Mødedato: 22.08.2022, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Budgetnotater samt investerings- og innovationsforslag til Budget 2023

Se alle bilag

Resumé

Med denne sag indstilles forvaltningens ene innovationsforslag og to investeringsforslag til udvalgets godkendelse. Forslagene handler om forskellige IT-løsninger til beskæftigelsesindsatsen.

Derudover indstilles forvaltningens budgetnotater inden for kategorierne need to og specifikke udfordringer til udvalgets orientering.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen står over for nogle udfordringer, som handler om behov for flere rehabiliteringsteammøder og underfinansiering af en række lovændringer. Derudover ser forvaltningen ind i nogle forvaltningsspecifikke udfordringer omkring bortfald af midler til udsatte unge, behov for lavere sagsstammer for sygedagpengemodtagere og borgere i jobafklaringsforløb samt hjælp til at løse rekrutteringsudfordringerne i velfærdsforvaltningerne.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de vedlagte innovations- og investeringsforslag til forhandlingerne om Budget 2023.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager de vedlagte budgetnotater, vedrørende ”need to” og ”specifikke udfordringer” til forhandlingerne om Budget 2023, til efterretning.

Problemstilling

Budgetforhandlingerne om Budget 2023 igangsættes den 2. september med forventet aftaleindgåelse senest den 16. september.

Økonomiudvalget vedtog med Indkaldelsescirkulæret for Budget 2023, at forvaltningerne skal udarbejde budgetnotater vedrørende:

  • Need to risikosager, kapacitet og renovering
  • Rettidig omhu
  • 1-3 enkeltstående budgetnotater på specifikke udfordringer inden for fagforvaltningens område

Need to risikosager er uforudsete sager, der medfører større merudgifter som følge af ny lovgivning, udefrakommende begivenheder og lignende. Need to kapacitet omhandler etablering af den nødvendige kapacitet til tiden f.eks. daginstitutioner, skolespor, plejeboliger mv. Need to renovering er sager, hvor bygninger eller infrastruktur fordyres, hvis man udskyder renovering.

Rettidig omhu dækker sager, hvor udgifterne stiger, hvis finansieringen udskydes, eller hvor der er mulighed for ekstern medfinansiering.

Specifikke udfordringer skal være enkeltstående udfordringer inden for fagforvaltningens område.

Derudover indebærer budgetforhandlingerne også, at investerings- og innovationspuljen udmøntes til forslag fra forvaltningerne

Løsning

Investerings- og innovationsforslag

Tabel 1 sammenfatter forvaltningens forslag til investerings- og innovationspuljen. De enkelt forslag beskrives nedenfor – og er vedlagt i bilag 1-3.

Tabel 1. Forvaltningens investerings- og innovationsforslag

#

1.000 kr. (2023 p/l)

Implementering

Effektivisering

Investeringsforslag

BC06

Automatisering af administrative funktioner

4.360

-3.000

BC05

App til digital dialog med borgere

4.150

-800

Innovationsforslag

BC04

Indsigt i databaserede processer

3.600

-

 

 

 

 

 

BC06 – Automatisering af administrative funktioner

Siden 2016 har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) gjort brug af automatiseringer, og der er aktuelt ca. 30 robotter, som letter ressourcekrævende arbejdsopgaver i forvaltningen. Erfaringerne med automatisering i BIF har vist, at automatiseringspotentialet for robotter i forvaltningen er stort. For at udnytte potentialet, og på sigt opnå effektiviseringer, kræver det en investering i et system, som gør det lettere og mere smidigt at udvikle nye automatiseringer og holde de eksisterende i gang.

BC05 – App til digital dialog med borgere

I forlængelse af innovationsprojektet ’Bedre kommunikationskanaler til og fra borgere’ ønsker forvaltningen at skalere op og tilbyde et digitalt dialogredskab (app) til alle jobcentre. Appen vil sikre lettere samt mere brugervenlig og sikker kommunikation mellem borgere og medarbejdere.

BC04 – Indsigt i databaserede processer (innovationsforslag)

BIF ønsker at blive endnu bedre til at træffe beslutninger underbygget af data. Forvaltningen vil gerne undersøge, hvordan nye digitale værktøjer kan bruges til at udnytte den eksisterende data. Et godt eksempel er ’process mining’, som bl.a. kan hjælpe med at optimere og strømline forvaltningens mange sagsbehandlingsprocesser. Værktøjet kan således identificere de steder i sagsbehandlingen, hvor sagerne går i stå pga. flaskehalse, eller hvor i processen, der er størst sandsynlighed for afvigelser fra gældende regler. Viden fra projektet vil blive udbredt på tværs af kommunens forvaltninger.

