Mødedato: 14.12.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Ny budgetmodel på dagtilbudsområdet - efter høring

Se alle bilag

På baggrund af høringssvarene fra 1. høringsrunde udarbejder forvaltningen flere alternative forslag til ny budgetmodel for dagtilbud, til forelæggelse for udvalget. 2. høringsrunde finder sted i foråret 2023 med henblik på, at en ny budgetmodel kan træde i kraft i 2024. Indstillingen forelægges til godkendelse.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at der på baggrund af høringssvarene udarbejdes flere alternative forslag til ny budgetmodel for dagtilbud, som udvalget på et senere tidspunkt kan vælge at sende i høring.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 21. september 2022 at sende et forslag til ny budgetmodel i høring. Udvalget besluttede samtidig, at der skal være en 2. høringsrunde i foråret 2023 med henblik på, at en ny budgetmodel kan træde i kraft i 2024.

Intentionen med forslaget til ny budgetmodel er at skabe større transparens og forudsigelighed i institutionernes økonomi, samt understøtte de politiske beslutninger om minimumsnormeringer og øget ledelse i dagtilbud.

Gennemgående for de indkommende høringssvar er en kritik af, at der med den foreslåede budgetmodel ikke afsættes flere midler til dagtilbud, særligt til at sikre minimumsnormeringer på hver institution og til øget ledelse. Der er i svarene ikke entydig opbakning eller modstand til konkrete ændringer af budgetmodellen, men et ønske om fortsat inddragelse i udformningen af modellen og en større indsigt i de bagvedliggende beregninger.

Alle høringssvar fremgår af bilag 1, og resuméer af høringssvarene findes i bilag 2. Indstillingen, der har været i høring, fremgår af bilag 3.

Løsning

Da høringssvarene ikke entydigt peger på ændringer i budgetmodellen, og da det mest er dem, der taber på den nye budgetmodel, som er blevet aktiveret i høringen, foreslår forvaltningen, at der til 2. høringsrunde fremlægges flere alternative budgetmodeller. Forvaltningen foreslår, at der arbejdes med følgende tre modeller, som udvalget kan sende i fornyet høring:

  1. en model der i høj grad lægger sig op ad det forslag til budgetmodel, der var i 1. høring,
  2. en model der - på baggrund af kritikken i en stor del af høringssvarene som frygter for de små institutioner - i høj grad kompenserer små institutioner på flere matrikler og
  3. en model der - på baggrund af ønsket om minimumsnormeringer på hver institution - i høj grad lader normeringen følge barnet frem for at kompensere institutioner for særlige bygningsmæssige forhold.

Overblik over høringssvarene

Der er indkommet 60 høringssvar. Afsendergruppen består af forældrebestyrelse og forældreråd, klyngeledere, pædagogiske ledere, KFO (Københavns Forældreorganisation), FOBU (Paraply for selvejende og private daginstitutioner), Landsorganisationen Danske Daginstitutioner (selvejende og private institutioner), LFS (organiserer personale og ledere i kommunale institutioner), BUPL (organiserer personale og ledere i selvejende institutioner) og enkeltstående forældre.

29 høringssvar er fra institutioner, 23 høringssvar er fra klynger eller netværk og 8 er fra organisationer eller øvrige interessenter. Dette er ud af omkring 350 selvejende og kommunale institutioner samt 60 klynger og netværk på dagtilbudsområdet i Københavns Kommune.

19 høringssvar har væsentlig kritiske bemærkninger og støtter ikke den nye budgetmodel. 31 høringssvar har væsentlige kritiske bemærkninger, men støtter intentionen i den nye budgetmodel. 9 høringssvar har få kritiske bemærkninger og støtter den nye budgetmodel. 1 høringssvar indeholder ikke bemærkninger men alene spørgsmål til modellen.

35 af høringssvarene angiver, at de vil få et økonomisk tab som følge af den nye budgetmodel.

Øget grundbevilling

Der udtrykkes i de fleste høringssvar opbakning til, at den nye budgetmodel giver en grundbevilling til pædagogisk personale og grundbevilling til ledelse, fordi det giver institutionerne mere forudsigelig økonomi.

Der er dog også i høringssvarene kritik af at fjerne grundbevillingen pr. hus for i stedet at indføre grundbevilling pr. barn. Særlig de små institutioner og selvejende institutioner ønsker, at grundbevillingen pr. hus bevares, samt at den foreslåede grundbevilling til små institutionerne øges og bredes ud til flere.

Der er enkelte høringssvar, der ønsker at pengene i højere grad følger barnet, og som er bekymrede for, at institutioner i mindre grad får midler for at tage ekstra børn ind.

Høringssvaret fra LFS kritiserer, at den nye model indeholder en grundbevilling kun til små institutioner, da store institutioner også har behov for bevillingen.

Ledelse

Der er i de fleste høringssvarene opbakning til, at budgetmodellen øger transparens omkring tildelingen til ledelse, og at der sikres en grundbevilling til ledelse.

Det kritiseres i høringssvarene, at den nye budgetmodel ikke tildeler flere midler til ledelse. Der ønskes bl.a., at små institutioner og nyopstartede institutioner får budget til én pædagogisk leder, som ikke indgår i personalenormeringen.

Socio-økonomi efter ESCS

Der udtrykkes i de fleste høringssvar opbakning til omfordeling via. ESCS frem for den nuværende fordeling efter to kriterier for socio-økonomi. Der er opbakning til at øge omfordelingen, så færre institutioner får del i midlerne end i dag, men at de til gengæld får en større bevilling pr. institution.

I flere høringssvar foreslås det at sætte en lavere barre for, hvornår børnegruppen i institutionen er udsat efter ESCS-kriterierne, så flere institutioner får del i midlerne.

I enkelte høringssvar kritiseres den foreslåede overgang til ESCS. Høringssvarene peger på, at alle børn kan få behov for støtte, og at tildelinger på baggrund af socio-økonomi bør være ud over minimumsnormeringer.

Inddragelse

Forvaltningen har, efter ønske fra udvalget og i forbindelse med høringen, gennemført en bred inddragelse af forældrebestyrelser og forældreråd, klyngeledere og netværksledere, de administrative fællesskaber, de faglige organisationer og Københavns Forældreorganisation (KFO). 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af høringssvarene udarbejder forvaltningen alternative forslag til ny budgetmodel. Forslagene udarbejdes efter inddragelse af de relevante organisationer.

Forslag til ny budgetmodel forelægges udvalget den 26. april 2023 med henblik på 2. høringsrunde og endelig vedtagelse i udvalget af en ny budgetmodel i efteråret 2023, så modellen kan træde i kraft fra 2024.

 

Tobias Børner Stax                                                     Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 14. december 2022:

Indstillingen blev godkendt.

Rasmus Steenberger (F) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: ”SF ønsker at der i fremtiden er både socialøkonomisk omfordeling på tværs af byens dagtilbud, samt minimumsnormeringer i hver institution. Det koster flere penge end vi har til rådighed pt. Derfor ønsker vi at der i kommende budgetforhandlinger sættes flere penge af til reelle minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer".

Til top