Mødedato: 12.12.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg 4 til lokalplan Ny Tøjhus, Amager Vest

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 4 til lokalplan 327 Ny Tøjhus. Planforslaget muliggør opførelse af en bygning med serviceerhverv, udvidelse af det eksisterende hotel samt en daginstitution på en grund, der i dag rummer private parkeringspladser.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende tillæg nr. 4 til lokalplan Ny Tøjhus (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Ejeren af ejendommen Amager Boulevard 70 ønsker at udvide hotellet på grunden og opføre en ny bygning til serviceerhverv. Derudover ønsker kommunen at opføre en kommunal daginstitution. Den gældende lokalplan muliggør en udvidelse af hotellet med ti etager ovenpå det eksisterende højhus, hvorfor den nu foreslåede udformning af udvidelsen som en ny bebyggelse, kræver ny lokalplan. Bebyggelsesprocenten på 285 % i gældende lokalplan bliver videreført.

Lokalplanforslaget (bilag 2) blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 17. juni 2019. Lokalplanforslaget har været i høring fra den 17. juli 2019 til den 25. september 2019. Forvaltningen har modtaget 80 henvendelser, hvoraf en er trukket tilbage. De 66 er fra beboere på Weidekampsgade. Høringen har givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Lokalplanforslaget muliggør en udvidelse af det eksisterende hotel på den nuværende parkeringsplads langs Ørestads Boulevard og en ny bygning til serviceerhverv i forlængelse af de eksisterende kontordomiciler langs Amager Boulevard. Lokalplanforslaget stiller krav om, at der bliver etableret publikumsorienteret serviceerhverv i stueetagen mod Ørestads Boulevard, og mulighed for en daginstitution på ca. 1.500 m2 mod Weidekampsgade. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2 s. 6-9).

Gældende tillæg 3 til lokalplan Ny Tøjhus fra 2010 muliggjorde blandt andet en tilbygning på 10 etager ovenpå det eksisterende højhus med krav om en ny facade på det eksisterende højhus. Med vedtagelse af forslag til tillæg 4 foreslås tillæg 3 ophævet. Det betyder, at det ikke længere vil være muligt at bygge ovenpå det eksisterende højhus, da de muliggjorte bebyggelser i lokalplanforslaget ikke vedrører den eksisterende bygning, er der ikke grundlag for at kræve, at den eksisterende facade på højhuset ændres.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår ændringer af lokalplanforslagets bestemmelser om indretning af byrummet ved daginstitutionen samt andel af tagflader, der skal indrettes til opholdsareal. Derudover bliver afsnittet i redegørelsen om miljømæssige gener fra virksomheder udvidet. Endvidere foretager forvaltningen enkelte korrektioner. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 6.

Høring

De 79 henvendelser vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Erhvervsstyrelsen har følgende høringssvar (bilag 4, henvendelse nr. 80)
Erhvervsstyrelsen finder ikke, at planforslaget redegør for, om realiseringen af den ønskede planlægning for arealerne i umiddelbar nærhed af produktionsvirksomheder af national interesse på Statens Serum Instituts område, vil påvirke virksomhedernes drift- og udviklingsmuligheder.

Forvaltningens bemærkninger:

Teksten i redegørelsen er rettet efter dialog med Erhvervsstyrelsen og Miljøstyrelsen. Erhvervsstyrelsen har oplyst, at de ikke har behov for yderligere at sikre den nationale interesse forbundet med planforslaget.

Amager Vest Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 13):

  1. Den primære bekymring beror på de trafikmæssige konsekvenser, som forslaget kan have for lokalområdet, og stiller spørgsmålstegn ved den samlede trafikplan for hele lokalområdet.
  2. Der udtrykkes bekymring om placering af en børnehave på et støjbelastet sted.
  3. Der stilles spørgsmål ved rimeligheden i at fastholde en bebyggelsesprocent på 285, som blev besluttet under forudsætningen af et helt andet byggeri og efterspørger, at det genovervejes.