Budgetnotater

Tabel 2 sammenfatter forvaltningens budgetnotater til Budget 2023. De enkelte budgetnotater beskrives nedenfor – og er vedlagt i bilag 4-10.

Tabel 2. Budgetønsker til Budget 2023

#

1.000 kr. (2023 p/l)

2022

2023

2024

2025

2026

 

Need to

BI01

Justering af antal rehabiliteringsmøder

-

3.787

3.787

-

-

 

BI02

Merudgifter til Seniorpensionsenheden

502

1.323

681

-67

-67

 

BI03

Merudgifter til aftale om ressourceforløb

27.619

27.120

27.149

27.164

27.164

 

BI04

Merudgifter til vejledning om repatriering

1.400

-

-

-

-

 

KF02

Merudgifter til International Citizen Service

1.504

1.542

1.542

1.542

1.542

 

Specifikke udfordringer

BI07

Fokuseret indsats for udsatte unge i risiko for langtidsledighed

-

5.000

5.000

5.000

5.000

 

BI08

Lavere sagsstammer for sygedagpenge-modtagere og borgere i jobafklaringsforløb

-

11.340

11.340

11.340

11.340

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Need to

Det indstilles, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager følgende budgetnotat vedrørende need to risikosager til Budget 2023 til efterretning. Det bemærkes, at forvaltningen ikke har budgetnotater vedrørende rettidig omhu til Budget 2023.

BI01 – Justering af antallet af rehabiliteringsmøder

I Budget 2020 blev det vurderet, at der fremadrettet er behov for 3.600 møder i kommunens rehabiliteringsteam. Den aktuelle vurdering er, at der i 2023 og 2024 er behov for 4.200 møder årligt. Frem mod Budget 2025 vil behovet igen blive vurderet.

Budgetønsket indeholder midler til at imødekomme det ekstra behov. Der er tale om en need to sag, da forvaltningen er forpligtet til at tilbyde møder i rehabiliteringsteamet inden for en overskuelig tidsramme. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har tidligere fastlagt et mål om, at ventetiden ikke skulle overstige 5 uger. I maj 2022 var ventetiden allerede oppe på 9 uger, og uden ekstra midler vil den stige yderligere.

BI02 – Merudgifter til Seniorpensionsenheden (DUT)

Seniorpensionsenheden blev indført i 2020 og påførte kommunerne nye udgifter i form af betaling til Udbetaling Danmark. Kompensationen fra staten, som blev færdigbehandlet i 2021, dækker ikke udgifterne til Udbetaling Danmark i 2022 og 2023.

Budgetønsket indeholder midler til at dække det bevillingsbehov, som ligger ud over finansieringen fra staten. Der er tale om en need-to sag, da kommunen er bundet af loven til at afholde udgifter til betaling af Udbetaling Danmark. Uden ekstra midler skal Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen dække finansieringen inden for egen ramme, hvilket vil medføre serviceforringelser andre steder i forvaltningen.

BI03 – Merudgifter til aftale om ressourceforløb (DUT)

”Aftale om bedre ressourceforløb” trådte i kraft første 1. januar 2022. Da Københavns Kommune har en større andel af udgifterne til ressourceforløb end kommunens andel af kompensation fra staten er der tale om en såkaldt skæv DUT.

Budgetønsket indeholder midler til at dække forskellen mellem DUT-kompensationen og de reelle udgifter til aftalen. Der er tale om en need-to sag, da kommunen er bundet af loven til at implementere den nye aftale. Uden ekstra midler skal Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen dække finansieringen inden for egen ramme, hvilket vil medføre serviceforringelser andre steder i forvaltningen.

BI04 – Merudgifter til vejledning om repatriering (DUT)

Med ”Lov om ændring af repatrieringsloven m.v.” skal kommunerne afholde dedikerede samtale med vejledning om repatriering for en begrænset målgruppe. I den efterfølgende vejledning til repatrieringsloven specificeres det, at de dedikerede samtaler skal afholdes for en større målgruppe – også de borgere, som tidligere har været tilknyttet jobcentret. Med de forudsætninger skal der aktuelt afholdes 2.800 samtaler dedikeret til vejledning om repatriering. Det forventes, antallet af samtaler derefter vil være 1.400 om året. Lovændringen er underfinansieret, da vejledningen specificerer en større målgruppe, end der indgår i det oprindelig lovforslag.

