Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Delprojekter i Helhedsplan for De Gamles By på Nørrebro

Se alle bilag
Der skal tages stilling til projektforslag og frigivelse af anlægsmidler, så reetablering af legeplads ved Guldbergsgade og etablering af plads ved Møllegade kan anlægges.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

    1.   at der frigives en anlægsbevilling på samlet 5,7 mio. kr. til reetablering af legepladsen 
          ved Guldbergsgade og etablering af byplads ved Møllegade. Anlægsbevillingen 
          frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. Økonomiafsnittet og bilag 6.


Det forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 20. september 2012 Helhedsplan for De Gamles By, jf. bilag 8. Teknik- og Miljøudvalget skal med denne indstilling tage stilling til to delprojekter i Helhedsplanen, projektforslag om reetablering af legeplads ved Guldbergsgade og etablering af byplads ved Møllegade i henhold til Helhedsplanen, samt frigivelse af anlægsmidler så anlæg kan igangsættes.

Løsning

Helhedsplan for De Gamles By indeholder en række principper for udviklingen af området, og er udarbejdet på baggrund af Udviklingsplan for Vidensbydel Nørre Campus samt bidrag fra brugerne af området. Intentionen med Helhedsplanen er, at De Gamles By skal åbnes op til resten af byen og blive en del af Nørrebros hverdagsliv. Områdets grønne arealer skal bruges af bydelens beboere og brugere. Denne intention understøtter udviklingen af Vidensbydel Nørre Campus. Der er i helhedsplanen for De Gamles By ikke taget særskilt stilling til fældning af træer. Indstillingen er med hensyn til udførsel og træregnskab koblet sammen med cykelruten Fælledparken-Guldbergshave, 2 etape. Projekternes indbyrdes placering ses i bilag 1.

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et projektforslag, der indebærer, at der fældes i alt 13 træer. For at undersøge om antallet af træer, der fældes, kan begrænses, er alternative løsninger undersøgt.

Projektforslag - reetablering af legeplads ved Guldbergsgade
En del af daginstitutionens eksisterende legeplads nedlægges for at gøre plads til den ny byplads på hjørnet af Møllegade og Guldbergsgade, jf. bilag 3B. Cirka halvdelen af legepladsen nedlægges, og der etableres en ny legeplads bagved den eksisterende legeplads. Projektforslaget medfører, at der fældes tre træer, jf. afsnit om træer nedenfor og bilag 9B. Indretningen af legepladsen er godkendt af Børne- og Ungdomsforvaltningen. 

Projektforslag - etablering af multifunktionel byplads ved Møllegade/Guldbergsgade
På hjørnet af Møllegade og Guldbergsgade anlægges en ny åben byplads, der også skal rumme den nuværende nærgenbrugsplads. Bypladsen giver mulighed for ophold og understøtter det lokale byliv og vil være en ny hjørneindgang til De Gamles By. Forslaget er i overensstemmelse med intentionerne i Helhedsplanen. Bypladsen får en belægning bestående af grus og brosten. Bypladsen vil udgøre et grønt byrum med sammenhæng til den bagvedliggende grønne bydel og Mosaisk Kirkegård overfor. Omkring træerne etableres hævede plantebede for at bevare de eksisterende træer og skabe uformelle siddepladser. Pladsen beplantes med træer; el, ahorn og robinie, alle hjemmehørende og valgt på grund af deres robusthed og letløvede kroner. Belysningsarmaturer opsættes i én højde, så pladsen oplyses om aftenen uden at genere de omkringliggende boliger.

Nærgenbrugspladsens nye bygning indpasses i det eksisterende stykke mur mod Møllegade. Pladsen skal tillige rumme genbrugscontainere placeret langs hegnet mod Møllegades Fritidshjem, jf. bilag 3A. På pladsen kan arbejdskøretøjer til nærgenbrugspladsen manøvrere. Pladsen får asfaltbelægning med gule skærver. Med projektforslaget benyttes det begrænsede areal til både opholdsareal og åben nærgenbrugsplads. Forslaget medfører, at der fældes ti træer, jf. bilag 9A og afsnit om træer.

Høring og omverdensinddragelse
Projektet er godkendt af politiet. Projektforslaget har været i høring hos Nørrebro Lokaludvalg, som tilslutter sig anlæg af bypladsen med tilhørende funktioner, jf. bilag 4, afsnit 4. Forvaltningens bemærkninger til høringssvarene fremgår af bilag 5.

Parkering
Forslaget indebærer ikke nedlæggelse af parkeringspladser.

Træer
Projektforslaget for de to delprojekter (Den reetablerede legeplads for daginstitutionen og den åbne byplads) indebærer, at der fældes 13 træer indenfor projektområdet jf. bilag 9A-B. Som erstatning for de fældede træer plantes 13 erstatningstræer indenfor projektområdet: ti på den nye åbne byplads og tre på daginstitutionens reetablerede legeplads. I De Gamles By plantes 13 træer flere end der fældes i forbindelse med denne indstilling om delprojekter i Helhedsplan De Gamles By på Nørrebro og indstilling om cykelruten Fælledparken-Guldbergshave i De Gamles By, 2. etape, jf. bilag 9, 9A og 9B.