Forvaltningens bemærkninger

Lokaludvalgets synspunkter er sammenfaldende med borgernes henvendelser, og forvaltningen kommenterer derfor samlet nedenfor.

Hovedsynspunkter i borgernes, herunder bygherres henvendelser

  1. 62 henvendelser udtrykker bekymring for de fremtidige trafikale forhold, herunder den generelle trafikafvikling og trafiksikkerhed.
  2. 49 henvendelser udtrykker bekymring for, at øget trafik vil medføre forøgelse af støj- og luftforurening til gene for både beboere, daginstitutionen og daglige brugere af området.
  3. 46 henvendelser omhandler overordnet bebyggelsens volumen, herunder hvorfor bebyggelsesprocenten fastholdes på 285, og de konsekvenser bebyggelsen vil have for naboerne, hvoraf 19 henvendelser kommenterer på nybyggeriets sammenhæng med det omkringliggende område.
  4. 36 henvendelser mener, at forholdene for renovation og varelevering er underdimensioneret og fejlplaceret. Herunder er 25 henvendelser bekymrede for støj fra vareleveringer.
  5. 26 henvendelser mener, at kontorbygningen fjerner sigtelinjen mod voldanlægget og Christians Kirke.
  6. Bygherre har i sit høringssvar ønsket ændringer i flere bestemmelser, herunder blandt andet ændret facadehøjde i stueetagen, antallet af cykelparkeringspladser, birketræer fritages bevaringskravet og andel af tagflader der skal indrettes til opholdsareal og tilbagetrækning af facaden mod vest.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Der er udarbejdet en trafikanalyse, for de ændrede forhold for trafikafviklingen i området med en fremskrivning af trafikken på Weidekampsgade og vejnettet i nærområdet til 2020. Trafikanalysen viste, at der er stor kapacitet tilbage i krydset Weidekampsgade/Ørestads Boulevard, der dermed kan håndtere trafikforøgelsen på ca. 1000 nye daglige bilture. Helt konkret vil der i myldretiden holde 3-6 køretøjer i kø på Weidekampsgade i østlig retning mod krydset til Ørestads Boulevard. Til sammenligning holder der i dag 1-3 biler i kø. I forbindelse med lokalplanen for udviklingen af Faste Batteri, bliver der planlagt for, at der vil blive anlagt en indkørselsmulighed fra Ørestads Boulevard, hvorfor det er vurderet til ikke at have en større betydning for trafikafviklingen på Weidekampsgade. Skulle de fremtidige trafikforhold medføre ændringer som følge af udkørselsmulighederne for Faste Batteri, vil planlægningen for en ny krydsudformning og signalplan løse afviklingsbehovet.

    Lokalplanen fastlægger den laveste parkeringsnorm i Kommuneplan 2015 på 1 parkeringsplads pr. 200 m2, da kun 40 % af hotellets eksisterende parkeringspladser udnyttes i dag, samt at der er god forbindelse til den kollektive transport herunder Islands Brygge metrostation. Dermed sikrer lokalplanen, at der muliggøres færrest mulige biler tilført til kvarteret.
  2. Forvaltningen forventer, at den øgede trafik giver anledning til en lille, men hørbar forøgelse af støjen ved de nærmest liggende boliger, primært i morgen- og eftermiddagstimerne. Eksisterende bebyggelse på Weidekampsgade vurderes støjisoleret i overensstemmelse med bygningsreglementets krav til støjisoleringsåledes, at grænseværdierne for den indendørs støj fortsat kan overholdes. Ved nybyggeri stilles der krav til det indendørs støjniveau i både hotel, kontor og daginstitution, derudover stilles der krav til daginstitutionens opholdsarealer både udendørs og indendørs for at sikre børnene mod sundhedsskadelig støj.

