Mødedato: 02.03.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan ”Ved Amagerbanen Syd”, Amager Øst

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Ved Amagerbanen Syd”. Lokalplanen vil muliggøre boliger og serviceerhverv mellem Ved Amagerbanen, Amager Strandvej, og nord for stien i forlængelse af Lergravsvej, Amager Øst.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende lokalplan ”Ved Amagerbanen Syd” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 3) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, jf. bilag 10 og 11, således at den oprindelige bebyggelsesplan i højden bibeholdes, dog skal der på byggefelter ud mod Øresund Parkvej ikke bygges højere end 6 etager

  2. at udbygningsaftale og partnerskabsaftale (bilag 12 og 13) med grundejerne vedtages.

(Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen)

Problemstilling

Med Kommuneplan 2015 blev lokalplanområdet ændret fra erhvervsramme (E1-område) til en bolig- og serviceerhvervsramme (C2*-område) med 150 i bebyggelsesprocent. Grundejerne ønsker at udnytte denne mulighed. Lokalplanforslag blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 22. juni 2016 og var i høring fra den 30. juni til den 26. september 2016. Forvaltningen modtog 56 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag, som blev sendt i supplerende høring (bilag 7) fra den 1. til den 22. december 2016. Forvaltningen modtog 22 henvendelser, som har givet anledning til yderligere ændringer (bilag 10). Grundejerne er herefter blevet hørt vedrørende forvaltningens forslag om at reducere antallet af etager fra maks. 7 til maks.6 etager, undtagen to udvalgte steder.

Løsning

Lokalplanen muliggør en boligbebyggelse omkring tre tværgående parkkiler, hvorved området forbindes med det nye boligkvarter langs Strandlodsvej og kolonihaverne ved Øresund. Det nye byggeri vil variere fra 3-7 etager og udgøre et bilfrit bykvarter, hvor bilparkering placeres i kælder og i udkanten af området. Der henvises i øvrigt til bilag 1, s. 3 om lokalplanens baggrund og formål.

Forvaltningens forslag til ændringer

I forlængelse af de to høringer foreslår forvaltningen en række ændringer af lokalplanforslaget samt enkelte præciseringer og redaktionelle ændringer, jf. bilag 10 og 11.

De primære ændringer er:

  • En reduktion fra 7 etager til 6 etager på otte ud af ti bygninger samt ændring og reducering af etageantallet mod nordskellet af lokalplanområdet. Se ny tegning nr. 4 i bilag 11.
  • Fjernelse af de to nedkørsler til parkeringskælder fra Midterkilen og muliggørelse af en ny nedkørsel fra Ved Amagerbanen, som medfører en mindre omplacering af publikumsorienterede serviceerhverv. Se ny tegning nr. 2 og 3 i bilag 11.
  • Præcisering af bestemmelser om arkitektur og byrum. Se bilag 10 og 11.
  • Øget hensynstagen til forsyningsledningerne som medfører, at indretning af kantzoner og placering af træer langs Ved Amagerbanen og stien i forlængelse af Lergravsvej skal ske i dialog med HOFOR. Se ny tegning nr. 5 i bilag 11.

I bilag 10 og 11 er forvaltningens ændringsforslag til tekst og tegninger nærmere beskrevet.

Forvaltningen blev i forbindelse med behandlingen af startredegørelsen bedt om at udarbejde en helhedsanalyse for Nordøstamager for at sikre, at planlægningen sker ud fra en helhedsbetragtning. Denne er vedlagt som bilag 15.

Borgermøde

Københavns Kommune, grundejerne og Amager Øst Lokaludvalg holdt den 24. august 2016 borgermøde, hvor ca. 60 borgere deltog. Der var generel drøftelse af bygningshøjder, stigende befolkningstilvækst, mangel på parkeringspladser, bevaring af erhvervslivet samt et ønske om ny skole. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 14, og forvaltningens bemærkninger nedenfor.

Den offentlige og supplerende høring

Der er modtaget henholdsvis 56 og 22 henvendelser i den offentlige (bilag 5) og den supplerende høring (bilag 8). Forvaltningens bemærkninger til den offentlige høring er vedlagt som bilag 6 og til den supplerende høring som bilag 9. Da høringssvarene fra de to høringer i store træk er enslydende, er de samlet og redegjort for nedenfor, hvorfor der kan være angivet to henvendelsesnumre.

Bemærkninger fra Amager Øst Lokaludvalg, henvendelse nr. 30 og nr. 12

Lokaludvalget finder, at den tidlige inddragelse skal tjene som forgangseksempel. Lokaludvalget forelægger borgernes bemærkninger, som er følgende:

  1. Bred modstand mod udvidelse af Amager Strandvej.
  2. Ønske om, at byggeriet indrettes og markedsføres med henblik på lavt bilejerskab blandt beboerne.
  3. At højden på byggeriet holdes på max. 6 etager.

