Mødedato: 07.02.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Metro til Nordhavn - vedtagelse af kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og miljøvurdering

Se alle bilag

Efter offentlig høring skal Borgerrepræsentationen tiltræde hvidbogen samt tage stilling til endelig vedtagelse af kommuneplantillæg for metro til Nordhavn med VVM-redegørelse og miljøvurdering. Desuden skal Københavns Kommunes høringssvar til "Forslag til ændring af lov om en Cityring (Afgrening til Nordhavnen) godkendes.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at hvidbogen med resultatet af den offentlige høring tiltrædes (bilag 1),

2.      at kommuneplantillæg for metro til Nordhavn med VVM-redegørelse og miljøvurdering vedtages endeligt (bilag 3 og 4), samt

3.      at Københavns Kommunes høringssvar vedr. "Forslag til Lov om ændring af lov om en Cityring (Afgrening til Nordhavnen)” godkendes (bilag 5).

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

København oplever en stor befolkningstilvækst og Nordhavn bliver en ny bydel, der skal huse en stor del af denne vækst. Ved at bygge en metrolinje til Nordhavn som en afgrening fra Cityringen, er der mulighed for at sikre en effektiv og miljøvenlig transportform til beboere og erhvervsdrivende i den nye bydel.

Den 20. juni 2012 godkendte Borgerepræsentationen indgåelse af aftale mellem Københavns Kommune, Transportministeriet og Frederiksberg Kommune om etablering og finansiering af metro til Nordhavn. Samme dag indgik Transportministeren en politisk aftale med en række partier i Folketinget om metro til Nordhavn.

Borgerrepræsentationen vedtog den 20. september 2012 at sende forslag til kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og miljøvurdering for metro til Nordhavn i offentlig høring fra den 1. oktober til den 30. november 2012. VVM-redegørelsens resultater blev fremlagt og drøftet ved et borgermøde den 23. oktober. Alle de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden er resumeret og vurderet i hvidbogen (bilag 1). Kommunens erfaringer fra arbejdet med Cityringen er indarbejdet i plangrundlaget for metro til Nordhavn.

Løsning

Forvaltningen har modtaget 22 høringssvar, herunder 9 fra privatpersoner. Svarene omhandler primært miljøpåvirkninger (støj og vibrationer, luftkvalitet, trafik, grundvand, beplantning mv.), ønske om en ekstra metrostation på Østerbro, metroens linjeføring fra Østerport til Nordhavn, metroens udformning samt byplanlægning. Høringssvarene fokuserer i overvejende grad på byggepladserne i Krauseparken og i Nordhavn.

Byggepladsen i Krauseparken

Lokalt omkring Krauseparken vil naboer, institutioner og andre brugere af området opleve midlertidige, men væsentlige miljøpåvirkninger, hvor parken inddrages til arbejdsplads i op til 4 år. På baggrund heraf stiller Københavns Kommune krav om afværgeforanstaltninger i form af bl.a. mindre ombygning af de lokale veje, så trafikken til og fra arbejdspladsen kan afvikles med lav hastighed uden væsentlige gener for de nærmeste naboer. Metrolinjens anlæg på overfladen vil ikke medføre permanent nedlæggelse af P-pladser på Østerbro.

Støj og vibrationer vil i perioder være på et niveau, der kan medføre gener for de nærmeste naboer. Kommunen vil regulere miljøforholdene efter gældende regler. Det kan blive nødvendigt med lokale afskærmninger, midlertidige omplaceringer og lignende ved de nærtliggende vuggestuer, hvor børn sover ude i kryberum i dagtimerne. Ved væsentlige støjgener kan der stilles krav om værerum i dagtimerne. Luftforureningen fra arbejdspladsen vil blive begrænset ved, at der anvendes entreprenørmateriel i overensstemmelse med Metroselskabets miljøstrategi, der opfylder særlige krav på denne arbejdsplads, hvor spredningsforholdene er mindre gode og der er følsomme naboer i form af daginstitutioner.

Med disse foranstaltninger har Københavns Kommune vurderet, at etablering af en nødskakt i Krauseparken er acceptabel.

Byggepladsen i Nordhavn

Omgivelserne til arbejdspladsen i Nordhavn er mindre følsomme og anlægsarbejdet vurderes ikke at medføre væsentlige miljøpåvirkninger for områdets ansatte, brugere samt de nærmeste boligområder. Der vurderes derfor ikke at være behov for særlige afværgeforanstaltninger. Enkelte boliger i erhvervsområdet, som vender ud mod metrobyggepladsen vil ifølge støjberegningerne opleve støjniveauer op til 55 dB om natten i den periode, hvor tunnelboringen finder sted. Ekspropriationskommissionen vil tage stilling til, om den naboretlige tålegrænse er overskredet og eventuel kompensation herfor.