    I forhold til EU’s grænseværdier for luftforurening fra trafik, er disse overholdt på ejendommen i dag. Den teknologiske udvikling indenfor biltrafik fx flere elbiler på de danske veje betyder, at luftforureningen fra vejtrafik forventes fortsat at være faldende. Derudover skal det bemærkes, at der er gode spredningsforhold mod voldanlægget.
  3. Rammen i Kommuneplan 2015 muliggør en bebyggelsesprocent på 285, hvilket også er i overensstemmelse med den gældende lokalplan. Forslaget indebærer, at de eksisterende byggemuligheder i form af ti etager ovenpå det eksisterende højhus flyttes ned på jorden, så byggemulighederne indpasser sig i rækken af eksisterende domiciler langs Amager Fælledvej og dermed tilpasses den arkitektoniske stil.

  4. Forvaltningen har vurderet, at hotellets eksisterende varegård kan håndtere det nuværende og fremtidige behov for renovation og varelevering. De eksisterende fysiske forhold tillader, at flere tunge køretøjer kan håndteres samtidig. Derudover har de tunge køretøjer mulighed for at vende i varegården og skal ikke bakke derfra, hvorved generne for naboerne mindskes. Støj fra vareleveringen er virksomhedsstøj og skal altid overholde Miljøstyrelsens grænseværdier for virksomhedsstøj.
  5. Udsigten til de historiske kulturmiljøer, fæstningsringen og Christianshavn fra Weidekampsgade bevares ved, at sigtelinjerne opretholdes i åbningerne mellem bygningerne i overensstemmelse med forvaltningens vurdering i egenartsanalysen som forvaltningen udarbejder i forbindelse med opstart af en ny lokalplan.
  6. Forvaltningen foreslår en reduktion i forhold til andelen af tagflader, der skal indrettes til opholdsareal, da der var behov for en præcisering af den hidtidige bestemmelse, således at der er den nødvendige plads til solceller, så de lovmæssige krav til energirammen kan opfyldes. Forvaltningen imødekommer dermed ikke de resterende ønsker fra bygherre.

På baggrund af en henvendelse fra Børne- og Ungdomsforvaltningen om indretning af byrummet ved daginstitutionen, foreslår forvaltningen, at bestemmelsen om terrænregulering ændres. Se den specifikke ændring og yderligere begrundelse i bilag 5 og 6.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Wille                                  /Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at godkende tillæg nr. 4 til lokalplan Ny Tøjhus (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. november 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, I, Ø og Å.
Imod stemte: F og O.

 

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:


”Det ærgrer SF, at forskønnelse af den eksisterende hotelbygning ikke indgår i projektet, som det gjorde i det tidligere vedtagne lokalplanstillæg. Forskønnelsen af den eksisterende hotelbygning var også grundlaget for at tillægget til lokalplan fra 2010 gav mulighed for at gå fra den gældende bebyggelsesprocent for området på 175 til 285. I det nye forslag er bebyggelsesprocenten på 285 fastholdt, men det resulterer i en meget tættere bebyggelse end resten af området, der lukker for udsynet fra boligerne i Weidekampsgade, samtidig med at vi permanent mister chancen for at kræve, at der bliver gjort noget ved udtrykket af det eksisterende hotel, fordi det tidligere lokalplanstillæg overskrives. SF finder ikke, at der i det endelige forslag er taget højde for disse problemer og kan derfor ikke stemme for lokalplanstillægget.”

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:


”Alternativet mener ikke, at denne løsning er acceptabel grundet øget biltrafik i et trafikalt hårdt belastet område til øget hotelkapacitet. Dog ligger der allerede en besluttet lokalplan med den samme øgede byggeprocent. Derfor stemmer Alternativet for denne løsning, idet den er bedre end den eksisterende lokalplan.”  

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Dansk Folkeparti stemmer imod, fordi partiet ikke kan godtage de nuværende trafikale forhold.”

 

Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne stemmer for ændringen af lokalplanen, så der kan bygges en daginstitution. Partierne ønsker at løse trafiksituationen i området, som ligger uden for lokalplanen med et medlemsforslag.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 03. december 2019

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik-og Miljøudvalgets møde den 18. november 2019:

 

"Partierne stemmer for ændringen af lokalplanen, så der kan bygges en daginstitution. Partierne ønsker at løse trafiksituationen i området, som ligger uden for lokalplanen med et medlemsforslag."

