søges om forhøjelse og frigivelse af anlægsbevilling på 15,6 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg, jf. bilag 6, tabel 1 og 2. Forhøjelsen mellemfinansieres over kommunekassen eller fra byggekredit.

Med en forhøjelse af anlægsbevillingen til skybrudsprojektet på 15,6 mio. kr. er der samlet set disponeret for i alt ca. 1,4 mia. kr. (2020 p/l), ud af den samlede økonomiske ramme for skybrudsprojekter på overfladen på 5,5 mia. kr. (2020 p/l). HOFOR refunderer Københavns Kommunes anlægsudgift på 15,6 mio. kr., der dækkes via HOFOR’s spildevandstakster. Status for skybrudsplanens økonomi ses i bilag 7.

Af de 10,5 mio.kr. afsat til anlæg af cykelsti på Strandboulevarden blev 2,2 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet ved vedtagelsen af Budget 2020 (BR 3. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å). De resterende 8,3 mio. kr. til projektering og anlæg af cykelstien på Strandboulevarden skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. bilag 6, tabel 2.

Københavns Kommune modtager en indtægt fra HOFOR til plantning af 22 erstatningstræer, hvorfor der søges om en indtægtsbevilling, en udgiftsbevilling og frigivelse af anlægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg på 0,6 mio. kr. (2020 p/l), jf. bilag 6, tabel 1 og 2. Bevillingen er placeret på hovedbevillingen Ordinær anlæg, som er omfattet af anlægsmåltallet. Der er ikke taget stilling til anlægsmåltal for 2023.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, udarbejdes projektforslag og hovedprojekt efterfulgt af entrepriseudbud. Forventet fysisk anlægsstart er efterår 2021 og ibrugtagning efterår 2023.

Søren Wille                                            /Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at dispositionsforslag for skybrudsprojekt og cykelsti på Strandboulevarden danner grundlag for færdigprojektering og anlæg, jf. bilag 4, så der nedlægges 61 parkeringspladser, som retableres på nærliggende veje i området,
  2. at ibrugtagningstidspunktet ændres fra 1. november 2019 til 1. oktober 2023.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  3. at rådighedsbeløbet på 35,8 mio. kr. til skybrudsprojektet Strandboulevarden (takstmidler) hæves med 15,6 mio. kr., og at der frigives en anlægsbevilling på 15,6 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg. Rådighedsbevillingen på 15,6 mio. kr. mellemfinansieres af kassen eller fra byggekredit, jf. økonomiafsnittet og bilag 6,
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 8,3 mio. kr. til projektering og anlæg af cykelsti og cykelbane på Strandboulevarden. De 8,3 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 6,
  5. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager en indtægt på 0,6 mio. kr. fra HOFOR til indkøb og plantning af 22 erstatningstræer i 2023. Der skal på den baggrund gives en indtægtsbevilling og en udgiftsbevilling på 0,6 mio. kr. samt frigives en anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 6.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2020

 

Dansk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:

 

”at dispositionsforslaget revurderes og desuden fremlægges til høring hos beboerne i de berørte områder. Herunder at der i nyt forslag tages udgangspunkt i, at man med fordel kan fjerne en vejbane i begge retninger og lave cykelstier, samt med inspiration fra ombygningen af Sankt Annæ Plads kunne skabe en ændring, som tager udgangspunkt i de nuværende herlighedsværdier, samt at stort set alle træer vil kunne blive bevaret og man undgår desuden, at ødelægge bevaringsværdig kulturarv.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 5. 3 undlod at stemme.

For stemte: C, O og Å.

Imod stemte: A, B og F.

Undlod at stemme: I og Ø.

 

 

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 3., 4. og 5. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne ønsker ikke at genetablere parkeringspladserne og vil forsøge at finansiere provenuetabet sideløbende med projektets gennemførelse.”

 

 

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne ønsker ikke at genetablere parkeringspladserne i Vejlegade og vil forsøge at finansiere provenuetabet sideløbende med projektets gennemførelse.”

 

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”DF beklager, at den ændrede plan fra oktober 2019, ikke er blevet fremlagt for beboerne, men “kun” med Østerbro Lokaludvalg. Spørgsmålet om udformning af nye grønne områder og legepladser er også et beboer-anliggende.”

 

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”DF mener, at med små detaljeændringer i skitsen vil flere af de over 30 år gamle træer kunne bevares. Smukke ældre træer, som det vil tage årtier at genskabe med nye træer.”