Der vil i den mest intensive periode på ca. 1 år køre ca. 200 lastbiler med udboret jord (muck) om dagen fra tunnelmundingen i Nordhavn til opfyldningen længere ude i Nordhavn. Dette vurderes at have en meget begrænset miljømæssig betydning på grund af områdets karakter og anvendelse. Antallet af lastbiler med muck i Nordhavnen vil være ca. halveret i forhold til de forudgående perioder, hvor der er transport af muck fra Cityringens tunnelboring. Lastbiltrafikken skal desuden ses i forhold til den øvrige omfattende tunge trafik i området, f.eks. til og fra containerterminalen.

Forslag om en ekstra metrostation på Østerbro

Flere høringssvar har foreslået, at der etableres en ekstra metrostation på Østerbro. Der er taget stilling til spørgsmålet i forbindelse med Borgerrepræsentations behandling af sagen 20. juni 2012, hvor man vedtog at lægge til grund for det videre arbejde, at der ikke etableres en ekstra station på Østerbro.

Det skyldes, at beregninger har vist, at en sådan lokal metrostation ville få et relativt lille passagertal f.eks. ca. 2.400 påstigere for en station ved Randersgade/Gl. Kalkbrænderivej. Dette tal skal ses i relation til det beregnede antal påstigere på Cityringens stationer i øvrigt. Således forventes i 2018 i størrelsesordenen 10.000 påstigere pr. hverdagsdøgn på hver af stationerne Trianglen, Poul Henningsens Plads og Vibenshus Runddel på Østerbro. Den lokale passagergevinst ville derudover blive opvejet af et passagertab som følge af den længere køretid mellem Nordhavn og City. Det lave passagertal på en ekstra metrostation på Østerbro skyldes den korte afstand til de øvrige eksisterende og planlagte stationer (Østerport, Nordhavn, Trianglen og Poul Henningsens Plads). Etablering af en dybtliggende metrostation koster i størrelsesordenen ½ mia. kr., dertil kommer de løbende omkostninger ved drift og vedligeholdelse af en station. Det vurderes derfor ikke at passagergrundlaget på en ekstra metrostation på Østerbro matcher de yderligere anlægsinvesteringer ved en sådan station. Det er derfor fortsat forvaltningens indstilling, at der ikke skal være en ekstra station på Østerbro.

 

Sammenfattende vurdering

Forvaltningen vurderer, at forslaget til kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og miljøvurdering for metro til Nordhavn kan vedtages og at metroen kan etableres uden, at der vil være uacceptable virkninger på det omgivende miljø. Bemærkningerne til planforslaget har ikke givet anledning til ændringer af projektet.

Der er ingen myndigheder, der har haft bemærkninger til forslaget som gør, at det ikke kan gennemføres. Metro til Nordhavn forventes at kunne sættes i drift i 2019.

Lovforslag om ændring af lov om en Cityring (Afgrening til Nordhavnen)

Transportministeriet har den 12. december 2012 sendt forslag til ændring af lov om en Cityring (Afgrening til Nordhavnen) i offentlig høring med høringsfrist den 16. januar 2013. Lovforslaget indebærer, at Cityringen kan udvides med en afgrening til Nordhavnen.

Lovforslaget indeholder forslag om både projektering, anlæg og drift af en udvidelse af Cityringen med en afgrening til Nordhavnen. I lovforslaget foreslås det, at der indsættes et nyt kapitel i lov om en Cityring om afgreningen til Nordhavnen. Det nye kapitel fastslår, at transportministeren bemyndiges til at træffe dispositioner i henhold til loven om en udvidelse af Cityringen med en afgrening til Nordhavnen, og at Metroselskabet skal forestå projektering, anlæg og drift af afgreningen, samt at driften skal foregå som en integreret del af Cityringen.

Københavns Kommune har med forbehold for politisk godkendelse fremsendt bemærkninger til lovforslaget (bilag 5). Lovforslaget er i overenstemmelse med den indgåede aftale mellem staten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune om metro til Nordhavn.

