Mødedato: 17.08.2015, kl. 18:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Temadrøftelse: Anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal drøfte anbefalinger fra ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller over for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget,

1. at rapporten fra Ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering drøftes.
2. at den videre proces for arbejdet med ekspertgruppens anbefalinger godkendes. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder i samarbejde med relevante forvaltninger en strategi- og handleplan for anti-radikaliseringsindsatsen i Københavns Kommune, som senest i december 2015 forelægges til politisk godkendelse i relevante fagudvalg og efterfølgende i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. I den forbindelse forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en strategi og handleplan for VINK til politisk godkendelse.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget,

3. at rapporten fra Ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering drøftes og tages til efterretning.
4. at det tages til efterretning, at Økonomiudvalget fremadrettet løbende vil blive orienteret på aflæggerbordet om den videre proces for arbejdet med ekspertgruppens anbefalinger.

Problemstilling

Storbyer i Europa er udfordret af en stigende radikalisering blandt unge. Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at minimum 115 danskere er rejst til Syrien for at tilslutte sig det væbnede oprør. Med Integrationsaftale 2015-2016 besluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 26. januar 2015 at nedsætte en ekspertgruppe til forebyggelse af radikalisering. 

Ekspertgruppen har haft til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan kommunens indsats mod radikalisering kan styrkes, herunder hvordan antallet af radikaliserede unge kan nedbringes. Ekspertgruppens kommissorium er vedlagt som bilag 3.

I denne indstilling præsenteres ekspertgruppens anbefalinger. Kort udgave af ekspertgruppens rapport er vedlagt som bilag 1 og ekspertgruppens rapport som bilag 2.

Løsning

Ekspertgruppens anbefalinger
Ekspertgruppen præsenterer 15 hovedanbefalinger opdelt på 5 hovedområder. Samlet indeholder rapporten omkring 40 delforslag.

Tabel 1: Ekspertgruppens anbefalinger

Hovedområde

Hovedanbefaling

Styrket koordinering og overblik

  • Ny enhed for koordinering og tværgående overblik
  • Kommunikationsstrategi for indsatsen til forebyggelse af radikalisering

Forebyggende indsatser
(Opbygning af generel oplevelse af tryghed, tillid, sammenhængskraft og modstandskraft)

  • Fremme af medborgerskab
  • Samarbejde med lokale foreninger og aktører
  • Styrkelse af børn og unges kritiske sans ved brug af sociale medier

Foregribende indsatser
(Målrettede aktiviteter for radikaliseringstruede borgere)

  • Forpligtende samarbejde om systemovergange ved mistanke om radikalisering
  • Støtte til forældre og pårørende
  • Styrket indsats over for marginaliserede unge
  • Opkvalificering af sundhedspersonale
  • Styrket samarbejde med boligselskaber
  • Styrket vidensdeling med relevante byer
  • Fokus på voldsramte familier og flygtningefamilier med traumer
  • Styrket kontakt med radikaliserede miljøer

Indgribende indsatser
(Resocialisering og afradikalisering af radikaliserede borgere)

  • Indsatser til udsatte borgere, der er radikaliserede eller sårbare overfor radikalisering samt hjemvendte fra konfliktområder

Øget vidensniveau og analyse

  • Øget vidensniveau og analyse


Følgende af ekspertgruppens anbefalinger er af særlig interesse i forhold til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens radikaliseringsindsats:

Ny enhed for koordinering og tværgående overblik: Ekspertgruppen foreslår, at der etableres en tværgående samlet koordineringsenhed med alle relevante aktører fra kommunen og eksterne myndigheder. Formålet er at sikre en hurtigere og smidigere sagsgang omkring enkeltsager og et dybere fælles overblik over risikopersoner i København. Det skal bl.a. ske ved systematisk at identificere radikaliserede eller radikaliseringstruede borgere og på baggrund af dette tilrettelægge en målrettet indsats. Koordineringsenheden skal i videst mulig omfang forankres i tilknytning til den eksisterende organisering af den kriminalpræventive indsats, og en kobling til SSP organisationen er nævnt som en mulighed.  Med forslaget vil VINK fortsat være en enhed under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Styrket kontakt med radikaliserede miljøer: Ekspertgruppen foreslår, at Københavns Kommunes opsøgende indsatser, herunder VINK’s indsats og andre opsøgende indsatser i lokalområder, øger fokus på at kontakte individer i radikaliserede miljøer og deres nærmeste netværk, særligt forældre og familie. Formålet er, at flere unge i radikaliserede miljøer ændrer livsbane væk fra radikaliseringen og integreres i samfundet.

Styrket vidensdeling med relevante byer: Ekspertgruppen foreslår, at der blandt andet afholdes en konference mellem relevante byer i Danmark samt en nordisk vidensdelingskonference. Denne indsats må forventes at ligge i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Formålet er mere vidensdeling med relevante danske og nordiske byer, hvilket vil kunne styrke radikaliseringsindsatsen.