 

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”DF finder, at der i den nye plan ikke er taget højde for, at mange af de små caféer og barer, der kunne drage nytte af udendørsservering på den nye, grønne boulevard, ligger på vestsiden, for langt de flestes vedkommende. Og den ene kaffebar ved Århusgade, får stort set ingen udendørsservering på grund af svingbanen og busstoppet ved krydset. DF anbefaler derfor, at man genovervejer at placere de grønne områder i østsiden.”

 

 

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”De ekstra spor, der skærer igennem de grønne arealer og tager uforholdsmæssig meget plads. De vil fremme hurtig bilkørsel. Det vil mindske trygheden i de grønne arealer.”

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Da der mangler parkeringspladser på Indre Østerbro (belægningsprocenten er over 100), ser vi gerne, at der indarbejdes flere parkeringspladser i projektforslaget.”

 

 

Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det er særledes positivt, at der nu endelig kommer en cykelsti på Strandboulevarden, det fremmer cykelsikkerheden især for byens yngste cyklister og etablere fleste sikre skoleveje. Partiern stiller sig dog uforstående overfor hvorfor den indstillede løsning ikke sikrer at bevare flere af Københavns gamle træer og opfordrer forvaltningen til at afsøge ny viden ift. hvorledes man kan skåne flere træer og ikke ødelægger rodnet og træernes levevilkår ved anlægsarbejde. Dette gælder især for anlæg af bassiner til håndtering af skybrudsvand og hverdagsregn. Partierne ønsker en tilbagemelding fra forvaltningen på dette punkt.”

 

 

Alternativet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne ønsker, at forvaltningen sideløbende med fremdriften af projektet undersøger, om det er en fordelagtig løsning at fjerner vejbanen, der løber forbi Middelfartsgade for bl.a. at bevare træer.”

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2020

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 12 stemmer mod 0. Et medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: C.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Venstre synes, at projektet indeholder en række gode takter, nemlig at de lokale beboere får en længe tiltrængt skybrudssikring, samt en cykelsti, der kan øge trygheden og trafiksikkerheden. Ligeledes noterer vi med tilfredshed, at de nedlagte p-pladser genetableres i sidegaderne, samt at sidevejene holdes åbne, så bilister fra “den grønne side” kan komme ud på Strandboulevarden.
Vi er dog også bekymrede for, at vejbanen, som i dag har to vognbaner i hver retning, fremover indskrænkes til en vognbane i hver retning, hvilket må få betydning for den fremtidige fremkommelighed. Det forekommer særligt betænkeligt i en post-Corona tid, hvor flere vil få behov for at transportere sig i bil - for ikke at blive udsat for smitte.
Endelig henleder vi opmærksomheden på, at beboere langs hele Strandboulevarden nemt skal kunne komme mod Nordhavn og tunnellen - uanset om det er i bil, cykel eller gang - så Østerbros bydele bindes sammen.”

 

Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 20. april 2020:

 

”DF beklager, at den ændrede plan fra oktober 2019, ikke er blevet fremlagt for beboerne, men “kun” med Østerbro Lokaludvalg. Spørgsmålet om udformning af nye grønne områder og legepladser er også et beboer-anliggende.”

 

”DF mener, at med små detaljeændringer i skitsen vil flere af de over 30 år gamle træer kunne bevares. Smukke ældre træer, som det vil tage årtier at genskabe med nye træer.”

 

”DF finder, at der i den nye plan ikke er taget højde for, at mange af de små caféer og barer, der kunne drage nytte af udendørsservering på den nye, grønne boulevard, ligger på vestsiden, for langt de flestes vedkommende. Og den ene kaffebar ved Århusgade, får stort set ingen udendørsservering på grund af svingbanen og busstoppet ved krydset. DF anbefaler derfor, at man genovervejer at placere de grønne områder i østsiden.”

 

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 20. april 2020:

 

”Da der mangler parkeringspladser på Indre Østerbro (belægningsprocenten er over 100), ser vi gerne, at der indarbejdes flere parkeringspladser i projektforslaget.”

 

”Det er særdeles positivt, at der nu endelig kommer en cykelsti på Strandboulevarden, det fremmer cykelsikkerheden især for byens yngste cyklister og etablere fleste sikre skoleveje. Partierne stiller sig dog uforstående overfor hvorfor den indstillede løsning ikke sikrer at bevare flere af Københavns gamle træer og opfordrer forvaltningen til at afsøge ny viden ift. hvorledes man kan skåne flere træer og ikke ødelægger rodnet og træernes levevilkår ved anlægsarbejde. Dette gælder især for anlæg af bassiner til håndtering af skybrudsvand og hver-dagsregn. Partierne ønsker en tilbagemelding fra forvaltningen på dette punkt.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020