Det tilkendegives i Københavns Kommunes høringssvar til Transportministeriet, at der i forbindelse med udbud af kontrakterne for metro til Nordhavn bør indgå sociale klausuler som sikrer, at der bliver oprettet lærlinge- og praktikpladser i forbindelse med anlægsarbejdet.

Økonomi

Metroselskabet er bygherre på metro til Nordhavn. Borgerrepræsentationen besluttede den 20. juni 2012 at yde et ejerbidrag på 163 mio. kr. (2012 p/l) til finansieringen af anlægget samt at afsætte en reserve på 137 mio. kr. (2012 p/l). Projektet vil bidrage positivt til beskæftigelsen både i anlægs- og driftsfase. Nærværende indstilling har i sig selv ingen økonomisk betydning for Københavns Kommune.

Videre proces

Når plangrundlaget er endeligt vedtaget i Borgerrepræsentationen, bekendtgøres dette i henhold til reglerne i planloven. Kommunen skal meddele Metroselskabet en VVM-tilladelse før projektet kan realiseres.

VVM-redegørelsen omfatter en forudgående miljøvurdering, som indgår i beslutningsgrundlaget for projektet. VVM-redegørelsen beskriver miljøkonsekvenserne af projektet og forventede miljø­belastninger. Det er en forudsætning for realiseringen af projektet, at der træffes de nødvendige myndighedsmæssige afgørelser, således at anlægsarbejdet kan gennemføres med effektive anlægsmetoder, der begrænser varigheden af de perioder, hvor der vil være væsentlige gener. VVM-redegørelsen og den politiske godkendelse heraf træder ikke i stedet for konkret myndighedsbehandling efter anden lovgivning. Miljømyndigheden vil behandle de miljømæssige forhold efter de til enhver tid gældende regler på området.

Transportministeriet har haft udkast til lovforslag om ændring af lov om en Cityring (Afgrening til Nordhavnen) i høring frem til 16. januar 2012. Lovforslaget forventes vedtaget i Folketinget før sommerferien 2013.

Efter afholdelse af udbud og inden Metroselskabet indgår kontrakt om anlæg af afgreningen til Nordhavn forelægger Metroselskabet en indstilling for Københavns Kommune og transportministeren med henblik på godkendelse. Dette forventes at ske primo 2014.

 

 

Claus Juhl                                                 /Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at hvidbogen med resultatet af den offentlige høring tiltrædes (bilag 1),

2.      at kommuneplantillæg for metro til Nordhavn med VVM-redegørelse og miljøvurdering vedtages endeligt (bilag 3 og 4),

3.      at Københavns Kommunes høringssvar vedr. "Forslag til Lov om ændring af lov om en Cityring (Afgrening til Nordhavnen)” godkendes (bilag 5).



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2013

 

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten havde gerne set, at der blev lyttet til lokale ønsker om en ekstra metro-station på Østerbro.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 7. februar 2013

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingen:
”Det foreslås, at indstillingen tilføjes følgende at-punkter:
4. at metroselskabet anmodes om at udarbejde en plan for rettidig og dækkende offentliggørelse af relevante miljødata ved hver af anlægsarbejdets byggepladser, samt en plan for dialog med de berørte borgere og interessenter, herunder en varslingsprocedure,
5. at Metroselskabet i samarbejde med relevante parter, herunder BUF og TMF anmodes om at udarbejde en plan for håndteringen af børneinstitutionerne, der bliver berørt af gener fra byggepladsen på Krausesvej,
6. at Metroselskabet i fbm. med godkendelsen af udbud på metro til Nordhavn anmodes om at fremlægge forslag for ejerne, der sikrer det fornødne antal lære- og praktikpladser, så de udgør 5-7 procent af de relevante metroarbejdspladser,
7. at Metroselskabets miljøstrategi drøftes i BR mhp at klarlægge Københavns kommunes bestyrelses- medlemmers mandat evt. i relation til BR vedtagelse af 24. januar pkt. 25 om selskabsdannelser og -konstruktioner i Københavns kommune. 


Der blev begæret delt afstemning om ændringsforslagets at-punkter således, at der blev stemt samlet om de foreslåede 4., 5., og 7. at-punkt, og der blev stemt separat om 6. at-punkt.


Ændringsforslagets 4., 5., og 7. at-punkt blev vedtaget med 45 stemmer imod 0.

For stemte: A, B, C, F, I, O, V og Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 
Ændringsforslagets 6. at-punkt blev vedtaget med 37 stemmer imod 7.

For stemte: A, B, F, V og Ø.
Imod stemte: C, I og O.


Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top