Styrket samarbejde med boligselskaber: Ekspertgruppen foreslår, at VINK styrker sit samarbejde med de boligsociale medarbejdere i boligselskaberne med målrettet information til lokale frontmedarbejdere, bestyrelsesmedlemmer og beboere. Formålet er, via boligselskabernes nære kontakt med beboere, at opfange bekymringstegn tidligere og kunne sætte tidligt ind med en indsats.

Indsatser til udsatte borgere, der er radikaliserede eller sårbare overfor radikalisering samt hjemvendte fra konfliktområder: Ekspertgruppen foreslår, at der udvikles en skræddersyet af-radikaliseringsindsats (exitprogram) i Københavns Kommune. Forslaget skal styrke samarbejdet mellem VINK’s mentorer og forældrecoach-tilbud og den programbaserede indsats i Enheden for Kriminalpræventive Programmer (EKP) i Socialforvaltningen. Desuden foreslår ekspertgruppen, at der eventuelt udstationeres en medarbejder fra VINK i EKP, så man kan samle kræfterne om at udvikle og udføre et skræddersyet exitprogram for radikaliserede borgere. Formålet er at styrke kommunens indsats for at afhjælpe radikalisering blandt borgere, der allerede er eller er sårbare overfor at blive radikaliserede.

Derudover vil det være naturligt, at VINK står for udmøntningen af flere af ekspertgruppens øvrige anbefalinger. Det gælder f.eks. anbefalingerne omkring planlægning af kurser for forældre og pårørende og arbejdet med at få bekymringstegn for radikalisering inkorporeret i eksisterende (efter)uddannelse for sundhedspersonale og i vejledninger.

Ekspertgruppen anbefaler, at ressourcerne til VINK’s indsats øges fremadrettet. Der er behov for ekstra medarbejderressourcer til varetagelse af det øgede antal henvendelser og til implementering af konkrete aktiviteter med udgangspunkt i ekspertgruppens anbefalinger, jf. rapporten.

Rapporten beskriver ikke den konkrete organisering og udmøntning af de forskellige anbefalinger detaljeret. Dette vil ske efterfølgende i en strategi og handleplan for antiradikaliseringsindsatsen i København, som vil blive forelagt relevante fagudvalg og efterfølgende Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen senest december 2015.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Ekspertgruppens rapport behandles efterfølgende i Økonomiudvalget. De relevante forvaltninger udarbejder derefter forslag til et fælles budgetnotat om en styrket indsats mod radikalisering på baggrund af ekspertgruppens rapport. Budgetnotatet sendes til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til orientering inden forhandlingerne om Budget 2016.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder i samarbejde med relevante forvaltninger en strategi- og handleplan for anti-radikaliseringsindsatsen i Københavns Kommune på baggrund af udvalgets drøftelse og resultatet af de kommende budgetforhandlinger. Den samlede strategi- og handleplan forelægges til politisk godkendelse i relevante fagudvalg og efterfølgende Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen senest december 2015. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges samtidig en strategi og handleplan for VINK til godkendelse.

Birgitte Hansen    /    Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF fremsatte følgende ændringsforslag:

”A, Ø og F foreslår udskydelse af 2. og 4. at-punkt.”

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.

For stemte: 6 (F, A, Ø)
Imod stemte: 3 (V, C, I)
Undlod: 2 (B)

Ændringsforslaget blev dermed godkendt.

Venstre og Konservative fremsatte et ændringsforslag om at tilføje følgende at-punkt:

"At den videre proces for arbejdet sikrer, at de fremadrettede aktiviteter indbygges i eksisterende arbejdsgange og processer og varetages af allerede ansat personale (gadeplansmedarbejdere, sundhedsplejersker, kommunikationsmedarbejdere, mfl.)."

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.

For stemte: 3 (V, C, I)
Imod stemte: 7 (B, A, Ø)
Undlod: 1 (F)

Ændringsforslaget blev dermed forkastet.

Indstillingen blev efterfølgende godkendt med det vedtagne ændringsforslag.

Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:
"Partierne A, Ø og F mener, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bør afvente Økonomiudvalgets drøftelse, og at det fremtidige arbejde og den tværgående koordinering mellem forvaltningerne i forbindelse med kommunens arbejde med antiradikalisering forankres i en tværgående enhed."

Socialdemokratiet og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning: 
"S og Ø finder rapportens anbefalinger mangelfulde. S og Ø ønsker ikke at mistænkelige en større kreds af borgere på baggrund af deres tro og holdninger. Vi ønsker at borgernes retsikkerhed beskyttes, så ingen borgere eller foreninger mistænkeliggøres alene på baggrund af af deres religiøse tilknytning eller holdninger."

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
"Enhedslisten støtter intentionen i V, K og I's ændringsforslag om ikke at benytte yderligere ressourcer på området. Enhedslisten stemte imod, da vi er imod at sundhedspersonale skal arbejde med afradikalisering."

Venstre og Konservative afgav følgende protokolbemærkning:
"Partierne mener, at det fremtidige arbejde bør kunne varetages med kommunens eksisterende ressourcer."

Radikale afgav følgende protokolbemærkning:
"Radikale er glade for ekspertgruppens grundige og saglige arbejde, der adresserer de nye problemer med radikalisering på en nuanceret og faglig måde."

Til top