Mødedato: 13.12.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Rapport til Strukturudvalget - afrapportering om udvalgets arbejde

Se alle bilag
Der skal behandles en rapport vedr. afrapportering om Strukturudvalgets arbejde. 

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

1.      at Borgerrepræsentationen godkender vedlagte rapport (bilag 2) med henblik på, at den kan indgå som et grundlag for de videre drøftelser og overvejelser om fremtidig styreform samt udvalgs- og forvaltningsstruktur i Københavns Kommune.

Det bemærkes, at Strukturudvalget på sit møde den 23. november 2012 besluttede at lade model 1 "Byens rum" udgå af den til mødet udsendte rapport. Rapporten er efterfølgende blevet tilrettet. De foretagne rettelser er beskrevet i bilag 1 og 6.

(Strukturudvalget)

Problemstilling

Strukturudvalget fik på sit møde den 8. november 2012 forelagt 1. udkast til rapport. Udvalget skal på baggrund af drøftelserne på mødet d. 8. november tage stilling til endelig rapport om ny udvalgs- og forvaltningsstruktur. Med udgangspunkt heri skal Strukturudvalget oversende rapporten overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, således at den kan indgå som et grundlag for de videre drøftelser og overvejelser om fremtidig styreform samt udvalgs- og forvaltningsstruktur i Københavns Kommune.

På mødet d. 8. november var der en drøftelse af, hvorvidt model 1 vedr. Byens rum skal udgå af rapporten. Udvalget besluttede at udsætte beslutningen herom til mødet d. 23. november.

Løsning

Strukturudvalg havde på sit møde d. 8. november en række bemærkninger til rapporten, som Struktursekretariatet har indarbejdet i rapporten. En oversigt over de forskellige ændringer fremgår af bilag 3.

På samme møde var der endvidere en drøftelse af, om opgavemængden i et nyt By- og Kulturudvalg vil være for stor og forskelligartet til at kunne håndteres af ét udvalg. Strukturudvalget skal derfor tage stilling til, om model 1 vedr. byens rum skal udgå af rapporten, og som følge heraf, at et alternativt tekstbidrag skal implementeres i rapporten, jf. bilag 1.

Derefter vil Strukturudvalget skulle tage stilling til den samlede rapport (bilag 2), der nu foreligger, som skal svare på kommissoriet for udvalgets arbejde.

 

Strukturudvalgets rapport til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

Rapporten bygger først og fremmest på opdraget til Strukturudvalget, som er formuleret i kommissoriet (medlemsforslag om nedsættelse af et strukturudvalg vedtaget i BR d. 31. maj 2012). Heri fremgår bl.a. målene for udvalgets arbejde samt at udvalget skal komme med forslag til ny udvalgs- og forvaltningsstruktur gældende fra d. 1. januar 2014. Derudover tager rapporten udgangspunkt i Strukturudvalgets retningsanvisninger og drøftelser af hensyn, dilemmaer og mulige løsninger.

 

Rapportens opbygning

Generelt gælder det for rapporten, at der er tale om foreløbige modeller og forslag. Dette skyldes, at det har været vanskeligt indenfor den besluttede tidsplan at komme med dybdegående og udtømmende forslag til modeller for en ny udvalgs- og forvaltningsstruktur. Rapporten kan indgå som et grundlag for de videre politiske drøftelser om fremtidig styreform samt udvalgs- og forvaltningsstruktur. De enkelte forslag kan som led i de politiske drøftelser blive nærmere kvalificeret i det omfang, der måtte være behov for det.

 

I det følgende beskrives kort rapportens opbygning og hvordan hvert enkelt afsnit bidrager til opfyldelse af Strukturudvalgets kommissorium:

1)      Indledning: Her beskrives baggrunden for rapporten, nye krav og vilkår til den kommunale opgaveløsning, præsentation af de hensyn som har været drøftet i udvalget samt de centrale temaer, som danner baggrund for modeller for ny udvalgs- og forvaltningsstruktur

 

2)      Politisk ledelse og politikerroller: I dette afsnit behandles, hvordan der kan ske en styrkelse af den politiske ledelse og styring samt tilhørende politikerroller. Dette har været en central debat i Strukturudvalgets arbejde. I afsnittet fokuseres på forslag, der styrker politikerrollen, bl.a. ved at frigøre tid til at være politiker og ved at styre efter overordnede mål med fokus på effekt for borgeren. Endelig indgår overvejelser om forbedret politisk betjening.