Budgetønsket indeholder midler til at dække forskellen på kompensationen fra staten og de reelle udgifter til vejledningssamtalerne. Der er tale om en need-to sag, da kommunen er bundet af loven til at afholde samtalerne. Uden ekstra midler skal Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen dække finansieringen inden for egen ramme, hvilket vil medføre serviceforringelser andre steder i forvaltningen.

KF02 – Merudgifter til International Citizen Service (DUT)

Af økonomiaftalen ml. KL og Staten for 2022 fremgår det, at kommunerne pr. 1. januar 2022 overtog statslige opgaver fra WorkinDenmark og fra Skattestyrelsen målrettet internationale borgere. Aftalen forpligter kommunerne til at løfte opgaverne, som bl.a. indebærer engelsksproget vejledning om ret og pligt, modtagelse og registrering af EU-borgere samt jobsøgningskurser på engelsk.

I Københavns Kommune skal opgaverne løftes af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen via det eksisterende samarbejde om den internationale borgerservice: International Citizen Service (ICS). Budgetnotatet blev rykket fra OFS 21/22 til budget 2023, da forvaltningerne gerne ville have noget mere viden om budgetbehovet, og da forvaltningerne foretrak at sikre finansieringen i indeværende år og fremadrettet på én gang. Kultur- og Fritidsforvaltningen er hovedskribent på notatet.

Budgetønsket indeholder midler til at dække forskellen mellem kompensationen fra staten og de reelle udgifter til at løfte opgaverne. Der er tale om en need to-sag, da kommunen er bundet af loven til at løfte opgaverne. den ekstra midler skal Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen dække finansieringen inden for egen ramme, hvilket vil medføre serviceforringelser andre steder i forvaltningen.

Specifikke udfordringer

Det indstilles, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager følgende budgetnotater vedrørende specifikke udfordringer til Budget 2023 til efterretning.

BI07 – Fokuseret indsats for udsatte unge mv.

Med Budget 2022 fik BIF bevilget midler til at færdiggøre arbejdet med Flere skal med-metoderne. I budgetnotatet var der også en tillægsmodel, hvor de lavere sagsstammer blev videreført for de øvrige udsatte målgrupper - bl.a. udsatte unge. Tillægsmodellen indgik ikke i den endelige budgetaftale, men der er stadig en udfordring med store bevillingsudløb. Derfor rejser forvaltningen budgetforslaget igen.

Budgetønsket indeholder midler til at videreføre de bevillinger til lavere sagsstammer, som udløber med udgangen af 2022.

BI08 – Lavere sagsstammer for sygedagpengemodtagere og borgere i jobafklaring

Selvom antallet af sygedagpengemodtagere og borgere i jobafklaringsforløb er faldet, siden coronakrisen var på sit højeste, er antallet ca. 20 pct. højere end i 1. kvartal 2019. Jobcenter København har via lavere sagsstammer for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere succes med at få borgere i job eller afklaret dem til andre ydelser – fx fleksjob. En lignende indsats ønskes indført for de sygedagpengemodtagere og borgere i jobafklaringsforløb, som har behov for en ekstra indsats.

Budgetønsket indeholder midler til at sænke sagsstammerne for de medarbejdere, som arbejder med sygedagpengemodtagere og borgere i jobafklaring.

Politisk handlerum

Da forvaltningens budgetnotater inden for kategorierne need to og specifikke udfordringer, udspringer af forvaltningens vurdering af eget behov, er der tale om en orientering af udvalget.

Punktet om investerings- og innovationsforslag er derimod en godkendelsessag, hvor udvalgsmedlemmerne. 

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Ændringer i økonomien afventer budgetforhandlingerne.

Videre proces

Hvis medlemmer af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ønsker at få udarbejdet yderligere budgetnotater til forhandlingerne om Budget 2023, bedes de rette henvendelse til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens Budgetenhed. Budgetnotater bestilles således på mail hos Mathias Elias Bay (NZOV@kk.dk) og Philip Grøndahl Andersen (ZF8F@kk.dk) – gerne med cc til Mikkel Melgaard Nielsen (AV8E@kk.dk) og Thomas Fage Glasius (FP0Q@kk.dk).  

Herefter vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat i den notatskabelon, som er stillet til rådighed af Økonomiforvaltningen.

Forvaltningen fremsender først det udarbejdede budgetnotat til forslagsstilleren – med henblik på at afklare eventuelle supplerende spørgsmål. Herefter uploades budgetnotatet på BIU-portalen, så det er tilgængeligt for hele udvalget.

Det enkelte budgetnotat indgår først i de politiske forhandlinger, når det er nævnt ved forhandlingsbordet.

 

Henrik Lund / Dorthe Vang Kristensen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Til top