Forvaltningens bemærkninger:

Ad 1. Der er ingen aktuelle planer om at etablere en 4-sporet vej på Amager Strandvej, men alene tale om en arealreservation.

Ad. 2 Der er indgået en partnerskabsaftale om bedre forhold for delebiler, elbiler og cykler (bilag 13).

Ad. 3 Forvaltningen foreslår, at indsigelsen i væsentlighed imødekommes, jf. ovenfor.

Bemærkninger fra Metroselskabet (henvendelse nr. 43, bilag 5), HOFOR (nr. 23,bilag 5 og nr.13, bilag 8), Københavns Museum (nr. 45, bilag 5 og nr. 19, bilag 8)

HOFOR ønsker øget hensynstagen til deres forsyningsledninger, så der ikke bebygges eller plantes oven på dem. Københavns Museum ønsker de fire bevaringsværdige bygninger indskrevet i formålsparagraffen for at sikre fortællingen om det tidligere erhvervsliv i området. Metroselskabet gør opmærksom på aftalen om rådighedsret vedr. den gamle Amagerbanes tracé.

Forvaltningens bemærkninger: Forvaltningen foreslår, at HOFORs og Københavns Museums høringssvar imødekommes ved at tilføre bestemmelser herom (bilag 10). Lokalplanområdet omfatter ikke Amagerbanens tracé og derfor ikke relevant i denne sammenhæng.

Bemærkninger fra grundejerne (henvendelse nr. 52 + 52a, bilag 5)

Grundejernes overordnede ønsker er:

  1. At beregne bebyggelsesprocenten og friarealet for hele området under ét for egne sammenhængende matrikler.
  2. At det areal, som indgår i udbygningsaftalen, kan regnes med i friarealet
  3. Ny nedkørsel fra Ved Amagerbanen og udvidelse af parkeringskælder
  4. Mindre omplacering af areal til publikumsorienterede serviceerhverv, mindre ændringer i forhold til facadematerialer, altangange mv.

Forvaltningens bemærkninger:

Ad. 1 Forvaltningen vurderer, at der ikke er grund til at fravige kommuneplanens udgangspunkt om, at bebyggelsesprocent og friareal skal beregnes på egen matrikel, da der er tale om ti forskellige grundejere.

Ad. 2 Friareal, som indgår i udbygningsaftalen, kan ikke medregnes som friareal, da det overgår til vejareal.

Ad. 3 Foreslås imødekommet, jf. ny tegning 3, bilag 11, hvilket er med til at gøre Midterkilen bilfri

Ad. 4 Foreslås imødekommet, jf. bilag 10 og ny tegning 2, bilag 11, da det er med til at forbedre det arkitektoniske udtryk på kommende byggeri.

 

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Ønske om reducering af etageantallet på nybyggeri fra 7 til 2-5 etager.
  2. Uønsket befolkningstæthed.
  3. Bekymring for erhvervslivet i området.
  4. Bekymring for at Amager Strandvej bliver til en 4-sporet vej og mangel på parkeringspladser.
  5. Ønsket om placering af en skole i lokalplanområdet.
  6. Ønske om at eksisterende træer/beplantning bevares og mere plads til fællesskab og fritidsaktiviteter.

Forvaltningens bemærkninger

Ad 1. Kommuneplan 2015 giver mulighed for byggeri i op til 24 m (7 etager) i lokalplanområdet. Forvaltningen foreslår at reducere det maksimale etageantal fra 7 til 6 etagerundtagen på to udvalgte steder; hjørnet af Øresund Parkvej og Amager Strandvej og den smalle tårnbebyggelse på Ved Amagerbanen for at få markeret det nye område uden at bryde med de øvrige højder øst og vest for området, se ny tegning 4, bilag 11. Grundejerne er hørt herom, og er ikke enige i forvaltningens vurdering.

Ad 2. Med en kommende supercykelsti på det gamle jernbanetracé, stationsnærhed til metro, parkeringskældre under de nye bebyggelser, og en udbygningsaftale, der sikrer bedre trafikale forhold for området, vurderer forvaltningen, at der så vidt muligt er taget højde for en befolkningsforøgelse.

Ad 3. Lokalplanen hindrer ikke eksisterende lovlige erhvervsanvendelse. Erhvervslejerne kan således fortsætte deres aktiviteter i henhold til de aftaler, der er indgået med udlejere og grundejere. Lokalplanen muliggør fremover maks 30 % erhverv i området. Der er udpeget to steder til placering af detailhandel og syv steder med mulighed for etablering af publikumsorienterede serviceerhverv.  