Til dette afsnit er delrapport 1 vedlagt, som uddyber det faglige indhold.

 

Afsnittets bidrag til opfyldelse af kommissoriet:

·         At det er tydeligt, hvem der har det politiske ansvar

·         En effektiv politisk koordinering på tværs af udvalg

·         Åbenhed og gennemsigtighed i BR og forvaltningernes arbejde

·         Gode rammer for at inddrage københavnerne i BRs arbejde

·         En tilfredsstillende mindretalsbekyttelse

·         At borgerne i højere grad oplever en sammenhængende indsats fra kommunen

 

3)      To modeller der forudsætter ændret organisering indenfor kommunens nuværende styreform: I dette afsnit præsenteres to modeller for ny udvalgs- og forvaltningsstruktur, som kan implementeres indenfor kommunens nuværende styreform. Modellerne bygger på de hensyn, der er formuleret i udvalgets kommissorium og som udvalget løbende har drøftet, og imødekommer behovet for, at udvalget skal komme med forslag, der reducerer antallet af forvaltninger:

·                Model 1: Samlet prioritering af byens rum ud fra borgerens behov (seks udvalg og seks forvaltninger)

·                Model 2: Styrket vækst- og beskæftigelsesindsats og samlet prioritering af byens rum (fem udvalg og fem forvaltninger)

 

Afsnittets bidrag til opfyldelse af kommissoriet:

·         At rapporten skal indeholde mindst to forskellige modeller, der reducerer antallet af forvaltninger

·         At borgere og virksomheder i højere grad oplever en sammenhængende indsats fra kommunen

·         Én indgang til kommunen for borgere og virksomheder

·         Større tydelighed og gennemsigtighed om det politiske ansvar for de kommunale opgaver

·         En mere effektiv opgaveløsning

 

4)      To modeller der forudsætter ændret styreform: Her præsenteres to modeller, som bygger videre på at skabe en samlet prioritering af byens rum (model 1) og et styrket fokus på vækst og beskæftigelse (model 2). Det nye ved disse to modeller i forhold til modellerne i afsnit 3 er udover de styreformsmæssige forhold en organisatorisk samling af kommunens velfærdsområder:

·                Model 3A - Fokus på sammenhæng indenfor kommunens velfærdsområder, byens rum og styrket vækst- og beskæftigelsesindsats. Styreformen er flertalsstyre med delt administrativ ledelse. (Syv udvalg samt tre borgmestre og tre forvaltninger)

·                Model 3B - Fokus på sammenhæng indenfor kommunens velfærdsområder, byens rum og styrket vækst- og beskæftigelsesindsats. Styreformen er flertalsstyre med enhedsforvaltning. (Syv udvalg med seks udvalgsformænd og overborgmesteren som formand for Økonomiudvalget)

Begge forslag indebærer en ændring af kommunens styreform. Model 3A vil kræve lovændring, mens model 3B vil kræve lovændring, hvis udvalgsformændene (borgmestrene) skal fuldtidsvederlægges.

 

Afsnittets bidrag til opfyldelse af kommissoriet:

·         At rapporten skal indeholde mindst to forskellige modeller, der reducerer antallet af forvaltninger

·         At borgerne i højere grad oplever en sammenhængende indsats fra kommunen, herunder sammenhæng i opgaveløsningen på velfærdsområderne

·         Én indgang til kommunen for borgere og virksomheder

·         Større tydelighed og gennemsigtighed om det politiske ansvar for de kommunale opgaver

·         En mere effektiv opgaveløsning

 

5)      Forslag til ændringer indenfor den nuværende struktur: Strukturudvalget har løbende drøftet en række forslag, som kan implementeres indenfor den nuværende udvalgs- og forvaltningsstruktur. Disse forslag har været knyttet an til de hensyn, som udvalget har afvejet og prioriteret. Forslagene omhandler:

·         Den decentrale organisering

·         Sammenhængende indsatser for borgerne

·         Bedre borger- og erhvervsbetjening

·         Effektiv administration

·         Organisatorisk placering af kommunens tværgående enheder

Til afsnittet om sammenhængende indsatser for borgerne og effektiv administration (afsnit 5.2 og 5.4) er der vedlagt delrapporter, som uddyber det faglige indhold, økonomi og fordele/ulemper.