Alternative løsninger - bevarelse af træer
Forvaltningen har afdækket tre alternativer for at begrænse antallet af træer, der fældes. Ønsket om at bevare flere træer er imidlertid vanskeligt at forene med intentionerne i Helhedsplanen om åbning af området. Såfremt et af alternativerne vælges, er yderligere analyser nødvendig, da det samlede projekts udførsel og økonomi skal tilpasses.

Forvaltningen har undersøgt alternative muligheder for at bevare tre træer i Møllegade ved enten at integrere dem i byttecentralen (alternativ 1), jf. bilag 3C eller ved at anlægge byttecentralen andetsteds på grunden (alternativ 2), jf. bilag 3D. Endvidere har forvaltningen undersøgt alternative muligheder for at bevare yderligere tre træer ved anlæg af legepladsen (alternativ 3), jf. kortbilag 3E.

Alternativ 1, jf. bilag 3C og bilag 10
En løsning, hvor træerne integreres i bygningen (byttecentralen) kan medføre, at træerne svækkes og bliver ustabile dels som følge af anlægsarbejdernes udførsel tæt på træernes rødder, dels som følge af manglende vand til rødderne efterfølgende. Dette vil blive yderligere belyst, såfremt alternativet vælges.

Alternativ 2, jf. bilag 3D
En løsning, hvor byttecentralen placeres andetsteds på grunden, forventes ikke at give tilstrækkelig manøvreplads for genbrugspladsens arbejdskøretøjer, hvis bypladsens funktion som opholdsplads skal kunne opretholdes. Desuden skal trafiksikkerhedsrisikoen i forbindelse med genbrugspladsens arbejdskøretøjers ind- og udkørsel undersøges. Disse forhold vil blive yderligere belyst, såfremt alternativet vælges.

Alternativ 3, jf. bilag 3E
I projektforslaget for reetablering af legepladsen for Guldsmeden fældes tre træer. To af træerne fældes, fordi de ved kraftig blæst udgør en sikkerhedsrisiko på grund af nedfald af grene på legepladsens areal. Et træ, der er placeret ud mod Guldbergsgade fældes for at få plads til opbevaringsskure for daginstitutionens legeredskaber m.v.

En alternativ løsning, hvor træet ud mod Guldbergsgade bevares, forventes at medføre, at arealet ud for gavlen bagved trappenedgangen til daginstitutionens varmecentral mod bypladsen, bliver for småt til at indgå som en del af daginstitutionens legeområde. Endvidere kan arealet formentlig ikke overskues af pædagogerne, jf. bilag 3E. I så fald skal daginstitutionens legeareal udvides yderligere ind i De Gamles By for, at det samlede legepladsareal svarer til de stillede krav i forhold til antallet af børn i institutionen. Dette samt holdningen fra Københavns Ejendomme, som er ejer af De Gamles By, og fra Børne- og Ungeforvaltningen, som skal drive legepladsen, vil blive yderligere belyst, såfremt alternativet vælges. Træregnskabet fremgår af bilag 9.

Økonomi

I Budget 2012 blev der afsat samlet 7 mio. kr. til åbning og helhedsplan for De Gamles By. Heraf er 1,5 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet i forbindelse med Borgerrepræsentationen møde den 6. oktober 2011.

Med denne indstilling skal det resterende beløb på i alt 5,57 mio. kr. (2013 p/l) for både reetablering af legepladsen og etablering af byplads og nærgenbrugsplads frigives for at realisere det foreliggende projektforslag, jf. bilag 6 om økonomiske konsekvenser.

Reetablering af legepladsen udgør 1,95 mio. kr. (2013 p/l) af det samlede beløb. Bypladsen og nærgenbrugspladsen udgør 3,62 mio. kr. (2013 p/l) af det samlede beløb.

Videre proces

Anlægsarbejdet forventes opstartet startet primo 2016 og færdiggjort sommer 2016.



Pernille Andersen                                                   
/Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget til Helhedsplan for De Gamles By udgør grundlaget for detailprojektering og anlæg, jf. bilag 3A og 3B.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.   at der frigives en anlægsbevilling på samlet 5,7 mio. kr. til reetablering af legepladsen 
          ved Guldbergsgade og etablering af byplads ved Møllegade. Anlægsbevillingen 
          frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. Økonomiafsnittet og bilag 6.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. september 2015 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2015


Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.


Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”S, El, RV, SF ønsker at flest mulig træer bevares i udmøntning af helhedsplanen ved at genbrugsstationen om muligt anlægges med skruefundament som beskrevet i TMFs notat (19-10-2015), givet det forudsætning, at det sker inden for den gældende økonomiske ramme.”

Til top