Ad 4. Se bemærkninger til lokaludvalget ift. udvidelse af Amager Strandvej ovenfor. Mht. parkeringsmæssige problemer er der indgået en udbygningsaftale om omlægning af Amager Strandvej ud for lokalplanområdet, så der etableres et parkeringsspor med træer, svingbaner samt bedre krydsningsmuligheder. Dette vurderer forvaltningen sammen med de øvrige planlagte initiativer vil imødegå trafikale og parkeringsmæssige problemer.

Ad 5. Der har tidligt været dialog med grundejerne om at placere en skole i lokalplanområdet, men det har ikke været muligt at opnå enighed med grundejerne herom. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen arbejder derfor på placering af en skole andetsteds på Nordøstamager.

Ad 6. Området skal klimasikres ved hævning af terræn og etablering af parkeringskældre, hvorfor det er nødvendigt at fjerne eksisterende beplantning. Når lokalplanområdet er fuldt udbygget stiller lokalplanforslaget krav om etablering af min. 375 nye træer samt etablering af grønne parkkiler og gårdrum. Fjernelse af de udpegede bevaringsværdige træer forudsætter en dispensation fra lokalplanen. De grønne kiler bliver indrettet med god mulighed for ophold og leg til både børn og voksne.

Økonomi

På grundejernes opfordring er der udarbejdet en udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Ved aftalen forpligter grundejerne sig til at etablere en opgradering af Amager Strandvej langs lokalplanområdet samt etablering af lyskryds ved Prags Boulevard og Raffinaderivej og delvis omlægning af Ved Amagerbanen. Ved den i aftalens forudsatte ændring af vejforløbet samt anlæg af nyt lyskryds ved Prags Boulevard inddrages dele af de kommunalt ejede grundarealer matr.nr. 4170 og 4304 Sundbyøster Kvarter, beliggende Ved Amagerbanen. Ejendommene er i dag lejet ud til en privat virksomhed, hvor lejeaftalen vil blive opsagt i forbindelse med anlægsprojektet. Kommunen får anlæggene vederlagsfrit, når de er færdiganlagt. I forbindelse med aftalen forventes der følgeomkostninger til drift til bl.a. nyt signalanlæg. Såfremt der ikke gives en forhøjelse af Teknik- og Miljøforvaltningens driftsramme i det relevante budgetår, vil de forøgede driftsomkostninger blive dækket via reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.

For at sikre intentionerne i lokalplanen har grundejerne foreslået, at der udarbejdes en partnerskabsaftale (bilag 13). Aftalen har ikke økonomiske konsekvenser for kommunen. Den indeholder blandt andet etablering af p-pladser til delebiler, el-biler samt udarbejdelse af designguide for beplantning og indretning af fællesarealerne, kiler og private fællesveje.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Peter Stensgaard Mørch                / Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan ”Ved Amagerbanen Syd” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 3) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, jf. bilag 10 og 11.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.  at vedtage udbygningsaftale og partnerskabsaftale (bilag 12 og 13) med grundejerne.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. februar 2017

Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
”At godkende lokalplan ”Ved Amagerbanen Syd” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 3) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, jf. bilag 10 og 11, således at den oprindelige bebyggelsesplan i højden bibeholdes, dog skal der på byggefelter ud mod Øresund Parkvej ikke bygges højere end 6 etager.”

Ændringsforslaget blev godkendt med syv stemmer mod fire. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, I og V.
Imod stemte: F og Ø.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at vedtage udbygningsaftale og partnerskabsaftale (bilag 12 og 13) med grundejerne.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. februar 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. marts 2017

Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) om, at 1. at-punkt erstattes af følgende:

”Bebyggelsesplanen tilbageføres til den oprindelige indstilling fra forvaltningen. ”

 

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) om, at 1. at-punkt erstattes af følgende:

”At godkende lokalplan ”Ved Amagerbanen Syd” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 3) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, jf. bilag 10 og 11 således, at højderne i bebyggelsesplanen (revideret tegning nr. 4) sendt i supplerende offentlig høring den 1.-22. december 2016 bibeholdes, dog skal der på byggefelter ud mod stien i forlængelse af Lergravsvej ikke bygges højere end 6 etager.”  

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 33 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: F og Ø.

Imod stemte: A, B, V, O, C, I og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.

 

Det af Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget med 33 stemmer imod 11. 5 medlemmer undlod at stemme.

For stemte:  A, B, V, O, C, I og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.

Imod stemte: Ø.

Undlod: F.

Til top