 

Afsnittets bidrag til opfyldelse af kommissoriet:

·         En sammenhængende og bedre betjening af borgere og virksomheder

·         At borgerne i højere grad oplever en sammenhængende indsats fra kommunen, herunder sammenhæng i opgaveløsningen på velfærdsområderne

·         Nærhed for borgerne

·         Én indgang til kommunen for borgere og virksomheder

·         En mere effektiv opgaveløsning

 

6)      Overblik over effektiviseringer: Effektiviseringerne i de foreslåede modeller til strukturændringer opsummeres i dette afsnit. Overblikket omfatter derudover potentialet ved forskellige forslag fra rapportens afsnit 5 vedr. ændringer indenfor den nuværende struktur, som kan besluttes uanset model.

 

7)      PerspektiveringI dette afsnit beskrives følgende tendenser og værktøjer, som kan udvikle kommunens metoder og måder at arbejde på samt bidrage til at møde de udefra kommende krav og vilkår til kommunestyret: Innovation og smarte løsninger; borgerne som ressourcestærke aktører samt kommunen som drivende aktør.
 

Appendiks om videre proces for politisk beslutning: Efter Borgerrepræsentationens behandling af rapporten, kan rapporten indgå som et grundlag for de politiske drøftelser om en fremtidig styreform samt udvalgs- og forvaltningsstruktur. De enkelte forslag kan som led i de politiske drøftelser blive nærmere kvalificeret i det omfang, der måtte være behov for det.

 

Opfølgning på kommissoriet

Samlet set vurderes det, at rapporten opfylder kommissoriet for Strukturudvalgets arbejde. I kommissoriet får udvalget også til opgave at følge lovgivningsprocessen omkring en evt. ny styreform i de store kommuner. Strukturudvalget besluttede på et af sine første møder, at arbejdet med modeller for en ny udvalgs- og forvaltningsstruktur i Strukturudvalget ville foregå uafhængigt af lovgivningsprocessen indtil fremsættelse af et konkret lovforslag.

Lovforslaget fremgår af regeringens lovprogram for 2012/2013 og er fastsat til januar 2013. Da der ikke har været nyt omkring lovgivningsprocessen, berører rapporten ikke spørgsmålet omkring ny lovgivning for de store kommuner.

Økonomi

---

Videre proces

På baggrund af mødet i Strukturudvalget d. 23. november oversendes rapporten til behandling i ØU d. 4. december og BR d. 13. december.



Karoline Amalie Steen                                                                            /Morten Spangenberg

Oversigt over politisk behandling

Det indstilles,

1.                  at Strukturudvalget træffer beslutning om rapportens model 1 ”Byens rum” (afsnit 3.1) skal udgå af rapporten.

 Såfremt model 1 ”Byens Rum” (afsnit 3.1) udgår, vil rapportens afsnit 4 blive erstattet af det alternative tekstbidrag som angivet i bilag 1.


Det indstilles, at Strukturudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at Borgerrepræsentationen godkender vedlagte rapport (bilag 2) med henblik på, at den kan indgå som et grundlag for de videre drøftelser og overvejelser om fremtidig styreform samt udvalgs- og forvaltningsstruktur i Københavns Kommune.


Strukturudvalgets beslutning i mødet den 23. november 2012

Strukturudvalget drøftede rapporten, og der var på baggrund af drøftelserne enighed om at foretage en række rettelser i rapporten, se bilag 6.


Strukturudvalget besluttede herefter at lade rapportens model 1 ”Byens rum” (afsnit 3.1 i den til mødet udsendte rapport) udgå af rapporten jf. indstillingens 1. at-punkt samt bilag 1.