Dansk Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen, om tilføjelse af nyt at-punkt til erstatning af det vedtagne 1. at-punkt i udvalgsbehandlingen:

”At dispositionsforslag for skybrudsprojekt og cykelsti på Strandboulevarden der danner grundlag for færdigprojektering og anlæg, jf. bilag 4, så der nedlægges 61 parkeringspladser, som retableres på nærliggende veje i området revurderes og desuden fremlægges til høring hos beboerne i de berørte områder. Herunder at der i nyt forslag tages udgangspunkt i, at man med fordel kan fjerne en vejbane i begge retninger og lave cykelstier, samt med inspiration fra ombygningen af Sankt Annæ Plads kunne skabe en ændring, som tager udgangspunkt i de nuværende herlighedsværdier, samt at stort set alle træer vil kunne blive bevaret og man undgår desuden, at ødelægge bevaringsværdig kulturarv.”

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):

” At forvaltningen udarbejder et ændret forslag, hvor Strandboulevarden forbliver en boulevard, og hvor regnvandsbassin placeres i det grønne bælte midt i boulevarden, at træerne så vidt muligt bevares, at der anlægges cykelstier i begge retninger, og at der placeres parkeringspladser under jorden.”

 

Det af Dansk Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med

45 stemmer imod 9. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: Å, O og Niko Grünfeld (Løsgænger).

Imod stemte: A, Ø, B, F, C og V.

Undlod at stemme: I.

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 46 stemmer imod 5. 4 medlemmer undlod at stemme.  

For stemte: C.

Imod stemte: A, Ø, Å, B, F, V og Niko Grünfeld (Løsgænger).

Undlod at stemme: O og I.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 50 stemmer imod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V, O, I og Niko Grünfeld (Løsgænger).

Imod stemte: C.

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning, som Enhedslisten og SF valgte at tilslutte sig:

”Partierne mener at Konservatives forslag lyder sympatisk, men kan ikke stemme for, da løsningerne der foreslåes allerede er blevet undersøgt og ikke giver den fornødne kapacitet ift opsamling af regnvand og er derfor ikke et effektivt værn mod skybrud.”

 

Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”DF beklager, at den ændrede plan fra oktober 2019, ikke er blevet fremlagt for beboerne, men “kun” med Østerbro Lokaludvalg. Spørgsmålet om udformning af nye grønne områder og legepladser er også et beboer-anliggende.”

 

Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”DF mener, at med små detaljeændringer i skitsen vil flere af de over 30 år gamle træer kunne bevares. Smukke ældre træer, som det vil tage årtier at genskabe med nye træer.”

 

Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”DF finder, at der i den nye plan ikke er taget højde for, at mange af de små caféer og barer, der kunne drage nytte af udendørsservering på den nye, grønne boulevard, ligger på vestsiden, for langt de flestes vedkommende. Og den ene kaffebar ved Århusgade, får stort set ingen udendørsservering på grund af svingbanen og busstoppet ved krydset. DF anbefaler derfor, at man genovervejer at placere de grønne områder i østsiden.”

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Da der mangler parkeringspladser på Indre Østerbro (belægningsprocenten er over 100), ser vi gerne, at der indarbejdes flere parkeringspladser i projektforslaget.”

 

Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Det er særdeles positivt, at der nu endelig kommer en cykelsti på Strandboulevarden, det fremmer cykelsikkerheden især for byens yngste cyklister og etablere fleste sikre skoleveje. Partierne stiller sig dog uforstående overfor hvorfor den indstillede løsning ikke sikrer at bevare flere af Københavns gamle træer og opfordrer forvaltningen til at afsøge ny viden ift. hvorledes man kan skåne flere træer og ikke ødelægger rodnet og træernes levevilkår ved anlægsarbejde. Dette gælder især for anlæg af bassiner til håndtering af skybrudsvand og hverdagsregn. Partierne ønsker en tilbagemelding fra forvaltningen på dette punkt.”

 

Enhedslisten, Alternativet og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne ønsker ikke at genetablere parkeringspladserne og vil forsøge at finansiere provenuetabet sideløbende med projektets gennemførelse.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne ønsker ikke at genetablere parkeringspladserne i Vejlegade og vil forsøge at finansiere provenuetabet sideløbende med projektets gennemførelse.”

 

SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”De ekstra spor, der skærer igennem de grønne arealer og tager uforholdsmæssig meget plads. De vil fremme hurtig bilkørsel. Det vil mindske trygheden i de grønne arealer.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne ønsker, at forvaltningen sideløbende med fremdriften af projektet undersøger, om det er en fordelagtig løsning at fjerner vejbanen, der løber forbi Middelfartsgade for bl.a. at bevare træer.”

Til top