 

SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik-og Miljøudvalgets møde den 18. november 2019:

 

"Det ærgrer SF, at forskønnelse af den eksisterende hotelbygning ikke indgår i projektet, som det gjorde i det tidligere vedtagne lokalplanstillæg. Forskønnelsen af den eksisterende hotelbygning var også grundlaget for at tillægget til lokalplan fra 2010 gav mulighed for at gå fra den gældende bebyggelsesprocent for området på 175 til 285. I det nye forslag er bebyggelsesprocenten på 285 fastholdt, men det resulterer i en meget tættere bebyggelse end resten af området, der lukker for udsynet fra boligerne i Weidekampsgade, samtidig med at vi permanent mister chancen for at kræve, at der bliver gjort noget ved udtrykket af det eksisterende hotel, fordi det tidligere lokalplanstillæg overskrives. SF finder ikke, at der i det endelige forslag er taget højde for disse problemer og kan derfor ikke stemme for lokalplans-tillægget."

 

Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik-og Miljøudvalgets møde den 18. november 2019:

 

"Dansk Folkeparti stemmer imod, fordi partiet ikke kan godtage de nuværende trafikale forhold."

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2019

SF og Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”at fastholde bebyggelsesprocenten på 175, ligesom de omkringliggende byggeriers bebyggelsesprocent.”

  

Det af SF og Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 39 stemmer mod 7. 6 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: F og O.
Imod stemte: A, Ø, B, V, C og I.
Undlod at stemme: Å

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 45 stemmer mod 7. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og I.
Imod stemte: F og O.

  

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Med tillægget til lokalplanen flyttes ind- og udkørslen fra hotellet og den nye bygning fra Ørestads Boulevard til Weidekampsgade. I mange af de 80 indkomne høringsforslag påpeger trafikale problemer og utryghed ved Weidekampsgade, både som følge af de seneste års stigende trafik og af det nye byggeri. Det er vigtigt for partierne at få løst dette problem, og vi ser derfor frem til den vejnetsplan, der med Budget 2020 er afsat midler til. Heri kommer nemlig en analyse af trafikbelastningen på Weidekampsgade og de primære vejforbindelser på det nordlige Amager, og derefter kan vi sikre trafikforholdene. Her kan alternative ind- og udkørsler også overvejes.”

 

SF videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Det ærgrer SF, at forskønnelse af den eksisterende hotelbygning ikke indgår i projektet, som det gjorde i det tidligere vedtagne lokalplanstillæg. Forskønnelsen af den eksisterende hotelbygning var også grundlaget for at tillægget til lokalplan fra 2010 gav mulighed for at gå fra den gældende bebyggelsesprocent for området på 175 til 285. I det nye forslag er bebyggelsesprocenten på 285 fastholdt, men det resulterer i en meget tættere bebyggelse end resten af området, der lukker for udsynet fra boligerne i Weidekampsgade, samtidig med at vi permanent mister chancen for at kræve, at der bliver gjort noget ved udtrykket af det eksisterende hotel, fordi det tidligere lokalplanstillæg overskrives. SF finder ikke, at der i det endelige forslag er taget højde for disse problemer og kan derfor ikke stemme for lokalplanstillægget.”

  

Alternativet videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Alternativet mener ikke, at denne løsning er acceptabel grundet øget biltrafik i et trafikalt hårdt belastet område til øget hotelkapacitet. Dog ligger der allerede en besluttet lokalplan med den samme øgede byggeprocent. Derfor stemmer Alternativet for denne løsning, idet den er bedre end den eksisterende lokalplan.”

 

Dansk Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Dansk Folkeparti stemmer imod, fordi partiet ikke kan godtage de nuværende trafikale forhold.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne stemmer for ændringen af lokalplanen, så der kan bygges en daginstitution.”

Til top