Et enigt udvalg anbefalede herefter indstillingen overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.


Socialistisk Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Signe Goldmann (løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne kan ikke ud fra det foreliggende arbejde i Strukturudvalget anbefale, at man arbejder videre med enhedsforvaltning med flertalsstyre.

Partierne mener ikke, at det er godtgjort, at en sådan ændring vil være en forbedring i forhold til den nuværende styreform eller de andre beskrevne modeller

Til gengæld mener partierne, at arbejdet i strukturudvalget har vist, at mulighederne for øget administrativ effektivisering, mere gennemskuelig borgeradgang til kommunen samt mere demokrati i høj grad er til stede inden for den nuværende styreform. Ligeledes gælder mulighederne for en øget decentral forvaltningsorganisering, større samlokalisering mellem de enkelte forvaltninger samt muligheden for at undgå snitfladeproblematikker, som beskrevet i strukturudvalgets rapportering til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Partierne anbefaler, at der skal arbejdes videre med disse forhold.”


Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti kan ikke ud fra det foreliggende arbejde i Strukturudvalget anbefale, at man arbejder videre med en ændring af forvaltningsstrukturen i Københavns Kommune. Partierne mener ikke, at det er godtgjort, at en ændring vil være en forbedring i forhold til den nuværende struktur.

Til gengæld mener partierne, at arbejdet i Strukturudvalget har vist, at mulighederne for øget administrativ effektivisering, mere gennemskuelig borgeradgang til kommunen samt mere demokrati i høj grad er til stede inden for den nuværende forvaltningsstruktur. Ligeledes gælder mulighederne for en øget decentral forvaltningsorganisering, større samlokalisering mellem de enkelte forvaltninger samt muligheden for at undgå snitfladeproblematikker, som beskrevet i udvalgets rapportering til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Venstre og Konservative mener på den baggrund ikke, at Borgerrepræsentationen ud fra det foreliggende bør iværksætte en ændring af forvaltningsstrukturen. Til gengæld anbefaler partierne Borgerrepræsentationen at arbejder videre med en større grad af administrativ effektivisering, en forbedret og mere gennemskuelig borgeradgang samt øget demokrati inden for den nuværende forvaltningsstruktur.

Enhedslisten skal afslutningsvis udtale, at protokolbemærkningen har været drøftet med Det Radikale Venstres medlem af udvalget, som bakker op om denne protokolbemærkning.”


Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

"Enhedslistens medlem af Strukturudvalget kan ikke umiddelbart støtte, at man i højere grad går over til at styre efter fastsatte mål - heller ikke selvom disse udstikkes politisk.

Enhedslisten ser en risiko for, at politikerne derved i højere grad får en politisk kontrolfunktion, frem for at være politisk ledelse og dermed i højere grad vil være bestyrelsesmedlemmer (som man ser det i virksomheder) og ikke politikere.

Derudover tager Enhedslistens medlem af Strukturudvalget et generelt forbehold i forhold til de foreslåede effektiviseringer, da de på nuværende tidspunkt er meget lidt gennemarbejdede. Det vil derfor for Enhedslistens vedkommende være en konkret vurdering ift. om effektiviseringen har betydning for borgerbetjening og serviceniveau, der i sidste ende afgør om der kan bakkes op om den enkelte effektivisering.”



 

Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 4. december 2012

 

Indstillingen blev anbefalet.

 

Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

"Partierne kan ikke ud fra det foreliggende arbejde i Strukturudvalget anbefale, at man arbejder videre med enhedsforvaltning med flertalsstyre. Partierne mener således ikke, at det er godtgjort, at en sådan ændring vil være hverken en demokratisk eller en administrativ forbedring i forhold til den nuværende styreform eller de andre beskrevne modeller.

