Mødedato: 05.10.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Opfølgning på visionen og de fire strategiske fokusområder, 2. kvt. 2020

Se alle bilag

Indstilling

Vedlagt er opfølgning på visionen og de fire strategiske fokusområder for 2. kvartal 2020.

Den aktuelle krise, gør at det forsat ikke er muligt at fastsætte et meningsfyldt målniveau for de mål, hvor niveauet udestår.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager opfølgningen på visionen og de fire strategiske fokusområder for 2. kvartal 2020 til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i 2018 besluttet følgende vision for forvaltningen:

”Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal med omsorg, inddragelse og høj faglighed skabe gode brugeroplevelser og hjælpe ledige københavnere i ordinære job og uddannelse for at sikre et værdigt forsørgelsesgrundlag og være en stærk samarbejdspartner for virksomhederne”.

Visionen skal operationaliseres ved hjælp af fire strategiske fokusområder:

  1. BIF skal hjælpe udsatte til hurtig afklaring, så de kan komme videre
  2. BIF skal gennem øget samarbejde med virksomhederne sikre bedre match mellem ledige københavnere og virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft
  3. BIF skal sikre god servicekultur & medarbejdertrivsel gennem tillidsbaseret ledelse og empowerment
  4. BIF skal styrke integration af københavnere med ikke-vestlig baggrund

Løsning

Antallet af ydelsesmodtagere (helårspersoner) for 2. kvartal 2020 er kraftigt påvirket af den aktuelle krise. Særligt de jobparate målgrupper - dvs. borgere der umiddelbart står til rådighed for arbejdsmarkedet – samt sygedagpenge er steget ift. 2. kvartal 2019. På landsplan ses samme tendens.

Ledigheden (note 1) er steget markant siden den delvise nedlukning i marts og København har gennem hele perioden været relativt hårdere ramt end landet som helhed, jf. figur 1.

 

Forskellen mellem København og hele landet var størst i starten af august hvor den udgjorde 17,9 pct. point, mens den medio september var faldet til omkring 13 pct. point.

Samlet set var ledigheden primo september steget med omkring 6.200 personer siden den delvise nedlukning.

Da stigningen var på sit højeste primo august var ledigheden steget med omkring 10.500 personer siden 9. marts.

Medio september havde København en beregnet ledighed på 6,6 pct. af arbejdsstyrken, hvor landet lå på 4,8 pct.(note 2)

Det samlede antal ydelsesmodtagere i 2. kvartal 2020 var knap 10.000 højere end i 1. kvartal 2020.

Den store stigning var særligt drevet af stigninger i antal dagpengemodtagere – både akademiske og ikke-akademiske, jf. tabel 1.

 

 1. BIF skal hjælpe udsatte til hurtig afklaring, så de kan komme videre

København har en højere andel aktivitetsparate borgere på kontanthjælp end de fleste andre kommuner. Vejen væk fra kontanthjælp går gennem job eller uddannelse. Hvis det ikke er en mulighed, skal borgeren afklares til fleksjob eller førtidspension – ofte gennem et ressourceforløb.

Derfor er det vigtigt, at et ressourceforløb giver en afklaring på borgerens situation og ikke blot fører tilbage til ressourceforløb eller kontanthjælp. På samme måde skal tilkendelse af fleksjob føre til, at borgeren får et fleksjob og ikke blot er på ledighedsydelse.

På den baggrund blev der i 2019 opstillet tre mål til at følge op på dette strategiske fokusområde.

Muligheden for at skabe fleksjob til de visiterede borgere vil i høj grad være påvirket af den aktuelle situation på arbejdsmarkedet og på nuværende tidspunkt er det derfor ikke muligt at fastsætte et realistisk målniveau. Udviklingen følges fortsat løbende.

Af tabel 2 fremgår den aktuelle status for målene for fokusområde 1.

I bilag 1 er supplerende figurer og tabeller, der giver yderligere indsigt i udviklingen på området.

 

2. BIF skal gennem øget samarbejde med virksomhederne sikre bedre match mellem ledige københavnere og virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft

I forlængelse af en række år, hvor antallet af dagpengemodtagere har været faldende viste der sig en svagt stigende tendens fra foråret 2019 og frem.

Det var udgangspunktet for den aktuelle krise, som har medført markant stigninger i antallet af dagpengemodtagere.

Udviklingen i ledigheden blandt dagpengemodtagere er fortsat behæftet med en betydelig usikkerhed grundet den nuværende situation.

Målene for fokusområdet følges derfor løbende i 2020, men der fastsættes ikke et målniveau.

Af tabel 3 fremgår den aktuelle status for målene for fokusområde 2.

I bilag 2 er supplerende figurer og tabeller, der giver yderligere indsigt i udviklingen på området.

 

3. BIF skal sikre god servicekultur & medarbejdertrivsel gennem tillidsbaseret ledelse og empowerment

København skal behandle ledige borgere værdigt, og borgerne skal være tilfredse med den service, de modtager. Dette søges målt gennem måling af borgertilfredshed. BIF skal samtidig være et godt sted at arbejde. Tilfredse medarbejdere formodes at yde bedre service. Medarbejdertilfredsheden måles med sygefraværet som indikator, jf. tabel 5.

Af tabel 4 fremgår den aktuelle status for målene for fokusområde 3.

I bilag 3 er supplerende figurer og tabeller, der giver yderligere indsigt i udviklingen på området.

 

4. BIF skal styrke integration af københavnere med ikke-vestlig baggrund

Der er en overrepræsentation af københavnere med minoritetsbaggrund, der står uden for arbejdsfællesskabet sammenlignet med andre københavnere. Til at følge op på dette strategiske fokusområde bruges indikatorerne under målet ”Flere københavnere med minoritetsbaggrund skal være en del af arbejdsmarkedet” under pejlemærket ”Flere københavnere med minoritetsbaggrund skal i job” i Københavns Kommunes integrationspolitik, jf. tabel 6. Målsætningen i integrationspolitikken er fastsat frem til 2022.

Målene for fokusområdet følges løbende i 2020, men der fastsættes ikke et målniveau grundet usikkerheden som følge af den aktuelle krise.

Af tabel 5 fremgår den aktuelle status for målene for fokusområde 4.

I bilag 4 ses udviklingen i ovenstående mål.

 

Note 1: En borger er defineret som ledig, når personen står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det omfatter derfor dagpengemodtagere, jobparate uddannelses- og kontanthjælpsmodtagere mv. De resterende målgrupper indgår derfor ikke i opgørelsen af ledighed.

Note 2: Beregningen er ikke sæsonkorrigeret. Den aktuelle ledighedsprocent er udregnet pba. af den tilgængelige ledighedsprocent i februar. Stigningen i pct. point tager ikke højde for, at ændringen i tilmeldte i perioden ikke er fuldtidsledige.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Fire gange om året opdateres og fremlægges en statusrapport for visionen og de strategiske fokusområder for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top