 

Partierne noterer sig, at der i rapporten er konkrete forslag til sammenlægning af en række forvaltninger, OG AT DER KAN VÆRE POTENTIALER HERI. Partierne mener imidlertid ikke, at man på det foreliggende grundlag kan beslutte en evt. sammenlægning. En sådan øvelse kræver et langt stærkere beslutningsgrundlag end det foreliggende

 

Til gengæld mener partierne, at arbejdet i strukturudvalget har vist, at mulighederne for øget administrativ effektivisering, mere gennemskuelig borgeradgang til kommunen samt mere demokrati i høj grad er til stede allerede inden for den nuværende styreform. Ligeledes gælder mulighederne for en øget decentral forvaltningsorganisering, større samlokalisering mellem de enkelte forvaltninger samt muligheden for at undgå snitfladeproblematikker, som beskrevet i Strukturudvalgets rapportering til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Partierne anbefaler, at der arbejdes videre med at analysere disse forhold med henblik på at fremkomme med et mere kvalificeret beslutningsgrundlag"

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2012

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingen:

1.       At Økonomiforvaltningen i samarbejde med fagforvaltningerne inden sommeren 2013 med inddragelse af relevante samarbejdspartnere med udgangspunkt i Strukturudvalgets rapport fremlægger en fælles indstilling overfor ØU med overvejelser og forslag til en styrket decentral forvaltningsorganisering med administrative forenklinger, herunder

1.      større grad af samlokalisering mellem de enkelte forvaltninger med mulighed for tværgående samarbejde,

2.       mere gennemskuelig borgeradgang til kommunen, herunder større ensartethed på tværs af kommunen

3.       større mulighed for borgerinddragelse og lokal forankring

4.       Økonomiforvaltningen fremlægger forslag til proces- og tidsplan januar 2013 (ØU budgetseminar)

Arbejdet forankres i kredsen af administrerende direktører.

 

2.       At Økonomiforvaltningen i samarbejde med fagforvaltningerne inden 1. april 2013 på baggrund af Strukturudvalgets rapport udarbejder forslag til, under hvilke politiske udvalg de tværgående enheder bedst placeres, så deres tværgående funktioner løses bedst muligt. Arbejdet forankres i kredsen af administrerende direktører.

 

3.       At alle forvaltninger inden sommeren 2013 med udgangspunkt i strukturudvalgets rapport udarbejder forslag til, hvordan de konkrete snitfladeudfordringer mellem forvaltningerne herunder særligt på velfærdsområdet kan løses, så både kvalitet og effektivitet forbedres for borgerne.

 

4.       At gruppeformandskredsen på baggrund af Strukturudvalgets rapport som led i forberedelserne til modtagelsen af samlingen 2014-2017 udarbejder forslag til

·         Årshjul for indholdet i Borgerrepræntationens møder

·         Temadebatter i Borgerrepræsentationen om overordnede og generelle spørgsmål 

·         Forbedringer af Borgerrepræsentanternes arbejdsbetingelser

 

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning

 

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.

 

 

Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne kan ikke ud fra det foreliggende arbejde i Strukturudvalget anbefale, at man arbejder videre med enhedsforvaltning med flertalsstyre. Partierne mener således ikke, at det er godtgjort, at en sådan ændring vil være hverken en demokratisk eller en administrativ forbedring i forhold til den nuværende styreform eller de andre beskrevne modeller.

Partierne noterer sig, at der i rapporten er konkrete forslag til sammenlægning af en række forvaltninger, OG AT DER KAN VÆRE POTENTIALER HERI. Partierne mener imidlertid ikke, at man på det foreliggende grundlag kan beslutte en evt. sammenlægning. En sådan øvelse kræver et langt stærkere beslutningsgrundlag end det foreliggende.


Til gengæld mener partierne, at arbejdet i strukturudvalget har vist, at mulighederne for øget administrativ effektivisering, mere gennemskuelig borgeradgang til kommunen samt mere demokrati i høj grad er til stede allerede inden for den nuværende styreform. Ligeledes gælder mulighederne for en øget decentral forvaltningsorganisering, større samlokalisering mellem de enkelte forvaltninger samt muligheden for at undgå snitfladeproblematikker, som beskrevet i Strukturudvalgets rapportering til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Partierne anbefaler, at der arbejdes videre med at analysere disse forhold med henblik på at fremkomme med et mere kvalificeret beslutningsgrundlag.”
Til top